Miscarea de reinnoire evanghelica din Biserica Apostolica Armeana – 3

Catholicos Vazken I               Catholicos Garegin I

Pliant de prezentare

Frăţia Bisericii Apostolice Armene
– fondată în anul 1880 în Cilicia –

Motto: Tatăl nostru este Evanghelia;
Mama noastră este Sfânta Biserică Apostolică

 • „Ce frumoase sunt pe munţi picioarele celui care aduce veşti bune, care vesteşte pacea, picioarele celui care aduce veşti bune, care vesteşte mântuirea” (Isaia 52:7)
 • „Ferice de acum încolo de morţii care mor în Domnul. Faptele lor îi urmează” (Apoc. 14:13)
 • „Ferice de cei ce locuiesc în casa ta, căci ei tot mai pot să te laude”. (Ps. 84:4)
 • Noi îl slujim şi îl lăudăm pe adevăratul Dumnezeu Isus Cristos, Domnul şi Mântuitorul nostru. (Sf. Grigore Luminătorul)

Mesaj adresat Frăţiei de Catholicosul tuturor armenilor, Vazken I

De la Sf. Etchmiadzin şi din toată inima noastră, trimitem salutări şi binecuvântări celor care fac parte din Frăţia Bisericii Apostolice Armene, urându-vă un spirit aducător de noi succese.

10 Martie 1994
Vazgen I, Catholicos al tuturor armenilor

Binecuvântarea adresată Frăţiei de Catholicosul tuturor armenilor, Garegin I

Cu sentimentul celei mai calde iubiri părinteşti, salutăm Frăţia Bisericii Armene, pe pământul Armeniei. Suntem bine informaţi asupra faptului că Frăţia:

 • îndeplineşte misiunea spirituală în atmosfera doctrinară sănătoasă din Biserica Armeană
 • aplică adevărurile Evangheliei în viaţa lor de zi cu zi li le predică altora despre ele
 • duc spiritul evanghelic al Bisericii Armene la oamenii simpli
 • susţin şi protejează Biserica Armeană de cei care încearcă să păteze credinţa Sf. Grigore Luminătorul cu predicarea lor falsă

Ne rugăm milostivului Dumnezeu ca să dea putere tuturor membrilor Frăţiei din Armenia, din Kharabach şi din diaspora, cu înţelepciunea lui cerească şi cu virtutea dârzeniei duhovniceşti.

Isus a spus discipolilor lui “Fiţi martorii mei”. Aceleaşi cuvinte vă sunt adresate vouă, dragii noştri fraţi şi surori, dragi copii ai Bisericii Apostolice Armene.

Ca unul care a fost ales de curând drept Catholicos al tuturor armenilor, vă binecuvântez pe voi şi munca voastră în Cristos din sfântul loc de pelerinaj, Sf. Etchmiadzin. Să vă audă Domnul, să fiţi întăriţi în harul Duhului său cel sfânt şi să fiţi binecuvântaţi în el pe vecie.

29 aprilie, 1995
Înălţând rugăciuni pentru voi
Garegin I, Catholicos al tuturor armenilor

Angajamentul Frăţiei:

să-l iubesc pe Dumnezeu, biserica mea, naţiunea mea şi pământul natal;
să fiu credincios
Sfintei Biserici Apostolice Armene
Regulilor şi disciplinei sale
Sfintei sale tradiţii

Scopul Frăţiei Bisericii Apostolice Armene:

 • să ajute la răspândirea luminii Evangheliei pentru salvarea şi redeşteptarea sufletelor nemuritoare
 • să-i conducă la Cristos pe cei înstrăinaţi şi rătăciţi
 • să-i avertizeze pe credincioşi cu privire la doctrinele false şi eretice
 • să păstreze mesajul viu al Scripturii, pentru a lumina spiritul armenilor
 • să-l vestească pe Isus Cristos cel crucificat şi înviat
 • să vestească mântuirea prin sângele ispăşitor al lui Cristos
 • să explice şi să lărgească Sfânta Biserică Apostolică şi credinţa ei sfinţită
 • să sprijine cât de mult posibil Biserica în deferitele aspecte ale activităţii ei

Istoria Frăţiei Bisericii Apostolice Armene

Mişcarea a fost fondată în Cilicia şi s-a răspândit şi stabilit în Maica Bisericii. După expulzarea din Cilicia (1920-21) aceasta s-a răspândit în toate locurile în care locuiau armenii: în Liban – 1921; Asiria – 1923,â; în Egipt, Franţa, Canada, Nordul şi Sudul Americii, Australia şi de asemenea în Armenia însăşi.

Frăţia s-a aflat întotdeauna în legătură cu Maica Biserică, dar în mod oficial a fost verificată la 3 iunie 1931. Consiliul din Liban condus de Arhiepiscopul Yeghishe Karoyan a validat atunci carta mişcării. Mişcarea a funcţionat în Armenia începând cu 1948. Vazgen I, Catholicosul tuturor armenilor, a ratificat şi el carta mişcării, în 15 Octombrie 1991, acceptând-o în mod oficial.

In Kharabach, mişcarea de reînnoire evanghelică a fost fondată şi s-a răspândit cu un an înaintea mişcării naţionaliste din Kharabach, în 1987, şi azi ea se bucură de promovarea şi suportul lui Pargev Srbazan, liderul spiritual al Republicii Kharabach.

Viaţa spirituală a Frăţiei Bisericii Apostolice Armene

Copiii credincioşi din Biserica Apostolică Armeană, atât cei tineri, cât şi cei bătrâni se adună împreună ca să studieze Biblia şi să mediteze pe marginea ei, dar şi să-l laude pe Dumnezeu prin rugăciune şi cântare. Credinţa pioasă a părinţilor noştri şi flacăra Duhului Sfânt vor fi stinse în acele locuri unde nu există biserică sau asemenea întâlniri pentru rugăciune.

La anumite momente stabilit e de comun acord, fraţii şi surorile, sau câteodată numai surorile (aceasta se numeşte „întâlnirea de rugăciune a femeilor”) se întâlnesc pentru închinare. Ei citesc şi predică Biblia, adesea din lecturile zilnice ale Bisericii. Sunt citite şi rugăciuni din Cartea de rugăciuni a Bisericii. Ei învaţă de asemenea să asculte vocea lui Dumnezeu, primindu-l pe Cristos în inimile lor.

Frăţia se îngrijeşte ca fiecare să înţeleagă şi să accepte Cuvântul lui Dumnezeu în spiritul unui echilibru apostolic, fără perspective extremiste sau concepţii fanatice. Mişcarea explică într-un mod clar Mărturisirea de credinţă a Bisericii şi face toate eforturile necesare pentru ca oamenii să fie informaţi şi să participe, cu credinţă şi teamă, la slujbele de închinare, şi mai ales la Sfânta Liturghie a Bisericii.

Învăţăm, trăim şi predicăm Sfânta Evanghelie, Vestea cea Bună pe tot cuprinsul pământului. A-L lăuda pe Dumnezeu prin cântări, imnuri şi psalmi face parte din închinarea noastră, atât la întâlnirile de familie cât şi la cele sociale.

Îi invităm pe toţi cei credincioşi, atât femei, cât şi bărbaţi, bătrâni şi tineri, oameni de toate vârstele la întâlnirile Frăţiei Bisericii Apostolice Armene. Întâlnirile au loc la Erevan, miercurea, de la ora 19 şi duminica, de la ora 15, la Centrul Cultural „Naiyrit”, Piaţa Garegin Njdeh.

Ne puteţi scrie la următoarea adresă:

PO Box 51
Yerevan-10, Armenia
Fax [374 1] 42-95-79
Email – brhoodac @ acc. am

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “Miscarea de reinnoire evanghelica din Biserica Apostolica Armeana – 3”

  1. Nu prea stiu ce se intimpla in Transilvania. In Armenia este invers. Mai degraba catolicii sunt deschisi la dialog, desi si intre ei exista ‘talibani’.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s