Persona – un an in blogosfera – cateva concluzii-3

persona3

3. La ce anume vă puteţi aştepta pe viitor de la acest blog?

De vreme ce am pus mai sus această întrebare, puteţi să trageţi concluzia, absolut legitimă de altfel, că intenţionez să continui acest blog, cel puţin în viitorul previzibil. Dar pentru că viaţa înseamnă schimbare, veţi observa în viitor anumite schimbări, care, aşa cum probabil aţi observat deja, au şi început să aibă loc.

a. ce anume va rămâne la fel?

  • Voi continua să reacţionez în textele mele, în măsura timpului disponibil, la ceea ce socotesc a fi cele mai importante evenimente care au loc în jurul nostru.
  • Voi continua să public file din dosarul meu de securitate, însoţite de comentarii, pentru a uşura înţelegerea lor în context şi a corecta eventualele erori factuale din aceste documente.
  • Voi monitoriza pe mai departe absolut TOATE comentariile, indiferent de la cine ar veni, pentru a evita orice fel de surprize şi a împiedica transformarea acestui blog într-o ladă de gunoi şi de grosolănie, aşa cum se întâmplă pe alte bloguri. Dacă cineva crede că acesta este un atentat la libertatea de expresie, atunci să fie sănătos. Eu nu cred în periculoasa utopie a libertăţii absolute, ci în libertatea inteligenţei şi a bunului simţ, nu şi a prostiei ori a grosolăniei care au proliferat în ultimii ani pe meleagurile carpato-danubiano-pontice.
  • Voi încuraja şi voi face cunoscute mai departe, aşa cum am făcut-o dintotdeauna, ceea ce socotesc a fi prezenţele de calitate ale evanghelicilor în spaţiul public şi în cel virtual.
  • Mă voi concentra în continuare în textele mele asupra tinerilor, ca public ţintă, deoarece cred că cei ca mine, trecuţi mai demult sau mai de curând de 35 de ani sunt prea spălaţi la creier de propaganda comunistă ca să mai aibă o şansă reală la normalitate. Dacă aveţi îndoieli cu privire la asta, este suficient să aruncaţi o privire pe acest blog L.
  • Plănuiesc să vă pun mai departe la dispoziţie interviuri cu diverse personalităţi creştine, nu numai din România, ci şi din alte ţări. Am cunoscut, în virtutea slujbei mele, o mulţime de oameni interesanţi, mai ales din zona Europei de est şi a Orientului Apropiat, care sunt, pe nedrept, absolut necunoscuţi şi a căror viziune şi slujire creştină poate fi o încurajare pentru mulţi dintre cei care citesc acest blog. Sper să pot publica cândva o carte de interviuri cu câţiva dintre aceşti oameni.
  • Vă voi prezenta în continuare site-uri şi bloguri pe care le socotesc interesante şi din a căror explorare puteţi fi îmbogăţiţi sub raport spiritual sau intelectual.

b. ce anume va fi altfel?

  • Îmi propun să vă îmbii cu mult mai multe lucrări artistice ale celor a căror creativitate o preţuiesc. Voi încerca să mă concentrez asupra celor pe care îi cunosc personal şi la a căror operă artistică bănuiesc că aveţi mai puţin acces.
  • Sper să am timpul necesar pentru a vă pune la dispoziţie mai multe note de călătorie. Nu este deloc uşor, deoarece călătoriile mele de serviciu sunt de obicei extrem de intense, ca şi cea de acum, din Kosovo, şi atunci când ajung în camera de hotel, după cină, nu mai am energie decât pentru mă prăbuşi în pat şi a „flicări” telecomanda, până adorm. Voi încerca totuşi. Să vedem ce va ieşi.
  • Sper să vă pot prezenta în viitor mult mai multe profiluri de oameni pe care i-am cunoscut, sau care m-au influenţat. Trăim o criză teribilă de modele în lumea în care trăim, şi cine ştie dacă unii dintre cei pe care vi-i voi prezenta nu va deveni un model pentru tinerii care explorează acest blog.
  • Plănuiesc să vă pun la dispoziţie, în limita timpului disponibil, cât mai multe resurse de închinare, din diverse tradiţii creştine, deoarece sunt ferm convins că bogăţia spirituală a altor spaţii culturale poate fi o sursă de reînnoire spirituală pentru bisericile noastre, care, din lene spirituală şi intelectuală, au cedat la asaltul imperialist al culturii religioase populare de sorginte anglo-saxonă.

c. ce noutăţi vor apărea?

  • În primul an de existenţă a blogului, am publicat numai texte în româneşte, uneori traducând eu însumi anumite texte, deşi nu am nicicum vreme de aşa ceva, alteori plătind pentru traducerea lor. Aşa cum aţi putut vedea, am început deja să afişez nu numai texte în limba română, ci şi în engleză. Îmi propun să afişez, de asemenea texte în lima franceză. Asta pentru că nu mai am vreme de traduceri sau de editarea acestor traduceri, dar, mai ales, pentru că cei cărora mă adresez cu prioritate prin acest blog vorbesc engleza, lingua franca a lumii actuale, şi, probabil şi franceza. Voi continua totuşi să traduc şi să pun pe blog în româneşte texte legate de relaţiile ecumenice ale evanghelicilor cu ortodocşii şi catolicii, deoarece unii dintre teologii acestor două tradiţii nu vorbesc engleza şi scopul meu este lupta cu ignoranţa care domneşte în acest domeniu în toate cele trei mari tradiţii creştine, catolică, ortodoxă, protestantă (subliniez că am folosit în mod intenţionat ordinea alfabetică, ca să nu se supere ortodocşii, cărora, din motive de smerenie probabil, le place să fie menţionaţi întotdeauna primii).
  • În viitorul apropiat voi începe să mut anumite texte de pe blogul Persona pe site-ul personal, Perichoresis, blogul rămânând un spaţiu dinamic şi interactiv de contact cu cititorii.
  • Îmi propun să vă prezint din când în când cărţile care mi-au forma gândirea şi mi-au hrănit credinţa, ori m-au pus pe gânduri, de -a lungul vieţii mele.

Aş vrea să vă rog acum ca în comentariile voastre să-mi sugeraţi ce altceva aţi dori să vedeţi pe acest blog şi nu am menţionat în rândurile de mai sus, sau orice alte comentarii aveţi la acestea.

În final, vreau să mulţumesc celor care m-au însoţit, cu mai multă ori mai puţină bunăvoinţă, pe acest drum şi să vă transmit că rămân deschis la sugestiile şi obiecţiile voastre. Nu promit că le voi urma pe toate, dar vă asigur că le voi lua pe toate în serios.

Fiţi binecuvântaţi!

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

6 thoughts on “Persona – un an in blogosfera – cateva concluzii-3”

  1. Draga Vasile,
    Atunci cind textul se afla pe web, atunci sunt de acord. Cind insa textele nu sunt accesibile pe web, cred ca punerea lor la dispozitia publicului de la noi, chiar si in engleza, este legitima.

    Like

  2. Eu cred ca ar trebui sa preluati articole din engleza doar daca aduceti un plus de valoare.

    Postarea unor articole preluate complet si postate aici dau blogulu un aer “lenes”. Ati putea insa semnala aceste articole prin extragerea unori idei, cel mai bine traduse, si indicarea articolului. Asta ar face dreptate si site-ului care gazduieste articolul, care ar primi referintele ce i se cuvin.

    Sau, plus-valoarea ar putea consta in traducerea articolelor, cum a fost cazul opiniei lui Frank Schaeffer despre Barack Obama.

    Preluarea fara plus-valoare ca politica de blogging ar trebui descurajata.

    Like

  3. Danuţ,

    Sună bine modul în care îţi propui să ne îmbogăţeşti în continuare şi nădăjduiesc că Cel de Sus îţi va da timp şi entuziasm să realizezi chiar mai mult decât ceea ce ai scris mai sus.

    Asemenea femeii canaanence, îndrăznesc să spun şi eu că şi cei de 45+ se pot hrăni, ba chiar pot găsi provocări în cele publicate de tine 🙂 Fără a fi retoric eu încă mai cred că există antidot şi pentru creierele spălate de bolşevism.

    Aşteptăm cu interes Perichoresis… eu personal de la o vreme trec pe acolo lunar, doar, doar văd vreo mişcare…

    Doamne Ajută! şi la mai multe aniversări…

    Like

  4. Alin,
    Din nefericire nu sunt prea mare expert in wordpress.
    Nu cred ca exista in worpress posibilitatea de a sti care sunt posturile cu cele mai multe comentarii. Poate ar trebui sa le sugeram celor de la wordpress sa adauge acest gen se statistica la cele disponibile deja, asa cum stiti, sin rugbica Statistics.
    In ce priveste sondajele, este foarte simplu. Nu demult cei de la wordpress au adaugau un buton orange la meniul de scriere a posturilor, sus, la Adauga media, in dreapta. Dupa ce apasati pe uton, totul este destul de clar, inclusiv posibilitatea de a alege dintre vreo 16-17 designuri.
    Succes,

    Like

  5. Aş propune să puneţi din cînd în cînd şi cîte o postare despre chestiuni tehnice (de interes pentru mulţi bloggeri):

    – cum se face un sondaj precum cele din ultimele zile

    – cum se poate afla care sînt postările cu cele mai multe comentarii

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: