Declaratie oficiala World Vision in legatura cu Zimbabwe

Violenta politiei in Zimbabwe

Joi 12 iunie World Vision International a prezentat presei o declaraţie oficială cu privire la situaţia din Zimbabwe. WV lucrează în Zimbabwe de peste 30 de ani şi are activităţi umanitare în 26 de departamente.

Prin acest document World Vision (WV) cheamă guvernul acestei ţări să renunţe la decizia luată în 4 iunie prin care a suspendat activitatea tuturor organizaţiilor umanitare din această ţară.

Această decizie, afirmă Wilfred Mlay, vicepreşedintele WV care coordonează activitatea acestei organizaţii în Africa, pune în pericol viaţa a 1.3 milioane de copii din această ţară. Ea afectează activitatea a 33 de ONG-uri, locale şi internaţionale implicate în activităţi legate de distribuirea de hrană, apă şi medicamente, asigurarea de servicii medicale şi de dezvoltare agricolă, precum şi în alte activităţi esenţiale pentru supravieţuirea şi bunăstarea diverselor comunităţi din această ţară.

Sunt foarte puţine şanse ca guvernul preşedintelui Mugabe să ţină seama de această declaraţie, în condiţiile în care candidaţii opoziţiei sunt arestaţi şi ameninţaţi cu regularitate pe parcursul campaniei electorale prezidenţiale care se desfăşoară acum în Zimbabwe. Recent, Mugabe a chemat pe veteranii revoluţiei lui socialiste să se înarmeze, pentru a nu permite opoziţiei să preia conducerea ţării, în cazul în care aceştia vor câştiga alegerile.

La fel ca toţi ceilalţi dictatori, de stânga sau de dreapta, din lumea aceasta, Mugabe are un dispreţ total faţă de democraţie şi o teamă viscerală faţă de orice expresie a societăţii civile, pe care acest comunist nenorocit n-o poate vedea decât ca fiind rezultatul unui complot montat împotriva lui de forţele imperialismului.

N-am nici o îndoială că un loc călduţ este deja pregătit în iad pentru acest scelerat. Cu cât mai repede ne va părăsi şi se va duce la „căldurică”, cu atât mai bine va fi pentru săracii din ţara sa. Dacă cineva are suficientă credinţă să se roage pentru răscumpărarea lui, vă rog s-o faceţi. În ce mă priveşte, mă rog să scăpăm de Mugabe cât mai repede posibil.

Riscul unui conflict sângeros după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale este enorm. De aceea vă invit să ne rugăm pentru o minune în această ţară. Iar dacă violenţa nu va putea fi evitată, să ne rugăm pentru protecţia lui Dumnezeu pentru cei mai vulnerabili dintre cetăţenii din Zimbabwe: bătrânii, femeile şi copiii. Fie ca Dumnezeu să aibă mila de Zimbabwe!

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Declaratie oficiala World Vision in legatura cu Zimbabwe”

  1. Cum se face ca Mugabe a ramas la conducere atatia ani dupa caderea URSS principalul sau sponsor inainte de 1989?
    Din cate am citit despre el se pare ca la inceputul carierei sale politice a fost foarte popular printre negri din Zimbabwe( Rhodesia) care l-au privit ca pe un eliberator de sub jugul regimului rasist alb. Dupa cum se vede nu l-a interesat sa aduca democratia in tara ci sa inlocuiasca dictatura albilor cu a sa. E tragic ca o tara care cu toate ca avut un regim rasist condus de minoritatea alba zeci de ani a ajuns sa fie condusa de un alt rasist de aceasta data de culoare neagra. Din granarul Africii Zimbabwe a ajuns o ruina sub conducerea lui Mugabe

    Like

  2. Mugabe a ajuns la putere cu ajutorul rusilor. Campania propagandistica societica in Africa a fost absolut impresionanta, cu efect – din fericire nu pe prea multa durata – in foarte multe tari. Zimbabwe este ultimul bastion sovietic din Africa. sa speram ca nu pentru multa vreme. Oricum, daca ne intrebam cum anume rezista, in ciuda dezastrului creat in tara, probabil va trebui sa cautam raspunsul pe undeva pe la Beijing.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s