Patriarhia Moscovei si iubirea ei pentru comunism

Situl Catholica.ro ne pune la dispozitie o scandaloasa declaratie a purtatorului de cuvint al Patriarhiei ortodoxe a Moscovei cu privire la comunism si Uniunea sovietica. Cind citesti asemenea enormitati nu poti sa nu te gindesti ca zvonul potrivit caruia Alexei II este general KGB este absolut justificat.

Inainte de a va transcrie textul primit pe newsletter-ul Catholica, va reamintesc faptul ca aceasta declaratie vine la putin timp dupa ce tarul KGB-ist an “noii” Rusii s-a aratat reviltat de declaratia Presedintelui Bush care punea semn de egalitate intyre comunism si nazist.

Este clar din cele de mai sus cine porunceste si cine executa. sa ne traiasca noua Uniunea Societica Ortodoxa.

Si acum textul, in care am subliniat cele mai aberante pasaje. va rog sa judecati voi insiva.

Condamnarea regimul bolşevic, nu neapărat a comunismului
30.07.2008, Moscova (Catholica)

Patriarhia rusă consideră că “atitudinea noastră vizavi de regimul bolşevic trebuie clarificată”. Acest regim “a sechestrat puterea şi a condamnat oamenii la suferinţe dure”, a afirmat pr. Vsevolod Chaplin, şeful departamentului pentru relaţii externe al Patriarhiei Moscovei. El a mai spus de asemenea că “monumente ale unor lideri bolşevici precum Lenin nu trebuie să mai rămână în centrul oraşelor noastre”. “Cu cânt mai rapid condamnăm crimele perioadei sovietice cu atât mai rapid dezarmăm forţele care caută să pună un semn de egalitate între poporul rus şi crimele din perioada sovietică”, a subliniat pr. Chaplin.

Vorbind despre interzicerea simbolurilor în unele ţări foste sovietice, pr. Chaplin a spus că sentimentele naţionale “în special ale ucrainenilor şi estonienilor sunt de înţeles”. A subliniat însă că “toţi oamenii din Rusia au fost reprimaţi sub aceleaşi simboluri”. A continuat apoi: “Nu cred că trebuie să condamnăm Uniunea Sovietică per ansamblu, ca stat. Au fost momente bune şi rele, împliniri şi momente ruşinoase. […] Biserica nu poate evalua filosofii politice sau doctrine politice. Condamnarea comunismului ca filosofie nu cred că ar fi corectă”, a spus el explicând apoi că însăşi ideea de comunism nu are o definiţie clară astăzi. “Ştim foarte bine că primele comunităţi creştine aveau la comun proprietatea. Ştim că idealurile de justiţie socială au triumfat în Biserica primară. Pot să fie deci credincioşi între cei care se consideră socialişti, socialişti extremişti ori chiar comunişti.” (SE08-16257)

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “Patriarhia Moscovei si iubirea ei pentru comunism”

 1. Un {…] kaghebisto cmunistoid cu miros de tamaie.
  ___________

  Imi pare rau, ca a trebuit sa “plivesc” putin comentariul, din pricina regulilor pe care le-am stabilit pentru acest blog.
  Te asigur ca si eu simt la fel.

  Like

 2. …ptiu drace…
  Cred si eu ca KGB (65 de ani) a infiltrat conducerea patriahiei Rusiei…Si la fel ca si in Romania ierarhii au fost folositi pt misiuni externe. Am citit ca la un moment dat Consiliul mondial al Bis. era condus de-un colonel KGB..Mi-a povestit un batrin serios o chestie tragi-comica. La citiva ani dupa venirea comunismului in Romania, ierarhi romani au fost la o consfatuire cu ierarhi rusi la Patriarhia Moscovei. La terminare unul dintre romani s-antors sa-si recupereze un obiect uitat. Spre stupefactia sa, “ierarhii” rusi aveau barbile pe masa… adica erau false, adica nu erau preoti!.. Cu 2-3 ani in urma, Christianity Today publica lucruri impresionante despre preoti tineri din Rusia. Acestia adunau copiii strazii, faceau catehism, etc.. .si tineau slujbe in apartamente de bloc, neavind biserci. Preotii acestia extraordinari erau speriati de intentiile Patriarhiei Moscovei de-a reintroduce limba slavona in slujbe. “Unele cuvinte din slavona suna trivial in rusa moderna”-se plingea unul dintre ei. “Daca nu ne vom supune ne vor catirisi”- continua el. Nu stiu ce s-a intimplat si nici care erau ratiunule Patriarhiei pt slavonizarea slujbelor dar stiu precis consecintele practice asupra credinciosilor… iar aceste connsecinte erau pe placul comunistilor de odinioara.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s