Poveste de groaza cu mafioti romani si sclavi chinezi

chinezi1

Am avut recent privilegiul de a avea la masă trei muncitori chinezi aflaţi la lucru în România, mai precis la proiectul Palas, al controversatului om de afaceri local Iulian Dascălu.

Soţia mea are de mulţi ani un interes special pentru China şi când a aflat că la Iaşi avem muncitori chinezi, a plănuit să ofere câtorva dintre ei o masă caldă, ca să le mai treacă dorul de casă. Printr-o serie de întâmplări providenţiale, Mihaela a reuşit să intre în contact cu câţiva chinezi şi să-i invite la masă. Între chestiunile providenţiale se înscrie şi contactul cu o studentă de origine chineză, care studiază la Iaşi, piesă absolut esenţială în această istorie, deoarece chinezii nu vorbesc nici engleza, nici româna.

Iată că a sosit şi ziua cea mare. Cei care o cunosc pe soţia mea ştiu bine că nu s-a putut discuta cu ea toată ziua. A gătit, a făcut curat şi multe altele. Nu s-a panicat nici când fiicei noastre, care trebuia să-i aducă pe chinezi, i s-a îmbolnăvit fiul cel mare şi a trebuit să se interneze cu el în spital, nici când Ana, prietena ei, n-a putut merge să-i ia deoarece avea musafiri, după ce un alt prieten – a îmbolnăvit subit. Nevasta mea, care are mai multe înclinaţii mistice decât mine, a presupus imediat că este vorba de o împotrivire demonică, şi, cu tot scepticismul meu, a trebuit să-i dau dreptate, din pricina altor precedente de acest gen. Până la urmă chinezii au ajuns totuşi la noi, aduşi de Ana.

Oaspeţii erau jenaţi de faptul că n-au putut aduce un cadou. Unul dintre ei mi-a oferit o ţigară, pe care n-am putut-o refuza, dar l-am rugat să nu mi-o aprindă (nu că aş fi murit, dar n-am pus în viaţa mea ţigară în gură).

Ne-am aşezat apoi la masă. A fost o combinaţie eclectică de bucate româneşti şi asiatice – supă thailandeză thom yum, crabi, pui satay, dar şi mici, sarmale, precum şi o prăjitură „chinezească” – aşa îi zice, dar oaspeţii n-au dat semne s-o recunoască a fi de-a lor. Am început apoi să povestim. Ne-au spus câte ceva despre nevestele şi copiii de acasă (câte unul de familie, au explicat ei, văzându-i pe ceilalţi doi băieţi ai fetei noastre aflaţi acasă, care le-au plăcut foarte mult) şi ne-au arătat poze cu ei. M-au întrebat apoi cu ce mă ocup şi, când au înţeles cât de cât ce fac, mi-au spus că am o slujbă nobilă. A trebuit să le dau dreptate.

chinezi

La un moment dat n-am avut ce face şi am întrebat cum îi tratează românii. Aceasta a deschis o conversaţie tensionată, care a ocupat aproape jumătate din această seară. La sfârşitul ei m-am simţit umilit şi ruşinat de etica de doi bai şi de apucăturile mafiote ale marilor noştri capitalişti autohtoni.

Daţi-mi voie să vă povestesc ceea ce am aflat. Fiecare dintre cei trei (şi toţi ca ei din grupul lor) au trebuit să plătească 10.000 de euro pentru a obţine acest loc de muncă. Li s-a apus că aceşti bani se împart între agenţia chineză (au şi ei mafioţii lor) şi cea română care mijlocesc afacerea, desigur pentru vize, certificate medicale şi altele asemenea (şpăgile de rigoare lipseau din listă). La plecarea din ţară, chinezii au semnat un contract pe o durată de 3-5 ani, potrivit căruia urmau să fie plătiţi cu un salariu de 750 de euro pe lună, la un număr de 250 de ore lucrate lunar. Cu alte cuvinte, aveau să fie plătiţi cu 3 euro pe oră (destul de bun în raport cu ceea ce puteau câştiga în China în aceleaşi condiţii, ţinând cont şi de diferenţa costului vieţii între cele două ţări).

Toate bune şi frumoase până acum. Au urcat în avion şi, când au ajuns în România au avut prima surpriză: întâlnirea brutală cu etica balcanică a lui Dascălu. La sosirea în Iaşi, avocaţii afaceristului ieşean le-au pus în faţă chinezilor un alt contract, în care salariul era de 750 de dolari US (adică o scădere bruscă a salariului de 25-30% faţă de ceea ce li se promisese – vorba ceea, „deşteptul promite şi prostul trage nădejde”). Explicaţia, spusă absolut pe şleau – doar n-o să-i creadă cineva pe chinezi! – a fost necesitatea de a evita taxele. Cu alte cuvinte, evaziune fiscală în toată regula. Chinezii au fost şocaţi, dar ce puteau face? Erau deja în România, fără asistenţă juridică, la discreţia stăpânului de sclavi („onorabilul” Iulian Dascălu), cu datorii de peste 10.000 de euro în China, aşa încât au fost nevoiţi să semneze. Nici Ambasada chineză la Bucureşti nu i-a putut ajuta. Cine ştie dacă nu sunt şi cei de acolo parte a acestei afaceri oneroase? Mafia s-a acoperit cu acte. Cine i-ar putea acuza de ceva?

Etica în afaceri, drepturile omului, ca să nu mai vorbim de onoare, astea sunt vorbe de clacă pentru mafiotul capitalist român. Profitul este totul. Restul, este mărunţiş. Iar dacă conştiinţa dă semne îngrijorătoare, nu este nici o problemă. O donaţie bine garnisită, însoţită de surle şi tobe, făcută la mitropolie rezolvă toate lucrurile. Şi ce dacă astea nu-l pot prosti pe Dumnezeu? El cu ale lui, iar noi cu ale noastre.

Dar să nu credeţi că asta este totul. Circul abia acum începe. Săptămâna trecută chinezii au lucrat câte unsprezece ore pe zi (cui îi pasă de regulile Uniunii Europene? astea sunt pentru proşti, nu pentru şmecherii de Bahlui), de la ora 7 dimineaţa la ora 6 seara, dar au fost plătiţi doar pentru şapte ore. Cu alte cuvinte, nu ajunge că au fost furaţi de la început de 30% din ce li s-a promis, dar acum li se mai fură încă o treime din ceea ce muncesc). La asta se adaugă munca de noapte, în condiţii de frig aspru şi fără nici un spor corespunzător.

Chinezii presupun, absolut justificat de altfel, date fiind cele de mai sus, că scopul acestui tratament neomenesc este de a-i determina să plece acasă înainte de încheierea contractului, astfel încât mafia româno-chineză să poate aduce un nou transport de naivi, la încă 10.000 de euro bucata. Că doar are balta peşte şi China chinezi.

Evident, ceea ce vă spun aici este ceea ce mi s-a spus şi nu am nici o posibilitate de a verifica, dar nici motiv să mă îndoiesc de veridicitatea acestor relatări. Pe de altă parte cunoscând corupţia profundă a capitalistului român, a cărui singură religie este banul, câştigat cât mai rapid şi prin orice mijloace, oricât de oneroase ar fi acestea, sunt absolut convins că chinezii au spus adevărul.

Nu am nici o dovadă că afaceristul Iulian Dascălu ştie despre aceste lucruri (teoretic este posibil ca cele de mai sus să fie opera aghiotanţilor săi, fără ştirea lui „capo dei capi”, deşi mă îndoiesc de asta). Dacă totuşi este aşa, şi Iulian Dascălu este om şi domn, iar nu o fiară capitalistă fără suflet şi fără Dumnezeu, atunci are şansa de a-şi mântui sufletul, eliberând sclavii chinezi pe care şi i-a cumpărat cu 5.000 de euro bucata (presupunând că românii şi chinezii au împărţit pe din două „prada de război”).

Este clar că fără asistenţă juridică competentă şi, mai ales, fără susţinere politică fermă (căci justiţia în România, aşa cum bine a observat Comisia Europeană, continuă să lucreze la comandă politică) chinezii care lucrează în România vor continua să fie trataţi ca nişte sclavi negri pe plantaţiile americane, iar poporul nostru, creştin, zice-se, pe lângă crimele neispăşite din perioada comunistă, va adăuga noi păcate pe conştiinţa lui, şi aşa destul de încărcată.

Într-un târziu, după ce au ascultat mărturia convertirii soţiei mele şi alte câteva mărturii înregistrate video ale unor creştini chinezi, oaspeţii noştri s-au întors la dormitorul lor, în vreme ce noi am rămas, cu vinovăţia şi ruşinea creată de semenii noştri, dar şi cu sentimentul de neputinţă în faţa unui sistem mafiot inuman, acoperit de o apărare juridică perfectă. Sau poate nu. Există oare vreo speranţă ca această situaţie nedreaptă să înceteze? Sincer să fiu, în ţara hoţiei, a minciunii şi a corupţiei frumos îmbrăcate în hainele habotniciei religioase, cred că singura şansă a acestor oameni este la Dumnezeu.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

49 thoughts on “Poveste de groaza cu mafioti romani si sclavi chinezi”

  1. Si tot degeaba. Chinezii tot acolo sunt…tot acolo lucreaza…:) Ba chiar au terminat si au inaugurat si una din cladiri…Offf..doamne….ciuda asta unde duce…Deci cum a ramas domnul Danutz cu acei chinezi care plateau jdemii de euro sa lucreze la noi ? 🙂 Saracii nici macar nu mai pot zambi de cate probleme au 😦 ! Noi sa fim sanatosi…ca s-a cam dat la fund acest subiect ..;) Toate bune

    Like

  2. gata ba tata nu mai comentati atata daca nu credeti ca mafiotii exista veniti vineri acum pe 13 a 2 la piata romana care vrea sa ia un glonte in cap?

