Richard Wurmbrand cu Majestăţile lor Regele Mihai şi Regina Ana
Richard Wurmbrand, cunoscutul lider evanghelic român de origine evreiască, şi apărător al libertărilor religioase pentru credincioşii din lumea comunistă, s-a născut la 24 martie 1909 la Bucureşti. Aceasta înseamnă că în 2009 se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui.
Cu această ocazie, site-ul web Libertate religioasă propune ca 2009 să fie declarat Anul Wurmbrand.
Găsiţi AICI şi AICI mai multe detalii în legătură cu această iniţiativă, la care sunt invitaţi să se alăture toţi cei interesaţi.
Am pus aici acest anunţ deoarece consider că această iniţiativă merită a fi susţinută. Pe de altă parte însă, am observat între evanghelici, mai ales cu ocazia seriei de emisiuni TV Mari români, o maladivă tendinţă de abordare encomiastică, exagerat laudativă, a acestei personalităţi incontestabile.
În ce mă priveşte, nu cred că Wurmbrand are nevoie de adulatori, şi, mai ales, de imitatori penibili (dacă înţelegeţi ce vreau să spun). Wurmbrand a fost într-adevăr un om excepţional, dar a fost, totuşi, un om cu calităţi şi slăbiciuni ca noi toţi. Ar fi cu totul nedemn de numele lui ca anul 2009 să fie anul laudelor exagerate şi al ocultării slăbiciunilor şi scădinţelor acestui mare om al lui Dumnezeu.
Wurmbrand, la fel ca toate marile personalităţi, are nevoie nu de un cult al personalităţii, ci de studierea lui obiectivă şi aprofundată, ca şi de imitarea vieţii sale exemplare. Într-o lume lipsită de repere, tinerii noştri pot găsi în Wurmbrand un model pe care să-l emuleze. Dar aceste lucru nu se va întâmpla dacă vom încerca să facem din el ceva ce el niciodată n-a fost.
Anul nasterii……
LikeLike
Multumesc. Am corectat.
LikeLike
Poate asa i se va vedea adevarata valoare,faptul ca a fost o reala investitie a lui Dumnezeu pt.Romania.
Poate asa se vor mai domoli gurile rele ce au incercat si inca mai incearca uneori sa-l discrediteze.
Poate asa va vedea tot “romanul”si nu numai cine a fost crestinul si martirul Wurmbrand
Laudata fie initiativa de a declara 2009 anul Wurmbrand.
Slava sa-i fie Domnului pt.astfel de oameni!
LikeLike
Ar fi bine,ca sa fie totul facut,ca si cand l-am intreba pe fratele Richard,el a fost atat de smerit,atat de plin de intelepciune.
Ma intreb…si nu stiu daca i-ar place sa i se dea lui vreo cinste, decat lui Hristos.
Nu stiu daca avem vreun drept sa-i cantarim slabiciunile,cand ale noastre sunt atat de vizibile astazi,ca si credinciosi…incat avem putine astfel de vieti,demne de urmat…Iertare,dar simt ca “ceva”,nu stiu ce…nu suna bine..
Nu am nici o calitate,de aceea va rog sa rescrieti dv.ideea mea, sa nu redati cele scrise de mine.
Fr.Richard nu i-ar fi placut tot tam-tam-ul de la TV,mama mea l-a cunoscut,dar si noi,cei care doar l-am ascultat si citit…Cred ca ar vrea sa ramana ceea ce a fost:un fiu al lui Hristos Domnul!ceea ce inseamna smerenie…pe care el a avut-o!
M-am logat ca oaspete pe WordPress..disparand ELISA
LikeLike
Nici eu nu cred ca lui nenea Richard i-ar fi placut circul pe care il fac unii epigoni in jurul lui. Ca sa nu mai vorbim de cei care fac bani si isi aduna faima pe seama lui.
In ce priveste defectele lui, uitati-va la felul realist si lipsit de flatari in care Biblia ii zugraveste pe marii eroi ai credintei.
Asa ar trebui sa-l tratam si noi pe Wurmbrand. Nimic mai putin nu i-ar face cinste.
LikeLike
Cred ca “faima’celui care il imita,inducand ideea ca el ar fi petrecut istorioarele fratelui Richard…fiind povestite la persoana a I a,e o faima proasta,nefiind macar de bun gust in lume…dar intre noi,care iubim Adevarul.?
Imitandu-i vocea,domnul P.vrea sa arate ca s-a asimilat cu fr.Richard,fiind ca au locuit mult timp impreuna,insa sora Sabina,cand a fost intrebata,daca P le este cunoscut…a spus ca nu,dar “lasati-l in pace daca Domnul intoarce astfel oameni la El”
De asta ma gandeam ca trebuie facuta o selectie
f.atenta,pentru ca vor fi multi din acestia,care nici macar nu l-au vazut”dar il cunosc atat de bine,ca nici nu mai pot vorbi cu vocea lor,vocea fratelui Richard devenind a doua natura.”
ELISA
LikeLike
Buna ziua,
Sunt timisorean, dar am auzit despre domnul Wurmbrandt abia in anii trecuti. Din pacate.
Noroc cu Radio Vocea Evangheliei, sau cu librariile crestine.
Pe foarte drept cuvant, cineva a scris – domnul Wurmbrandt a fost o investitie a lui Dumnezeu in Romania.
Nu numai prin ce a spus si cum a spus, ci si prin felul de viata, el a constituit o provocare pentru crestinii de duminica.
Cred ca este relativ putin cunoscut pentru aceia care nu sunt neoprotestanti.
Anul 2009 – an Wurmbrandt ? probabil nu i-ar fi placut.
Dar
daca asta inseamna sa apara proiecte astfel incat o sumedenie de informatii despre viata sau opiniile domnului Wurmbrandt vor ajunge in mai mare masura la marele public, atunci cred ca e o idee buna si o salut oricand.
LikeLike