Baptistii rusi au ramas tot sovietici – 2

Răspunsul meu la mesajul lui Belkov

Domnule Belkov,

Ştiam că Patriarhul ortodox rus, care a protestat recent împotriva criticării comunismului de către americani, este parte a maşinii propagandistice a guvernului rus. Acest lucru nu este surprinzător, dată fiind suspiciunea că el a fost cândva agent KGB. Totuşi, nu mi-aş fi putut închipui că baptiştii – recunoscuţi în plan internaţional pentru poziţia lor fermă în favoarea separării bisericii de stat, a drepturilor omului şi a libertăţii religioase, ca şi împotriva naţionalismului – pot deveni parte a aceluiaşi mecanism bolnav.

După părerea mea, afirmaţiile dumneavoastră nedemne împotriva Georgiei vă descalifică pentru calitatea de lider creştin, a cărui responsabilitate este nu de a fi marioneta unui guvern neoimperialist, ci de a se pronunţa în mod profetic cu privire la această situaţie, oricare ar fi preţul implicat. Nu n-aţi avut curajul de a face asta, aţi fi putut avea cel puţin bunul simţ de a tăcea.

Din păcate aveţi aceeaşi atitudine ca şi predecesorii dumneavoastră din perioada comunistă. Aceasta este o ruşine pentru Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos, care a acceptat mai degrabă să fie considerat a fi trădător al propriului său neam şi a preferat mai degrabă crucea decât supunerea faţă de puterile acestei lumi. Această atitudine este, de asemenea o batjocură la adresa martirilor glorioasei Biserici a lui Cristos din Rusia, care au ales mai degrabă Gulagul şi moartea, decât să accepte privilegiile oferite de un regim dictatorial care a făcut zeci de milioane de victime, mulţi dintre aceştia fiind creştini nevinovaţi din diverse tradiţii creştine, inclusiv baptişti.

Va veni o zi în care va fi să daţi socoteală, înaintea lui Dumnezeu, de această trădare a cauzei lui Cristos, de dragul celor „treizeci de arginţi” murdari primiţi ca plată pentru slujirea voastră.

Dumnezeu să aibă milă de baptiştii din Rusia. Cu asemenea conducători, ei n-au nici un viitor. Singura lor speranţă este în harul lui Dumnezeu. Ne rugam ca el să ridice o nouă generaţie de lideri, mai puţin spălaţi la creier de propaganda naţionalistă şi mai dedicaţi crucii lui Isus Cristos, Domnul şi Mântuitorul nostru. Fie ca numele lui să fie binecuvântat în veci!

Dănuţ Mănăstireanu

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

8 thoughts on “Baptistii rusi au ramas tot sovietici – 2”

 1. Scrisoarea a fost trimisă în engleză şi conducerii Cultului Baptist din Rusia, presupun. Sunt curios dacă vor exista reacţii în urma acestui mesaj tranşant. Aparatul de propagandă trebuie să se zvârcolească un pic. Măcar niţică spumă în colţurile gurii…

  Like

 2. Evident ca le-am trimis-o in engleza, ca doar n-aveam sa ma astept sa vorbeasca romana.
  Ma indoiesc ca vor raspunde, Lasii astia prind curaj numai cind au tancurile alaturi.

  Like

 3. Foarte bine le-ai scris. Ma intreb insa, indoielnic, daca are cineva urechi de auzit acolo, sau materia cenusie s-a dus de tot in urma spalarii. Si daca ar fi sa-si schimbe ei atitudinea, ce impact ar putea avea ei asupra jocului murdar si periculos al conducerii ruse?! Probabil nici unul. Rusii… asa cum au dovedit-o mereu de-alungul istoriei, au un tip de obraz unic, unul foarte gros. Asta e trista realitate din pacate. Au ajuns si ei la polul nord, si au infipt un stag acolo, ca-i al lor, de parca am fi pe vremea lui Columb. Intra in alte tari cu tancurile, de parca ar fi o joaca de copii. Cand auzi povesti de genul Cehoslovaciei, te gandesti la manuale de istorie. Dar sa faca ei asa ceva in aceasta vreme… pare ireal. “Noroc” ca Dumnezeu conduce istoria omenirii.

  Like

 4. Cred ca oamenii astia sunt vinduti si nu au urechi de auzit. Cred insa ca rolul profetului, si orice crestin este putin profet, nu-i asa, este de a striga, chiar daca o face in desert.
  Asta este ce trebuiau sa faca acesti oameni, chiar daca nu puteau influenta politica aventurista a Moscovei. Dar ei sunt nationalisti si cred ca si Putin. Iar daca ar gindi altfel, ceea ce este indoielnic, sunt prea lasi pentru a-si asuma risicul de a/l sfida pe tiran.

  Like

 5. a trebuit să vă scriu din nou, pentru că nu m-am putut abţine să nu vă felicit pentru curajul dumneavoastră, de care aţi dat dovadă, scriind această scrisoare. sunt bucuros să văd ca aţi rămas tot tânăr, deoarece cred eu că astfel de mesaje îi caracterizează mai mult pe tineri, care nu ţin la vreun “scaun” dobândit la bătrâneţe.
  fiţi binecuvântat!

  Like

 6. Mulţumesc. Ce au facut liderii baptisti rusi mi s-a parut abominabil si pur si simplu n-am putut tacea.
  Dupa cum vezi, nu toti sunt de acord ca am facut bine. In definitiv e dreptul lor.

  Like

 7. P.S. Ei, chiar că le-aţi fi trimis-o în română nu m-aş fi încumetat să presupun. Puteam însă bănui că a fost trimisă în rusă (se mai găsesc doar traducători din şi în această limbă studiată de toată lumea în comunism, nu) 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s