Reportaj din Tara (nu prea) Sfanta

Ceea ce urmează este relatarea unui martor ocular la demolarea casei unei familii palestiniene, care a avut loc ieri, aproape de Augusta Victoria, unde se află sediul biroului din Ierusalim al organizaţiei World Vision.

21 mai 2008, carterul Tur, Ierusalimul de est.

8.30am – Am sosit la locul unde avea să aibă loc demolarea după ce am primit un telefon de la Directorul World Vision, care mi-a spus că a văzut echipamentul pentru demolări, împreună cu soldaţii şi poliţia trecând prin faţa biroului nostru din At Tur. Aceasta este o scena familiară în Ierusalimul de est şi în Cisiordania, unde Comitetul Israelian Împotriva Demolărilor relatează că 18.000 de case palestiniene au fost demolate de-a lungul anilor. Am adus cu mine două persoane din Serviciul Ecumenic de Însoţire, precum şi un prieten care lucrează pentru Biserica Luterană, căutând împreună locul în care erau adunaţi soldaţii, poliţiştii şi muncitorii. Pe când coboram dealul pe care se află biroul nostru, am văzut o casă înconjurată de oameni şi am ştiut că acela e locul cu pricina. Locul era foarte aproape de zidul de vest al complexului care ţinea de Spitalul Augusta Victoria de le Muntele Măslinilor, la câteva sute de metri de biroul nostru şi de casa mea. În momentul acela şi apoi toată dimineaţa m-am gândit la fetiţa noastră şi la impactul pe care l-ar fi avut asupra ei dacă casa noastră ar fi fost demolată în faţa ochilor ei.

Cu doi ani în urmă familia Abbassi construise această casă fără autorizaţia legală solicitată de autorităţile israeliene care controlează partea palestiniană a Ierusalimului de est, după ce fuseseră alungaţi din casa lor din zona Silwan, de către evreii care au construit în acel loc unda dintre aşezările lor. Este foarte costisitor şi extrem de dificil pentru palestinieni să obţină autorizaţii de la autorităţile administrative israeliene pentru a construi în Ierusalimul de est. De cele mai multe ori cererilor lor pentru autorizaţii de construcţie sunt refuzate.

Începând cu ora 8.30am, cetăţenii străini prezenţi la demolare au făcut tot ce au putut prin intermediul canalelor diplomatice şi umanitare pentru a informa despre ceea ce se petrece acolo. Reacţia a fost aceea de înregistrare a informaţiei şi de adăugare a unor noi „date statistice”. Apatia comunităţii internaţionale faţă de asemenea situaţii tragice este evidentă.

9.55am – O ceartă a izbucnit între un membru al familiei palestiniene şi un muncitor, după ce acesta zgâriase mobila în timpul transportului grăbit al acesteia în afara proprietăţii. Trei minute mai târziu, familia, inclusiv copiii, erau escortaţi într-o altă parte a proprietăţii, unde au fost ţinuţi sub pază înarmată. Din fericire, copiii au fost duşi mai apoi în casa unui vecin, dar n-au fost scutiţi de această privelişte, pe care au urmărit-o printre gratiile balconului de la casa vecinilor.

Familia are trei copii, cel mai mic, o fetiţă, având şapte ani. Şi ea a privit întreaga scenă, iar lucrul acesta mi-a frânt inima.

10.30am – Acesta este momentul în care lamele celor trei buldozere a străpuns acoperişul care familiei Abbassi. Stăteam deja de două ore în soarele dimineţii, urmărind desfăşurarea evenimentelor, incapabil să fac altceva decât să privesc şi iau notiţe. Această familie, formată din şapte persoane sperase că apelul adresat de ea tribunalului va avea succes. Avocatul lor a mers la tribunal imediat ce a aflat despre sosirea celor circa 40 de soldaţi şi poliţişti israelieni, ca şi a celor 20 de muncitori care au venit dimineaţa devreme ca să scoată din casă bunurile familiei. Speranţa lor finală era în acest apel de urgenţă. Dar n-a fost să fie. Până la prânz casa lor era deja un morman de fiare şi dărâmături.

10.35am – În acoperişul casei erau deja trei găuri hidoase, făcute de cele trei buldozere, unul construit de Caterpillar şi două de Hyundai. Mi-am spus cu voce tare că de acum încolo viu boicota aceste două companii.

M-am gândit încă odată la fiica mea şi m-am apropiat de un soldat, întrebându-l dacă ar permite ca surioara lui să asiste la o asemenea scenă. Eram indignat şi derutat. Nu puteam pricepe nicicum de ce trebuia ca un copil să treacă prin aşa ceva. Aceasta este violenţă primitivă, de cea mai joasă speţă, folosire abuzivă a legii şi a birocraţiei, precum şi violarea flagrantă a legilor internaţionale.

11.25am – Totul s-a terminat. Fetiţa cu părul împletit stătea pe mormanul de moloz, pozând pentru jurnalişti, alături de căluţul ei din lemn, prăfuit, dar încă rămas în picioare. Nu spunea nimic.

Asta a fost tot. Am plecat de acolo cu insolaţie şi copleşit de depresie.

(Scris de Alan Dhynes)

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

29 thoughts on “Reportaj din Tara (nu prea) Sfanta”

 1. Da, din pacate lumea crestina se lasa manipulata de sionism si ramine insensibila fata de nedreptatea si violenta cu care sunt tratati palestinienii, fie ei crestini sau musulmani.

  Desigur, asta nu scuza in nici un fel violenta fundamentalistilor palestinieni, dar nu despre asta este vorba aici.

  Nici nu stii cit de mult ma urasc unii “frati” pentru ca indraznesc sa vorbesc despre aceste lucruri. Pentru ei orice crima este absolut justificata daca este facuta de “ai nostri”. Mare surpriza vor avea acestia la judecata cea mare.

  Danut

  Like

 2. Cred ca reportajul este putin tendentios.
  ___________

  Mai întâi, Vlad, bine ai revenit pe blogul meu. Atâta timp când intervenţiile tale, oricare ar fi acestea, rămân în spaţiul decenţei, te poţi considera un oaspete binevenit.
  ___________

  Nu in sensul ca nu ar trebui sa deranjeze demolarea pentru ca este vorba de palestinieni dar, acolo unde nu exista o autorizatie pt o constructie lucrurile stau diferit decat demolarea pe baze etnice.
  In Romania in mod special tiganii, cei avuti, obisnuiau sa construiasca unde doreau fara nicio autorizatie, uneori s-a ajuns la demolari si asta nu datorita etniei si case mai serioase ca cele din imagini, ci datorita nerespectarii legii si descurajarii prostului obicei.
  ___________

  Vlad, ai citit cu atenţie articolul? Îţi sugerez s-o mai faci odată. Acolo se explică faptul că această familie a fost alungată de pe proprietatea ei, de zeloşii “settlers” – fundamentalişti evrei care n-au nici o problemă în a construi aşezări totalmente ilegale, ba chiar sunt încurajaţi de autorităţile israeliene să facă asta, pe terenuri confiscate (adica pur si simplu furate) cu forţa de la palestinieni. Apoi ei n-au mai primit autorizaţie, aşa cum se întîmplă de cele mai multe ori cu palestinienii. Tu ce ai fi făcut în locul lor? – puţină empatie, pentru numele lui Dumnezeu. Tu ai fi dormit sub cerul liber? Sau ai fi emigrat? De fapt asta şi aşteaptă autorităţile israeliene se se întâmple, prin aceste măsuri abuzive.
  Şi încă ceva. De când ne închinăm noi, evanghelicii, legilor nedrepte făcute de oameni? Asta înseamnă a idolatriza statul. În România comunistă era ilegal să adici Biblii. Dacă noi am fi obligaţi a asculta de această lege stupidă, atunci înseamnă că prietenul meu Costică Sfatcu a fost complet idiot să fie condamnat la zece ani de puşcărie pentru Biblii, iar eu am fost un prost să-mi pierd slujba pentru a-l ajuta. Ştii bine că a gândi aşa ceva este absurd. De ce ar fi altfel în cazul palestinienilor. NU-ţi cer decât să judeci cu aceeaşi măsură. Este oare prea greu?

  ___________

  As folosi alte argumente pt a prezenta situatia palestinienilor si asta pt a nu fi banuit de lipsa de echidistanta si a deveni folositor unei cauze cu multiple implicatii.
  Faptul ca nu primesc autorizatii este o problema si un argument desi apar probleme majore si acolo. Formarea unui cartier nou cu majoritate palestiniana (fie si in forma negrupata) care cere mai apoi un soi de autonomie ar fi o problema serioasa, situatia fiind complexa autorizarile presupun o judecata destul de aspra.
  ___________

  Adică există situaţii în lumea asta când, din perspectivă creştină, este permis arbitrariul şi nedreptatea? Oare din ce Evanghelie ai scos asta?
  __________

  Nu sunt sionist si nu cred in sionismul vulgar, violent si plin de ura. Domnul are planurile Sale si noi suntem datori sa iubim si pe unii si pe altii pt ca in spatele fiecarui evreu sau palestinian este un suflet, iar vrajmasul comun este cel rau, diavolul.
  ____________

  Nu pot decât să fiu absolut de acord cu tine în asta. Dar vreau să adaug că diavolul lucrează prin oameni, inclusiv prin creştini sau evrei. Nimeni nu este imun.
  ___________

  Ca te “urasc” fratii, nu cred ca este adevar in aceasta, mai degraba detesta ecumenismul si unele reactii pe care le ai atunci cand esti in dezacord cu ei.
  ___________

  Eu am pus între ghilimele cuvântul “fraţi”. Subliniez asta. Este important.
  Dacă mă urăsc sau nu, asta nu poţi şti tu cu siguranţă. Despre asta le va vorbi conştiinţa, dacă n-au tocit-o de tot, şi vor da socoteală în ziua cea mare.
  Cât despre ecumenism, pot înţelege că unii nu sunt de acord cu el, deşi trebuie să observ că cei mai mulţi dintre cei care discută subiectul au “idei puţine dar fixe”, adică vădesc multă ignoranţă şi chiar mai multă patimă. Unde sunt discuţiile serioase, obiective pe această temă? Petru a ene implica în asta este nevoie dee bunăcredinţă, de puţin creier şi, mai ales de puţină lectură. Din păcate nici de unele nu se găsesc în sbundenţă între aceşti talibani antiecumenici. În schimb există deminizarea “duşmanului de clasă”. Din asta este cât încape.
  Altfel, fiecare avem dreptul la simpatiile şi la antipatiile noastre.
  Să fii fericit.
  Dănuţ

  Like

 3. E-adevarat ca suntem nedrepti si nici macar persecutiile la care-s supusi crestinii in Israel nu le subliniem. DOmnul sa ne ierte! Ciudat este ca desi majoritatea evanghelicilor sunt pro-sionisti, evreii [cu comlicitatea sau indiferentsa autoritatilor israelene] se poarta cu evanghelicii ce traiesc in Israel cu extrema duritate… Cred ca confundam promisiunile Domnului fatsa de poporul Sau cu faptul ca in mod individual evreii pot comite crime care n-au nimic [ba dimpotriva] cu protectia lui Dumnezeu…N-am nici-o scuza pt crime, dar sa nu uitam contextul: exista infiltrari planificate ale palestinienilor in Ierusalim; fostul primar al Ierusalimului [actual premier] le-a ignorat; tot el pare favorabil acceptarii unei parti a Ierusalimului ca si capitala a Palestinei; lupta se da pe viatsa si pe moarte pt fiecare unghei de pamint din tarisoara aceea; moscheia este pe locul Templului lui Solomon, despre care musulmanii zic ca nici macar n-a existat!!! Intr-un cuvint: nu-i pace sub maslin!!! Nici nu cred ca poate fi pace decit daca vine Domnul pacii!.. Palestina este promisa Israelului, pina si Coranul o recunoaste! Asta nu scuza crimele evreiesti, dar nici nu ne-ajuta sa rezolvam problema! In ce-i priveste pe Palestiniein, ei ne alunga fratii din Gaza cam cu aceleasi [ba chiar mai dure] metode pomenite de articol… Maranata, vino Doamne ca nu mai este nimic bun pe lume!

  Like

 4. Aveţi mare dreptate,domnule Radu. Patima sionistă i-a făcut pe aceşti oameni să facă nedreptate nu numai creştinilor dintre arabi şi palestinieni, ci chiar şi creştinilor evrei. Aşa cum fanaticii palestinieni îi atacă nu numai pe evrei şi pe creştinii dintre ei – consideraţi trădători, ci şi pe palestinienii moderaţi. Cu alte cuvinte, ” tot un drac”, şi de o parte şi de alta. Cu adevărat ceva nu este în regulă în această imagine.
  Situaţia este, desigur, foarte complexă, şi probabil că nu are o soluţie viabilă de această parte a eternităţii. Aceasta însă n-ar trebui să ne împiedice a căuta pacea, căci nu avem cum să ştim dacă este posibil decît dacă încercăm. Iar dacă va veni Cristos în slavă şi ne va găsi încercând să facem pace, mai degrabă decât război, sunt sigur că se va bucura.

  Like

 5. Eu cred ca in ceea ce priveste conflictul Israeliano-Palestinian lucrurile sunt privite dintr-o perspectiva gresita, in alb si negru si nu in gri.
  Unii spun ca evrei sunt cei rai , altii ca palestinienii . De fapt si la unii si la altii exista extremisti, teroristi si ,, demolatori de case”. Asa cum exista si oameni cinstiti.
  Problemele legate de demolari si confiscari de terenuri cred ca au legatura mai degraba cu coruptia decat cu politica. Premierul Israelian Ehud Olmert este cercetat pt. 4 cazuri de coruptie , dintre care unul legat de domeniul imobiliarelor.
  __________
  Nu fiţi naiv. domnule Chisu. Ce bine ar fi calucrurile să fie atât de simple. Vă asigur că este mult mai complicat decât credeţi- Aţi fost vreodată acolo? Aşi vorbit vreodată bu ub palestinian, fue el şi creştin? Dacă aşi fi făcut-o, aţi avea o altă dispoziţie sufletească faţă de această situaţie disperată.
  Dănuţ

  Like

 6. Poate ca si acest caz este tot o afacere imobiliara dubioasa a ,, baietilor destepti” din primaria Ierusalimului si din guvern.
  Cazuri asemanatoare se intampla si in Romania, chiar ieri au fost arestati membrii unei retele care pacalea oamenii luandu-le casele si vanzandule.
  Coruptie exista( la nivel mult mai mare ca in Israel) si in Teritoriile Palestiniene unde banii donati de comunitatea internationala se scurg in buzunarele oficialilor si nu in programe pt. imbunatatirea vietii palestinienilor.
  _____________

  Agentia evreiasca specializată în monitorizarea demolărilor abuzive, evrei care trăiesc în Israel, sunt de altă părere. Din nou, vă rog, nu încercaţi să scuzaţi cu argumente ieftine ceea ce este politica oficială – chiar dacă nu se recunoaste asta în mod deschis – a guvernului palestinian.
  Pentru palestinieni aceasta nu este ocazie de speculaţii ieftine, ci o problemă de viaţă şi moarte. Cred că puţină empatie nu v-ar strica. Chiar, sincer, ce aţi face dvs, dacă aşi fi în locul lor.
  Ştiţi cum a răspuns un fost prim+ministru isreailian atunci când i s-a pus această întrebare: “M-aş face terorist”. Nu vă recomand această opţiune, dar, totuşi, ce aţi face în locul lor?
  Dănuţ

  Like

 7. Vedeti avem asadar coruptie si intr-o tabara si un cealalta . Avem fanatici si la palestineni( Hamas) si la evrei( Shas, Partidul National Religios, Israel Beitenu). Singura solutie pt. toate aceste probleme este ca arabii si evreii sa se intoarca la Domnul , doar El poate sa-i impace.

  Like

 8. Nu incerc sa scuz actiunile autoritatilor Israeliene, spun doar ca exista rautate si intr-o tabara si in cealalta. Si am empatie pt. cei aflati in aceea situatie . Situatie in Orientul Mijlociu e foarte grea pt. toata lumea , si pt. arabi si pt. evrei.
  Arabii se confrunta cu demolarile , evreii cu atacurile teroriste( vezi situatia din Sderot)

  Like

 9. Oricum eu cred ca ar trebuii sa luam in calcul si elementul coruptie in ceea ce priveste actiunile guvernului Israelian si ale primariei Ierusalimului. Nu cred ca aceste demolari sunt motivate 100% de ,,patriotismul sionist” si iubirea de neam si tara ale lui Olmert si Uri Lupoliansky.

  Like

 10. Toata starea de tensiune din Orientul Mijlociu e intretinuta de oameni fara scrupule ( evrei si arabi deopotriva) care folosesc arma nationalismului si religiei pt. castiguri personale.
  Cred ca si SUA are un rol important in intretinerea violentelor dintre arabi si evrei, in fond daca nu ar fi razboi intre cele doua popoare si profitul companiilor de armament americane ar scadea substantial.

  Like

 11. Retineti faptul ca la ambele vizite ale lui George Bush jr. in Orientul Mijlociu s-au semnat contracte de miliarde de $ pt. furnizarea de arme americane atat cu Israel cat si cu statele arabe. Puteti fi sigur ca cel putin o parte din armele cumparate de Statele arabe din Golf vor ajunge pe mana teroristilor din Hamas si Fatah

  Like

 12. Nu am nici o îndoială cu americanii au un mare interes acolo, şi că, aşa cum recunoştea recent fostul guvernator al Băncii Federale, totul este legat de petrol.
  De aceea este corect să spunem ca nu numai evreii şi palestinienii sunt de vină, ci şi creştinii. Sau mai bine zis unii dintre cei din aceste trei categorii.

  Like

 13. Probabil ca ar fi mai corect sa spunem ca Diavolul este cel vinovat, intotdeauna a dezbinat si atatat oamenii unii impotriva altora . Ceilalti( Bush, Olmert, Ismayl Hanieh, Ben Laden, Nasralah si altii) sunt doar uneltele lui.

  Like

 14. Coruptia e partea mai putin vinovata (Paul).. E coruptie cu intentie… evreii se infiltreaza si ei, in consecintsa palestinienii omoara pe oricine mai vinde pamint la overi in Betleem. In plus, evreii colonizeaza de zor teritoriile pe care le promit palestnienilor in schimbul pacii! Iar palestinienii infiltreaza Ierusalimul cit pot!! Se joaca necinstit de ambele parti! E razboi! Israelul e singura tsara unde la gradinite sunt detectoare de bombe! Din cauza asta nu e vorba doar de extremism de ambele parti (Paul). Si nici nu putem fi echidistantsi (Vlad L.). Trebuie sa fim de partea Israelului si sa raminem crestini si in spirit nu numai nominali. Da, NU suntem de partea razboiului (DM) dar razboi este si nu altceva. Pt mine e tragic antisemitismul luteran (scroafa e in ca pe altarul lui Luther) el se reflecta si in politica pro-palestiniana ale unor tsari protestante (Norvegia-care culmea are petrol). Nu vad de ce ne-am rusina de pro-Israel. Tarile musulmane se rusineaza ca tsin cu palesinienii? Neutre nu sunt nici UE, Rusia, China.. si cu cit creste pretul petrolului si islamizarea Europei, echidistantsa va “creste” si mai mult. Bush a schimbat foaia. Gresit! Desi recunoaste ca nu din cauza pro-Israel ne uraste lumea, impinge Israelul la o politica sinucigasa. N-a dus-o pina la capat cum a inceput si acum .. avem recrudescentsa islamista (urmeaza Egiptul post-Mubarak). Nu cred (sper) ca evreii sa accepte noile “directii americane”. Nimeni nu poate garanta pacea. Onoarea hamasu-lui? Hezbulath? ONU ale caror trupe incurajeaza inarmarea hezbulath-ului in Liban pina cind ajunge sa dicteze politica? Nimeni! Decit Dumnezeu,. Interventsia in Iraq a fost facuta si pt a proteja Israelul de Iran. Durii au fost eliminati din Washinghton. Solutia liberalilor este un ghiveci inteligent. In plus conducatorii [atei] ai evreilor sunt un dezastru. Cu A. Sharon razboiul din Liban se juca altfel. [dar ministrul de razboi a fost un amarit de sindicalist nascut prin Tunisia]. Omeneste, trebuia bombardat Iranul si Siria acum 4-5 ani. … Crestineste … e-o cale lunga, stiti dvs.…Nu exista guvern crestin, crestini sunt numai oamenii, nu institutiile. Ierusalimul este din nou inconjurat de osti.. Dumnezeu ii mai are in grija Sa. Rusii voteaza la ONU pt sanctionarea Iranu-lui si-l inarmeaza cu tot ce vor mulahii plus ce mai cumpara de pe piatsa neagra…Nu-i vorba numai de petrol DM. In razboiul din ’67 de partea cui erau Americanii? Si era inainte de socul petrolului (nu sunteti chiar atit de tinar!). Exista puternic lobby evreiesc + evanghelicii americani, chiar credeti ca nu le pasa ca Israelul e amenintsat cu insasi existentsa? Mi se pare “cheap” =totu-i numai petrol!!! America are mai mult petrol decit crede lumea (85% din litoral e inchs exploatarilor petroliere). Ce sa faca crestinii? Daca nu vor sa faca politica: sa taca!!!! Altfel ajuta inamicul. Inamicul cui?.. Dar e drept? Da’ sa fii naiv e drept? E crestineste? N-ai de partea cui sa fii. Doar de partea Domnului si a fratsilor de credintsa in Hristos si chiar si a evreilor [in masura in care ne lasa cugetul fiecaruia]. Rugati-va pt pacea Ierusalimului, zice Sfinta Carte!

  Like

 15. Si inca o chestie; daca totu-i petrol, are dreptate aumentul recent si logivc al unui think tank liberal american:
  “politica noastra externa e idioata!!! Ce logica are sa sprijinim 6 mil. de evrei pe care-i tsinem cu bani si sa ne ridicam in cap 1 miliard de musulmani, din care o mare parte sunt si bogati in petrol!!!”… chiar asa, ce logica are? Ne dam de partea lor [a palestinienilor], scade pretul la petrol, pe evrei poate sa-i arunce cine-o vrea in mare [cu cit mai repede cu-atit mai bine pt toata lumea]… Chiar ca n-are logica!!! Numai ca, stimati domni, nu e totul numai petrol, desi nu ma deranjeaza sa credeti asta…

  Like

 16. Domnule Radu,
  Nu vă mai alintaţi atâta 🙂
  Nu suntem chiar atât de reduşi să credem că este vorba “numai” de petrol, dar acesta nu este nici pe departe atât de neimportant cum ar vrea administraţia amaâericană să ne facă a crede (tocmai pentru că crede nişte proşti).
  Dănuţ

  Like

 17. D-le Manastireanu:
  Nu m-am alintat, v-am citat:
  “şi că, aşa cum recunoştea recent fostul guvernator al Băncii Federale, totul este legat de petrol”
  S-aveti un week-end placut!

  Like

 18. Vă rog să aveţi milă şi să nu mă interpretaţi literal Era o hiperbolă, chiar dacă n-am folosit emoticon.
  Cât despre weekend, sunt la lucru, în Asia, unde sabotez comunismul local 🙂

  Like

 19. Imi retrag acuzatiile. Domnul sa fie cu dvs.
  __________

  Eu nu le-am luat drept “acuzatii”. dar ziceti ca e asa, nu pot sa fac altceva decit sa va cred. 🙂
  Danut

  Like

 20. Danut, cu parere de rau, cred ca am citit textul cu atentie: au fost alungati de evrei din alta zona si au construit fara autorizatie in alta zona, drept urmare au fost daramati. Iata textul:

  “Cu doi ani în urmă familia Abbassi construise această casă fără autorizaţia legală solicitată de autorităţile israeliene care controlează partea palestiniană a Ierusalimului de est, după ce fuseseră alungaţi din casa lor din zona Silwan, de către evreii care au construit în acel loc unda dintre aşezările lor. Este foarte costisitor şi extrem de dificil pentru palestinieni să obţină autorizaţii de la autorităţile administrative israeliene pentru a construi în Ierusalimul de est. De cele mai multe ori cererilor lor pentru autorizaţii de construcţie sunt refuzate.”
  ___________

  Exact asta spuneam si eu. Evreii i-au alungat din casa lor (cu autorizatie) si apoi birocratia nu le-a mai dat autorizatie acolo unde au fost alungati. Dupa parerea ta ce trebuiau sa faca? Sa doarma in strada? Repet, tu ce-ai fi facut in locul lor daca erai in acea situatie? Ma cam indoiesc ca iti ardea de speculatii etice despre legi indoielnice si nedrepte.
  _________

  Problema respectarii legii are in vedere lucruri care tin de stat si de Dumnezeu, acolo unde legea pamanteasca incalca constiinta cuiva dupa porunca Dumnezeiasca, nu se cere ascultare: judecati voi insiva daca se cade sa ascultam mai intai de voi sau de Dumnezeu.

  Deci nu as amesteca lucrurile cu biblile ascunse sau lucruri de felul acesta cu ceea ce inseamna o incalcare a legii administrativa, fie ea si corupta sau rea voitoare. Nu suntem chemati sa-i dam Cezarului ce-i al sau doar acolo unde ne place sau este bine intentionat, ci in toate exceptand cele a lui Dumnezeu.
  ___________

  Cu alte cuvinte tu crezi ca crestinul are datoria de a respecta orice lege civila oricit de nedreapta ar fi aceasta? Daca e asa, asa sa-ti ajute Dumnezeu. In ce ma priveste, le voi ignora intotdeauna. Cu pasiune si convingere, fiind gata sa suport consecintele.
  ___________

  Cred ca un crestin sionist pacatuieste pt ca nu intelege ca planul lui Dumnezeu cu Israelul este ceva mai interesant decat incearca unii sa instaleze in vederea grabirii timpurilor. Se vorbeste de o ramasita care va fi mantuita si de tot israelul la final, ca sa nu mai spun ca se mentioneaza ca aceasta va fi la implinirea numarului neamurilor deci nu oricand. Cred ca sionismul vine din mentalitatea viciata ca daca ma rog sau fac ceva pt evrei atunci capat un favor de la Dumnezeu, se si mentioneaza adesea binecuvantarea pt cei ce vor binecuvanta pe Israel.

  Cred ca problema evreo-palestiniana este complexa, trece de petrol si argumentele firesti si trece in campul duhovnicesc al pedepselor, suferintelor instrainarii de Dumnezeul lui Avraam si nu in ultimul rand are legatura cu firea pamnteasca, razbunarea si pana la urma cu cel rau in toate acestea. Nu va fi o pace reala niciodata si scopul nostru trebuie sa fie vestirea Evangheliei in ambele tabere.

  Ce rost are sa-i numesti talibani pe cei cu care nu esti de acord in ce priveste ecumenismul, este aceasta de vreun folos, este aceasta maturitatea care se pilduieste catre altii? De aceea am spus ca reactia modul de raportare aduc necazuri, iar lipsa disponibilitatii pt dialog este valabila ambelor tabere.
  _____________

  I-am numit pe acesti oameni “talibani” nu pentru convingerile lor (am nenumarati prieteni care nu cred in ecumenism si cu care am o multime de discutii serioase pe aceasta tema; daca ii vei intreba, iti vor spune ca nu i-am numit niciodata in acest fel).nTalibanismul celor la care ma ferer eu consta in incapacitatea dialogului si in demonizarea fara drept de apel si batjocorirea fara temei a celor care gindesc altfel.
  Cit priveste dialogul, iata ca, asa ca aici, atunci cind exista bun simt si bunavointa, el poate fi purtat in cele mai bune conditii, chiar si fara manusi.

  ____________

  In concluzie, cred ca sionismul nu este o virtute, ci o slabiciune la fel de mare ca si ura, iar neiubirea de om, fie el palestinian, evreu samd este un pacat pe care Domnul nu-l trece cu vederea. Relatarea are la baza alte argumente si tensiuni diferite de ceea ce s.a prezentat si nu constituie un argument obiectiv in analizarea obiectiva a situatiei asa cum s-a dorit.
  Dumnezeu sa ne lumineze acolo unde suntem gresiti, ecumenici sau nu, sionisti sau nu, avand tot mai mult gandul care era si in Domnul Isus, slava Tatalui.
  __________
  Amin! De trei ori amin.

  Like

 21. Imi cer scuze ca intervin intr-o discutie intre prieteni sau cunostinte cel putin. L-am intalnit o singura data pe Danut multi ani in urma desi sigur nu ma stie, asa ca mi-am permis dupa atata timp sa intru putin in lumea (blogul) lui.
  Imi permit deci cateva umile pareri legate de subiectul de fata. Si de fapt asta ar fi pozitia mea : articolul de mai sus descrie un moment din viata reala a unor oameni reali si nu poate fi redus la categoria de subiect.
  Apreciez prestatia intelectuala a d-lui Radu Doru. Ceea ce cred c totusi ca dialogul vostru este unul al surzilor, scuzati expresia. Omul care descrie intamplarea a fost martor ocular. Daca (repet numai daca) oricare dintre voi ar asista la o asemenea scena si ar avea in momentul cand ar vedea copilul langa mormanul de moloz revelatii de natura politico-religioase atunci nu l-as considera demn de dialog nici cu talpa broastei.

  Va salut si va doresc mai putin crestinism daca el (crestinismul dumneavoastra) va face imuni la suferinta umana.

  Like

 22. Sam:
  Aveti dreptate, am fost deplasat in atitudine. Eu sunt insa intristat ca suferintsa umana extrema se intimpla copiilor fratilor nostri ba chiar si evreilor in fiecare zi si beneficiaza de indiferentsa noastra. Si se intimpla si familiilor palestiniene. Ca tata, m-am gindit la fetitsa mea vazind poza de mai sus… Biserica noastra se ocupa de 100 de refugiati crestini din Iraq (alungati de musulmani). Am vazut copii care si-au vazut tatal asasinat, sotii si mame care au scapat dar nu stiu de sotsii/baietii lor. Am vorbit cu un tinar irachian de 34 de ani care a stat 16 ani in inchisoare (cu unul mai mult decit Wurmbrand) pt ca era crestin activ. M-am dus la conferintsa VOM si am discutat cu cei implicati despre zonele “fierbintsi’ pt fratsii nostri… Suferintsa e multa in lume…. dar primesc mustrarea dvs. si-mi cer iertare.

  Like

 23. Ma farmeca naturaletea cu care va repliati si va receti iertare atunci cind gresiti. Mie imi este intotdeauna mult mai greu si nu o exersez suficient ca sa devina a doua natura (cel putin asa crede sotia mea si pe ea este musai s-o credeti 😦 ) Probabil ca motivul este orgoliul prea mare.
  Primul lucru pe care l-am invatat in World Vision este ca suferinta si saracia nu au nationalitate sau religie. Atunci cind, pentru diverse motive, avem sentimente puternice fata de un anume grup, utiam ca usurinta ca toti oamenii sunt egali in fata suferintei si a mortii.
  Dumnezeu sa aiba mila de noi toti.

  Like

 24. DM: “Atunci cind, pentru diverse motive, avem sentimente puternice fata de un anume grup, utiam ca usurinta ca toti oamenii sunt egali in fata suferintei si a mortii.
  Dumnezeu sa aiba mila de noi toti.” Amin

  Mie mi-e mai usor sa ma smeresc pt ca am reusit mai putine in viatsa- deci nu-i nimic de admirat. . Admir pe cei ce-au facut lucruri mari [si sunt mari ] si se smeresc..Domnul S-a smerit prin suferintsa…dar sa nu ne-ajunga Domnul asta pt ca eu sunt tare rau la suferintsa….

  Like

 25. Cel mai castigat sunt eu pentru ca din izolarea mea am reusit sa ma fac auzit de doi oameni pe care incep sa-i admir. Imi retrag tonul suparat pentru ca am reusit sa vad astfel ceva din Danut si Doru, oamenii din spatele numelor si titlurilor.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s