Miscarea de reinnoire evanghelica din Biserica Apostolica Armeana – 1

Cu Hamlet Zakarian la o întâlnire a mişcării
Frăţia Bisericii Apostolice Armene (ortodoxă orientală)

O întâlnire providenţială

În luna august a anului 2000 am făcut prima mea vizită în Armenia, în cadrul noilor mele responsabilităţi în World Vision. A fost o călătorie fascinantă, care mi-a rămas puternic întipărită în memorie. Istoria frământată a acestui popor – primul care a adoptat creştinismul ca religie a sa, legendelor lui fundatoare, povestea Sf. Grigore Luminătorul, bisericile şi mănăstirile vechi de peste un mileniu, traumele trăite ca urmare a genocidului din timpul stăpânirii turceşti şi  opresiunea comunistă, de peste şaptezeci de ani, m-au impresionat profund. De atunci am fost de nenumărate ori acolo, dar Armenia a rămas ţara mea favorită întrec cele cincisprezece în care lucrez în mod obişnuit.

Întotdeauna în primele vizite pe care le fac într-o ţară, încerc să înţeleg peisajul religios al acesteia. Astfel, în timpul acestei călătorii m-am întrebat mereu dacă nu cumva există în Biserica Ortodoxă din Armenia (numită Biserica Apostolică Armeană, de rit oriental) o mişcare de reînnoire spirituală asemănătoare mişcării Oastea Domnului din România. Am întrebat despre aceasta în mai multe rânduri pe colega mea Karine Harutunyan, care se ocupa în Armenia de sectorul de angajare creştină de care răspund eu în World Vision. Din păcate nu ştia nimic despre aşa ceva.

Ceva providenţial s-a întâmplat însă la finalul acestei vizite. Karine şi-a amintit dintr-o dată numele unei unui lider creştin pe care, poate, ar fi fost bine să-l cunosc. Era însă aproape ora 5pm, şi erau puţine şanse să-l mai găsească la birou. Am rugat-o să sune totuşi şi, iată, cel căutat era acolo şi era dispus să ne întâlnim.

După vreo oră e aşteptare a intrat în birou un bărbat destul de scund, dar bine făcut şi cu faţă prietenoasă. Numele lui era Hamlet Zakarian, fost savant atomist, care era acum, aşa cum aveam să aflu mai târziu, liderul mişcării Frăţia Bisericii Apostolice Armene, o mişcare de reînnoire spirituală asemănătoare cu Oastea Domnului. Acesta a fost începutul unei prietenii care durează.

Pr Vasile Mihoc în drum spre Armenia

Peste câţiva ani am reuşit să facilitez întâlnirea dintre Hamlet şi Pr. Vasile Mihoc, care conduce Mişcarea ortodoxă Oastea Domnului.

În 2007, editura Frăţiei a publicat textul meu intitulat Din robie în pustie. O perspectivă creştină asupra comunismului şi a postcomunismului (din care se va publica nu peste multă vreme o a doua ediţie, care va include şi un studiu de caz legat de Armenia. Acest proiect editorial a urmat unui seminar pe această temă pe care l-am susţinut în 2006 cu un număr de lideri ai acestei mişcări.

Voi împărtăşi cu voi în zilele care urmează câteva date despre această mişcare şi un pliant de prezentare al acestei mişcări. În final, voi încerca să fac o evaluare personală a Frăţiei, din observaţiile pe care le-am făcut în timpul diverselor mele întâlniri cu membrii şi liderii acesteia.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

6 thoughts on “Miscarea de reinnoire evanghelica din Biserica Apostolica Armeana – 1”

 1. Imi cer scuze ca din greseala (eram prea obosit) am afisat pentru ceva timp al treilea post din aceasta serie.
  Acela va fi reafisat poimiine, in ordinea cuvenita.

  Like

 2. As dori sa aflu daca cartea pe care ati scris-o despre comunism a fost editata si la noi, mi-ar placea sa o citesc
  Va rog sa imi comunicati editura care a publicat-o in Romania .

  Va multumesc

  Like

 3. Din pacate cartea nu exista inca in romaneste. Am scris-o direct in englezeste, pentru seminariile facute de mine in alte tari. Atunci cind am predat acest subiect, in doua seminarii de masterat, la Universitatile de sta din Cluj si Oradea, am folosit o rpezentare in power point, singura care se afla in limba romana, explicatiile oferindu-le oral.
  Textul in limba engleza este in curs de editare, pentru a fi publicat, probabil la o editura cere lucreaza online, alaturi de un video DVD care contine seminarulm facut anul acesta in Thailanda.
  Intentionez cindva sa scriu un text academic pe aceasta tema, dar pentru aceasta am nevoie de cel putin doua perioade de lucru in biblioteci occidentale.
  Sa speram ca va veni si vremea aceea.

  Like

 4. Daca aveti unele informatii privins existenta unor armeni ,de alta credinta dacat cea apostolic ortodoxa,care traiesc in Bucuresti(baptisti;catolici;reformati….etc..).

  Multumiri !

  Like

  1. Din pacate nu am asemenea informatii. Cu siguranta nu sunt biserici protestanta armene si foarte probabil nici catolice. Nici nu stiu sa fi existat. De fapt numarul total al armenilor in tara este foarte mic, probabil citeva sute.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s