Re-membering – un blog de explorat

Vă prezint astăzi blogul Re-membering, al domnului Cristian Dumitrescu, membru al comunităţii adventiste din România.

Scopul blogului este deconspirarea colaboraţionismului cu regimul comunist al unor lideri adventişti români, dar şi sublinierea eroismului altor membri ai acestei comunităţi în condiţiile vitrege ale represiunii totalitare dinainte de 1989.

Nu-l cunosc pe domnul Dumitrescu, dar ceea ce face el pe acest blog este, cred eu, o restituţie absolut necesară. Iar modul în care o face, cu acribie şi decenţă fermă, îl onorează. Câtă distanţă între această mostră de cavalerism şi modul oţărât şi grobian în care s-a discutat în lunile din urmă chestiunea deconspirării în mediile evanghelice de la noi.

Iată cum începe argumentarea domnului Dumitrescu cu privire la existenţa acestui blog:

Se spune adesea ca invingatorii nu fac doar istorie ci decid si ce trebuie pastrat in memorie sau uitat. Insa memoria colectiva nu poate fi controlata in felul acesta. Orice act de nedreptate, orice crima, masacru, razboi, creaza o memorie dualista. Pentru criminali este o amintire a vinovatiei si rusinii; pentru victime este o istorie a umilirii si durerii. Este mai greu sa traiesti cu o memorie a umilirii decat cu una a vinovatiei pentru ca, in timp ce abuzul puterii nu diminueaza capacitatea de a (re)actiona, amintirea umilirii la care ai fost supus este o experienta a suferintei care handicapeaza persoana in cauza.

Sper că acest citat vă va incita să exploraţi acest foarte interesant blog.

Am adăugat şi un sondaj de opinie legat de acest subiect. Sunteţi invitaţi să vă exprinaţi opinia, desigur, dacă doriţi să faceţi acest lucru.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: