Catolicii vietnamezi in conflict cu regimul comunist

Catolicii vietnamezi din Hanoi sunt de luni de zile în conflict cu autorităţile comuniste care au confiscat în mod ilegal (mă rog, conform percepţiei din lumea civilizată, nu după regulile sălbăticecare guvernează lumea comunistă).

Autorităţile au hotărât să confişte proprietatea fostei ambasade a Vaticanului în Vietnem, pretinzând că Biserica Romano-Catolică ar fi donat “de bună voia” această proprietate statului vietnamez în 1961.

Această ameninţare a dus la iniţierea unei acţiuni de veghe nocturnă în care au fost implicaţi mii de credincioşi, şi durează de luni de zile. La ele au participat şi o mulţime de preoţi şi episcopi.

Conflictul a escaladat în 24 septembrie, cînd o mulţime de poliţişti în haine civile (model tipic comunist, dar şi postcomunist – amintiţi-vă de minerii lui Iliescu, democratul nostru naţional) au atacat pe cei care protestau. Asta după ce în 19 septembrie buldozerele dărâmaseră clădirile şi nivelaseră terenurile.

Povestea nu s+a închieat însă, căci comuniştii chinezi îi ameninţă de catolicii vietnemezi cu confiscarea unei alte proprietăţi, ca represalii pentru aceasta îndrăzneaţă acţiune de rezistenţă faţă de acţiunile autocratice ale autorităţilor.

Vă îndemn să ne rugăm pentru libertate şi democraţie în Vietnem. Monstrul comunist este rănit de moarte, dar până îşi va da duhul mai poate face o mulţime de victime.

Iată şi două texte mai detaliate pe această temă:

– în limba română, la Vox Vocis, AICI

– în engleză, pe situl Compass Direct, specialuzat în problema persecuţiei, AICI

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

4 thoughts on “Catolicii vietnamezi in conflict cu regimul comunist”

 1. Cine stie, poate ca tocmai acest conflict poate conduce la caderea comunismului in Vietnam, chiar daca doar 8% din populatie e crestina (6 mil catolici si 1 mil protestanti) restul fiind budisti. Budisti sau crestini, cred ca s-au saturat cu totii de comunism

  Like

 2. Ca aceasta actiune va zgudui foarte serios sistemul sau macar incercarea acestuia de cosmetizare a realitatii, cu siguranta; ca aceste proteste vor duce la caderea comunismului in Vietnam, ma indoiesc insa. Calatoriile mele acollo m-au convins mai degraba ca, la fal ca in China, vom avea de-a face mai degraba cu o disolutie progresiva si lenta a sistemului. Dar, desigur, se poate sa ma insel, caci nu sunt profet.

  Like

 3. Nu uitati ca si la noi pe 1 decembrie era o relativa liniste, o luna mai apoi fiind liberi (ma rog, relativi liberi:D) Cand am citit postul dvs m-am gandit automat la miscarea produsa in jurul pastorului Tokes, tocmai de aceea am zis zis ca, cine stie,poate…
  Probabil aveti dreptate, desi,,,nu am vazut pana acum nicio tara in care comunismul sa fie diluat, incet si lent pana ajunge sa se transforme intr-o tara democrata. China e o tara cu totul atipica, dupa episodul pietii Tiananmen comunistii s-or fi gandit sa distruga opozitia (tinerii studenti) oferindu-le iluzoria bunastare a maratonului capitalist. Asa ca acum in China, lumea cauta in general sa faca bani. Multi bani.

  Like

 4. Situatia de la noi din 1989 era foarte diferita de cea de acum din Vietnam, asa cum am vazut cu surprindere cind am fost acolo.
  In plus, sa nu uitam ca este posibil ca povestea cu Tokes sa fi fost parte a “scenariului”.
  De asemenea, comunismul revizionist vietnamez il urmeaza indeaproape pe cel chinez.
  Si in Vietnam oamenii fac bani si cam atit. Deocamdata.
  Da Doamne sa se termine repede, dar nu cred.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s