Baptistii rusi au ramas tot sovietici – 4

Ordinarea celor trei episcopi baptişti georgieni
în Ziua Cincizecimii, 2008

(de la stânga la dreapta, Arhiepiscopul Malkhaz,
Episcopul Merab, Episcopul Rusudan, Episcopul Ilia)

În finalul acestui serial, vă prezint mai jos declaraţia episcopilor baptişti georgieni ca răspuns la mesajul lui Pavel Belkov.

Pocăinţa şi regenerarea nu au alternative

(Declaraţie a Conducerii Bisericii Baptiste Evanghelice din Georgia)

În 28 august a.c. un important reprezentant al Uniunii Baptiste din Rusia, domnul Pavel Belkov, Directorul departamentului juridic, a trimis un mesaj de la sediul Uniunii Baptiste ruse, folosind adresa email oficială a Uniunii, către adresa email oficială a Bisericii Baptiste Evanghelice din Georgia.

În acest mesaj, liderul baptist rus îl insultă pe conducătorul Bisericii Baptiste Evanghelice din Georgia, acuzându-l de interpretarea greşită a datelor istorice (Arhiepiscopul Malkhaz este de profesie istoric) şi afirmând că apelul său la pocăinţă şi regenerare este o formă de propagandă (probabil prooccidentală).

Domnul Belkov continuă mesajul său, insultându-i pe musulmani şi umilindu-l pe Arhiepiscop cu privire la decizia lui de a deveni creştin baptist, care, credem noi, nu este nicidecum meritul împăraţilor ruşi, al lui Lenin sau al lui Stalin. Noi, baptiştii, credem că credinţa nu este o tradiţie care se moşteneşte, ci o consacrare personală faţă de persoana cuvântului întrupat al lui Dumnezeu, Isus Cristos.

Mesajul lui Belkov îl insultă nu numai pe Arhiepiscopul Bisericii Baptiste Evanghelice din Georgia, ci şi pe noi toţi, în egală măsură. Noi considerăm că Preşedintele Uniunii Baptiste Ruse ar trebui să-şi ceară scuze faţă de Arhiepiscopul Malkhaz şi faţă de Biserica Baptistă Evanghelică din Georgia. Considerăm că prin acest mesaj am fost încă odată umiliţi şi batjocoriţi. Îi chemăm deci pe baptiştii ruşi la pocăinţă şi la regenerare. Considerăm că cu toţii avem nevoie din belşug de acestea. Fiecare dintre noi trebuie să decidă cui dă ascultare: lui Cristos sau partizanatului politic.

Nu putem decât să regretăm faptul că chemarea Arhiepiscopului Malkhaz la pocăinţă şi regenerare a fost întâmpinată cu aroganţă şi cinism de un reprezentant al conducerii baptiste ruse.

Episcopul Marab Gaprindashvili, Preşedintele Sinodului

Episcopul Rusudan Gotziridze, pentru Osetia de sud şi Georgia centrală

Episcopul Ilia Osepashvili, Pastor al Bisericii Baptiste din Gori şi Episcop Diecezan pentru estul Georgiei

Tbilisi, 29 august, 2008, a douăzeci şi una zi a ocupaţiei teritoriilor georgiene

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

One thought on “Baptistii rusi au ramas tot sovietici – 4”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: