Sa fi venit oare magii din China?

The Adoration of the Magi – He Qi, China

În ultima vreme există speculaţii potrivit cărora este posibil ca cel puţin unul dintre magii care s-au închinat pruncului Isus în Betleem, la câteva luni de la naşterea lui, să fi fost chinez.

Chinezii foloseau busola cu circa 1.000 de ani înainte de naşterea lui Cristos. De asemenea, au fost descoperite hărţi chinezeşti care arată drumul din China până la Marea Mediterană.

Se spune că astrologii chinezi ar fi descoperit, de asemenea, o stea pe care au numit-o “steaua regelui”. Ei credeau că ori de câte ori această stea apare, se naşte un rege.

Istoria chineză apune că această stea a strîăucit cel mai puternic în timpul dinastiei Han, care a fost contemporană cu naşterea lui Cristos.

Un foarte important astrolog chinez din acea vreme, pe nume Liu Shang, a dispărut pur şi simplu din China timp de circa doi ani, în preajma datei naşterii lui Cristos, revenind apoi in ţară.

Legătura între această dispariţie şi naşterea lui Cristos este oferită de afirmaţia unui lider nestorian chinez din secolul al optulea, potrivit căruia magii care s-au închinat lui Isus la Betleem au adus în China vestea despre naşterea lui. În secolul al treisprezecelea creştinii nestorieni numărau în China şi în Mongolia cîteva sute de mii de adepţi şi se bucurau de o serie de privilegii speciale din partea împăratului.

(Informaţii preluate din Paul Hattaway, Operation China. Introducing All the Peoples of China, Piquant, Carlisle, 2000)

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

4 thoughts on “Sa fi venit oare magii din China?”

 1. Intrebarea este gresit pusa. N-a schimbat nimeni calendarul, Cristos s-a nascut probabil in anul 4 sau 5 i.C.
  Numararea anilor de la nasterea lui Cristyos s-a facut in secolul 4, deci mult dupa eveniment si greseala i se datoreste unui ‘roman’. Dionisius Exiguus, un calugar de origine de pe plaiurile noastre, a gresil calculele, asa cum ii sta bine unui compatriot de-al nostru, care nu poate face decit treaba de mintuiala.

  Like

 2. cine ?si de ce? a schimbat calendarul dupa nasterea Lui ( s-a nascut in anul 2 inainte de hristos ) adica ?

  Like

 3. Dumnezeu a avut intotdeauna in vedere pe toti oamenii. Nu putea ignora zone mari din lume precum Indo-China. Cred ca este posibil ca vestea despre nasterea Mintuitorului sa fi ajuns mai departe decit am crede noi…. Imediat dupa caderea talibanilor au circulat informatii despe un cimitir care aducea dovezi despre triburi ce se declarau urmasi ai lui Moise. Poate or fi fost evrei, sau poate totusi erau urmasi ai unor crestini din primele secole… Poate posibiliatatea “magului’ chinez ii va face pe chinezi si mai interesati de Evanghelie.

  Like

 4. Am mai auzit undeva teoria aceasta, insa cum nu au fost prezentate date care sa o sustina am terbut pe langa ea.

  De data aceasa exista cateva date de la care sa pleci. Interesant.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: