16 decembrie 1983 – Raport investigatii Militie

Ministerul de Interne
Miliţia Judeţului Iaşi
Compartimentul Investigaţii
Către Inspectoratul Judeţean Iaşi – Securitate
16 XII 1983
Lt. […]

Raport

Vă semnalăm pe numitul MĂNĂSTIREANU DĂNUŢ, fiul lui IOAN şi MINA, născut la 30 XI 1954 în Iaşi, domiciliat în Municipiul Iaşi, str. Columnei nr.18, bl.K6, ap.4, parter, de profesie economist la întreprinderea de „MASE PLASTICE” – Iaşi.

Cel în cauză este căsătorit cu numita MĂNĂSTIREANU MIHAELA, fiica lui IOAN şi MINODORA, născută la 25 X 1951 în comuna Ungureni, jud. Botoşani, de profesie vitrinier – decorator la I.C.S.M.T.I. – Iaşi.

Din convieţuirea celor doi au rezultat doi copii: MĂNĂSTIREANU DANIEL, născut la 9.05.1976 şi MĂNĂSTIREANU ANCA-DOROTHEEA, născută la 30.12. 1978 în Iaşi.

Familia Mănăstireanu locuieşte din 26.10.1978 într-un apartament proprietate personală, alcătuit din 3 (trei) camere şi dependinţe, situat la adresa sus-menţionată.

Cel investigat este adeptul unui cult religios, deţinând în cadrul acestuia un rol important.

Din relatările surselor contactate a rezultat faptul că, casa de rugăciuni a cultului respectiv s-ar afla în apropierea Mănăstirii „GOLIA”.

MĂNĂSTIREANU DĂNUŢ este vizitat în mod frecvent de cetăţeni atât din Municipiul Iaşi, cât şi din alte localităţi. Printre aceştia se numără şi mulţi tineri, în special elevi.

Majoritatea acestor vizitatori au asupra lor diverse pachete conţinând atât produse alimentare, cât şi alte bunuri, care rămân în apartamentul locuit de familia MĂNĂSTIREANU DĂNUŢ.

Deasemenea, cel în cauză este vizitat şi de cetăţeni străini, în special de culoare, dintre aceştia unii vin împreună cu copiii.

Şi cetăţenii străini aduc cu ei diverse pachete, dar al căror conţinut nu este cunoscut.

MĂNĂSTIREANU DĂNUŢ este cunoscut ca fiind „translator” pentru corelegionarii săi.

Sus-numitul primeşte diverse pachete din străinătate, în special din R.F. Germania, unele ajungând până la 30 kg. [1]

În apropierea Anului Nou, pe 24/25 XII, se strâng grupuri de cetăţeni în zonă, cu acest prilej se cântă cântece cu subiect religios. [2]

La domiciliu cel investigat este cunoscut ca fiind un individ ce se oferă să facă unele servicii vecinilor săi, încercând să demonstreze prin sociabilitatea sa superioritatea religiei al cărei adept este. [3]

Faţă de unii locatari (deţinătorul cărţii de imobil) este foarte circumspect, iar în eventualitatea că este vizitat de aceştia, nu-i primeşte în locuinţă, discutând la uşa apartamentului. [4]

Şeful Compartimentului Investigaţii,

Lt. […]

Comentarii

1. Este vorba de ajutoare materiale trimise cu regularitate în vremea aceea de către o organizaţie a menoniţilor din Statele Unite, numită Christian Aid Ministries.

2. Este vorba, evident, de grupuri de tineri care cântau colinzi, dar miliţianul, sensibil la corectitudinea politică, face pe prostul, ca sa nu-i supere cumva pe „tovarăşii” securişti.

3. Era evident – nu-i aşa? – că un „sectant nu putea face bine altora în mod dezinteresat, ci doar cu intenţii prozelitiste.

4. Este cunoscut faptul că cel care ţinea cartea de imobil era un informator al Securităţii. Tocmai de aceea îl ţineam la uşă, ca să priceapă, şi el, şi cei pe cere-i slugărea, că ştiu cum stă treaba.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “16 decembrie 1983 – Raport investigatii Militie”

 1. Desi par pagini uitate si lucruri minore, ele nu au fost minore atunci. Problemele create de Securitate/Militie familiei Manastireanu reprezinta o teroare psihologica -cel putin-> Suferintsa lor merita admiratia noastra si nu a fost inutila nici in plan vesnic si nici chiar vis a vis de “sistem” pe care atitudinea lor l-au slabit. DM n-a avut probleme doar pt ca era traducator ci pt incurajarea credintsei semenilor si pt Evanghelizare. Si eu am fost traducator in biserica si-n subteran si nu m-au chemat niciodata pt ca (1) traiam in Arad unde eram mai multi “sectantsi” (2) – n-am avut din pacate acelasi impact in rindul semenilor… Nu stiu daca am dosar; mi-ar place sa-l vad… O chestiune neabordata vreau s-o provoc. Pachetele!!! Merita statuie Genoveva Sfatccu pt ca a facilitat trimiterea de ajutoare prin sistemul David Troyer (un menonit al carui spelling nu-l cunosc) Cum necum, la sfirsitul anilor ’80, Trozer a obtinut de la comunistii romani (care renuntsasera si la clauza, etc.) dreptul de-a trimite pachete in Romania. Cum de nu le-au oprit? Ele-i vizau pe evanghelici in primul rind si au fost de mare ajutor unor familii nevoiase cu multi copii (am mijlocit includerea unora pe liste de-aceea cunosc aceasta situatie). Mare e Domnul si multi oameni curajosi au reusit acolo unde parea imposbil.

  Like

 2. Multumesc pentru apreciere, dar motivul pentru care afisey aceste dovumente nu este acela de a arata ce mare erou am fost.
  De fapt am fost un om obisnuit, care a incercat sa+si traiasca cu consecventa convingerile. Mi-a fost si mie frica, la fel ca tuturoro celorlalti. Am avut si eu momente de slabiciune si de lasitate. Nici eu n-am priceput felul in care securistii se foloseau de sentimentele noastre patriotice pentru a-si atinge telurile perverse.
  Motivul pentru care imi public dosarul este amnezia tinerei generatii. Ei ar trebui sa afle ce a fost cu adevarat comunismul, pentru ca numva sa repete istoria.
  Doamne-ajuta!
  PS Am corectat eu spelling-ul la numele lui David Troyer. Intr-adevar, ajutorul primit atunci de la menoniti, in acea perioada de lipsuri, a fost nepretuit.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s