Barack Obama Presedinte

obana-biden

CNN anunţă că, după toate probabilităţile, Barack Obama va deveni cel de al 44-lea Preşedinte al Statelor Unite. În momentul în care scriu aceste rânduri, McCain rosteşte, cu o extremă decenţă. discursul de recunoaştere a înfrângerii.

Deşi, în ce mă priveşte, am votat întotdeauna cu dreapta, de această dată am susţinut emoţional pe Obama contra lui McCain, în esenţă din pricina necesităţii unei schimbări radicale în America în raport cu politica dezastruoasă, mai ales în plan internaţional, a lui George Bush.

Îmi pare rău în acest moment pentru toţi prietenii mei conservatori, care vor fi teribil de dezamăgiţi de acest rezultat. Mă bucur însă pentru prietenii mei liberali şi mai ales pentru afro-americanii care au visat aproape cu deznădejde la această zi. Mă bucur de asemenea pentru prietenii mei din Statele Unite care până acum au votat mereu cu republicanii, dar care, de această dată, au avut curajul de a sfida presiunile familiilor şi ale bisericilor lor, votând conform conştiinţei lor.

Sper din toată inima şi mă rog ca promisiunile lui Obama şi aşteptările lor să le fie împlinite. Nu va fi deloc uşor. Lumea a devenit în ultimele luni un loc mult mai complicat.

Sper ca Preşedintele Obama, sfătuit corect de Vicepreşedintele Joe Biden, a cărui experienţă internaţională este incontestabilă, să fie capabil a reda Americii calitatea de lider moral al lumii noastre. Sper ca America să devină din nou nu numai o ţară temută, ci şi una pe drept respectată.

Fie ca Dumnezeu să aibă milă de America şi de lumea în care trăim!

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

48 thoughts on “Barack Obama Presedinte”

 1. Daca nu ar fi vorba de politica iar Obama si Biden sunt politicieni aproape ca as fi deacord cu dumneavoastra.
  Din punctul meu de vedere lucrurile vor evolua din rau in mai rau, biblia trebuie sa se implineasca indiferent de pozitia noastra.
  Recunosc sunt de dreapta (si baptist)
  Dumnezeu sa aiba mila de noi.

  Like

 2. Se ştia foarte bine, dinainte, că Obama va fi preşedinte. La americani alegerile adevărate sunt înainte de “alegeri”. Restul a fost un mare “circ din lipsă de pâine”!

  Like

 3. Singurele victorii de azi noapte: descrierea casatoriei ca o unire intre un barbat si o femeie in Florida, Arizona si California… Cu toata finantsarea de la Holywood aceasta s-a votata in California. S-a mai votat o data in Calif. dar Curtea Suprema de-acolo a decis sa ignore votul popular. Obama a promis ca va numi doar judecatori liberali!!!! McCain a promis ca va alege judecatorii dupa calificarea profesionala (riscind votul conservatorilor). Lumea a preferat pe Obama. Rezultatul? Sunt peste o suta de judecatorii vacante din cauza refuzului democratilor din Congres de a-i nominaliza pe conservatorii propusi de Bush. Sistemul juridic e blocat de 2 ani pe tema asta. Slava Domnului, Obama ii va completa. Cu cine? A spus clar cu cine! Deocamdata ramine sa ne bucuram [macar] de Florida-Arizona-California…

  Like

 4. Este evident, cred, ca nu impartasesc furorile escatologice care par sa-i domine astazi pe conservatorii evanghelici americani.
  Nu cred nicidecum ca alegerea lui Obama este un semn al Escatonului. Mai degraba alegerea lui McCain si un posibil razboi cu Iranul, cu implicatiile catastrofale ale unui posibil conflict nuclear global, ar fi putut fi asta.
  Cred ca este vremea sa ne linistim, sa renuntam la umorile care ne-au dominat si ne-au divizat in perioada alegerilor, sa ne rugam pentru America si pentru lumea in care traim, ca sa fim gasiti credinciosi in ziua incercarii. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

  Like

 5. Presupun ca am adus anumite argumente… si sunt multe altele… dar… pt unii nu conteaza nimic; nici minciunile, nici moartea copiilor, nici compania declasatilor morali, nici inlocuirea Evangheliei cu teologia eliberaarii; lumea are o fixatie pe Bush si Obama si ramine cum am stabilit.
  Numai bine, dle DM.

  Like

 6. Draga domnule Doru Radu,
  Nu ignor nicicum argumentele dvs. Numai ca ele nu ma conving.
  “Minciunile” au fost instrument electoral de ambele parti. Cu ce sunt cele ale conservatorilor mai legitime decit cele ale liberalilor.
  Nici eu nu sunt un sustinator al avortului, dar pentru mine si pentru multi altii, aceasta nu este nicidecum cea mai importanta tema a unei alegeri. As fi mai impresionat daca conservatorii ar fi la fel de preocupati de viata de dupa nastere a acestor prunci. Deocamdata, furia ideologica cu care consrevatorii apara viata fetusilor, dar sunt complet neintreresati de viata copiilor saraci ai lumii imi suna mai degraba a faratnicie si fanatism religios.
  Cit despre compania oamenilor declasati morali, ce sa mai spun. Vorbiti ca si cind McCain ar fi usa di biserica. Stit la fel de bine ca si mine ca istoria lui cu femeile nu este nicidecum aceea a unui om integru. Ceea ce nu se pate spune despre Obama.
  Teologie eliberarii? Daca ati trai in America de sud, in care avaritia companiilor americane a pauperizat zeci de milioane de oameni, va asigur ca ati vadi mai multa simpatie fata de aceasta teologie (in ciuda imspiratiei ei marxiste incontestabile).
  Ma voi opri aici. Sper titusi ca v-am convins ca-l sustin pe Obama nu din obsesie anti-Bush, ci cu argumente.
  Sunt sigur ca argumentele mele nu va vor convinge, asa cum ale dvs nu ma conving pe mine.
  Sper totusi ca ne putem respecta ca crestini decenti si rationali, fara a ne demoniza reciproc pentru ca nu gindim la fel in aceste chestiuni.
  In ce ma priveste, va respect, si sper ca lucrul aceste se vede din felul in care scriu.

