Amin! Minunea s-a intimplat in sfirsit in Paraguay

Partido Colorado, de dreapta-dreapta, a condus Paraguay timp de 61 de ani, din 1947 pina saptamina trecuta. Este cea mai lunga ‘domnie’ a unui singur partid oriunde in lume in ultima suta de ani. In aceasta perioada, tara a fost condusa din 1954 pina in 1989 de dictatorul Alfredo Stroessner. Capitalismul salbatic promovat de aceasta dictatura de dreapta, care parea sa nu mai aiba sfirsit, a adus populatia la disperare.

Amin! Asa au titrat ziarele paraguayene de luni rezultatul alegerilor desfasurate duminica trecuta, care au dat cistig de cauza opozitiei de stinga, respectiv Aliantei Patriotice pentru Schimbare, ceea ce a facut din liderul ei, Fernando Lugo, noul presedinte al Paraguay. Este o adevarata minune (probabil multi crestini s-au rugat pentru aceste alegeri). Asa cum scria Die Welt, citat intr-un excelent articol din Der Spiegel, oamenii inca isi freaca ochii, nevenindu-le sa creada ca alegerile au fost ‘curate’ si ca alternanta la putere a avut loc in sfirsit in aceasta tara, dupa mai mult de saizeci de ani de conducere autocratica a unui singur partid.

Interesant este ca Lugo este un fost episcop catolic, adept al unei versiuni moderate de teologie a eliberarii, care a renuntat la slujirea Bisericii pentru politica. Spre deosebire insa de cei mai multi lideri de stinga de pe continent, Chavez in Venezuela, Morales in Bolivia sau Correa in Ecuador, Lugo se anunta a fi un moderat, mai apropiat in pozitii de presedintele Lula de Silva, al Braziliei.

Noutatea pe care o aduce noul presedinte paraguayan este ca el vorbeste deschis despre ceea ce numeste ‘elementul religios’ in platforma lui politica. Sa speram ca acest ‘element’ va aduce pe acest continent atit de framintat echilibrul in raport cu politica stingista cu nuante patologice promovata de Chavez si Morales.

Dumnezeu sa aiba mila de America de sud! Si sa tina Statele Unite departe de ea, caci au facut deja destul rau acolo.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “Amin! Minunea s-a intimplat in sfirsit in Paraguay”

 1. Si inca o veste buna din America Latina. Pt toti cei care cred ca toate problemele mondiale sunt legate de prezentsa SUA in Golf ori America Latina & capitalism + multinationale, iata mai jos o vetse buna. Se va terina curind cu toate: stinga va domina copios, America Latina, iar “apetitul” deocratic al acestei sone va da nastere la… vom vedea ce.. iar dominarea sino-indiana a Golfului s-ar putea as fie mai eficienta decit cea americana..
  Lasind gluma la o parte doresc din toata inima adminsitratorului acestui blog si cititorilor Un Praznic Binecuvintat cu Prilejul Invierii Domnului. Iar aceasta (Invierea Domnului) este intr-adev

  April 24 (Bloomberg) — Brazil’s discoveries of what may be two of the world’s three biggest oil finds in the past 30 years could help end the Western Hemisphere’s reliance on Middle East crude, Strategic Forecasting Inc. said.
  Saudi Arabia’s influence as the biggest oil exporter would wane if the fields are as big as advertised, and China and India would become dominant buyers of Persian Gulf oil, said Peter Zeihan, vice president of analysis at Strategic Forecasting in Austin, Texas. Zeihan’s firm, which consults for companies and governments around the world, was described in a 2001 Barron’s article as “the shadow CIA.”
  Brazil may be pumping “several million” barrels of crude daily by 2020, vaulting the nation into the ranks of the world’s seven biggest producers, Zeihan said in a telephone interview. The U.S. Navy’s presence in the Persian Gulf and adjacent waters would be reduced, leaving the region exposed to more conflict, he said.
  “We could see that world becoming a very violent one,” said Zeihan, former chief of Middle East and East Asia analysis for Strategic Forecasting. “If the United States isn’t getting any crude from the Gulf, what benefit does it have in policing the Gulf anymore? All of the geopolitical flux that wracks that region regularly suddenly isn’t our problem.”

  Like

 2. Scuzati, am apasat prea repde pe tastatura…
  Vroiam sa spun ca Invierea Domnului este intr-adevar cea mai buna si mare veste, dadatoare de sperantsa pt noi toti care credem in El fie de la “stinga” fie “de la dreapta” caci asa cum spunea Copernic si eu imi doresc doar iertarea de care a avut parte tilharul. Nu e lucru mare? El [tilharul] a avut parte de-aceeasi promisiune ca si ucenicii: sa fie cu Domnul , acolo unde va fi El.
  Caci numai prin har suntem mintuiti…
  Hristos a Inviat!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s