    Like

  3. Gasiti AICI un articol din Curierul National care confirma ca in ceea ce am scris in acest articol nu este vorba de baliverne, ci de realitate.
    Dar cred ca cei care au observat amenintarile discrete care mi-au fost adresate aici si in alta parte, au inteles ca este vorba de ceva care a deranjat mafia. Altfel pur si simplu ignorau ce am scris.

    Like

  4. Deja a devenit un dialog…si nu un blog ! 🙂 ma abtin, am spus ce am avut de spus. Eu imi fac meseria..si atat. Chiar nu ma intereseaza cu adevara daca acei chinezi au dat spaga sau nu. Omul ce’si face cu mana lui e bine facut. Nu i-a fortat nimeni sa dea spaga…mai mult ca sigur.

    Like

  5. Daca este asa cum spuneti, si seful dvs. nu are nimic de ascxuns, asta inseamna ca nu poate avea nimic impotriva unei investigatii gazetaresti serioase in afacerile sale cu chinezi, nu-i asa?

    Like

  6. Haideti sa va intreb ceva mai simplu: Daca cei 3-4 chinezi care au “fugit” in timpul “transportului” in China…de ce nu au fugit inainte, mai pe inteles, in timpul liber care si-l petrec in Iasi, umbland in grupuri …prin parcuri, pe strazi …de ce nu s-au unit atunci si s-au dus la cineva care sa ii ajute…adica..la aceleasi persoane care le-au “ajutat” in timpul “transportului” inapoi acasa? O sa spuneti ca le era frica…ca mai stiu eu ce…! Insa atunci cand au “fugit” de sub “escorta” nu le-a fost frica? Nu le-a fost frica ca unul din “paznici” ar putea fugi dupa ei, chiar impusca ( pentru ca din ceea ce spuneti, reiese ca erau paziti bine si chiar era important ca ei sa ajunga in China ) ?
    De ce pleaca chinezii inainte de termen acasa? Hmmm tocmai v-am spus mai sus, in postul anterior…si plus de asta, vin sarbatorile crestine, timp in care chinezii nu pot lucra deloc, neavand la indemana mecanici, macaragii si nici materiale cu care sa lucreze. De ce sa stea pe santiere degeaba. Plus de asta..pe data de 15 ianuarie incepe sarbatoarea chinezilor, nu stiu exact cum se numeste, insa incepe atunci si se termina pe la inceputul lui martie. CHinezii vor sa mearga acasa la familiile lor, pentru ca e o sarbatoare care se tine in familie. Se vor intoarce, toti, si ca sa va asigur de asta, va promit ca am sa fac o poza cu actualii chinezi din santier ( o parte dintre ei ) inainte de plecare si am sa mai fac una la intoarecere. Dupa cum bine v-am mai spus, sunt unele lucruri care dumneavoastra va scapa…adica, comunicarea cu ei directa…..declaratia a 3 din 448 de chinezi…care o aveti dumneavoastra, e o nimica toata 🙂

    Like

  7. Ce bine ar fi sa fie chiar asa. Atunci paza cu care sunt trimisi acasa n-ar mai avea sens. Nu-i asa?
    Dar daca tocmai asta e jocul? Sa fie tratati in asa fel ca sa plece acasa inainte de incheierea contractului, ca sa vina altii, pe aceiasi 10.000 de euro?
    Daca exista un cintract pe 2-3 ani, de ce ar pleca chinazii avasa inainte de termen? Stiti vorba aceea romaneasca: “cainele nu pleaca de acasa de viata buna’? De ce ar pleca atunci chinezii, daca sunt tratati ca in sanul lui Avraam? Sau poate ca sunt nerecunoscatori pentru tot binele facut de evlaviosul lor binefacator.
    Va rog sa ma lasati, ca ma podidesc lacrimile 😦

    Like

  8. Nu stiu despre cei patru chinezi care “au fugit” si au cerut azil politic…cer este ca da..chinezii pleaca acasa…rand pe rand…e anotimpul friguros…si fronturile de munca se restrang in aceasta perioada. Nu vad de ce ar fugi…..cazare au, mancare au…bani iau…
    Daca dumneavoastra spuneti ca ei ar fi platit 10.000 euro “spaga” pentru a veni in Romania si a munci aici, credeti ca ei si-ar permite sa fumeze tigari cele mai fine, sa iasa la restaurante si in cluburi? Credeti-ma…ca uneori seara asta fac… Si dupa cum spunea cineva mai sus, doar in Shanghai se poate castiga mai bine, pana la 300 USD pe luna…de unde sa poata ei sa imprumute 10.000 de euro…Nu zic HOP si nici TZOP…insa…eu ii vad in fiecare zi pe santier…si vb cu ei zi de zi…si nu par deloc amarati…precum ar crede unii…sunt foarte zambitori, sunt foarte amabili, te servesc cu tigari ori de cate ori treci pe langa ei. Un Roman, care ar fi imprumutat 10.000 euro sa poata pleca in alta tara la munca, nu si-ar permite sa dea tigari in stanga si in dreapta, sa iasa la restaurante si alte chestii…deci sunt unele lucruri pe care dumneavoastra nu le vedeti, va sunt interzise…si care altii, ca mine ..le vad zi de zi…!