  Like

 7. Stimate domn,
  Argumente exista si de o parte si de cealalta. Mie insa victoria lui Omaba imi arata falimentul si lipsa de incredere de care “se bucura” conducatorilor multor biserici din Sua care au facut, asa cum au putut, uneori ascuns, alteori direct, campanie lui McCain. Imi demonstreaza ca gunoiul, fie el si bisericesc, nu poate sa fie ascuns tot timpul sub pres ci ca el la un moment dat va face diferenta.
  Sper de asemenea ca aceasta victorie sa insemne un pas inainte al democratiei si acceptarii in tara libertatilor. Sper ca acei crestini care zilele astea simt gustul amar al dezamagirii sa invete maine sa colaboreze, respecte si sa sprijineasca pe acela (Obama) cu care nu sunt de acord in totalitate, pentru binele tuturor. Acest lucru ar fi un pas mare al bisericii protestante – neoprotestante. Sa invatam si sa respectam principiul lui Dumnezeu: ca El da ploaie si peste cei buni si peste cei rai.

  Like

 8. Ma scuzati ca intru si eu pe fir. Sunt putin surprins de anumite lucruri sustinute in acest post. Nu cred ca trebuie sa fii acuzat ca esti anti-Bush dar nici sa acuzi pe altii ca voteaza cumva doar ca sunt pro-Bush nu e drept. Danut, sunt absulut convins ca ai o parere gresita, una caricaturista despre conservatorii americani. Absolut gresita. De exemplu ai insinuat in ultimul comentariu ca desi ei sunt interesati in viata fetusului, nu sunt interesati de viata copiilor saraci. De unde asemenea afirmatii generale? Nu am intilnit nici o biserica in viata mea (si am tras numai la alea conservatoare) care sa nu fie adanc implicate in ajutor social. E adevarat ca eu cred ca ajutorul social nu e cea mai importanta misiune a bisericii dar e una importanta si o vad practicata in fiecare zi.
  Ai cumva dreptate ca conservatorii au gura mare si faptele mici. Eu sunt de fapt de parere ca nici nu ar trebui sa fim implicati in politica ci ar trebui sa lasam ca vietile noastre sa fie un exemplu. De cand s-a infiintat organizatia lui Fallwell evanghelicii au fost tot mai rau vazuti si cu cat imping mai mult (chiar inspre lucrurile bune, ca nu cred ca vor lucruri rele) cu atat isi atrag mai multa antipatie de la ceilalti.

  Cu toate astea va garantez ca pentru noi ca natiune (in detaliile mici ale vieti noastre cotidiene) alegerea lui Obama e un dezastru de proportii.

  Like

 9. Draga Daniel, ma bucur sa na intilnim din nou, pe aceasta cale. M-am bucurat sa ne intilnim si in persoana in LA.
  Nu pretind sa cunosc foarte bine mediile conservatoare din America. Abia le stiu pe cele de aici 🙂 Ceea ce rostesc se bazeaza mai ales pe perceptii (care, este adevarat, pot fi manipulate de presa), dar si de experiente personala axtrem de traumatice cu acesti conservatori americani (as putea sa-ti impartasesc citeva povesti de groaza cu acestia, dar nu merita sa pierdem vremea).
  Nu contest interesul crescind, chiar daca total inconsecvent si amatoricesc, al evanghelicilor americani pentru angajarea sociala.
  Nu am vazut insa ca dreapta religioasa americana sa refuze sustinerea unui candidat de presedinte pentru ca nu vadeste sificienta grija de saraci. Nu am auzit decit despre avorturi si homosexuali. Cam putin, drept sa-ti spun. Aceste doua teme nu fac parte nicidecum din evanghelie, desi s-ar putea argumenta ca acestea sunt deductii implicite. Saracii insa se afla in centrul Evangheliei lui Isus Cristos. Numai orbirea ideologica ne poate face sa uitam acest lucru.
  Desigur, nu ma astept sa fim de acord asupra acestor lucruri. Dar poate ca nu strica sa ne gindim din cind in cind si la ele.

  Like

 10. D-le Ciprian Musat; Dvs. ziceti: “Argumente exista si de o parte si de cealalta. Mie insa victoria lui Omaba imi arata falimentul si lipsa de incredere de care “se bucura” conducatorilor multor biserici din Sua care au facut, asa cum au putut, uneori ascuns, alteori direct, campanie lui McCain. Imi demonstreaza ca gunoiul, fie el si bisericesc, nu poate sa fie ascuns tot timpul sub pres..”
  In parte e-adevarat. Exista insa o problema mai mare. Majoritatea americanilor nu mai este conservatoare ci liberala. Prin conseervator nu-tseleg neaparat crestin. Din cauza asta, Republicanii nu au sanse in viitor. M-am convins de mult ca nimeni nu mai cistiga daca se declara nascut din nou (indiferent din ce motiv se declara). Bush a fost ultimul. Palin a o fost votata contra cu furie, de femei!… 62% din evanghelicii nascuti din nou au votat cu McCain -tinindu-se de nas. McCain nu numai ca n-a fost usa de biserica dar si-a marturisit pacatele public (pt un crestin de bun simts dialogul lui cu Obama in dezbaterea lui Rick Warren a clarificat multe).
  Sunt de-acord cu D. Buda ca crestinii n-au ce cauta in politica. Dumnezeu ne-nvatsa insa ca exista consecintse la tot ce facem. Poate nu traiti in AMerica dar e de speriat ceea ce se intimpla in plan moral, mai ales gindindu-ne la copii…Pina la urma e mai importanta bunastarea materiala, decit distrugerea propriilor ciopii? Biserica are de dat o batalie spirituala, cea morala e secundara. Nu putem insa spune raului bine! Cineva spunea frumos: “copacul care nu arde ori e putred ori e verde”.

