Common Cause Partnership – o încercare de unire a anglicanilor conservatori

anglican

Common Cause Partnership (Parteneriatul Cauzei Comune), http://www.united-anglicans.org/ o alianţă de circa 100.000 de anglicani (episcopalieni) conservatori de pe continentul nord-american, va organiza miercuri 3 decembrie, ora 7.30 pm, la Wheaton Evangelical Free Church, 520 E. Roosevelt Road, Wheaton, Ill., un serviciu religios în cadrul căruia va fi făcut public proiectul noii comuniuni anglicane conservatoare din America, în contrapondere la comuniunea anglicană liberală (Episcopal Church of USA). De asemenea, cu aceeaşi ocazie, participanţii vor subscrie în mod oficial la Declaraţia de la Ierusalim a Conferinţei Global Anglican Future (GAFCON). Participarea este liberă, în măsura spaţiului disponibil (1.200 locuri), pe baza principiului „primul venit, primul servit”. Evenimentul poate fi urmărit şi online, AICI.

Opiniile între anglicanii conservatori sunt împărţite cu privire la această iniţiativă, aşa cum puteţi observa şi AICI, mai ales în comentariile la acest post. În vreme ce unii cred că a sosit vremea unei separări clare de liderii liberali care domină în prezent Biserica Episcopaliană din America, alţii deplâng dezbinarea care este pe cale să se nască şi consideră că n-au fost epuizate toate căile pentru păstrarea unităţii fără sacrificarea adevărului biblic.

Unul dintre reproşurile pe care le fac liberalii liderilor aripii episcopaliene conservatoare, este acela că ei utilizează pentru realizarea scopurilor lor mijloace nu foarte ortodoxe, repetând, într-un fel, manevrele obscure prin care gruparea cu înclinaţii fundamentaliste din cadrul Convenţiei Baptiste de Sud a pus mâna pe putere în urmă cu peste douăzeci de ani. În ce mă priveşte, nu sunt sigur că aceste acuzaţii sunt totalmente lipsite de fundament. Ca unul care s-a fript cu borş, prefer să suflu şi în iaurt.

Găsiţi AICI şi AICI mai multe detalii în legătură cu acest eveniment.

Advertisements

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “Common Cause Partnership – o încercare de unire a anglicanilor conservatori”

 1. Stimate domn, comentariul dvs, aparent nevinovat, este de fapt o mica magarie.
  Daca vreti sa aflati opiniile mele despre homosexualitate, dati un simplu search pe acest blog si veti afla.
  Sper sa nu reveniti cu asemenea mascari, caci voi respinde comentariul si veti sfirsi la spam ca si alti “frati si surori” de/ale dvs intru lipsa de bu simt si de onestitate.
  Chestiunea de mai sus este mult prea serioasa ca sa va bateti joc cu asemenea comentarii de doi bani.
  Stiu ca se porta bascalia la romani, in lipsa de argumente, dar rog sa va cautati alte debusee pentru asemenea apucaturi. Adio!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s