    Like

  9. Domnul meu (sper sa raminem la aceasta formula de adresare, caci nu cred ca am pascut porcii impreuna),
    De obicei nu iau in consideratie mesajele celor care nu-si dau numdle real. Dupa cum vedeti, eu scriu ‘la vedere’. Aici nu este loc pentru lasi.
    Am lasat totusi mesajele ca sa vada si altii aceasta amenintare putin voalata.
    Daca lucrururile la Palas stau asa cum spuneti dvs. inseamna ca patronul dvs. nu are a se teme de o investigatie independenta a presei. Nu-i asa?
    Eu am auzit ca zilele astea aceeasi persoana sus-pusa a trimis acasa format peste o suta de chinezi, dar ca patru dintre ei au resuti sa fuga de sub ascorta si au cerut azil politic. Nu am cum verifica stirea, dar daca se confirma, ea nu face decit sa confirme in mod indirect ceea ce mi-au relatat chinezii.

    Like

  10. Daca imi permiteti as vrea sa mai adaug la ceva, ce este strigator la cer…si se pare ca domnul Danut Manastireanu nu stie cam cum stau treburile in santier.
    -Noaptea nu se lucreaza!!!!!!! Scurt si cuprinzator.
    Rareori, insa RAREORI, s-a intamplat ca sa se lucreze noaptea si atunci in schimburi.
    -Fara supravegherea personalului roman:macaragii,pompagii,mecanici,ingineri-Chinezii NU LUCREAZA.Programul romanilor se termina normal:ora 17:00.
    -Chinezii sunt impartiti pe meserii: dulgheri,betonisti,fierari. NU AU NECALIFICATI pe santier. Dulgherul nu va face munca de betonist sau fier, betonistul nu va face munca de dulgher sau fierar si etc. Fiecare este cu meseria lui. In zilele in care nu au de munca NU IES pe santier doar pentru a face prezenta. Ei ies din dormitoare doar cand au treaba si stau atat cat au treaba.La romani, ai nu ai treaba stai pe santier si esti pontat. Lor nu le convine sa stea pe santier…si sa nu munceasca..pentru ca nu iau bani.

    Like

  11. Stii, ceea ce ai scris tu acolo in blogul tau..m-a facut sa rad…pe mine si colegii mei totodata…..Presupun ca domnul Dascalu nu a citit acest blog..ca daca ar fi facut-o…presupun ca deja ai fi fost dat in judecata pentru calomnie… Daca nu ai dovezi palpabile si solide….ai face mai bine sa nu scrii doar de dragul de a scrie.

    Ce spui tu acolo este destul de jenant si de hiperbolizat…si spun asta din surse sigure…adica, mai pe scurt..lucrez la Palas…acolo unde zici tu ca, chinezii sunt chinuiti si ca au dat spagi si etc…

    Un singur lucru care nu bate cu ce zici tu acolo: Chinezii sunt platiti la metru patrat nu la ora 😉

    Sanatate…si pentru restul…nu mai credeti ce spune unul si altul…fara a va arata dovezi solide.

    Like

  12. e de apreciat faptul ca ati tras un semnal de alarma.

    intr-o tara normala, de aici ar trebui preluat de catre “organe”.
    in romania, cel mai bine ar fi ca respectivii sa apeleze la Triade. asta ar fi cam singura lor solutie. daca nu cumva respectivul mare patron i-a adus chiar prin intermediul lor (ceea ce e mai mult decat posibil).

    pe de alta parte, gasesc (amar) amuzant modul in care romanii ii trateaza pe imigrantii veniti in romania, si se plang de cum sunt tratati ca imigranti in alte tari. o fi un fel de rasplata divina? 🙂

    p.s. sunt constient de faptul ca porecla mea e … nepotrivita paginii dumneavoastra, dar sper ca e mai important mesajul, si nu numele mesagerului 🙂

    Like

  13. Domnule Stoica,
    Nu am nici un motiv sa nu public acest comentariu, desi el este mult prea pozitiv in ceea ce ma priveste.
    Va asigur ca nu ma bazez în această acţiune pe ajutorul World Vision, ci pe indurarea lui Dumnezeu, care nu se uita la nevrednicia omului, ci la nenorocirea celor fără glas.