  Like

 11. D-le Musat:
  Mai e un lucru: presa a distrus mult din prestigiul evanghelicilor mai ales a conducatorilor. Ura ei viscerala l-a transformat pe Bush in cel mai urit dintre paminteni mai degraba decit razboiul din Iraq. Din pacate crestinii isi modeleaza parerea despre fratii lor dupa scrierile celor ce-i urasc si pe unii si pe altii. As fi vrut sa vedeti greata ce-a cuprins-o pe prezentatoarea de la Good Morning AMerica atunci cind un “expert” i-a explicat ce-nseamna penticolismul doameni Palin (vorbire-n limbi, proorocii, etc.)… Cam asta e modul in care ne prezinta… iar daca dupa astia ne formam parerea desre fratii de credintsa, halal… opinie.

  Like

 12. Domnule Doru Radu,
  Nu cred ca este nevoie sa deveniti caustic.
  Nu cred ca este onorabil sa presupuneti ca doar cei care nu sunt de acord cu dvs. sunt lipsiti de discernamint in citirea presei. Uitati-va si la modul nemestecat in care conservatorii inchit Fox News sau maculatura senzationalista si scenarista de sorginte dispensationalista.
  Daca ne-am uita fiecare mai intii in propria curte, lumea ar deveni mult mai biune decit este.

  Like

 13. Danut, tu spui “Nu am vazut insa ca dreapta religioasa americana sa refuze sustinerea unui candidat de presedinte pentru ca nu vadeste sificienta grija de saraci. Nu am auzit decit despre avorturi si homosexuali. Cam putin, drept sa-ti spun.”
  Chiar azi il ascultam pe un liberal care spunea ca unul din lucrurile cele mai putin stiute (pentru ca media nu le aduce la lumina) e faptul ca situatia cu AIDS din Africa e extrem de imbunatatita datorita lui Bush. SI el spunea ca media incearca sa ascunda astfel de lucruri pe care doar istoria le va confirma. Cred ca de asta nu ai auzit decat despre homosexuali si avorturi.

  Cat despre Fox News as vrea sa-ti spun ce a propus unu’ de acolo deunazi. El zicea sa vina cel mai liberal american, sa aleaga trei zile de difuzare (oricare 3 zile) si sa numere liberalii care au fost invitati la programele lor. Apoi sa faca acelasi lucru cu CNN sau (mai brutal) MSNBC si sa compare. Nu exista comparatie.

  Like

 14. Si nu cred ca Doru Radu este caustic. Mi se pare un interlocutor extrem de controlat si informat. Cred ca converasatia pana acum a fost extrem de agreabila. O placere!

  Like

 15. DM:
  n-am fost caustic. Baptistul McCain a fost copilul rasfat al presei. Nimeni n-a avut treaba cu el si pe nimeni n-a deranjat viatsa-i aventuroasa si parasirea primei neveste. Dupa cuim pe nimeni n-a deranjat ca Obama a cindut droguri cum fac multi tineri negri. Ceea ce i-a pus pe jar a fost faptul ca politicienii isi invoca convingerile ba unii chiar si le traiesc. Mintuitorul spunea ca dac-am fi de-al lor ne-ar iubi… Lucrul acesta este general si mai mult decit observabil in presa din America cel putin… Cind Abu Ghraib a fost pe cale sa izbusneasca seful marelui stat major al armatelor reunite i-a implorat sa astepte o luna de zile pt ca parlamentul iraqian sa voteze ceva lege electorala ce dadea sperantsa pt un progres cit de cit dar revista (Times Magazine?) a refuzat, publicindu-l imediat. Rezultatul a fost dezastruos: moartea unor militari americani, propaganda al-Queda, procesul politic din Iraq dat peste cap, prestigiul american si al lui Bush la cota 0.. FoxNews l-a intrebat pe redactor: “nu te simti vinovat?” ” Nu” -a raspuns asta. Ce e moral oare astazi? Democratii au facut tot ce-au putut ca Bush sa piarda razboiul ca sa cistige ei alegerile in 2006. AU reusit! Acum au facut la fel cu economia -in frunte cu liderul moral Obama- au impins dezastrul cit mai departe.. a juns sa se puna-n genunchi ministrul de finantse in fata liderei Camerei reprezentantilor. Din momentul acesta OBama s-a inaltsat ca o racheta.. Ma tem ca majoritatea republicanilor ar fi facut la fel. Daca ai caracter in politica esti ca un miel in mijlocul lupilor.. In contextul acesta fratii nostri ce ajung in domeniul public trebuiesc priviti prin alti ochelari decit ai presei/politicienilor… Scuze D-le Musat daca v-am parut ofensator. N-am intentionat.

  Like

 16. Inainte ca America sa devina “lider moral al lumii noastre” cu ajutorul lui Obama, el, Obama, ar trebui sa devina lider moral al Americii. Deocamdata din pacate, nu este, si ma indoiesc ca va fi vreodata.

  Noi cei din California am votat ieri in favoarea Propozitiei 8 care reafirma pozitia noastra via-a-vis de casatoria traditionala. Obama, desi spunea in timpul campaniei electorale ca este impotriva casatoriilor gay, a fost impotriva Propozitiei 8 din California. Cind a fost Obama sincer?

  America nu poate exporta o moralitate pe care ea insasi nu o mai are.

  Dumnezeu este singurul care se poate indura de noi si doar El este speranta noastra, nu Obama.

  Like

 17. Republicanii actuali nu prea au de-a face nimic cu adevaratul conservatorism, asa-numitul ‘paleo-conservatorism”. Ei sant “neo-cons” o ideologie tot atat de indepartata de conservatorism ca si stangismul radical.
  Conservatorismul respecta traditia, cxomunitatile locale, drepturile statelor, reduce dimensiunile guvernului la minimum, nu este interventionist in plan extern etc.
  Atat Obama cat si McCain sint interventionisti in plan extern si partizani ai unui “guvern mare” in plan intern, sustinuti de catre aceleasi mari corporatii, de la care primesc banii necesari pentru a fi noiminalizati drept candidati.
  In lipsa unei a treia optiuni, toata joaca asta dintre republicani si democrati ramane ceea ce este: o joaca si o gluma.
  Republicanii sarmanii, deoarece nu se deosebesc cu aproape nimic fata de democrati in chestiunile cu adevarat importante, au scornit niste false porobleme, cum ar fi obsesia legata de uniunile/casatoriile homosexuale pentru a-si atrage voturile evanghelicilor.
  Problema avoretului cred ca este reala, insa nici republicanii nu au, din pacate, solutii viabile la ea.
  Daca republicanii ar fi cu adevarat conservatori, l-ar fi nominalizat pe Ron Paul.

  Like

 18. Se prea poate sa aveti dreptate. Din nefericire, lucrurile la noi stau cu mult mai rau. Asa incit nu avem dreptul a ne simti superiori acestora. Din comparatie tot noi, romanii, suntem cei care pierdem.

  Like

 19. Draga Daniel, si eu cred ca discutia este absolut decenta. Daca n-ar fi fost asa, as fi oprit-o. A fi caustic, nu este pacat. Este numai agresiv, asa cum si dovedeste Doru Radu in mesajul in care contesta faptul ca este caustic.
  Drept sa spun, in ultima mea vizita recenta acolo, am fost socat de patima pe care o pun evanghelicii americani in atitudinea lor anti-Obama si demonizarea patologica a candidatului democrat. Doru Radu, un om altfel foarte cumparat si elegant nu face decit sa ilustreze inca odata observatia mea in ultimele lui comentarii. In definitiv nimeni nu este perfect. Nici macar eu 🙂

  Like

 20. Am sentimente amestecate cu privire la alegerea lui Obama. Pe de o parte cred că e bine că se schimbă ceva cu venirea lui. Pe de altă parte, mi se pare cât se poate de îngrijorător că presa şi-a pus pe stand-by facultăţile critice în această campanie. Un articol interesant despre docilitatea neobişnuită a câinelui de pază al democraţiei faţă de candidatul Obama:

  Like

 21. Fratilor ,nu vi se pare surprinzator un “nimeni” a ajuns Presedintele Americii?
  Cine l-a cunoscut pina nu de mult?
  Ce religie a avut pina sa ajunga in politica?
  Cine ii cunoaste prietenii?
  Ce religie au avut parintii?
  Cum a ajuns sa faca studii la Columbia ?
  Cine l-a ajutat?
  Cum a ajuns acest om Mesia si eliberatorul lumii peste noapte?
  Adevarul e ca republicanii au adormit si au scapat din maini evenementul .
  Dusmania pe care o poarta multi lui Bush si propaganda democraticilor si a intregii lumii a facut sa cistige Obama .
  Nimeni nu se gindeste cine altul in locul lui Bush nu ar fi putut face mai mult .
  In timpul mandatului ,Bush a avut doua razboaie ,dezastru katrina si multe calamnitatii a facut ca economia tarii sa scada .
  Este adevarat e un mare evenement istoric pentru cei de culoare dar in acelasi timp va fi un dezastru pentru America.Va fi in stare acest om sa faca fata problemelor care ii revin ,ma indoiesc.
  Sa ne rugam ca Dumnezeu sa trezeasca America si sa fim pregatiti pentru vremuri grele .

  Like

 22. Obama presedinte…. e de bine sau de rau, nu stiu, depinde din ce p.d.v. privim. Ce stiu sigur e ca nimic nu se intampla, nici o stapanire nu se ridica sau nu cade, fara aprobarea si controlul lui Dumnezeu. Cu ce scop, spre mai bine sau spre mai rau, asta e o alta problema. Dumnezeu de-alungul intregii istorii a ridicat pe unii ca sa “zideasca” ceva, iar pe unii ca sa “distruga” ceva/sa pedepaseasca un neam sau altul (chiar si pe neamul ales).

  Oricum ai privi, toti acesti lideri/stapaniri, in cele din urma (poate inconstient) nu fac altceva decat sa implineasca planul/ the road map 🙂 pre-stabilit. Deci at the end of the day, asta e important sa ne amintim. Si asta trebuie sa le dea unora, celor dezamagiti, speranta, iar altora sa le “taie” euforia oarba si naiva. Sa nu uitam Cine tine fraiele istoriei. El nu e luat prin suprindere. Nici in cele mai tulburi ceasuri ale omenirii, ca si cele din timpul lui Hitler, nu a fost luat prin suprindere.

  In rest (nu neaparat legat de US election), ca lumea va merge din rau in mai rau, Biblia ne-a spus-o de mult, asa ca nimic nu ar trebui sa ne mai surprinda, ci daor sa ne determine sa devenim alerti si veghetori si sa ne alipim tot mai mult de El.

  Like

 23. Dragi prieteni,
  Unele din afirmatiile facute de d-l DanutM sunt sunstantiate ideologic, doar atit. Afirmatia conform careia bisericile conservative sunt total neinteresate de cei saraci este o aberatie. Statistic, Americanii sunt cei mai generosi oameni din lume, iar evanghelicii sunt cei mai generosi din America. Spre exemplu, Africa experimenteaza o revolutie in domeniul HIV datorita unor oameni ca Rick Warren.
  In alta ordine de idei, cunosc personal un numar insemnat de oameni din cercul lui Obama, desi inca nu l-am intilnit pe el personal.
  Ascensiunea lui Obama este pregatita minutios de ani de zile. El este exponentul stingii radicale.
  El nu este musulman, dar nici crestin. El este un sincretist, un marxist ca 60% din profesorii universitari americani.
  Alegerea lui este un moment istoric pentru America, indubitabil. Este insa in acelasi timp o victorie pentru ideologiile irationale stingiste si o victoriile pentru extremistii din jurul lumii.
  Americanii au votat anul acesta economic. Perceptia a fost ca economia la nivel national este dezastruoasa. Totusi economia este mult mai solida decit s-a last sa se inteleaga in presa.
  Acest vot economic insa a fost transformat intr-un vot ideologic care poate schimba filosofia guvernamentala americana.
  Ca un crestin verital, eu trebuie sa votez principial. Iata principiile dupa care eu votez:
  1. Principiul vietii
  2. Principiul familiei
  3. Principiul sexualitatii umane
  4. Principiul credintei: Cum afecteaza votul meu libertatea de inchinare?
  5. Principiul ideologic: Cum afecteaza votul meu sitemul educational, juridic, etc?
  6. Principiul securitatii
  7. Principiul economic

  Foarte multi americani (crestini) au votat folosind principiul economic.
  Si acest tip de vot la ales pe Obama presedinte.

  Like

 24. Florin Cimpean:
  de-acord cu dvs. cind spuneti :”Ascensiunea lui Obama este pregatita minutios de ani de zile. El este exponentul stingii radicale.
  El nu este musulman, dar nici crestin. El este un sincretist, un marxist ca 60% din profesorii universitari americani.”
  Am scris si eu ceva asemanator, dar nu asa frumos… n-a ajuns probabil dintr-o greseala de tastare. Probabil n-a fost voia Domnului.
  L-am votat pe McCain, dar Obama este presedintele meu si-i doresc binele; bunastarea mea depinde de a tsarii in care traiesc.
  Ma tem insa ca raul e pe care BO il poate face e subestimat de crestini.. sa speram ca ma voi insela!

  Like

 25. “si o victoriile pentru extremistii din jurul lumii”
  citat din Florin T. Cimpean

  nu stiu inca de ce stau extremistii in jurul lumii. Probabil nu-s hotarati sa intre in ea….

  Like

 26. Este foarte interesant pentru mine sa observ ca oameni care sunt cel putin la fel de mult ca si mine influntati de ideologie (desigur alta, opusa, si zice-se, cea adevarata), vad cu usurinta paiul din ochiul altuia si nu birna din propriul ochi. Ce sa-i faci, boala veche! De cel putin 2000 de ani.
  Ma bucur totusi ca discutia se pastreaza in limitele decentei, desi simt ca unii lasa nescrise anumite cuvinte scrisnite printre dinti.
  In tonul mesajului domnului Cimpan simt, nu stiu de ce, influenta unui recent mesaj calomniator la adresa mea, animat de sfinta minie proletara, trimis recent in lumea larga de un personaj straniu si patologic de la Cluj (Dumnezeu sa aiba mila de mintea si viata lui ravasita).
  A propos, in decembrie voi veni o saptamina la Chicago, si m-as bucura sa ne intilnim (cu domnul Cimpan, nu cu “personajul”). Poate veti descoperi ca, vorba proverbului, “dracu nu-i chiar asa de negru” cum credeti. Sau dimpotriva. Promit sa discutam teologie, nu politica. Ce ziceti?

  Like

 27. Domnule DanutM,
  Vreau sa va asigur ca ceea ce am scris eu nu are de a face nimic cu personajul de la Cluj. Eu personal am fost atacat de acel personaj de mai multe ori.
  De asemenea, ceea am scris mai sus nu este un attack la adresa cuiva, ci o opinie cred eu informata vis-a-vis de situatia politico religiosa din America ca o persoana cu studii doctorale atit in stiinte politice cit si in teologie. Am predat in mediul universitar american si procentajul pe care l-am dat referitor la profesorii americani este conservator.
  In ce priveste vizita dvs la Chicago, as fi incintat sa ne intilnim.
  Spuneti va rog perioada cind veti fi aici si, daca sunt in oras, doresc sa ne intilnim.
  Si sincer, nu ne sta in caracter si nu este conservator sa demonizam pe nimeni. Conservator, desi unii ma considera “liberal”.
  Ati ascultat speech-ul de concesiune al lui McCain? Gratios! Cu ii sta bine unui conservator.

  In urma cu 4 si 8 ani liberalii s-au comportat mizerabil. Unii au vrut sa se mute din America…

  Like

 28. Stimate domnule Cimpean,
  Scuze pentru suspiciune. La noi in Moldova se spune ca “cine se frige cu bors, sufla si-n chisleag”.
  In orice caz, nu m-am simtit atacat. Si chiar daca as fi fost, nu era o nenoricire. Cine nu vrea sa fie atacxat, nu face bloguri, nu-i asa?
  De asemenea faptul ca ne aflam pe pozitii diferite cu privire la o chestiune ca alegerea lui Obama, n-ar trebui sa ne faca a banui cine stie ce influente oculte sau malefice.
  Voi fi in Chicago intre 2 si 9 decembrie, petrecind cea mai mare parte a timpului la Regenstein Library, University of Chicago. Ne putem intilni acolo la o cafea intr-una din zile sau in alta parte, daca cumva ma descurs sa gasesc locul.
  In final, asa cum puteti vedea mai sus, am apreciat gratia cu care McCain a recunoscut infringerea. Mi-as dori sa vad asta cindva si in Romania, dar va mai trece multa apa pe Dimbovita pina sa avem ca politicieni oa,eni de bun simt. Deocamdata, cu citeva exceptii, este vremea guralivilor inculti si a golanilor corupti.

  Like

 29. @DanutM. Da, dracul nu-i aşa de negru. E doar mulatru. 🙂

  În altă ordine de idei, fără politica “dezastruoasă” a Preşedintelui Bush, care i-a lezat pe ruşi, România nu mai era azi în NATO.

  Oricum, obamania e o sminteală care ar trebui să-i pună pe gânduri pe oamenii credincioşi. E o isterie comercială. Un produs de marketing. Iar imaginea asta îi face acum numai rău lui Obama, fiindcă va trebui să înceapă să facă exact ce nu a promis şi să nu facă sub nici o formă ce a promis. Pentru că e totuşi american şi nu cred că marşează la distrugerea Americii, aşa cum vor unii din grupurile de interese care l-au sponsorizat.

  P.S. Sunteţi sigur că Obama nu va bombarda Iranul? Eu n-aş paria. 🙂

  Like

 30. Stimata Roxana Iordache,
  Bun venit pe modestul meu blog, chiar daca de data asta se vede ca nu suntem de acord. Ar fi insa plictisitor sa gindim mereu la fel, nu credeti?
  Nu stiu cum e dracu’. Slava Domnului, nu l-am vazut niciodata. Dar stiu cum arata cei animati de el. Am vazut o multime, atit in politica, cit si prin biserici.
  Atunci cind evaluez politica lui Bush, incerc s-o fac nu din perspectiva pragmatica a Romaniei (desi si aceasta este o perspectiva legitima). Argumentul dvs. legat de intrarea Romaniei in NATO seamana cu “ce ar fi fost daca n-ar fi fost”. Cred ca recunoasteti si dvs. ca este un argument slab, caci absolut nu stim ce ar fi facut un alt presedinte in locul lui Bush.
  In ce-i priveste pe guverantii rusi, pe care probabil stiti ca nu prea-i am la inima, se vede clar deja ca, in nesimtirea lor imperialista, nu-l vor lasa pe Obama sa respire. Sper sa primeasca replica cuvenita. Vom trai si vom vedea.
  In ce priveste explicatia felului in care a ajuns Obama presedinte, va rog sa ma credeti ca ma crucesc de citeva zile citind tot felul de elucubratii in presa romaneasca. In ce ma priveste, sunt satul de scenarita fundamentalistilor crestini, ca s-o mai inghit si pe aceea a jurnalistilor romani (ma voi abtine deocamdata sa va spun ce cred despre presa din Romania, si asta pentru ca exista exceptii notabile si ar fi nedrept s-o fac in acest context).
  Si eu sper ca Obama va vadi intelepciunea de a conduce Partidul Democrat spre centru, asa cum a facut, cu mare eficienta, Tony Blair cu laburistii britanici. Sper, de asemenea, spre binele democratiei americane, ca Partidul Republican va avea intelepciunea de a se restructura si ca vor parasi obsesia neoconservatoare care i-a dus, pe ei ca partid, si lumea noastra, la criza pe care o traim acum.
  Cu sincera apreciere,
  Danut Manastireanu

  Like

 31. Scuze. Am uitat ceva.
  Mi se pare ca in ochii celor care detesta alegerea lui Obama, toti cei care l-au votat, sau il sustin, sunt fie idioti, fie naivi, fie malefici.
  Mi se pare mie, sau este multa superficialitate si lipsa de onestitate intelectuala in aceasta atitudine? Haideti sa fim rezonabili. America si lumea in care traim chiar au nevoie de schimbare. Nu credeti? Nu este sigur ca aceasta va veni prin Obama si nici ca ea va fi neaparat una in bine, dar putem cel putin spera asta. Eu unul asta sper si pentru asta ma rog.
  Daca insa istoria va va da dvs. dreptate, va asigur ca voi fi gata sa recunosc asta in mod cinstit. Cei care ma cunosc stiu bine ca este asa.

  Like

 32. D-le DM:
  Eu unul n-am spus ca toti ce l-au votat pe Obama sunt malefici, idioti, etc. El a cistigat in primul rind printr-un vot rasial, dar nu din partea albilor ci al negrilor care l-au votat in corpore. Ii intselegem. Pina si crestini conservatori Negri au zis ‘desi nu suntem de-acord cu el, ce vom spune copiilor daca nu votam cu primul negru la presedintie”. Ii intselegem. Apoi BO a cistigat cu tinerii care nu s-au cramponat de ideile socialiste, cuceriti printr-o excelenta campanie de telefonie mobile, apoi a fost facut presedinte de presa ($600 de milioane record absolut Obama), apoi femeile albe necasatorite si minoritatile (mexicanii –multi ilegali, homosexuali) si EVreii!!!. Exista o traditie in politica Americana: frica de dictatura,dupa 8 ani de republicani, acestia au fost votati “out”. Cei ce l-au votat pe Obama au totusi o problema: nimeni nu stie ce crede Obama. Analisti politici democrati au recunoscut ca in scurta-i viatsa politica Obama a facut una, in campania electorala a spus complet alta si a evoluat de la extrema stinga spre dreapta ceea ce poate sa sustina previziunea dvs ca el va guverna de la centru. Si Bush a facut asta si multi altii. E insa o problema: BO a promis schimabare fundamentala. Asta ridica probleme! PRimul gest ca presedinte: si-a ales sef de cabinet un evreu ortodox cu nume Emanuel, un democrat inteligent dar ultra partisan, cu stil abraziv ceea ce dovedeste incalcarea promisiunii de-a lucra in stil non-partisan. Obama nu e politicianul diferit si intelectualul elegant pretins. Cind efigia Sarei Palin a fost spinzurata in stil de linsaj al negrilor, Obama a refuzat sa condamne aceasta! Cind un congressman negru i-a acuzat pe McCain-Palin ca alegearea lor va duce la omorirea pruncilor si linsajul negrilor ca in anii discriminarii rasiale, Obama a refuzat sa condamne asta in fatsa a 60 mil telespectatori, desi a fost provocat in dezbatere publica de Mccain s-o faca!!!. Obama nu e altfel de politician, rasat ,elegant, nu e Mesia, asa cum este prezentat ca salvatorul lumii intregi. Eu un politician, obisnuit, de-un narcisism greu digerabil pt un crestin ca mine, mistuit de complexele si tendintele revansarde comune populatiei de culoare. Obama e presedintele meu si-i doresc sa reuseasca. Dar, ma-ndoiesc!

