4 noiembrie 1986 – Delatiunile informatorului Postolache – 12

4 noiembrie 1986 – Notă informativă

Inf. Postolache
Primit: Lt. col. Vasiliu Gh.
Buşteni

04.11.1986

Notă informativă

Pe data de 2 nov. a.c. dimineaţă la lecţiunea biblică MÎNĂSTIREANU DAN a amintit de suferinţele fratelui din SIBIU, pe nume XXXXX [Nicolae Moldovan], care fiind găsit, în timpul detenţiei, rugându-se domnului, a fost obligat să stea toată ziua îngenuncheat sub pat. „Atunci domnul a făcut ca o rază de soare să-l încălzească şi fratele privind spre geam şi văzând un petec de cer a compus cântarea – Cer senin”.

Apoi a îndemnat ca domnul să fie lăudat şi acasă în familie, amintind cum scriptura inspirată îndeamnă cu exemplul „Tu ai scos laude şi din gura pruncilor”.

„Dacă vom lua ca exemplu viaţa atâtor şi atâtor creştini care au suferit şi suferă pentru domnul ne va fi uşor să ducem crucea într-o lume ca aceasta ostilă domnului şi nouă. Fie ca domnul să …”

Sursa menţionează că MÎNSTIREANU DĂNUŢ nu a mai făcut afirmaţii deschise referitor la concepţia politică actuală de la noi. [1]

04.11.1986
Postolache

Notă:
Nota a fost dată de informator ca urmare a sarcinilor anterioare date în acest caz.
Asupra numitului MĂNĂSTIREANU DĂNUŢ se acţionează pentru descurajare şi compromitere. În acest scop sunt folosiţi împuternicitul cultelor şi conducerea bisericii. [2]
Ca urmare a măsurilor întreprinse MĂNĂSTIREANU DĂNUŢ este mai ponderat în conţinutul predicilor sale cu referire la problema politică. [3]
În conformitate cu planul aprobat vor fi continuate aceste măsuri.
După materialele obţinute propun să fie înaintat un raport la Dir. I.
[..]

Notă:
MĂNĂSTIREANU DĂNUŢ lucrat prin D.U.I.
S.I. Să ne informeze referitor la atitudinea şi relaţiile acestuia cât şi reacţia măsurilor luate de noi asupra sa.
[…]

Comentarii

1. Probabil că, date fiind notele anterioare, informatorul fusese instruit în mod special să raporteze asupra acestor manifestări ostile.

2. Se mai îndoieşte oare cineva că Securitatea avea informatori infiltraţi în Comitetul de conducere a Bisericii baptiste din Iaşi? Cine erau însă aceştia nu ştim încă, dar poate că vom afla într-o zi. Încă odată îi invit pe aceştia să facă mărturisire despre trădarea lor. Acum, cât nu este prea târziu.

3. Ce să facem? Trebuiau şi securiştii să-şi facă curaj cumva că măsurile lor au succes. Desigur, absenţa acestor comentarii în acel moment putea avea o mie de alte explicaţii.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s