    Like

  14. Dănuţ Mănăstireanu, am toată admiraţia pentru curajul pe care l-aţi dovedit scriind această postare. Am fost curios să găsesc pe net cine este tipul ăla, Dascălu, şi m-a luat groaza citind. Cred că ştiţi cum făceau cei de la “Europa Liberă”, cînd voiau să apere un dizident: îl făceau celebru, pentru a nu fi suprimat de securitate. Sper ca World Vision să facă acelaşi lucru, în cazul în care treburile nu vor merge bine. Eu mă rog pentru dvs., alături de cei care v-au admirat, pe bună dreptate, gestul publicării, ca Domnul să vă apere, aşa cum a făcut-o şi înainte de ’89. Cred că faceţi parte dintre “furioşii Domnului”, care se aprind repede şi nu calculează riscurile la care se expun. Cu respect şi fără nici o intenţie de a fi făcut public comentariul meu, dacă veţi considera acest lucru o atingere a calităţii blogului, al dvs., Rasvan Cristian Stoica.

    Like

  15. Unii dintre cei care au citit acest articol, ar putea fi ispitiţi de un sentiment de neputinţă (de înţeles de altfel, în ţara în care trăim). De aceea vreau să vă încurajez, pe cât pot, şi putem fiecare, la rugăciune şi acţiune, cu un citat dintr-un discurs al arhiepiscopului catolic Oscar Romero, din El Salvador, care a fost ucis în 1980, din pricina luptei sale neobosite impotriva nedreptatii care domnea in tara lui:

    A te ruga, lăsând apoi ca totul să vină de la Dumnezeu şi a nu face nimic tu însuţi, nu este rugăciune, cu lene şi alienare, pasivitate şi conformism. Aceasta, fraţi şi surori, nu este vremea în care să putem spune: ”Ce să facem? Aşa este voia Domnului.” În lume se întâmplă multe lucruri care nu sunt voia Domnului. Atunci când oamenii pot contribui cu ceva ei înşişi şi se roagă lui Dumnezeu pentru curajul de a face asta, abia atunci aceea este rugăciune.

    Like

  16. Se prea poate, dar daca n-am vorbi, ar fi mai rau. Domnul ne chema sa fim vocea celor fara voce. Iar daca nu putem mai mult, este bine si asa. De restul se ocupa el, sau cei care pot mai mult.

    Like

  17. Ma tem ca vorbim in vant, fara ca cineva sa auda, fara putere de reactie, fara a fi de vreun folos, si fara speranta ca ceva se va schimba vreodata.

    Like

  18. sper din suflet ca acesti chinezi sa fie ajutati,eu sincer nu stiu cum as putea-o face altfel decat prin rugaciune,spre exemplu…daca totusi pot fi de ajutor,cred ca adresa mea de e-mail ramane salvata si imi puteti scrie…ma doare f tare sa vad ca se petrec astfel de lucruri…..e in cotradictie cu traditia noastra de romani sa tratam oamenii asa….si totusi romania devine incet incet o tara unde avaritia e tot mai intalnita!!! oare in inima noastra nu mai e nici o farama de lumina?!?!?!?m-am uitat adesea in ochii lor…si ma simt de-a dreptul rusinat…daca acest caz ar fi singular!!!dar doamne, la fiecare colt de strada intalnesti asa ceva…ma bucur tare ca exista si un asa blog….nu stau la discutii deobicei,nu scriu pe blog-uri…exista atata prostie si ignoranta!!!nu mai vorbesc de limbaj… am vazut mai sus,raspunsul dvs domnule danut..nu cei din generatia mea sau apropiate sunt rezolvarea,eu am 25 de ani si unii din colegii mei cu care deunazi vorbeam,in anii studentiei la o bere,si cu care imi impartaseam ofurile,despre orice-sistem, spagi, profesori corupti, secretare corupte, decani….. etc,etc…- acum intrand in acel sistem pe care il declamam atunci,au inceput sa faca aceleasi compromisuri… e vorba de puterea inimii,de onoare,de iubire, de calitati care nu mai sunt intalnite asa usor si nu in carti,intre oameni!e nevoie de o trezire a sufletului!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!in masa la oameni …si daca oamenii ar sti ca e atat de simplu,ca nu sunt dacet o mana de oameni care trag firele….si ca nu e decat o iluzie..vreau sa subliniez faptul ca nu fac propaganda ptr vreo biserica,ma doare doar sufletul….nu cred in nici o biserica in momentul actual in orice forma ar avea ea..cred doar in Hristos,in puterea iubirii,in Dumnezeu,in oameni,intr-o minte limpede si clara…in scanteia divina din noi…scriu toate aceste ptr ca sper ca acest mesaj,daca va fi postat, poate va trezi ceva,(am vazut ca in general oamenii nu numai ca stiu sa scrie dar nici nu vorbesc urat dar sunt si bine intentionati) nu numai despre chinezi, despre orice..despre noi!astfel incat orice s-ar petrece sa nu ne lasam manipulati, iar acest loc binecuvantat sa devina ce a fost candva…un leagan al spiritualitatii,al luminii… totusi daca nu luam atitudine cat mai curand,viitorul nu e prea roz…
    va multumesc

    Like

  19. nici dumnezeu nu ii poate ajuta pe chinezi fratilor,el l-a cununat pe dascalu!!a luat si el partea lui de mita.numai noi putem sa-i ajutam,noi iar crezand in valori umane,si urland cat putem de tare cand vedem nedreptate sociala.