  Like

 33. Desigur, domnule Doru Radu, este dreptul dvs. sa va indoiti. Ca si al meu sa sper.
  Nu la dvs. in primul rind m-am referit, cu suspiciunea de prostie pentru votantii lui Obama, desi ceea ce scrieti aici ma face sa ma intreb daca nu cumva credeti asta, macar putin.

  Like

 34. Buna Danut,

  Am ajuns si eu pe aici la spartul targului si, de ce nu, marturisesc ca nu prea sunt de acord cu anumite afirmatii lansate. Inteleg ca avem dreptul fiecare la câte o opinie si nadajduiesc ca si a mea va mai gasi loc aici!

  În primul rând nu pot fi de acord cu eticheta pe care le-o pui creştinilor conservatori americani, cum ca n-ar fi interesati de partea sociala, ci doar de avort si homosexualitate, chiar daca faci acest lucru pe baza unor experiente negative pe care le-ai avut. Nu poti generaliza experientele tale si nu e corect sa absolutizezi. Multi dintre noi putem veni cu contra-exemple… si sunt destule. Si noi romanii suntem etichetati drept tigani de majoritatea europenilor si ne deranjeaza aceasta etichetare, nefiind de acord cu ea. Parerea mea este ca acesti conservatori americani fac enorm de mult bine pe tarâm social worldwide dar nu se bat in piept cu treaba asta si ultima prioritate in mass media americana ar fi o prezentare pozitiva a conservatorilor si a faptelor lor bune.

  Da, este posibil ca acesti conservatori sa nu fie de acord sa arunce banii pe geam… asa cum fac guvernarile “democrate” in scop populist. Mi-aduc aminte ca un unchi de-al meu din Chicago m-a dus sa imi arate un bloc de apartamente de cateva zeci de etaje, cu locuinte sociale date gratis de guvernarea Carter afro-americanilor din metropola lui Obama, bloc care (treaba se intampla in 1996, sub guvernarea Clinton) urma sa fie demolat si reconstruit, fiindca distrugerile erau atat de mari incat ar fi costat mai mult repararea lui decat demolarea si reconstruirea. La ferestre, blocul respectiv era dotat cu gratii, ca la gradina zoo si am întrebat care era rostul acelor gratii… Raspunsul a fost socant: “pai singura ocupatie a locatarilor e sa bea, sa fumeze, sa se drogheze si sa se uite la TV iar cand echipa favorita pierde, daca nu exista aceasta masura de protectie isi arunca cu televizorul pe geam…”

  Nu sunt conservator american dar si eu as fi in dubii daca din impozitele muncite de mine sa fie cocolosite asemenea moduri de viata.

  Eu unul nu cred ca exista saracie in America, altfel n-ar mai trebui sa faca un zid ca sa nu navaleasca migratorii acolo. “Saracii” americani sunt ori puturosi, ori dependenti de alcool, de droguri sau de consumism… care e o dependenta chiar mai periculoasa decât celelalte. Saraci in sens biblic, evanghelic, (a se vedea sistemul lui Pavel de recunoastere a calitatii de “vaduva”) cred ca sunt extrem de putini.

  In al doilea rand, nu uita ca amestecam aici borcanele. Conservatorii americani fac caz de avort si de homosexualitate, bazati pe “ideologia” crestina sau cum vrei sa-i zici. Eu as zice ca ei se bazeaza pe valorile crestine, desi de multe ori recunosc ca nu stiu sa-si prezinte cum trebuie punctele de vedere. In acelasi timp, protectia sociala propovaduita de Obama nu are nimic a face cu grija Evangheliei pentru saraci. Este doar o manipulare ideologica a maselor, folosind parghiile socialiste. Asa ca Obama nu e in niciun caz baiatul bun care e pozitionat mai bine si mai corect dpdv crestin… de fapt nimeni nu stie la ora actuala care sunt valorile lui Obama… a fost foarte evaziv, schimbator si demagogic si a stiut intotdeauna sa spuna ceea ce asteptau alegatorii sa le spuna. Dar el nu s-a expus in mod sincer pe sine insusi… si culmea fariseismului a fost sa declare ca nu stia ca matusa lui sta ilegal in America… adaugand apoi ca el considera ca legea trebuie aplicata…

  Între un McCain cu o reputaţie şifonată, dar pe care şi-o asumă, recunoscând şi regretând greşelile trecutului şi un Obama “alunecos” de care nimeni nu ştie nimic (am înţeles despre colegii lui de studii că sunt la fel de cunoscuţi precum cei ai academicianei noastre de odinioara… daca e doar o minciuna, o dau si eu mai departe…) un Obama care nu e clar cu cine voteaza si care da semnale contradictorii, dupa parerea mea este ca mai multa incredere merita acest McCain. Macar de la el stiam la ce sa ne asteptam. Cine stie la ce ne putem astepta de la Obama?

  In lupta aceasta ideologica “republicani – democrati” si “conservatori – liberali”, eu unul cred ca avem o singura masura de a discerne adevarul si aceasta este data de valorile promovate de unii si de ceilalti. Eu nu cred ca protectia sociala este un mesaj central al Evangheliei ci cautarea Împaratiei lui Dumnezeu. Ori imparatia lui Dumnezeu se stabileste si prin impunerea valorilor Sale. De aceea oricand as considera ca fobia ‘republicanilor conservatori’ pentru avort si homosexualitate este legitima, desi nu foloseste intotdeauna cele mai inspirate metode de exprimare. Si tot din acelasi motiv nu as lauda niciodata grija liberalilor fata de saraci, fiindca ea nu este mai evanghelica… ea de fapt nu are nicio legatura cu Evanghelia.

  Tot asa nu sunt de acord cu afirmatia lui Daniel ca un crestin nu are ce cauta in politica… Daca ar fi adevarata aceasta afirmatie, chiar si discutia noastra ar fi nelalocul ei. Ar fi ca si cum am vorbi de lucruri care nu ne privesc. Eu cred ca e nevoie de crestini in politica, dar de acei crestini care sa nu se indoaie din interese politice. Stiu ca nu e usor sa gasesti asa ceva… Regretatul Ioan Alexandru mi-a spus odata cand l-am intrebat daca e OK pentru un crestin sa faca politica asa: “daca crestinii se retrag dintr-un anumit domeniu al vietii sociale, automat acel domeniu va fi controlat de oamenii celui rau. Asta este ceea ce ne dorim?”

  În fine, parerea mea este ca se demonizeaza prea mult razboaiele duse de Bush. Probabil orice presedinte american, dupa 9/11 ar fi dus aceleasi razboaie. Chiar daca razboaiele acestea nu au dus la rezultatele scontate (de fapt care ar fi acele rezultate care ar satisface pe toata lumea?) cred ca ele si-au atins scopul. In primul rand i-au avertizat pe cei care se jucau dea terorismul mondial ca un asemenea comportament nu va fi inghitit. Asta l-a determinat chiar si pe un Ghadafi sa faca stanga imprejur si sa devina un despot luminat. Nu putem anticipa ce ar fi devenit lumea araba condusa si incitata de un individ ca Saddam Hussein. Daca guvernele occidentale i-ar fi dat în cap lui Hitler dupa prima incalcare de lege, multa suferinta s-ar fi prevenit. Si nici Stalin nu ar mai fi avut nesimtirea sa-si trimita tancurile pana in inima Europei… Dar n-a fost sa fie asa. Din pacate.

  In loc de “yes, we can… ” eu as zice, mai degraba ca si Ioan Alexandru: “asta este ceea ce ne dorim?”

  Doamne Ajuta!

  Like

 35. Uau, Mihai, ai scris un adevarat roman. Este evident ca nu suntem de acord, ceea ce este OK.
  Cind vorbeam in mod generic despre lipsa de angajare sociala a evanghelicilor americani, nu ma refeream la micile lor acte de caritate, ci la criteriile de care se folosesc in alegerea unui candidat. Din pacate, in afara de avort si de homosexualitate, cei mai multi dintre ei nu vad altceva.
  Noroc ca mai exista Jim Wallis si Evangelicals for Social Justice, ca sa mai schimbe impresia de extremism fundamentalist militant pe care o da Dreapta Religioasa (cel mai rau imi pare de Dobson, care era un counsellor serios, dar s-a scricat de cind a intrat in politica; ce sa-i faci? fiecare tinde sa-si atinga limita de incompetenta).
  Observ ca, la fel cu alti simpatizanti ai republicanilor de pe acest blog, esti gata sa refuzi orice masura de har democratilor, iar republicanilor sa treci cu vederea toate cele. Este, desigur, treaba ta, dar acest lucru se afla in contradictie stridenta cu propria ta afirmatie, cu care sunt absiolut de acord, ca Evanghelia ar trebui sa judece toate lucrurile.
  Cam asta e.

  Like

 36. Well, Danut – am scris mult sa compensez pentru lunile cand n-am mai dat niciun semn de viata pe aici, fiind extrem de ocupat 🙂

  Nici eu nu ma refer la mici acte de caritate, cand vorbesc despre angajarea sociala, ci de faptul ca ei se implica masiv in diferite parti ale lumii si isi educa copii sa faca treaba asta. Noi, romanii evanghelici, suntem ‘far behind’… chiar daca pastram proportiile exacte in ceea ce priveste potentialul.

  Personal nu cred ca treaba asta ar trebui sa fie parte din criteriile de alegere a unui candidat. Si in România eu as dori sa aleg un candidat care sa nu-mi ofere ‘mita’ electorala, sa nu fie generos in a-mi promite prosperitate, samd, unul care sa se angajeze sa rezolve toate problemele omenirii… Pentru ca oricum n-o va face. Eu nu vreau ca statul sa-mi dea ceva… vreau doar ca statul asta sa asigure un cadru sanatos si etic in societate, in care indivizii sa se poata dezvolta si exprima liber. Acest lucru ar aduce prosperitate si toate cele, inclusiv grija fata de individ… Dar daca eu sunt tolerant cu blestematiile, nu ofer nicio garantie morala ca voi actiona cum trebuie in alte sectoare. Nu e vorba de lipsa de har aici si nici nu trec cu vederea relele republicanilor… am zis doar ca dintre doua oferte, una este totusi de preferat, in ciuda ‘petelor’…

  Eu unul nu gandesc ca trebuie sa-l judec pe Obama abia dupa patru ani de guvernare, dându-i har pâna atunci. Din punct de vedere al Evangheliei eu cred ca Obama nu face acum fata cantarului si de aceea eu nu i-as incredinta aceasta functie. Nu ma hazardez sa astept ce va face ca si presedinte. Sper ca ma voi insela si va face bine, dar asa cum nu mi-as incredinta copilul in grija unei persoane care nu-mi ofera garantii ca e de incredere, tot asa nu as incredinta America lui Obama… Harul nu are nicio treaba cu chestia asta – pur si simplu este un risc care nu ar fi trebuit sa fie asumat. Parerea mea este ca americanii au ales sa se joace la ruleta ruseasca urmatorii patru ani. Se poate sa iasa bine dar se poate la fel de bine sa-si traga un glonte in cap. Pentru cineva caruia ii place adrenalina poate fi OK. Eu unul sunt ceva mai asezat.

  Like

 37. Just having a laugh: Since there is a black president at the White House, do you think they should call it the Black House now? 😀

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s