McCain si Obama la Saddleback

Într-un mesaj trimis trimis în 22 iulie din San Paolo, Brazilia, către membrii bisericii sale, Saddleback Valley Church, pastorul Rick Warren, cunoscut autor al cărţii Purpose Driven Life (tradusă în româneşte sun titlul Viaţa condusă de scopuri) îşi anunţa congregaţia cu privire la faptul că sâmbătă 16 august, în cadrul Forumului Civic organizat cu regularitate de această biserică, va avea loc o întâlnire cu principalii candidaţi la preşedinţia Statelor Unite, senatorii John McCain şi Barack Obama. Aceasta va fi prima ocazie în care cei doi candidaţi se află faţă în faţă într-o dezbatere legată de campania prezidenţială. Întâlnirea va fi transmisă în direct de toate canalele naţionale de televiziune din Statele Unite.

Scopurile afirmate ale acestui forum sunt următoarele:

 • să-i ajute pe oameni să accepte responsabilităţile civice pe care le au
 • să ajute Biserica în a-şi recăpăta credibilitatea socială
 • să încurajeze societatea a se întoarce la o atitudine de respect reciproc (eng. civility)

Primul forum din această serie a fost organizat în perioada Paştelui din acest an, la întâlnire fiind invitaţi cinci supravieţuitori evrei ai Holocaustului.

În cadrul Forumului Civic din luna septembrie a acestui an, invitatul de onoare va fi fostul prim-ministru britanic Tony Blair, care în această toamnă va preda un curs despre credinţă şi globalizare la Yale Uniersity împreună cu reputatul teolog croat Miroslav Volf.

Rev. Rick Warren

Warren este cel care va adresa întrebările celor doi invitată. Acestea vor aborda nu numai chestiuni legate de activităţile creştine de caritate, ci şi alte probleme de larg interes pentru opinia publică americană.

În mesajul său către biserică, Warren explică următoarele: “Cele mai multe dezbateri, întâlniri publice şi întrebări adresate de media tind să se concentreze asupra chestiunilor politice la zi, ori reprezintă încercări de a-l pune pe celălalt în dificultate în chestiuni în care cele două partide au poziţii opuse. În contract cu aceasta, intentia mea este de a pune întrebări legate de factorii care, din punct de vedere istoric, au determinat eficacitatea acţiunii prezidenţiale. Îi voi întreba pe cei doi despre felul în care înţeleg constituţia, despre convingerile personale legate de stilul de conducere, despre filosofia lor cu privire la rolul structurilor guvernamentale, despre rolul Americii în lume, despre chestiuni legate de competenţă şi caracter. Vă asigur că nu va fi vorba de întrebări de complezenţă.

Dezbaterea va putea fi urmărită online, în direct, pe site-ul Forumului Civic.

AICI puteţi citi un amplu articol din săptămânalul Time despre Rick Warren intitulat “The Global Ambition of Rick Warren”.

NOU! AICI puteţi citi un articol publicat astăzi de Los Angeles Times pe tema acestei întâlniri.

Iată ce spune New York Times despre această întâlnire:

A fost nevoie de un om al lui Dumnezeu pentru a face ceea ce nimeni n-a reuşit încă să facă de cînd a început perioada alegerilor generale: Să-i aducă pe Barack Obama şi pe John McCain împreună pe aceeaşi scenă.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

20 thoughts on “McCain si Obama la Saddleback”

 1. Suna frumos: oamenilor li se da posibilitatea sa se convinga singur. Ce alta dovada de neutralitate si elegantsa cerestina mai vrem. Amanuntul ca intilnirea e moderata de o daomna reverend unitarian nu pare sa-l deramjeze pe Rick. Elegantsa e elegantsa chiar daca parerea unitarienilor difera “niteleus” de cele ale Sf. Ioan din epistola I; deh, mici diferende teologice, nesemnificative, important e sa fim una…Cred ca scrierea lui Rick (Purpose Drive Life) a avut un impact pozitiv asupra societatii americane. El mai are si cartea Bisrica Condusa de Scopuri. Din pacate, prirotitatile sale din ultimii ani si-au cam pierdut tocmai scopurile! sugerate noua!!!! Pacat! Cred ca Dumnezeu a pus multe daruri in acest om care tinde sa se dilueze, intarind suspiciunile anterioare ale unora. Pacat!!!

  Like

 2. Cred ca va dati seama ca opinia mea despre Warren este putin diferinta de a dvs.
  Eu nu sunt deloc entuziast in legatura cu Purpose Driven Life. Desi nu este o carte lipsita de calitati, lipsa unei viziuni holistice asupra vietii crestine este o mare problema, accentuind abordarea pietista care domina lumea evanghelica.
  Din fericire (observati diferenta!) in ultimii ani, mai ales dupa ce World Vision US a invitat-o pe doamna Warren intr-o vizita in Africa, Warren a devenit mai constient de importanta implicarii sociale a crestinilor.
  Desigur, ca orice “convertit”, risca sa mearga putin in extreme, dar mai are timp sa revina la echilibru.
  Cred ca judecata dvs este nedreapta in ce-l priveste, caci implicarile lui in plan social nu-l distrag nicicdecum de la predicarea Evangheliei.
  Cit despre doamna unitariana, ce sa zic? Sa fie misoginism? Nu uitati ca e vorba de un forum civic, nu de o slujba bisericeasca.
  Sanatate.

  Like

 3. Nu, nu-i misogism. In primul rind, am gresit, doamna e din partea organizatiile civice ce au contribuit la organizarea acestei intilniri. Moderator este Warren care s-a aparat de atacurile rapid nemiloase ale dreptei crestine tocmai cu asta, ca in calitate de moderator va controla dezbaterea.. Problema cu Dumnezeirea Domnului Iisus in care sunt convins ca credeti si dvs., e totusi putin cam prea mare pt a fi impinsa in subsidiar sau derizoriu, cu toate diferentsele noastre teologice ori praxiologice.

  Like

 4. Sper ca macar atit ma cunoasteti ca sa nu ma acuzati de erezie in privinta dogmei fundamentale a dumnezeirii lui Cristos.
  In rest, diferenta dintre noi pare sa constea in faptul ca eu cred ca putem colabora cu aproape oricine, indiferent de opiniile sau teologia acelei persoane, in chestiunile in care suntem de acord.

  Like

 5. Credeam c-am fost clar ca i-am vizat pe untiarieni, si am intervenit doar pt ca mi se pare ca acest eveniment ridica un aspect de fond: Unde este limita pina la care puntem colabora cu oricine? Scriptura spune in alt context si despre un alt grup sa nu-i spunem “bun venit”. Asta inseamna ca libertatea civica are limite… Cu zeci de ani in urma, in Romania aveam probleme mari cu crestinii ce-i admirau pe unii intelectuali romani antropozofi si intretineau calde relatii intelectuale cu ei… De iubit trebuie sa iubim pe toata lumea, limite trebuie sa avem daca nu din alt motiv macar pt a nu le da impresia ca suntem de-acord cu ei (macar ca asta nu-i cel mai imprtant motiv).

  Like

 6. Implicare sociala, auzi! E politica, frate! In mare stil imperialist, America amalgameaza politica cu religia.
  Nu va mai legati atunci de catolici si de conexiunile lor cu politicul din trecut, pentru ca la protestanti e mai ceva! Evanghelicii din SUA exista in primul rand ca putere politica (vezi unul din numerele anterioare Foreign Affairs).

  Like

 7. Domnul meu, poate mai cititi odata textul si link-urile, ca sa pricepeti mai bine.
  Si daca ar fi politica, ce ar fi rau in asta? Sau faceti parte dintre fundamentalistii naivi care cred ca crestinii nu trebuie sa se amestece in politica, ci s-a lase pe toata “celorlalti”, oricine ar fi aceia?
  In al doilea rind, unde m-ati vazut pe mine “legindu-ma@ de catolici sau de ortodocsi? Poate ati gresit blogul. Mai cautati 🙂
  Cit despre felul in care s-au raliat evanghelicii americani (aproape exclusiv) cu dreapta (aceasta si nu implicarea politica este raul cel mare, in opinia mea), daca ati fi citit ceea ce scriu, ati sti ca in esenta suntem de acord.
  Sanatate.

  Like

 8. Prometheus:
  Dvs. spuneti “Evanghelicii din SUA exista in primul rand ca putere politica (vezi unul din numerele anterioare Foreign Affairs)”. Ca om ce traiesc in America m-as bucura sa fie adevarat, dar nu este… ca si crestin, m-as intrista pt ca ar trebui sa fim o fortsa spirituala in primul rind. Numai bine va doresc!

  Like

 9. Fratele Iosif Ton nu are nici o pozitie referitor la separarea Biserici adevarate de Stat ?

  In Romania prin asta au fost castigati multi la Cristos , poate chiar oameni de valoare , oameni cheie care-si pun intrebari , care gandesc ( mult doritii lideri pe care-i cautati si va plangeti ca Evanghelicii sunt in criza de Lideri si de Viziune in vremurile actuale ) …

  Vai , vai vai , ne trebuie calitate nu cantitate … vizionari nu imitatori . Oameni de curaj , nu supusi umili .

  Like

 10. NU stiu exact ce anume intelegi prin “separarea Bisericii de stat”. Banuiesc ca nu vrei sa spui ca crestinii trebuie sa traiasca in afara statului (pe luna?), sa plateasca taxe, sa viteze sau sa aibba buletin.
  In estenta, asa cum explica Warrun recent, prin asta se intelege in esenta ca Biserica nu este finantata de stat.
  Ce anume crede Iosif Ton despre acest subiect? Aceasta este o intrebare pe care trebuie sa i-o adresezi lui.
  In final, ce anume i-a atras pe oameni la Cristos pina acum este o analiza complexa si nu poate fi redusa la un siongur factor. Daca ati facut cumva o analiza serioasa, cu date faptice, asura acestei probleme, am fi bucurosi sa aflam rezultatele. Pina atunci, discutam doar opinii, la care fiecare dintre noi are dreptul, dar care au valoare extrem de limitata.
  De acord cu calitatea, viziunea si curajul. Doamne-ajuta!

  Like

 11. Dragul meu, ai si tu dreptul la o opinie, fie si proasta, ca oricare altul.
  Ar fi interesant da vazurt care sunt argumentale biblice la aceasta pozitie, caci convingeri fara argumente putem afisa oricare dintre noi.
  In rest, numai de bine.

  Like

 12. Domnule Dunitrascu:
  Nu stiu cine sunt sau au fost fanaticii dementsi din comentariul dvs, D-na Palin? Bush?
  Faptul ca o femeie este impotriva avorturilor si a educarii copiilor este fanatism/dementsa? Ciudata logica. Vi se pare mai grava autorizarea vinatorii din elicopter decit omorirea pruncilor in pintecele mamei? Poate nu stiti ce se-ascunde in dosul acestei educatii a copiilor (pe care pareti s-o agreati). Poate. In America fanaticului Bush, se dau copiilor de scoala generala prezervative alaturi de bomboane ca … hai sa nu fim fatarnici tot “o fac”. Asta deplingeti dvs? Educatia de abstinentsa am primit-o si eu in Romania comunista si n-am murit; nici n-am avut copii din flori. Ba pa vremea aceea te dadea afara din scoala daca ramineai gravida (fata fiind)- iar cazurile erau rare… Problema sarcinilor la adolescenti ramine desigur ingrijoratoare (mai ales in rindul tinerilor de culoare). Adversarii fanaticei Palin (daca la ea va referiti cu acest termen) propun prin organizatiile promovate de dumnealor (vezi reclamele electorale Obama) educatia promovata de Planned Parenthood. Stiti ce propun acestea? Iertati-ma, propun sexul oral; si asta in cadrul orelor de educatie adresate copiilor in scoli. Casete video explicite ce propun acest lucru (iertati-ma inca odata) ca solutie pt evitarea raspindirii HIV si a sarcinii printre adolescenti. Oricit de fanatici vi se par evanghelicii/catolicii americani, protestul lor e justificat avind in vedere ca aceste de organizatii de “caritate” sunt sustinute cu banii nostri (din impozite). ASta este educatia de care va ingrijorati dvs, cu sigurantsa fara sa stiti probabil ce-i pe-aici… Etica acestor aspecte e complexa.. N-am putut avea copii si m-am dus cu sotia la o clinica ce face fertilizare artificiala. Degajat, medicul ne-a spus ca vor rezulta probabil mai multi embrioni; ii vom alege pe cei mai buni iar pe restul ii vom arunca, retine pt cercetari sau vinde -dupa dorintsa. Cam asta este viatsa in convingerile dumnealor! Cam asta este omul pt umanismul post crestin, un mic dumnezeu. Cam asta este lumea in care traim. Cam asta vom fi obligati noi fanaticii sa platim cu impozite pe venit (cu dl. Obama presedinte). Privesc cu simpatie familiile ce nu pot avea copii si NU condamn pe cei ce au liberatea de cuget sa apeleze la chestii artificiale. Noi n-am avut libertatea s-o facem; ne-am rugat si Dumnezeu ne-a dat 2 copii. Poate suna fanatic! N-avem nici-un merit si recunoastem ca problema e complexa. .. Nu vreau sa fiu sarcastic, dar pe linga aceste drame de constiinsa, problema vinatorii ursilor albi nici macar n-ar trebui ridicata. Sau gresec?

  Like

 13. Asa este, nebunia care a cuprins lumea, legat de salvarea cainilor si ursilor si a mai stiu eu ce specii, si nepasarea fata de fiinta umana (ca de Dumnezeu nici nu mai vorbesc) ajunge norma. Nebunia si prostia ajunge norma in societate. Nu ca ar fi ceva gresit sa vrei sa salvezi planeta, sa salvezi specii pe cale de disparitie sau asa, dar cand astea primesc o atentie infinit mai mare decat viata si sufletul fiintei umane, something is very wrong with this world. Ma gandesc cu infiorare la ce zicea Paul Negrut odata, parafrasez: “Mi-e groaza nu pentru copiii mei si petnru copiii copiilor mei, in ce fel de lume vor avea de trait. Pentru ca se nasc intr-o lume in care vor fi invadati de mici de aceste pericole si nu vor mai avea timp sa-si dezvolte ‘anticorpii’ necesari pentru a face fata si a disceren. Biblia o spune de mult, ca vor numi raul bine si binele rau. Nu stiu, poate ca sunt eu cam negativist, dar ma tem ca se cam duc toate de rapa si mi-e groaza, efectiv mi-e groaza pt lumea in care se nasc si traiesc copii nostri. Cateodata ma gandesc in ce pesteri poate va trebui sa ma retrag ca si esenienii ca sa-mi protejez copii de aceasta nebuie grozava, si sa trag nadejde ca vor alege pe Dumnezeu intr-o zi. Dumnezeu cu mila.

  Like

 14. Prafrazarea se incheia la: “….anticorpii necesari pentru a face fata si a discerne”. Restul (cu esenienii, etc) e de la mine 🙂 Nu de alta dar nu vreau sa pun vorbe in gura omului 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s