Relational Concepts – site-ul lui David DeWitt

studiu-cu-dewitt

Întâlnire de studiu cu David DeWitt la Iaşi, în anii ’80, în
“faimoasa” mea garsonieră, folosită ca centru de ucenicie

Vă prezint astăzi site-ul web Relational Concepts al lui David DeWitt. Pe acest site veţi găsi disponibile pentru download o mulţime de instrumente folositoare în ucenicie.

Numele lui David DeWitt este destul de cunoscut în România în cercurile apropiate Navigatorilor şi ale organizaţiei “Evanghelizare masivă” (Evangelism Explosion), condusă în România şi în Europa de George Verzea. Călătoreşte cu regularitate în România pentru a se întâlni cu grupuri de ucenicie încă de la începutul anilor ’80. Continuă să călătorească şi acum, odată sau de două ori pe an, la Bucureşti, pentru a investi în formarea spirituală a celor din echipa lui George Verzea.

Este unul dintre oamenii cei mai interesanţi pe care i-am întâlnit vreodată. DeWitt locuieşte aproape de Grand Rapids, pe o mică fermă. Deţine un mic avion (“lipit cu scotch”, aşa cum glumea cândva amicul Liviu Mocan – a propos, Liviu, se zice că are altul acum, mai modern, dar nu l-am văzut încă). L-a construit singur şi face cu el din când în când zboruri de plăcere deasupra lacului Michigan. Am zburat şi eu cu odată cu acest avion, în 1991 şi chiar am ţinut pentru câteva minute manşele – tremuram de frică, şi i le-am dat repede înapoi, dar a fost interesant.

DeWitt a studiat teologia la Dallas Theological Seminary (DTS) şi a primit  titlul de DMin (Doctor of Ministry) cu o lucrare pe tema creativităţii, realizată sub coordonarea cunoscutului profesor şi autor Howard Hendricks. Dave este dispensaţionalist, ca mai toţi cei de la DTS, aşa cum am fost şi eu ani de zile. Acesta este un domeniu în care nu ne înţelegem deloc. La fel, sunt extrem de rezervat faţă de eclesiologia minimalistă pe care o profesează. Suntem însă foarte buni prieteni şi creativitatea lui face ca fiecare discuţie cu el, în acord sau in dispută, să fie o veritabilă plăcere spirituală şi intelectuală.

Două dintre lucrările lui DeWitt, Cartea bărbatului matur (un text foarte interesant şi deosebit de apreciat, despre ucenicizarea bărbaţilor), şi Răspuns celor bătăioşi (un text de apologetică, în care autorul încearcă să răspundă la zece dintre cele mai dificile întrebări puse de cei necredincioşi). Din păcate, niciuna dintre ele nu mai este disponibilă. Prima a fost tipărită de noi la Iaşi (şi nu cred că mai există exemplare de vânzare – dar aştept încă confirmarea), iar a doua de George Verzea la Bucureşti (din fericire, George mai are vreo 200 de exemplare şi sper să le pună la dispoziţia unui distribuitor de carte creştină, cum am fi, de exemplu, Kerigma).

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

One thought on “Relational Concepts – site-ul lui David DeWitt”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: