Ce este comunismul?

Textul de mai jos a apărut pentru prima dată în numărul din 14 octombrie 1945 al cotidianului Nuovo Cittadino de Genova.

El este preluat, prin intermediul unei traduceri în engleză, dintr-un text publicat în limba armeană, în Beirut, Liban, în anul 1947.

În preambul, publicaţia libaneză explică faptul în acel moment, în ţările care se „alăturaseră” Uniunii Sovietice (Estonia, Lituania, Letonia, Bielorusia, Ucraina de vest şi Basarabia), directiva 124, cu privire la atitudinea regimului sovietic faţă de religie, se află în faza de implementare, dar că aplicarea ei era limitată din pricina împrejurărilor. Această directivă era deja în vigoare în Uniunea Sovietică de circa zece ani, dar implementarea ei nu intrase încă în faza finală de aplicare.

În prima fază (1918), se acorda libertate atât religiei, cât şi activităţilor antireligioase.

În faza aflată în derulare în acel moment (care începuse în Rusia în 1929 şi se aplica în Uniunea Sovietică din 1936) se acorda libertate doar pentru închinarea religioasă în biserici şi pentru acţiunile antireligioase.

În faza următoare, pe care Lenin şi tovarăşii lui o plănuiseră în perioada 1918-1923, nu mai erau permise decât eforturile antireligioase, astfel încât religia să poată fi eliminată definitiv, şi odată cu ea şi necesitatea existenţei Directivei 124.

Un document secret trimis de partid membrilor mişcării comuniste

Dragi tovarăşi de luptă,

Voi sunteţi puternici, dar iată aici câteva directive pentru ca acţiunile voastre să fie şi mai eficiente.

Ţineţi minte că transformarea comunistă a întregii Europe este ţelul nostru suprem. Datoria voastră este de a lucra în acest scop în locul în care vă aflaţi, prin orice mijloace şi cu orice preţ.

Aşa cum bine ştiţi, transformarea comunistă a lumii înseamnă eliberarea omenirii din lanţurile cu care a legat-o timp de multe veacuri barbaria creştină; această transformare înseamnă, în esenţă, eliberarea de sub o robie întreită: a religiei, a autorităţii naţionale şi a proprietăţii private.

Pentru moment însă, responsabilităţile voastre sunt destul de limitate. Iată „cele zece porunci” pe care le avem pentru voi:

1. Nu faceţi cunoscute scopurile noastre unor oameni imaturi, altfel veţi pune totul în pericol.

2. Evitaţi orice fel de discuţii care ar putea da în vileag scopul nostru (mai ales atunci când vorbiţi cu ipocriţii de preoţi); negaţi orice care ar putea divulga acest scop, spunându-le oamenilor că noi de fapt nu suntem împotriva religiei, a patriei şi a familiei.

3. Folosiţi-vă de orice idee plăcută şi pozitivă, ca şi de umor şi ironie, pentru a le arăta celor din jur cât de liberi sunteţi fără religie. Faceţi-i să înţeleagă că se poate trăi bine fără religie; mai mult chiar, că oamenii pot trăi mai bine dacă se eliberează de ea.

4. Voi aveţi înalta responsabilitate de a distruge tot ceea ce este moral, înşelându-i pe cei lipsiţi de experienţă şi creând în jurul vostru o atmosferă absolut imorală. Acesta este ţelul nostru suprem – de a suprima moralitatea.

5. Folosiţi-vă de toate mijloacele aflate la dispoziţie pentru a-i face pe prietenii voştri să nu mai meargă la biserică, în mod special prin calomnierea preoţilor şi a episcopilor. Calomniaţi şi înşelaţi. Este absolut legitim să le spuneţi prietenilor voştri tot felul de poveşti, mai vechi sau mai noi, despre biserică, pentru a-i convinge în acest sens.

6. Un alt obstacol şi o altă misiune pentru voi este distrugerea familiei creştine, învăţându-i pe oameni să renunţe la ceremonia religioasă a căsătoriei şi încurajându-i pe băieţi şi pe fete să caute plăcerea şi să fie indiferenţi faţă de familie şi profesie. Îndepărtaţi-i pe tineri de familiile lor.

7. Faceţi-i pe cei din clasa muncitoare să iubească anarhia, insolenţa, agresivitatea, răzbunarea şi vărsarea de sânge.

8. Promovaţi ideea că muncitorul este victima capitalismului şi a aliaţilor lui, respectiv autorităţile de stat şi preoţii.

9. Fiţi primii care se oferă să facă servicii prietenilor. Vorbiţi tare şi faceţi-vă cunoscuţi. Întreceţi-i pe catolici în binele făcut altora şi comparaţi-i apoi pe catolici cu comuniştii. Fiţi în fruntea oricărei mişcări.

10. Contestaţi, contestaţi, contestaţi pe liderii spirituali şi etica catolică.

Hrăniţi-i pe muncitori cu iluzia că doar noi suntem cu adevărat liberi, că noi suntem singurii care îi putem elibera. Nu vă temeţi şi nu cedaţi, chiar dacă mai avem nevoie să rămânem încă trei până la cinci ani în clandestinitate. Lupta noastră va merge mereu înainte, pentru că catolicii sunt ignoranţi, fricoşi şi leneşi.

Noi vom învinge. Fiţi o adevărată celulă comunistă. Stăpâniţi în locul în care sunteţi. Nu lăsaţi ca acest document să ajungă în mâinile preoţilor şi a oamenilor incapabili de a înţelege ideologia noastră.

Advertisements

11 thoughts on “Ce este comunismul?

 1. Mi se pare incredibil ca a fost scris un astfel de text, studiez de ceva timp istoria comunismului dar nu am intalnit in nici-o carte despre comunism un astfel de citat. Textul de fata demonstreaza inca odata ca ideologia comunista este o creatie a diavolului.

  Like

 2. Încă încerc să obţin detaliile bibliografice ale lucrării în limba armeană în care a apărut acest text. Când le primesc, vi le voi pune la dispoziţie.
  Aş fi îndatorat cuiva care se află în Italia, dacă ar putea găsi într-o bibliotecă acel număr din din 14 octombrie 1945 al cotidianului Nuovo Cittadino de Genova şi dacă mi-ar putea trimite o copie scanată a articolului. Din păcate nu am drumuri prea curând pe acolo.

  Like

 3. Domnul meu,
  Ma tem ca in ceea ce va priveste nu vă putem acuza nici macar de naivitate (care intre anumite limite este scuzabilă), ci de un sectarism de cea mai joasă speţă. Nu vă obosiţi să reveniţi cu alte comentarii de aceeaşi natură sectar-naţionalist-neolegionară, căci nu le voi permite.
  Sunt sătul de prostia fundamentaliştilor evanghelici ca s-o mai suport şi pe aceea a fundamentaliştilor ortodocşi.
  Adio!

  Like

 4. Ceea ce nu pricepe domnul cu campania împotriva naivităţii este că în acest text, care se referea şi la ţări cu o prezenţă catolică masivă, “catolic” este, în esenţă, un termen care vrea să desemneze prin parte (catolicismul), întregul (creştinismul). Avem e-a face, cu alte cuvinte, cu o figură de stil. Cam greu pentru cei nu prea exersaţi într-ale metaforei.

  Like

 5. eu as mai cerceta subiectul pentru ca mi se pare o “facatura”. poate a fost un fel de pamflet scris de un catolic suparat pe comunisti pentru ca e foarte explicit pro-crestin chiar daca se vrea invers

  Like

 6. Esti naiv sa crezi astfel de minunatii. Chiar esi naiv. Tu chiar crezi ca comunistii au fost ultimii prosti? Pai daca asta crzi atunci nu te mia du la scoala ca te duci degeba.

  Like

 7. Copile, tu ori te-ai nascut alaltăieri, ori esti securist sadea. Pe ce lume traiesti?
  Spune-mi te rog, in cite tari comuniste ai fost si ce stii despre ele? Cite cărţi despre comunism ai citit tu până acum?
  Desigur, dacă nu vrei să crezi, este dreptul tău.
  Pentru oameni ca tine aş pleda în România pentru o lege asemănătoare celor care neago holocaustul.
  Nu-ţi ajung cele 100 de milioane de victime făcute de această ideologie criminală?

  Like

 8. Mă tem că alături de Marceluş al nostru, mai sunt şi alţi iresponsabili care neagă natura diabolică a comunismului. Pentru aceştia voi afişa un document emis de NKVD în 1947 şi desciperit în arhivele din Polonia.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s