Beniamin Faragau implineste 60 de ani

De fapt mai este putin pina atunci. Evenimentul va avea loc pe 23 august. Dar cum la data aceea Beni se va afla la antipozi, citiva dintre prietenii lui au complotat pentru a-l sarbatori mai devreme.

Astfel incit, vineri 1 august, pe cind Beni incheia la Valea Draganului o saptamina in care a discutat cu circa 200 de participanti despre teologia Epistolei apostolului Pavel catre Romani, vreo douazeci de prieteni, multi dintre ei membri in miscarea Navigatorilor, cu care Beni a fost implicat timp de aproape cincisprezece ani, au aparut in tabara, ca din intinplare.

Secretul a fost atit de bine pastrat, incit Beni n-a realizat ce se intimpla decit atunci cind a aparut o camioneta, in care se afla un smochin pe care avea sa-l primeasca in dar, iar toti cei prezenti au inceput sa-i cinte “la multi ani”. Au fost emotii, discursuri, rugaciuni si cintari, dar si depanarea unor amintiri, mai mult sau mai putin pitoresti, mai mult sau mai putin legate de Beni, ca si impartasirea unor planuri de viitor.

Sunt probabil putini cei din mediul evanghelic romanesc care nu stiu cine este Beniamin Faragau. Pentru ceilalti, trebuie sa spun ca Beni este unul dintre cei mai importanti invatatori de Biblie pe care ii au evanghelicii romani. Detine un doctorat in teologie biblica de la Queen’s University din Belfast, Marea Britanie si este autorul a zeci de comentarii biblice, adresate invatatorilor din biserici, precum si coordonatorul programului de studiere a Bibliei pe carti intitulat Istoria Binecuvintarii.

Din nefericire, nimeni dintre biblistii romani sau dintre studentii in teologie din Romania nu a indraznit sa evaluaze critic, din perspectiva academica, opera lui exegetica. Cred ca a sosit vremea ca dincolo de contestarea unora si adularea altora, cei competenti sa se aplece asupra cartilor lui si sa ne ofere o analiza serioasa a lor, asa cum merita opera de o viata dedicata de acest om Sfintelor Scripturi.

Ii dorim lui Beni sanatate si viata lunga, slujire smerita, si ucenici care sa-l onoreze nu prin imitare, ci prin a fi ei insisi, in unicitatea pentru care i-a creat Dumnezeu.

Axios! (Vrednic este!)

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

26 thoughts on “Beniamin Faragau implineste 60 de ani”

  1. Draga Cristi. Multumesc pentru disponibilitate. Retin propunerea. Vom incepe lucrul insa peste vreo doi-trei ani, ca sa putem prezenta cartea, cum este obiceiul, la aniversarea de 65 de ani.

    Like

  2. As fi onorat sa particip.

    La ora actuala as fi dispus sa scriu ceva despre comentariul lui pe Eclesiastul – pe care cred ca l-am primit de la el mai multi ani in urma la biserica fratelui Daniel Branzei 🙂

    Blessings and grace,
    Cristi

    Like

  3. Nu, nu ma prind. Pentru doua motive: mai intii imi va fi greu sa fiu obiectiv, iar in al doilea rindeu sunt sistematician, nu biblist, si deci n-am competentele necesare.

    Like

  4. Nu cred ca are importanta cine o face, atita vreme cit este vorba de o persoana competenta si bine intentionata, care sa vadeasca atit simpatie, cit si distantare critica fata de opera teologica a lui Beni.
    Din pacate traim vremuri prea putin reflexive in Romania de astazi. De aceea, nu ma astept ca un asemenea efort sa inceapa mai devreme de cinci ani. Tocmai la timp pentru un Festschrift. Te prinzi sa scrii un text pentru un asemenea proiect?

    Like

  5. Nu stiu exact ce vrei sa spui cu ‘nu e momentul’. Si aici nu este vorba de eventualele ‘greseli’ ale lui Beni, ci de faptul ca adevaratul respect pentru opera teologica a cuiva se arata nu prin eulogii si iminatie, ci prin asumare critica.
    Acesta, iar nu epigonismul, este adevaratul semn al pretuirii veritabile.

    Like

  6. Fain tributul si meritat. Personal – nu cred ca e nevoie ca operele lui sa fie analizate academic/critic (cel putin nu la ora actuala).

    Fara indoiala ca, ca si oricare alt om al lui Dumnezeu care a scris mult – a facut si el greseli.

    Pt mine si multi altii e destul sa zic si sa cred ca:

    Beni F (ca si David si altii) a slujit celor din vremea lui dupa planul lui Dumnezeu…

    Praise the Lord. Cristi R

    Like

  7. Multumim Danut Manastireanu pentru vizita facuta Duminica seara la Bis Nr 1 in Cluj Napoca, foarte interesant tot ce ne-ati spus.
    M-am bucurat mult sa va pot saluta.

    Domnul sa va tina sanatosi si cu putere de slujire si pe Beni si pe dvs!

    Like

  8. A fost efectiv o binecuvantare sa pot sa-l audiez o saptamana intreaga, dezvaluindu-ne planul lui DUMNEZEU asa cum transpare el in Romani. Si atentia si recunostinta este indreptata doar spre HRISTOS!

    a fost emotionanta sarbatorirea in avans a zilei lui de nastere.

    Un lucru care l-am invatat: DUMNEZEU nu te “plonjeaza” direct in Lucrare in domeniul darului primit, ci tine de munca minutioasa si perseverenta de zi cu zi.

    L-am cunoscut pe fr. Peia (de fapt, familia Peia), cu care am discutat si despre domnia voastra. De bine, of course! 🙂

    Like

  9. Ma bucur mult, Danut, ca ai dedicat acest post lui Beni. Un om special si de o bogatie interioara rara, a carei profunzime am experimentat-o de atatea ori cei care il cunoastem indeaproape. Parinte spiritual fiindu-mi, ii datorez cea mai mare parte din formarea si cresterea mea spirituala. Poate parea exagerat, dar adevarul e ca datorita lui m-am indragostit de Dumnezeu si de Scripturi, in vremea in care, tanar fiind pe-atunci, atatea alte lucruri incercau sa-mi castige dragostea.

    Dincolo de lunile seara de studiu, duminicile la Iris, multele discutii si clipe de partasie, ceea ce da valoare si mai mare acestui om si lucrarii sale, este ca dupa vorbe si slove, aplica si traieste in viata si in relatii ceea ce invata din Scriptura pe altii, spre deosebire, din pacate, de multi alti “invatatori”.

    Intr-adevar, sa ii daruiasca Dumnezeu sanatate si inca multi ani , in care sa continue sa fie o binecuvantare pentru multi, asa cum din belsug a fost pana acum. E trist ca diabetul, odata cu varsta, ii afecteaza tot mai mult vederea, si poate in acest fel si lucrarea, dar sunt convins ca multi se roaga pentru el.

    Trebuie sa apreciez ca voi ati avut o idée suprba cu surpriza ce i-ati pregatit-o. Foarte faina ideea cu maslinul. Si multumim pentru poze Danut. Ma uitam la cea de-a doua poza si-mi ziceam: “Uite niste oameni care nu au incaruntit degeaba”…unul si unul: Nelu Cartis, Liviu Mocan – ar merita sa scrii o data si despre Liviu si lucrarea sa, Marcel Salahoru, (nu-l recunosc de urmatorul din pacate), sarbatoritul, apoi Gigi Cosman, Vasile Lucaci, Danut Manastireanu, si desigur, deosebitele femei care stau in spatele un unor oameni mari 🙂 .
    La toti sa le dea Domnul viata lunga si sanatate, si fizica si spirituala. By the way, o data cu Beni, si Nora merita sa ii uram multi ani si ei.
    Inca o data multe binecuvantari dorim, celui prin care Dumnezeu a binecuvantat pe multi.

    P.S. Cat despre critica, lasa ca l-au facut destui netoti, eretic si mai stiu eu cum, unii din ei fara sa fi pus macar vreodata mana pe vreo carte de-a lui. Bine, eu inteleg ce spui tu, cand vorbesti de o analiza serioasa, dar poate chiar tu ai putea s-o faci, Danut 😀 desi banuiesc ca n-o vei face niciodata stiind ca e greu pentru un prieten sa fie “critic” sau sa fie perfect obiectiv. Gasise-va cineva si pentru asta, pana atunci insa, ii dorim lui Beni inca multi ani sa scrie si sa invete pe altii.

    Like

  10. Felicitari pt acest post. cred ca pe linga mutle exemple negative de oameni si fapte din spatiul evanghelic romanesc Beni Faragau repezinta un exemplu pozitiv.
    Cred ca Beni merita acest lucru (postuk acesta). Nu l-am cunoscut de-aproape dar l-am intinlit in ultimii 30 de ani de mai multe ori. Aici unde traiesc a tsinut seri de studiu si mai ales are multi ucenici. Din cite l-am vazut, Beni a ramas credincios chemarii sale: studiul pasionat al Scripturii si formarea de ucenici… n-am auzit sa se fi luptat dupa functii sau sa umble dupa capatuire. Adica, a rezistat multelor ispite postrevolutionare evanghelice.
    Gasesc urarile adresate de DM foarte potrivite si ma alatur si eu lor!
    PS – sunt de-acord si cu necesitatea unei analize a exegezei lui Faragau

    Like

Leave a comment