1 noiembrie 1988 – Delatiunile informatorului Postolache – 40

Inf. Postolache
Primit: Vasiliu Gh.
Buşteni

01.11.1988

Notă informativă

Duminică 23 oct. a.c. în staţia de tramvai, a doua de la capăt CANTA, sursa se afla împreună cu concubina timp în care a venit MÎNĂSTIREANU DĂNUŢ cu soţia. După salutul obişnuit MÎNĂSTIREANU a deschis discuţia referitoare la participarea la adunarea baptistă, orele nouă. La răspunsul că şi concubina va participa la adunare, MÎNĂSTIREANU şi soţia au început o discuţie teocratică care a continuat până la intrarea în biserică. Soţii MÎNĂSTIREANU au insistat asupra necesităţii de a participa frecvent la adunare – referindu-se la concubină, de a studia acasă zilnic publicaţii religioase.

Soţia lui MÎNĂSTIREANU i-a dat cartea intitulată „CALEA – ADEVĂRUL – VIAŢA” în care sunt menţionate şi orele emisiunilor posturilor radio „MONTE CARLO” şi „[…]” care transmit pentru toţi creştinii din ROMÂNIA.

MÎNĂSTIREANU DĂNUŢ a insistat ca eu să fac zilnic studiu acasă cu concubina, sub rugăciune, după cartea respectivă, capitol după capitol.

Şi-a exprimat încrederea că sursa nu trebuieşte prea mult sfătuită cum să ţină o oră de studiu biblic.

S-a interesat unde locuiesc fără a motiva scopul întrebării.

La biserica baptistă DĂNUŢ MÎNĂSTIREANU a ţinut ora de evanghelizare prilej cu care a anatemizat pe „fraţi” pentru că nu se comportă scriptural (întârzie ori lipsesc de la adunare, nu contribuie financiar cu darurile de bunăvoie, nu lucrează serios pentru a aduce la credinţă pe cei rătăciţi).

Spre deosebire de alte dăţi când a fost atenţionat de către XXXXX – preşedintele – de această dată DĂNUŢ s-a referit la probleme strict teocratice.

01.11.1988
Postolache

Notă:
MĂNĂSTIREANU DĂNUŢ este lucrat prin D.U.I. „IDEOLOGUL”. Informatorul […] prezentat la întâlnire singura menţionată în notă.
S.I. Prin măsurile întreprinse, informatorul în mod […] îi câştigă încrederea celui urmărit şi se încearcă pătrunderea sursei la domiciliul lui MĂNĂSTIREANU pentru a ne putea […] aspecte […].
Se manifestă în continuare grija necesară în acest caz.
Lt. col. Vasiliu Gh.

ATENŢIONARE

Un prieten din Biserica Filocalia din Iaşi, pe nume Viorel Postolache, îmi comunică faptul că unii dintre membrii bisericii îl acuză că el ar fi informatorul “Postolache”. Ştiam că evanghelicii sunt în general lipsiţi de imaginaţie, dar nu credeam că pot fi şi răi şi fără minte.

Acestora le spun clar că “Postolache” este un pseudonim şi că, foarte probabil, numele real al acelei persoane este Zaharia, un tip care a cam bântuit pe la iehovişti, dar venea şi la baptişti, cu “treabă de la stăpânire”. Cei de la Biserica baptistă din Sărăriei cu siguranţă îşi aduc aminte de el. Dacă-l vedeţi, transmiteţi-i salutari de la mine şi spuneţi-i că nu-i pot pică, dar că mi-ar plăcea să povestim cîndva despre asta, dacă are chef. Oricum, e bine să ştie că va deveni faimos când voi publica delaţiunile lui în volum. Sănătate şi mai ales minte să ne dea Domnul. că de cei fără ea e plină lumea.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: