Obama şi Biden la Convenţia Partidului Democrat
Deşi a trecut mai mult de o săptămână de la anunţarea de către Barack Obama a surprinzătoarei sale decizii de a-l desemna pe Joe Biden [se pronunţă baidăn] drept preferatul lui pentru vicepreşedinţia Statelor Unite, presa românească pare să ignore în continuare în mare măsură această importantă decizie, ca şi persoana la care se referă ea.
În principiu, am găsit pe paginile cotidienelor noastre doar două informaţii mai de Doamne ajută legate de Biden. Prima constă în faptul, oarecum exotic pentru ziariştii români, că Biden, care este credincios catolic, poartă aproape în permanenţă în buzunare un şirag de mătănii. Şi asta nu din superstiţie, ci din convingere.
A doua informaţie, mai substanţială se referă la faptul, relatat de fostul ambasador american, actualmente senator, James Rosapepe publicaţiei Wall Street Journal, cum că Biden a vizitat România în septembrie 1999, şi a avut un schimb dur de replici cu un membru al opoziţiei de atunci (probabil Vadim) pe tema relaţiei între români şi maghiari (vezi detalii AICI ).
Desigur, acest lucru nu este surprinzător, dată fiind cunoscuta lipsă de profesionalism a majorităţii jurnaliştilor români. Afirmând cele de mai sus, trebuie să mărturisesc, în acelaşi timp, faptul că nici eu nu ştiam prea multe despre Biden în urmă cu circa o săptămână.
Am avut însă şansa de a petrece la sfârşitul săptămânii trecute două zile în Croaţia cu unul dintre cei mai importanţi lideri ai evanghelicilor din Europa de est, un om foarte bine conectat la viaţa politică americană. Prietenul meu, Dr. Peter Kuzmic, fondator al Facultăţii de Teologie Evanghelică din Osijek, Croaţia şi Profesor la Seminarul Teologic Gordon-Conwell din Boston, Statele Unite, îl cunoaşte pe Joe Biden din tinereţe şi a avut nenumărate întâlniri cu acesta, atât în Statele Unite, cât şi în Europa.
Biden este născut în 1942 în Pensylvania şi a trăit cea mai mare parte a vieţii lui în statul Delaware. A studiat istoria şi ştiinţele politice şi deţine un doctorat în drept. A fost timp de câţiva ani membru al baroului din Delaware. Biden o fost ales ca senator democrat de Delaware, la 30 de ani, vârsta minimă la care cineva poate deţine această funcţie, în care avea să joace roluri dintre cele mai importante în cei peste 36 de ani de activitate.
Peter Kuzmic mi-a povestit mai întâi despre tragedia care a zguduit familia lui Biden în 1972, atunci când soţia lui, Neilia, cu care era căsătorit de şase ani, şi fiica lor mai mică, Naomi Christina, au murit într-un accident rutier. Cei doi băieţi ai lor, Beau şi Robert, au fost răniţi şi ei foarte grav, dar au supravieţuit, refăcându-se complet, chiar dacă în urma unor tratamente îndelungate.
După accident, senatorul a petrecut luni de zile la căpătâiul băieţilor lui, fiind chiar ispitit, la un moment dat de a renunţa la postul din Senatul american, pentru a-şi putea îngriji copiii. El le-a spus colegilor lui: „Delaware mai poate alege un alt senator, dar băieţii mei nu pot alege un alt tată.” A fost însă convins până la urmă să rămână în post, dar a decis să facă zilnic cu trenul timp de două ore şi jumătate, pentru a putea în fiecare zi, lucru pe care îl face şi astăzi. Acest lucru spune enorm despre caracterul acestui om politic american. Politicienii noştri ar avea enorm de mult de învăţat de la el în acest sens.
Biden a fost Preşedinte al Comisiei juridice şi, în mai multe rânduri, Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului Statelor Unite. În două rânduri, în 1988 şi în 2008 a încercat, fără succes, să obţină nominalizarea Partidului Democrat pentru alegerile prezidenţiale. Nominalizarea lui pentru postul, potenţial, de vicepreşedinte al Statelor Unite a avut loc la 23 august 2008.
Unul dintre episoadele cele mai interesante şi mai revelatoare pentru caracterul lui Biden, pe care mi le-a povestit Kuzmic, este cel legat de conflictul din Iugoslavia, mai precis de criza din Kosova. În cursul uneia dintre vizitele sale în regiune, Biden a fost invitat de Milosevic la o întâlnire protocolară. Senatorul a refuzat la început, afirmând că refuză să se lase fotografiat împreună cu un tiran. În cele din urmă, la insistenţele liderului sârb, Biden a acceptat să se întâlnească cu acesta după miezul nopţii, în reşedinţa particulară a acestuia, fără ştirea presei. La această întâlnire, Milosevic avea înaintea lui hărţile strategice ale regiunii şi încerca din răsputeri să-l „vrăjească” pe Biden cu privire la faptul că acţiunile trupelor regulate şi paramilitare ale sârbilor aveau doar rolul de a apăra populaţia sârbă de acţiunile de purificare etnică, iniţiate, zice-se de croaţi şi bosniaci. (observaţi cum seamănă ca două picături de apă argumentaţia lui Milosevic cu aceea a lui Putin cu privire la invadarea Georgiei; pe când îl vedem şi pe Putin la Haga?)
Biden însă n-a putut fi prostit de Milosevici, aşa cum l-a îmbrobodit Putin pe Sarkozy. Având la dispoziţie ultimele date de pe teren, Biden a demontat punct cu punct argumentarea dictatorului sârb. La aceasta, Milosevic, şocat, a scăpat hărţile pe jos şi la întrebat: „Ce crezi dumneata despre mine, domnule Biden?” La care Biden a răspuns prompt: „Dumneata eşti un blestemat de criminal de război şi vei fi judecat pentru asta.” [eng. “You are a damned war criminal and you will be judged for it.”] Ceea ce s-a şi adeverit, Milosevici fiind deferit mai târziu Tribunalului de la Haga. Iar dacă nu murea înainte de vreme, ar fi fost şi condamnat pentru crimele lui.
Acesta este Joe Biden, alesul lui Barack Obama. El are tot ceea ce nu are Obama: maturitatea vârstei, experienţă politică, stil direct şi tranşant, competenţă în materie de politică externă şi multe altele. Pe deasupra, în ciuda faptului că sunt membri ai unor partide rivale, cei doi împărtăşesc multe vederi comune. Biden este, am putea spune, chiar prieten cu McCain, şi în cunoaşte bine atât calităţile, cât şi slăbiciunile, ceea ce se poate dovedi a fi un enorm avantaj în aceste alegeri.
Valoarea strategică a alegerii lui Biden a fost dovedită joi seara trecută, când în urma discursului acestuia, unitatea democraţilor, zdruncinată serios de lupta acerbă pentru nominalizare dintre Barack Obama şi Hilary Clinton, pare să fi început a se reface. Superbul discurs al lui Barack Obama de vineri seara, pentru acceptarea nominalizării democrate, a pecetluit în cel mai strălucit mod această decizie.
În concluzie, echipa Obama-Biden este una redutabilă, care va da serios de furcă republicanilor lui McCain. Ultima parte a acestei fascinante curse electorale pentru preşedinţia Statelor Unite abia începe. Următoarea mutare trebuia să fie a lui McCain şi, aşa cum am aflat deja vineri seară, ea a fost una la fel de magistrală ca cea a lui Obama.
Intr-adevar Doru, Europa de Vest inclina mai mult spre democrati. E discutabil de ce e asa.
Legat de ce ziceam vis-avis de politica externa (si de relatiile cu Rusia in special) ce parere ai Danut?
LikeLike
Logik:
Aveti dreptate. Mai trebuie adaugat ca europenilor nu le-a placut nu doar de Bush ci nici de Reagen (exceptie est-europenii)…
Singurii presedinti americani admirati cit de cit in Europa au fost Kennedy si Clinton. Si nu degeaba… Clinton a studiat in Europa si a participat la marsurile contra razboiului din Vietnam (la fel de nepopular precum cel si din Iraq) si bineinteles ambii erau liberali (pe deasupra si imorali)… C’est de bon ton…
Acum, francezii au avut de ce sa nu le placa de Reagen… macar ca l-a pus la punct pe Gadafi, et pour toujours… mais la guerre…comme a la guerre…
LikeLike
Am scris mult, prea mult, scuze.
LikeLike
Nu ca ar conta, dar opinia mea este ca americanii nu prea au cele mai bune optiuni, no offence. Dar desigur, acestea fiind datele problemei, asta e, vor alege din ce este.
Multe sunt de discutat si de o parte si de alta, pe marginea multor subiecte: valori, experienta, economie, politica externa etc.
Dar legat de situatia mondiala, pe care o urmaresc cu mare interes, imi ridic si eu cateva intrebari. Si dincolo de Iran si alte tari asemenea, care fara indoiala reprezinta un permanent si real pericol, pt Israel, si inteaga lume de altfel, ma gandesc acum la situatia cu Rusia si jocul ei periculos recent. Nu ca judec alegerile din US cu gandul la care e mai “pacifist” si care e mai “razboinic”. Dar ma intreb, in conditiile mondiale actuale, care din cele doua optiuni ar fi mai bune. Chiar nu am nici o inclinatie pt ca chiar nu stiu, Dumnezeu care aseaza stapanirile si oranduirile stie.
Fara indoial ca Obama este un tanar politician inteligent si bine intentionat, dar ma intreb daca in fata unui Vladimir Putin – un vulpoi batran si viclean, nu ar aparea ca un Kennedy – un tanar politician inteligent si bine intentionat, in fata unui Nikita Khrushchev – un vulpoi batran si viclean. (ca tot se face mereu comparatia intre Obama si Kennedy, cel putin aci in UK, da sunt convins ca si in US si in rest). Si toti stim cum “s-a jucat” Khrushchev cu Kennedy.
De cealalta parte, McCain, asa “belicos” si mai “razboinic”, ma intreb daca nu cumva “i-ar tine” mai usor in sah, pe rusi, koreeni sau iranieni etc. tocmai datorita acestor trasaturi ale sale. Nu stiu, ma intreb. (si dincoace sunt tentat sa fac o comparatie – in anumite privinte doar – intre acest cel mai batran potential presedinte al SUA si celalalt cel mai batran presedinte al SUA, Reagan, vis-a-vis de Rusia. Poate paralela e exagerata, dar you never know 🙂 )
Nu inseamna neaparat ca s-ar declansa “ceva” mondial (cum nu s-a declansat nimic de altfel nici pe vremea lui Reagan, desi “arcurile erau incordate”) daor pt ca la putere sunt mai “razbonici” si de o parte si de alta, ci din contra ma gandesc daca nu ar fi, paradoxal poate, un mai mare echilibru asa, decat daca ai in US un simpatico, blandut ca un miel si pacifist lider, cand dincolo e un vulpoi ticalos si flamand de razboi. Nu stiu.
Si ma intreb daca nu cumva si in cazul lui W Bush – asa terfelit si criticat cum a fost, uneori pe buna dreptate alteori nu – tocmai datorita “stilului” sau razboinic si belicos, nu prea au indraznit sa miste in front, so far, Rusia sau Iranul sau Koreea.
Nu stiu, dar e curios ca Putin nu a miscat nimic pana acum, desi a fost la putere 2 mandate, daca nu gresesc (nu ca nu ar mai fi la putere, desi opereaza de dupa capatan cea mare si goala a acestui Medviedev – no offence, dar chiar are capul foare mare daca ati observat :), iar mintea pare putina, judecand dupa actiunile-i “necugetate”, vorba vine, ca-s ele f bine cugetate de vulpoiul Putin). Acuma, ca se schimba “garda”, ca sa zic asa, e mare foiala in front. Poat gresesc, dar cred ca e un sambure de adevar in toata aceasta poveste. Sunt cateva probleme pe care mi le pun, si nu stiu care sunt parerile voastre legat de asta.
Sigur toate acestea, omeneste vorbind, ca dincolo de toate, “ce ma face sa mai trag nadejde” e ca Dumnezeul care imi numara fiecare fir care imi cade din cap, stie cum si cu cine will shape istoria acestei omeniri si istoria noastra a fiecaruia. Stiti expresia : ”I don’t know what tomorrow brings, but I know Who brings tomorrow”.
LikeLike
Mulţumesc frumos, domnule Izolat.
Observ că unii dintre noi au idei puţine, dar fixe. Oare cine?
LikeLike
Noua bautura nationala: Apa Chioara “CHANGE’
Contine: 100% Exagerari Hipnotizante.
De-a dreptul inspaimantator. Imi aduce aminte de viitorul stralucitor si schimbarile mentionate in cincinale….Cel putin noi nu le credeam.
Sa mai mentionez inca odata ca e de-a dreptul inspaimantator…
LikeLike
Cu privire la ceea ce zice Doru Radu:
“PS- despre propunerea Obama-Biden ca sa inlocuiasca in 10 ani industria petroliera cu solare/turbine ce sa mai vorbim, e science fiction curat. E-adevarat, superb!”
Exact asta ma gandeam si eu. Adica e una sa minti, dar sa minti cu asa tupeu e dea dreptul ‘audacious’. El poate spune ca spera, ca e optimist etc (Doamne dai sa fie asa) – dar ceea ce e trist e ca multi Americani il cred…si daca crede si el, asta reflecta o NAIVITATE (sau poate suntem noi gresiti si e el un GENIU) crasa. NU?
LikeLike
P.S. Am scris si eu un mic post despre Palin…din nefericire e in engleza 🙂
LikeLike
Vad ca sustii pe Obama bin Biden Danut 🙂
Interesant. Sunt sigur ca Biden e baiat fain si un om bun de familie. Are 3 copii pe care-i iubeste (lucruri oarecum ‘unusual’ la democrati, sa ai mai mult de 2 copii si sa si fi gata sa pleci din politica pt ei – nu? Wait – Pelosi are si ea vreo 5 copii – dar asta chiar e o mare exceptie).
Ma surprinzi cand pui problema avortului ca o chestiune de propaganda a dreptei religioase.
Adevarul e ca si Obama si Biden sunt inconsecventi in crestinismul lor – cred in Hristos si Biblie – dar sunt pro choice! This does not make sense to me – si se pare ca nici la altii. [Stiu – si eu am inconsecventele mele, dar sunt unele ‘issues’ care sunt mai grave decat altele].
Totodata – mi se pare foarte inconsecvent (chiar ipocrit) sa trambitzezi CHANGE (schimbare) si sa alegi ca si VP pe Biden – unul din cei mai vechi senatori din Washington. Cu Palin ramane de vazut…dar mi se pare mult mai ‘genuine’ and tough (at the same time more feminine) than Hillary.
Sa vedem dezbaterile cu Biden. E f posibil ca Gingrich are dreptate cand spune ca nu trebuie sa fim ‘sorry’ pt Palin in aceste dezbateri (she has a degree in journalism) ci mai degraba pt Biden (?).
Razboi cu Iran? Totul e posibil. Doamne fereste. Desi mai degraba as lupta impotriva Iranului acum, decat impotriva unei coalitii arabe cu arme nucleare dupa 20 de ani de conducere democrata/pacifista. Nu?
LikeLike
Soryy: 4 trilioane erau la planul Doamnei Clinton, 3 trilioane erau la planul lui Obama.
LikeLike
Domnule DM:
Nu eu l-am exclus pe Biden de la eucharistie; n-aveam cum. Cel ce-a facut-o a fost arhiepiscopul de Colorado… si pt politica sa de avorturi.
Calculelele nu le-am facut eu, ci Wall Street. In analiza lor cifrele au fost 4 trilioane vis a vis de cele 3 trilioane ale lui Obama. singurul plan arealizabil pt Wall Street era cel al lui McCain. N-as fi indraznit sa pun o cifra; respect blogul dvs. Obama se explica singur: cele 3 trilioane sunt doar pt programele sociale. Propunerea facuta luna trecuta la noi la Detroit, ca le va da 150 miliarde la falimentarele companii auto americane sunt pe de-asupra. Nu-am adaugat nimic, nici-un cent. In plus, daca i-ati ascultat discursul a amenintsat Pakistanul cu razboi. Adica ultimazi de razboi cu Iraq, prima zi de razboi cu Pakistan.
LikeLike
Vă rog să aveţi puţintică răbdare până voi scrie textul despre Palin.
N la vederile pro-life ale doamnei Palin si ale unor republicani ma refeream eu cind vorbeam despre propaganda, ci la demonizarea cu astfel de argumente a adversarilor politici, tipică retoricii politice de doi bani, prezentă din belşug şi în America şi în România.
Şi încă ceva, chiar dacă eu lucrez la World Vision, acesta este blogul meu, nu o tribună a acestei organizaţii.
LikeLike
O precizare la ce a scris domnul Doru Radu: “O penticostala […] care sustine predarea alternativa a creationalismului in scoli alaturi de evolutionism”
Trebuie adaugat ca in ziua urmatoare declaratiei din care s-a inteles ce scrie mai sus, Palin a clarificat pozitia ei: ar permite dezbtarea alternativelor (la evolutie) dar nu si includerea lor (de ex. a creationismului) obligatorie in programa scolara. O pozitie mult mai rezonabila, cred eu.
Cat despre vederile pro-life ale doamnei Biden, nu cred ca trebuie repudiate ca si “propaganda dreptei religioase” (dar nici facute cap de pod). E totusi apreciabil ca a nascut un copil cu sindrom Down in loc sa faca avort, iar cu asta putem fi de acord chiar daca nu simpatizam cu dreapta religioasa americana. Inteleg totusi ca pentru dvs. si pentru slujirea World Vision cantareste mult mai mult in balanta faptul ca Obama e mai pacifist decat McCain.
LikeLike
Domnul meu,
Şi dumneata ai dreptul la opinie, ca fiecare dintre noi.
Ceea ce pentru unii este “gură spartă”, pentru alţii este verticalitate. Doar o chestiune de perspectivă.
Sunt sigur din ceea ce scrieţi că veţi vota pentru Obama. 🙂
Dar să nu ne grăbim, Cine râde la urmă, râde mai bine.
LikeLike
Domnule,
Nu ştiu cum se face, probabil printr-o ironie a cărei sursă n-o sesizezi, dar “sursele” dumitale de informaţie te fac vulnerabil la … dezinformare.
Senatorul Biden este o gură spartă, care a călcat în străchini mai peste tot unde şi-a vârât nasul. Un titlu din presa americană îl descrie foarte bine, “Loose lips sink ships”, zicală profetică pentru corabia democrată.
Echipa lui Obama a fost destul de mioapă, ca să-şi de-a seama că alegerea lui Biden constituie o gafă de proporţii. De fapt, cum e turcul, aşa şi pistolul.
LikeLike
Va referiţi cumva la avorturile lui? 🙂
Haideţi să lăsăm deocamdată laoparte propaganda dreptei religioase americane.
Cât despre economie, am studiat şi eu această disciplină, chiar dacă sub comunism şi, pierzând slujba în 1987, din pricina implicărilor mele creştine, m-a, rupt de domeniu şi m-am deprofesionalizat. Nu sunt totuşi un agiamiu în domeniu.
Apreciez calculele făcute de dvs., dar haideţi să-l lăsăm pe Obama să de explice, aşa cum a promis.
Cât despre mine, riscul începerii unui război cu Iranul, şi, implicit, Doamne fereşte, a unui nou război mondial, în cazul alegerii lui belicosului McCain este suficientă pentru a spune “anybody that McCain”.
A propos, de McCain, observ că nu vă deranjează deloc faptul că nu este deloc uşă de biserică. Sau păcatele “lor” sunt întotdeauna mai păcătoase decât păcatele “noastre”?
Voi scris curând şi un text despre Sarah Palin. Foarte abilă alegere, din câte se pare. Sper să-i fie de folos.
LikeLike
N-am stiut atitea de Biden, desi-s in America. Daca-i adevarata chestia cu Milosevici e grozava…Biden mai are o problema pe linga matanii; i s-a interzis impartasania in bis. Catolocie. Motivul? Avorturile. Pomenirea de catre Obama a “fratilor gay si lesbiene” e “incurajatoare’. Discursul superb, o adevarata capodopera al lui Obama a fost si extrem de periculos; de-un socialism izbitor si asteptat avind in vedere ca Obama l-a batut la liberalism si pe patriarhul liberal Kennedy (calculat dupa voturile din Senat). Daca Biden avea caracterul dovedit fatsa de Milosevici, i-ar fi spus lui Barac ca marimea minciunilor sunt invers prop. cu caracterul. Obama mosteneste 4 trilioane deficit ( sunt economist). Reformele sale necesita 3 trilioane; a promis ca va dovedi fiecare zece centsi de unde scoate banii! De-ocamdata ne-a spus doar ca va mari impozitele la companiile petroliere si la bogati si le va scada pe cele a 95% din americanii. Buna idee. Cit va aduna? Exxon mobil are 150 mild/an venit (NU profit). Cit va obtine de-aici? De la bogati mai ia vre-o 15-20 mild. Stiti cit mai e pina la 3 trilioane? Caracterul, decentsa si inteligentsa nu se prea intilnesc in BO. Lui Biden i se pare rezonabil. Nu-i primul politician certat cu sinceritatea. De fapt Biden a votat si contra primului razboi din Golf (sic?)- o fi pacifist?
Contracandidatul lui Biden este o doamna crestina cu 5 copii (unul cu sindrom down). O penticostala ce-a refuzat avortul si pt copilul bolnav si care sustine predarea alternativa a creationalismului in scoli alaturi de evolutionism ( pe democrati i-a apucat greata- o greata crestina) !!! Etc.,..De-ocamdata Dumnezeu a ales sa dea un potop peste conventia republicana facindu-i pe democrati sa declare ca in sfirsit cred in Dumnezeu. Nu de alta, dar a fost o biserica ce s-a rugat sa ploaie-n capul democratilor. Dumnezeu i-a ascultat …dar invers. El sa ne scape de pericolul Obama-Biden sustinut, finantsat si propulsat de cele maie extreme si anarhice cercuri americane + de donatii de la miscari jihadiste din orient. (Pina si Iran-Siria au aminat atacarea Israelului de dragul lui). Dar poate Dumnezeu va ingadui peste guralivii crestini americani o persecutie…
PS- despre propunerea Obama-Biden ca sa inlocuiasca in 10 ani industria petroliera cu solare/turbine ce sa mai vorbim, e science fiction curat. E-adevarat, superb!
LikeLike