Evanghelicii si catolicii impreuna

Charles Colson                       Richard John Neuhaus

În anul 1994, la iniţiativa unui cunoscut lider evanghelic, Charles Colson, fondator al Prison Fellowship, şi a preotului catolic Richard John Neuhaus, un fost evanghelic covertit la catolicism şi editor al cunoscutei reviste First Things, a fost lansată o iniţiativă numită generic Evanghelicii şi Catolicii Împreună – ECI (Evangelicals and Catholics Together – ECT). Este vorba nu de un dialog ecumenic oficial între liderii unor confesiuni, ci un veritabil dialog teologic, menit să clarifice apropierile şi diferenţele reale dintre teologiile celor două tradiţii.

În aprilie 1994 a fost publicat primul document al acestei iniţiative, intitulat “Evanghelicii şi catolicii impreună – Misiunea creştină în al treilea mileniu” (Evangelicals and Catholics Together – The Christian MIssion in the Third MIllenium), care a fost semnat de circa 40 de teologi şi lideri evanghelici şi catolici de primă mână. Acesta document a stârnit o mulţime de patimi, mai ales în tabăra evanghelicilor care promovează o linie dură în relaţiile cu celelalte tradiţii creştine, ceea ce a dus la o serie de clarificări ulterioare.

După câţiva ani, în octombrie 1997, a fost elaborat şi semnat un alt document, intitulat Darul mântuirii (The Gift of Salvation) menit să clarifice, pe cât posibil unul dintre subiectele cele mai controversate în discuţiile aprinse care au urmat publicării orimului document ECI, respectiv chestiunea mântuirii şi a justificării.

Cei interesaţi de un istoric succint al acestei iniţiative, pot găsi AICI mai multe detalii.

În momentul în care am lansat acest blog, ca şi situl meu personal, prea mult neglijat până în prezent, am promis că voi începe publicarea unor documente semnificative pentru dialogul ecumenic dintre evanghelici şi alte tradiţii creştine.

Dată fiind centralitatea soteriologiei şi a chestiunii justificării pentru teologie evanghelică, încep acest efort cu publicarea, mâine, a documentului “Darul mântuirii”. Deoarece este posibil ca nu toţi cititorii noştri să poată surprinde importanţa unor nuanţe din acel text, voi însoţi textul şi de o serie de comentarii.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

13 thoughts on “Evanghelicii si catolicii impreuna”

 1. Cui foloseste Danut?
  Cine crede ca aceste inalte fete bisericesti au vre-o legatura cu Cel “care n-avea unde sa-si plece capul”?
  Ma mir ca tu nu vezi ca nu este nici o legatura intre fratii din adunarea unde ai tinut prima data o Biblie in mana si acesti inalti prelati al caror venit (gras) se trage din repetarea numelui Celui Uns.
  Doar eticheta lui Hristos, nimic mai mult, sta pe lucrarile acestor oameni care habar n-au ce este Biserica lui Hristos!
  Daca Colson a semnat un document cu nu stiu cine, nu-mi spune mie nimic mai mult decat ca diavolul nu s-a schimbat, ci mai degraba e atat de deghizat ca crede poate lasa chiar sa-i cada parte din blana, paznicii dorm demult.
  Ai un merit, ca lasi toate postarile sa curga, chiar cele care te umbresc, esti un “dulce” prin asta. Sigur nu ti se trage de la cei pe care-i lauzi mai nou(catolicii), cred ca e o ramasita!
  Inca….

  Like

 2. Dragul meu “fundamentalist”,
  În ce mă priveşte, prefer să am de-a face cu aceste “înalte feţe bisericeşti”, aşa cum le numiţi, decât să mă enervez din pricina ignoranţei cu lustru şi a mândriei deşarte (adică goală, fără justificare) a celor care se bat cu Biblia în piept, dar nu au nimic în inimă.
  A propos, pun pariu că nu ştiţi care a fost “adunarea” unde am ţinut pentru prima dată Biblia în mână.
  Cât despre ce anume cred cei de acolo, nu văd nicidecum legătura logică.
  Dacă însă vă referiţi la Biserica baptistă de pe Sărărie, atunci vă asigur că nu aceea este cea la care faceţi aluzie mai sus- În plus, aceasta are de mai multă vreme asemenea probleme spirituale din pricina imaturităţii liderilor ei – adică a securiştilor de pe vremuri şi a incompetenţilor de acum – încât problemele importante ale lumii în care trăim îi sunt indiferente. Oamenii de acolo încearcă fiecare să supravieţuiască cum pot, ori pur şi simplu pleacă sărmanii pe unde apucă, în căutare de hrană spirituală. Să-i lăsăm deci în pace, şi să nu punem pe ei poveri pe care nu le pot duce.

  Like

 3. Chiar daca nu e urmare a acestui dialog, maratonul citirii saptaminale a Bibliei lansat de biserica Catolica e extraordinar. Probabil e rezultatul hotaririlor Vatican II si nu urmare a dialogului pomenit mai sus. Initiative de genul acesta, chiar daca simbolice, ii aduc pe protestanti si catolici mai aproape mai mult decit cololcviile ecumenice. Sper aceasta initiativa sa ne-aduca tuturor apetitul pt citirea zilnica a Bibliei si sper sa aduca acest obicei cit mai mult in majoritatea familiilor [Ortodoxe] romanesti . Asa sa ne-ajute Dumnezeu!

  Like

 4. Daca este sa vorbim despre ortodocsi, World Vision sustine in prezent un program de catehism biblic pentru bisericile ortodoxe din vreo opt tari din zona. Programul se numeste in Romania “Hristos impartasit copiilor” si se desfasoara in absolut toate eparhiile ortodoxe romanesti din tara si din diaspora.
  Am sa va povestesc, cind voi aveam vreme, mai multe detalii despre acest program extraordinar.

  Like

 5. Fantastic! Felicitari!
  Sper totusi ca se refera mai mult la Scritura decit la invatarea dogmelor si traditiilor. Nu ca n-ar fi de inteles ca o confesiune sa-si sustine crezurile intr-un program de catehizarie, dar daca e un fel de Back to the Bible -oricit de original- la Scriptura ar trebui sa se refere. Altfel avem de-a face cu altceva…

  Like

 6. Nu am vreme acum sa povestesc, pentru ca urc in avion in maximum 15 minute, dar este, asa cum am spus, un catehism biblic, pentru copii de la 6 la 17 ani. Cind programul va fi terminat (inca sa scriu multe manuale), copiii vor fi trecut de circa 4 ori prin cea mai mare parte a Bibliei.
  Sper sa povestesc mai multe curind.
  Pina atunci, uitati-va la urmatorul link:
  http://hristosimpartasitcopiilor.com/

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s