Paolo Sabbatini Rancidoro – un enciclopedist

paolo-sabbatini-la-shanghai-20081
Cu Paolo Sabbatini, la Shanghai, China, în februarie 2008

Astăzi este zi de sărbătoare, Ziua Domnului. De aceea, doresc să vă prezint aici pe unul dintre cei mai fascinanţi oameni pe care i-am întâlnit vreodată, şi anume, pe fostul meu coleg şi, în acelaşi timp, pe artistul Paolo Sabbatini Rancidoro.

Paolo este un italian, născut în anii ’50, si vine dintr-o familie distinsă, care a dat Bisericii Catolice inclusiv un cardinal. A făcut studii diverse: arte plastice, limbi clasice, dezvoltare, politologie etc.

A predat la nivel universitar diverse discipline, între care teoriile dezvoltării şi ştiinţele politice. Pentru doi ani de zile mi-a fost coleg în echipa regională World Vision, ocupându-se de relaţiile guvernamentale. Paolo este colegul cu care am avut cea mai apropiată relaţie în cursul carierei mele în World Vision şi a cărui plecare din organizaţie am regretat-o cel mai mult. De fapt încă sper că va reveni, aşa cum speră şi el, pentru că în ciuda carierei strălucite pe care o face acum, inima lui a rămas ataşată de organizaţia noastră.

Domnul Sabbatini este, ca şi soţia lui, diplomat de carieră. meserie pe care a continuat să o practice după plecarea din World Vision. În prezent este ataşat cultural al Italiei în China şi Directorul Institutului Italian de Cultură din Shanghai, răspunzând, de asemenea, de institutele culturale italiene din toată zona asiatică şi australă.

Vorbeşte nenumărate limbi, nu numai dintre cele europene, ci şi altele, cum ar fi araba, urdu sau mandarina.

Paolo are, de asemenea, o voce superbă – a cântat cândva într-un grup coral clasic. Atunci când l-am vizitat, în apartamentul său de la Roma, ne-a încântat cu un mic recital de clavecin.

În sfârşit, este pictor, grafician şi caligraf. În această calitate a avut multe expoziţii în diverse ţări, între care se află şi România.

Vorbim cu regularitate la telefon, dar ne vedem rareori. Ultima dată ne-am întâlnit în luna februarie a acestui an, 2008, atunci când am luat masa împreună la un restaurant italian din Shanghai.

În perioada care urmează, voi încerca, din când în când, să afişez pe blog unele dintre lucrările lui plastice.

3 thoughts on “Paolo Sabbatini Rancidoro – un enciclopedist

  1. Te asigur ca a fost una si pe masa, un vin italian superb, din care ne-am ‘impartasit’ impreuna cu prietenul nostru, dar era gata cind am facut poza.
    Si Cristos s-a desfatat in Cana cu asemenea bunatati. Cine se poticneste de cele dn spate, are cu el o problema si mai serioasa.
    Traiasca fundamentalismul si tea-totalismul! 😦

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s