Venezuela – un pas mai aproape de dictatura proletariatului

Hugo Chavez, dictatorul în egală măsură carismatic şi diabolic al Venezuelei nu se dezminte. Speriat de pierderea popularităţii, care a dus anul trecut la respingerea prin referendum a unor modificări constituţionale care i-ar fi dat puteri discreţionare, nu mai vrea să rişte. De aceea a pus sub anchetă judiciară, sub acuzaţia de corupţie, pe mai toţi candidaţii opoziţiei la alegerile parlamentarecare vor avea loc nu peste multă vreme. Ca să se înveţe minte şi să nu se mai pună cu marele revoluţionar venezuelan.

Cei care au trăit experienţa comunistă nu se vor mira prea mult. Metodele sunt aceleaşi ca la noi şi oriunde altundeva comuniştii (mai vechi sau mai noi) şi-au instaurat dictaturile cu care au pretins a “binecuvinta” clasa muncitoare.

Se pare că nici de data aceasta, după peste o sută de milioane de victime care sunt atribuite acestei ideologii criminale, oamenii nu vor să înveţe din lecţiile istoriei. Idealismul nătâng al stângii ăi face pe aceşti naivi să creadă că chiar dacă nimeni până acum n-a reuşit să producă rezultatele pozitive pretinse de clasicii marxism-leninismului, ei sunt cei care vor reuşi.

Aşa cum bine spunea George Santayana, încă în 1905, “cei care nu-şi pot aminti trecutul, sunt condamnaţi săţl repete”. Dumnezeu să aibă milă de Venezuela!

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

15 thoughts on “Venezuela – un pas mai aproape de dictatura proletariatului”

 1. Da, e foarte grav ce se intampla, asistam la o recrudescenta a comunismului la nivel mondial nu doar in Venezuela ci si in Bolivia , Nicaragua sau chiar mai aproape de noi in Cipru( unde actualul presedinte este seful partidului comunist cipriot, Cipru e singura tara din UE care e condusa de un lider de extrema stanga) . Pe de alta parte e de inteles atractia spre comunism a unor oameni, popoare care nu au cunoscut direct ,, binefacerile” comunismului. Pana la Chavez in Venezuela au fost la putere doar partide de dreapta care au slujit de foarte multe ori interesele lor si ale SUA si nu ale poporului de rand. E de la sine inteles ca atunci cand a venit Chavez cu promisiunile lui de bunastare si egalitate sociala oamenii saraci si deznadajduiti l-au crezut si votat. Se pare ca dintr-un motiv sau altul informatiile despre natura socialismului revolutionar asa cum a fost el in Europa de E sau Asia nu au ajuns la urechile venezuelenilor sau nu au fost crezute. Pt. venezueleni cel putin acum cativa ani cand l-au votat pe Chavez dusmanul nu era comunismul ci SUA.

  Like

 2. Sa nu uitam si faptul ca rusii au pompat multa propaganda in Ameica Latina si de Sud de-a lungul anilor 70 si chiar ’80…. ba mai mult au sprijinit extrmisti marxsti precum FARC in Columbia… De fapt propaganda comunisto-socialista (va mai aduceti aminte de eurocoumunism?) a prins bine mersi si in Europa de Vest: Frantsa, Spania, italia…ba chiar si in Canada si in sinul Universitatilor americane… Cred ca oamenii au tendinta naturala de-a cadea in extreme ca o reactie fata de “ceilalti”… Iar tovarasul Chavez are ceva ce comunistii n-aveau: Bani!… Petrolul a crescut Vineri cu aproape 12 USD… Nici macar nu mai stie ce sa faca cu ei… Bine a zis tovarasul Stalin: “capitalistii ne vor vinde si funia cu care ii vom spinzura!”. Ocin Harasho!

  Like

 3. Intr-adevar, propaganda promovata de Kremlin in Vest cu ajutorul KGB-ului a adus rezultate extraordinare, pe care, din pacate, lumea vestica, sau mai putin vestica, continua sa le neglijeze, spre pierderea ei.

  Like

 4. In Nepal a fost abolita monarhia si s-a instaurat o asa numita republica maoista . Fostul rege a acceptat sa abdice dar nu si sa predea coroana si sceptrul .
  Nepalul e cea mai noua membra a clubului tarilor comuniste, observam ca nu e nevoie de existenta vreunei mari puteri ( URSS) pentru a promova comunismul. Comunismul va prinde radacini in orice tara unde oamenii sunt saraci si sunt condusi de lideri corupti si/sau dictatoriali. In ultimul timp se vorbeste foarte mult despre pericolul terorismului islamic dar nu si despre pericolul comunismului. Lumea a uitat de comunism dupa caderea URSS in 1991 dar aceasta ideologie nu a murit acum 18 ani ci doar a intrat intr-o scurta hibernare. La ora aceasta comunistii detin puterea totala in: China, Coreea de Nord, Vietnam, Cambodgia, Cuba. In alte tari se afla la guvernare desi din fericire in aceste tari inca exista partide de opozitie in parlament( Republica Moldova, Bolivia, Venezuela, Nepal, Cipru, Nicaragua).

  Like

 5. In alte tari ( Columbia) incearca sa ajunga la putere prin lupta armata, chiar daca deocamdata nu au avut prea mult succes. Se pare ca in Columbia presedintele in exercitiu a reusit sa dezvolte economia , poate ca daca si nivelul de trai al populatiei va creste oamenii nu se vor orienta spre salvarea promisa de cei din FARC.

  Like

 6. Ce nu inteleg eu si poate o sa ma lamuriti dv. domnule Manastireanu este de ce in Europa mai exista inca partide de extrema-stanga. Cum a fost posibil ca in Italia de exemplu sa fie ales ca presedinte un comunist fara ca UE sa reactioneze in vreun fel. In Cipru a fost ales deasemenea un presedinte comunist iar UE nu a reactionat in nici un fel. Atunci cand in Austria a castigat alegerile parlamentare acum cativa ani( vreo 2-3) un partid de extrema dreapta oficialii UE au sarit ca arsi si chiar s-a discutat despre sanctionarea Austriei. De ce nu se i-au aceleasi masuri si cand ajung la putere oameni de extrema-stanga. Ce face ca in Europa de V la atatia ani dupa caderea URSS comunismul sa fie tratat cu manusi?

  Like

 7. E interesant ca in tari precum China comunistii au abandonat principiile economice ale comunismului dar le-au pastrat pe cele politice( existenta unui singur partid-stat, cenzura, controlul strict al vietii cetatenilor ) . In Europa in schimb se erijeaza in aparatori ai drepturilor omului( ce ironie nu-i asa), promotori ai egalitatii de sanse intre barbati si femei , promovarea drepturilor persoanelor gay.

  Like

 8. Chris Paul:
  Nu cunosc situatia din Nepal… ma indoiesc ca maoistii n-au avut ceva inspiratie chinezeasca daca nu si sponsorizare.
  La lista dvs. puteti adauga Bielarus si chiar Rusia.. Mi se par ca noua tentatie este socialismul de piatsa chinezesc. .. Cred ca si islamul (politic) este influentsat de ceva socialism. Revolutia antimonarhica iraniana a avut destula inspiratie socialista (desi pare imposibil intrucit socialismul prefera ateismul sau macar laicismul).. Oricum, pericolul viitor mi se pare a veni din asocierea comunism (China)-Islam.. cu asistentsa Ruso-Indiana si pasiv/activa UE… Stiu ca nu toti impartasiti escatologia “mea” (nu-s original) cu Gog si Magog vs. Israel… Revenind la Venezuela, socialism cu bani e-o chestie noua.

  Like

 9. Explicatia pentru lipsa de reactie a Europei la comunism este simpla. Nu se vorbeste de funie in casa spinzuratului.
  Rezultatele campaniei de infiltrare a vestului de agentura propagandistica a Moscivei de vad inca.
  China este un caz interesant. Sistemul economic mixt (curata erezie din perspectiva marxismului clasic) va duce, mai devreme sau mai tirziu la schimbarea radical;a a sistemului. Faptul ca se discuta despre schimbarea numelui Partidul Comunist Vietnamez, considerindu-se ca termenul ‘comunist’ nu mai comunica bine in prezent, este mu;t mai semnificativ decit apare la prima vedere.

  Like

 10. Danut M:
  “Sistemul economic mixt (curata erezie din perspectiva marxismului clasic) va duce, mai devreme sau mai tirziu la schimbarea radical;a a sistemului.” – sper sa nu va inselati; ma tem ca se va termina cu capitalismul mai repedecit cu comunismul…m-as bucura s-aveti dreptate

  “Faptul ca se discuta despre schimbarea numelui Partidul Comunist Vietnamez, considerindu-se ca termenul ‘comunist’ nu mai comunica bine in prezent, este mu;t mai semnificativ decit apare la prima vedere.” – de-acord cu dvs. Ca sa facem o legatura Vietnam-Chavez, cind venezueleanul a fost acolo si s-a apucat sa suduie pe americani, gazdele l-au tras de mineca spunindu-i ca deocamdata sunt mai interesati sa intre in organizatia mondiala a comertului decit sa lupte impotriva imperialismului. I-o fi lovit macar pragmatismul… Nadajduim in primul rind in zile mai bune pt fratii nostri din tsarile acestea – dar si pt popoarele din acele tsari.

  Like

 11. Eu vorbesc in primul rind despre ceea ce am vazut in Vietnam.
  In ce priveste China, cine crede ca pricepe ce se intimpla in tara aia, este nebun de legat.
  Cum imi zicea un amic care traieste acolo:
  “Daca stai in China o saptamina, scrii o carte.
  Daca stai acolo o luna, scrii un articol.
  daca stai un an, nu mai indraznesti sa scrii nimic”

  Like

 12. Nu va faceti griji. Pot scrie la fel de bine si impotrina dictaturii multinationalelor… capitaliste. Pentru mine este tot un drac. 🙂
  Desi, daca este sa aleg, il prefer pe cel capitalist, ca de cel comunist mi s-a acrit in 35 de ani.

  Like

 13. Din pacate, comunismul continua sa fie ceva exotic si atragator pentru care care n-au simtit pe pielea lor “beneficiile” acestuia. Ca sa nu mai viorbim de stingismul funciar al francezilor. La Paris pina si Adunarea pentru Republica, partidul lor clasic de dreapta este absolut stingist in toate abordarile sale.
  Noroc cu SarKozy, ca mai spala fata dreptei, dar mi-e tare teama sa nu devina un circar, de genul lui Berlusconi.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s