Ecumenismul ajuta la raspandirea Evangheliei

benedict-aram

Papa Benedict XVI şi Catolicosul Aram I, de Cilicia

25.11.2008, Vatican (Catholica)

Creşterea în relaţiile ecumenice conţine mari promisiuni pentru proclamarea Evangheliei în timpul nostru, a afirmat Papa Benedict al XVI-lea în ziua de luni, 24 noiembrie 2008, când a prezidat o celebrare ecumenică cu Aram I, Catolicosul Ciliciei Armenilor. Aram I se află în Roma într-o vizită care va include un pelerinaj la Bazilica San Paolo fuori le mura. “Întâlnirea noastră de astăzi”, a spus Papa, “este în continuitate cu vizita pe care i-aţi făcut-o iubitului meu predecesor Papa Ioan Paul al II-lea în ianuarie 1997, şi cu numeroasele contacte şi vizite reciproce care, din harul lui Dumnezeu, au condus în anii recenţi la relaţii mai apropiate între Biserica Catolică şi Biserica Armeană Apostolică”.

“Credinţa şi devoţiunea poporului armean au fost constant susţinute de memoria numeroşilor martiri care au dat mărturie despre Evanghelie de-a lungul secolelor. Fie ca harul acelor mărturii să continue să modeleze cultura naţiunii voastre şi să inspire în discipolii lui Cristos o tot mai mare încredere în puterea mântuitoare şi dătătoare de viaţă a crucii”. Pontiful a arătat că Scaunul Ciliciei a fost implicat în încurajarea contactelor ecumenice între Biserici: “Într-adevăr, dialogul dintre Bisericile Orientale Ortodoxe şi Biserica Catolică a beneficiat semnificativ de pe urma prezenţei delegaţilor armeni. Trebuie să sperăm că acest dialog va continua să înainteze, deoarece promite să clarifice probleme teologice care ne-au despărţit în trecut dar care acum par deschise spre un consens mai mare”.

Biserica Armeană Apostolică este una dintre cele şase Biserici Ortodoxe Orientale. Aceste Biserici s-au despărţit de Roma după Conciliul de la Calcedon din 451, din cauza controversei apărute în urma adoptării de către conciliu a terminologiei cristologice legate de două naturi într-o singură persoană. Cu toate acestea, majoritatea sunt acum de acord că controversa a apărut cu privire la semantică, şi nu la doctrină. Mai multe dintre Bisericile Ortodoxe Orientale au semnat acorduri cu Biserica Catolică exprimând faptul că împărtăşesc aceeaşi credinţă în Cristos. Biserica Armeană Apostolică este una dintre acelea care s-a apropiat de unitate, mai ales datorită unei declaraţii din 1996 semnate de Papa Ioan Paul al II-lea şi Patriarhul Karekin I, despre natura lui Isus.

“Cu siguranţă creşterea în înţelegere, respect şi cooperare care a apărut din dialogul ecumenic promite multe pentru proclamarea Evangheliei în timpul nostru”, a continuat Papa. Având în vedere că armenii şi catolicii trăiesc unii lângă alţii în lume, el şi-a exprimat siguranţa că “o crescută înţelegere şi apreciere a tradiţiei apostolice pe care o împărtăşim vor contribui la o tot mai eficientă mărturie comună faţă de valorile spirituale şi morale fără de care nu poate exista o ordine socială cu adevărat dreaptă şi umană”. Catolicosatul Ciliciei având sediul în Antelias, Liban, Papa Benedict al XVI-lea şi-a exprimat preocuparea şi a asigurat de rugăciunile sale pentru poporul din Liban şi din Orientul Mijlociu.

Textul a fost preluat de pe site-ul Catholica.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s