    Like

  20. As avea onoare de a va cunoste si putem sa va inpartasesc experienta organizatiei noastre.
    Noi putem sprijini acesti oameni, suntem o organizatie non-guvernamentala care poate sprijini acesti oameni cu asistenta juridica si servici de traducere autorizata.
    Astept un raspuns de la dumneavoastra puteti sa il faceti in scris sau puteti sa ne contactati la nr de telefon 021-2527357

    Like

  21. Draga Nelu,
    Multumesc de urari, dar cred ca intelegi ca nu pentru rasplata facem asta.
    In ce priveste bisericile de la noi, vorba batrinului Bunaciu, ele se ocupa fiecare cu “buticul” propriu si nu au vreme pentru cei nenorociti. De aceea se si golesc de oameni.Sunt insa tari, in compensatie, cind este vorba de a face galagie despre homosexualitate si avorturi, caci este vorba de “pacatele altora” nu de ale lor.
    Cred ca este nevoie de o noua generatie de lideri si de ingroparea cit mai rapida a celor vechi. Eu ma ofer primul 😦
    Altfel cu cei de acum, nu este nici o sansa.

    Like

  22. Danut,
    Sa te rasplateasca cel de Sus! Exploatarea immigrantilor in Europa este un fenomen binecunoscut. De citva timp imi petrec o parte din timpul meu ajutind romani immigranti aici in Scotia. Dar in acelasi timp incercam sa influentam societatea sa devina mai omana. Bisericile de aici s-au unit sa lucreze impreuna pentru a scoate la iveala aceste lucruri.
    Asta vara cind am fost in tara, am predicat in Biserica parintilor mei (http://ulen.wordpress.com/2008/08/14/worshiping-in-the-church-i-grew-up/) exact despre acest subiect, si am incercat sa le spun fratilor si surorilor sa fie pregatiti sa suporte si sa se roage pt immigranti. Si interesant, la scoala biblica a fost un text din Rut.
    Nu stiu daca voi cu World Vision puteti sa puneti pe picioare o organizatie care sa uneasca vocile credinciosilor si bisericilor din Romania. Sunt sigur ca cei de la Churches’ Commission for Migrants in Europe (http://www.ccme.be/) ar fi foarte bucurosi in a va asista. Presedintele lor e un prieten bun de al meu.

    Like

  23. Mda. Desi procentul e minuscul, mai sunt si oameni intre romani, si intre acesti putini oameni, mai sunt si copii de Dumnezeu, la care poate fi folosite aprecieri de genul “romanii sunt ospitalieri, prietenosi, etc”. Doar la ei. In rest, o rusine.

    Acei putini, si noi astia plecati, tot speram ca poate poate, cu timpul ceva se schimba, dar vad ca si acum mafia, coruptia, hotia, mizeria, nesimtirea, golanismul, vulgaritatea, asa cum zice Danut ascunse sub masca religiei, o masca sloiasa si intunecata a religiei locale (in general o amagire a maselor, sau a celor mai multi in orice caz), toate acestea inca dau nota acestei tari. Cu Romania, poti sa te lauzi, doar daca arati imagini, locuri sublime care sunt din belsug in acele meleaguri. In rest, desi vorba aceasta devenit un cliseu, ea continua sa raman dureros de adevata: “frumoasa tara, pacat ca e locuita” (de romani cel putin). Avem o tara deosebit de frumoasa, precum Austria sau Elvetia, unele din cele mai frumoase tari din Europa. Si totusi, datorita marii majoritati a bastinasilor si asezarilor lor, suntem tomberonul urat mirositor si nespalat al acestui continent. Nu stiu de ce am ajuns asa, si personal nu cred, si nu vad cum s-ar putea schimba asta vreodata (ca nu ai cum sa transplantezi mentaliatea si apucaturile fiecarui roman in parte – unica solutie de altfel).
    Nici sub comunisit, nu eram asa ne-oameni, ca inainte de ei, ce mai…. eram domni si noi in Europa. Dar acum, cata rusine si disgratie. Nu degeaba e o rusine, nu sa spui, ci sa fii descoperit ca esti roman, mai peste tot unde ai fi in lume (dar mai ales in Europa, unde hotii si mafiotii de romani sunt mai cunoscuti). Si sa nu imi veniti cu faze de genul “lipsa de patriotism etc”. Nu avem cu ce ne lauda, sau prea putin, mult prea putin. Poate mai mult din trecut, in rest…epigoni.

    Nu stiu daca voi prinde in aceasta viata, acel moment cand sa poti spune oriunde ai fi ca esti roman, si… nu sa fii mandru de asta, dar macar sa nu rosesti si sa incepi sa te eschivezi, sa-ti piara glasul si sa nu stii cum sa schimbi repede subiectul, sau discret sa te retragi. Va spun sincer, nu o data mi s-a intamplat sa stau de vorba cu straini, mai ales la unele evenimente sau intalniri mai importante, unde faci cunostinta cu unele persoane pentru prima data, unii din ei dintre cele mai inalte cercuri sociale, si am putut discuta cu ei, m-au apreciat ca om, ca educatie, ca ce vrei, m-am simtit tratat ca de la egal la egal, pana cand s-a ivit intrebarea: “de unde sunteti? Din Germania? Suedia?” (Nu stiu de ce cam asta ies “la ghicit”, poate datorita parului mai deschis la culoare si ochilor albastri, si accentul, nu stiu). Si cum nu pot minti si cum uneori chiar nu pot evita raspunsul la aceasta intrebare, cand am pronuntat “roman”, sau Romania, cu toata politetea si eleganta englezeasca, dupa o concluzionare succinta si fortata, omul isi aminteste subit ca trebuie sa plece, ca are ceva de rezolvat, ca mai trebuie sa vorbeasca urgent cu cineva, si s-a facut nevazut. Sigur, asta probabil, dupa ce s-a verificat atent daca nu i-a disparut ceva. (- Exagerez, in ultima propozitie doar, dar toti stiti despre ce vorbesc). Pot sa fiu cat de bine imbracat, cat de bine educat, ca de inteligent, cat de blond si cu ochi albastri, ca atunci cand “te-ai dat de gol”, tot prost te simti, tot rosesti, duhoarea de Romania tot isi face simtita prezenta si ii face pe oameni sa dispara. Poate nu credeti, dar asta e realitatea de multe ori. Si traiesc de cativa ani buni in strainatate in Europa. Cei din US probabil scapati mai ieftin, pt ca, with all due respect, cei mai multi dintre americani, evident, nici nu stiu ce e aia Romania.

    Ma tem ca nu voi prinde vremea cand sa nu-ti mai fie rusine ca esti roman. Vezi, asta e ciudat, nemtii cu istoria lor de atrocitati si crime naziste, sunt totusi azi respectati, pt ca “au ajuns” din nou oameni. Pana si rusii, obrazul gros si nesimtit al acestei parti de lume, sunt oarecumva mai bine priviti decat romanii. De ce o fi acest neam atat de blestemat, nu stiu. Imi pare rau sa fiu asa pesimist, dar nu am nici un motiv (sau prea putine) ca sa fiu si sa simt altfel, vis-a-vis de Romania. (mai ales cand aud istorisiri de genul celei descrise de Danut, care de altfel doar confirma si re-confirma, o realitate care tot speram ca intr-o zi va disparea)

    Totusi, dupa cum am zis si la inceput, intre acestia care populeaza aceasta tara, mai sunt si “oameni”, putini, dar mai sunt, si slava Domnului, intre acestia putini din urma, mai sunt unii si copii ai Cerului. Desi mult prea putini, si din pacate si intre acestia, mai sunt unii care adauga la marea rusine, rusinea ce o fac acestui nume care pretind ca ii reprezinta.

    Inchei cu cea mai scurta, cea mai neputinciosa si totusi puternica si profunda rugaciune, cea a vamesului din Templu. Doamne ai mila de noi! Pentru o varianta mai detaliata, puteti incerca rugaciunea lui Neemia.

    Scuze inca o data, Danut, ca am scris asa mult, dar e pt ca aceasta pata si rusine a neamului nostru ma starneste, ma macina si ma tulbura profund, si sufar uneori pe nedrept din cauza ei. E foarte dureros si nedrept. Si daca suntem sinceri, toti o resimtim mai mult sau mai putin cateodata.

    Like

  24. Felicitarii fr Danut , Dumnezeu sa faca ca punga ta sa nu se goleasca niciodata ,punga cu doi banuti a vaduvei sarace .Prin acesta vor vedea toti ca suntem copiii ai lui Dumnezeu .
    Cind poti fa binele de-avalama
    Spre-a fi lui Dumnezeu pe plac
    Nu-ti fie teama niciodata
    Ca dind ai sa ramai sarac…….

    Like

  25. Mi-aduc aminte că prin anii ’90 erau poveşti asemănătoare cu români plecaţi în afară. Se pare că fiecare ţară are stăpânii lor de sclavi, inclusiv noi.

    Like

  26. E un bun început! În loc de orice alt comentariu: Exodul 23:9 “Să nu asupreşti pe străin; ştiţi ce simte străinul, căci şi voi aţi fost străini în ţara Egiptului.”

    Like

  27. Noi am inceput deja. Caci, asa cum spune un proverb chinezesc, “un drum, oricit ar fi de lung, incepe cu primul pas”. Noi l-am facut si vom merge mai departe. Ne urmati sau preferati sa chibitati de pe margine?

    Like

  28. De sa nu-i si invitam in casele noastre la o masa calda? Daca nu cumva povestea cu ospitalitatea traditionala romaneasca este doar in basme.

    Like

  29. Cutremurator,n-or fi 10000 euro,dar oricum sint,mafia chineza nu le-ar facilita altfel nici macar iesirea din tara,iar la cit de jecmanitori sint “nobili”de Bahlui ma mir ca le ofera acest salariu.
    Ma uit la acesti chinezi in cite un hipermarket cum se uita cu jind la bucatele expuse,si abia isi permit sa cumpere o piine si o punga cu lapte.
    Probabil ca,ar trebui sa ni-i aducem aminte si pe ei.
    Macar in rugaciunile noastre.

    Like

  30. Imi pare rau, dar aceste socoteli sunt simpliste si speculative. Dar daca chinezii se gindeau ca vor lucra o slujba in plus?
    Problema insa nu este in aceste socoteli. Aven de/a face aici cu o problema de natura morala. Pentru a percepe asta este nevoie de altceva decit de un calculator. Ma tem insa ca acest instrument s-a cam tocit la romani in aceasta perioada de imoralitate generalizata.

    Like

  31. relele tratamente sunt probabile si posibile dar suma de 10000 de euro este nereala. daca chinezii resp vin din zonele mai sarace castigau cca 100 de euro pe luna.
    De ce sa pleci de undeva cand ai salariu platiti pe 100 de luni?
    Daca castigau 750 euro pe luna la noi (desi sunt destui romani care ar spune sarumana pe mai putini), puneau deoparte cca 500 (maxim). Deci plateau datoria in 20 de luni, adica 1 an si 8 luni. deci dupa 3 ani de munca in romania se intorceau cu 8000 de euro peste cei imprumutati!
    !?!?
    Dobanda la 10000 de euro imrumutati in china probabil inseamna ceva aproape de cei 8000 castigati.
    Sunt convins ca nu sunt tratati cum se cuvine sau cum le-a fost promis dar povestea are sigur un neadevar.

    Like

  32. Mi-e si mie teama de ce ar putea face acesti oameni fara scrupule. Sunt sigur ca nu si-ar face scrupule cu uciderea unor oameni nevinovati.
    In plus, traim intr-o rata a faragdelegii, in care politia si justitia sunt printre cele mai corupte institutii. Ca sa nu mai vorbim de politiceni, care nu pentru binele tarii, ci pentru sanatatea buzunarelor lor au intrat in politica.
    Ai auzit? S-au pus deja si preturi pe voturi. Costa 150 de euro votul (daca aduci fotografia cu stampila pusa pe partidul hotilor). Cum care? Oricare dintre ele. Nu vrei sa candidezi?

    Like

  33. Vor spune unii ca se petrece si la case mai mari (vest-europene). Asta nu schimba cu nimic jegul gros de pe ceafa intreprinzahotzului roman.
    O sugestie daca nu te superi: tine legatura cu cei care au povestit astea . Nu se stie : bratul securitatii capitaliste romanesti e lung…

    Like

  34. Astia sunt”capitalistii” autohtoni, sau mai precis o mare parte dintre ei (sunt convins ca exista si intreprinzatori care isi respecta angajatii ). Recent stand la povesti cu cativa intreprinzatori locali (din Barlad), acestia se plangeau ca angajatii sunt prosti, ca nu stiu sa vorbeasca, sa se poarte cu clientul. Cand a venit vorba de salariile oferite…..maxim 500 ron in mana ……Asadar onorabilii, care intre noi fie vorba, isi petrec vacantele in locuri exotice si schimba masini scumpe cum schimba altii batistele, vor angajati frumosi, destepti, licentiati in Pr eventual, dar care sa lucreze degeaba…. Culmea este ca “patronilor” salariul pe care il ofereau li se parea exorbitant…..Asa ca……
    Are dreptate Danut cand spune: “Sincer să fiu, în ţara hoţiei, a minciunii şi a corupţiei frumos îmbrăcate în hainele habotniciei religioase, cred că singura şansă a acestor oameni este la Dumnezeu.” Dar mai cred ca aceea dintre noi care L-au descoperit, macar ei, trebuie sa arate nedreptatile si ticalosiile pe care la vad. Tacand….ma tem ca devenim complici…..

    Like

Leave a comment