Testeaza-ti votul!

voting

Median Research Center (MRC) este “este o organizatie ne-guvernamentala, ne-partizana, infiintata in 2003 cu scopul de a face cercetari de top in stiintele sociale si politice, cu relevanta practica pentru procesul democratic din Romania si din tarile post-comuniste”.

Această organizaţie a pus la punct un site pe care fiecare dintre noi poate evalua care dintre partidele care participă la alegerile din 30 noiembrie se apropie cel mai mult de propriile opţiuni politice într-un număr de domenii esenţiale: învăţământ, sănătate, legislaţie, economie etc. Testul se află AICI.

Mi-am făcut şi eu acest test. Rezultatul general (site-ul ofera şi rezultate pe domenii), pe care îl afişez mai jos, îmi confirmă înclinaţia spre PDL.

test_general-danut

Singurul rezultat care iese din rând este cel din domeniul în taxelor, în care, în mod surpinzător, opţiunile mele de apropie de cele ale PSD.

test_-taxe-danut

Explicaţia este simplă. Spre deosebire de adepţii liberalismului clasic, pentru care taxarea mai mare a celor bogaţi este interpretată ca o pedepsire a celor mai eficieţi sub raport economic, pentru mine, din perspectiva teologiei dezvoltării, această taxare progresivă este mai degrabă un mecanism de solidaritate socială, în beneficiul celor săraci, prnind de la premisa că sprpcia lor nu le poate fi reproşată în moid integral (există multe cauze sistemice ale sărăciei, ca sa nu mai vorbim de cei cu nevoi speciale, a căror situaţie este, de cele mai multe ori, un dat al providenţei).

Vă încurajez să vă faceţi şi voi acest test. Este distractiv. În plus, veţi învăţa câte ceva despre voi înşivă şi, eventual, veţi vota cu mai multă înţelepciune.

Vă doresc votare bună. Şi să dea Dumnezeu ca acest vot să fie una pas înainte către normalitate. Deşi mai este mult până acolo, fiecare pas înainte ne apropie de mai mult de acest scop.

Multumesc lui Vasile Tomoiagă pentru semnalarea acestui site.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “Testeaza-ti votul!”

  1. Multumesc pentru semnalarea existentei acestui test. Am fost pusa in fata unor intrebari la care nu ma gandisem pana acum. A fost o experienta interesanta, mai ales ca ma aflu pentru prima data in situatia de a vota la alegerile parlamentare.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: