Amintiri cu Feri bacsi

Dosarul de urmarire informativa „Chitaristul“, privind pe numitul Manastireanu Danut, deschis la 2 iulie 1974, mentioneaza intre altele, in documentul care il deschide, ca „s-a ordonat şi verificarea relaţiilor suspectului cu… pastorul reformat din Paleu-Bihor, Visky Ferenc, cunoscut cu activitate dizidentă“. Urmare acestor cercetari, „organele“ au tras concluzia urmatoare: „Cu preotul Visky Ferenc a avut doar unele controverse doctrinare şi relaţiile cu acesta au pornit de la fetele lui, studente la Iaşi, cu care suspectul era prieten“.

Pastorul Visky, sau Feri bacsi (unchiul Feri), cum ii spun prietenii, facuse intr-adevar sapte ani de puscarie comunista intre anii 1958–1964, din cei 22 de ani la care fusese condamnat, acuzat pe nedrept de crima de inalta tradare.

L-am cunoscut pe Feri bacsi la inceputul anilor saptezeci, prin intermediul fetelor lui, Lidia si Maria Magdalena (sau Hugy, cum o dezmierdau cei apropiati), care studiau in vremea aceea la Universitatea din Iasi si se inchinau impreuna cu noi in biserica baptista. Ne-am imprietenit repede. M-a impresionat imediat spiritualitatea lor substantial diferita de cea din propria traditie eclesiala. Aveam sa aflu mai tirziu ca era vorba de spiritualitatea reformei magisteriale, fundamentata pe centralitatea harului, in contrast cu accentul pus pe propriile eforturi de sfintire in spiritualitatea de sorginte arminiana pe care o cunoscusem in biserica mea.

Pe vremea aceea aveam obiceiul de a face circuite in tara, cu trenul si exclusiv la clasa a doua, in vacanta de iarna si in cea de vara in timpul studiilor universitare (pe atunci eram student la Stiinte economice, pregatindu-ma pentru o meserie pe care aveam s-o practic timp de zece ani, pina cind am fost invitat de „organe“ sa trec „la munca de jos“). Dupa ce am cunoscut fetele Visky, in fiecare vacanta am petrecut impreuna cu sotia mea cel putin cite o saptamina in casa familiei Visky din satul Paleu de linga Oradea. I-am cunoscut acolo si m-am imprietenit cu cei sapte copii Visky, cu multi dintre ei pastrind contactul pina in prezent.

Parintele Visky slujea in vremea aceea in biserica reformata din sat si nu de putine ori mi-am incarcat sufletul cu predicile lui pline de miez. Adesea l-am urmarit cu admiratie la masa lui de lucru, vinerea si simbata, pregatindu-si predica, rugindu-se si studiind asiduu, in vreme ce in jurul lui, femeile din casa pregateau masa pentru oaspetii intotdeauna prezenti la masa lor. Dar nu era nevoie sa fii in biserica pentru a-ti hrani spiritul. Potrivit traditiei care dateaza cel putin din vremea lui Luther, fiecare masa era precedata de lecturi din Cuvint, de cintari, atit din traditia protestanta maghiara, cit si din alte traditii, dar mai ales de discutii extrem de captivante. Aceasta traditie este dusa astazi mai departe in familiile copiilor Visky.

N-am sa uit niciodata acel revelion de la mijlocul anilor saptezeci, in care am petrecut trecerea dintre ani in casa parohiala din Paleu cu o multime impresionanta de oameni, din peste zece natiuni si denominatii diferite. Dupa terminarea sarbatorii, incheiata cu cina Domnului, in care am avut cinstea de a imparti celor prezenti singele Domnului, am ramas sa dormim in casa aceea aproape o suta de oameni. Nu era loc in care sa calci in incaperile acelei case in care sa nu doarma cineva.

Parintele Visky a fost unul dintre oamenii care au pus citeva caramizi foarte importante la temelia vietii mele de credinta, chiar daca calvinismul meu abia daca ar putea aduna, cu bunavointa, trei si jumatate dintre cele cinci punte proverbiale ale dogmei reformate. In mod suprinzator insa, acest subiect n-a fost niciodata parte a discutiilor noastre. Ospitalitatea casei lui, al carei ideal, spunea parintele, cu umorul lui irezistibil, era „casa lui Rahav, in care nimeni nu era intrebat cine este si de ce a venit“, a fost un exemplu pe care am incercat sa-l urmam chiar daca timid in viata noastra de familie.

Feri bacsi, a trait ultimii lui ani de vita in casa lui din Episcopia Bihor inconjurat adesea de oamenii, mai ales tineri, pe care i-a influentat si i-a format, este unul dintre personajele simbol ale lumii evanghelice din Romania, alaturi de personaje la fel de stralucitoare in smerenia lor cum ar fi, ca sa-i mentionam doar pe cei trecuti in rindul sfintilor, Tudor Popescu, Dumitru Cornilescu, Vasilica Moisescu, Vasile Tonoiu. Petru Caraman, Marcu Nichifor, Simion Cure, dar mai ales Richard Wurmbrand. Ce trista si ce saraca este lumea evanghelica fara acesti oameni minunati! Oare le va calca cineva pe urme?

(Acest text a fost publicat in numarul din februarie 2005 al revistei electronice Adoramus.)

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

6 thoughts on “Amintiri cu Feri bacsi”

  1. In primavara lui ’80 un grup de tineri din Arad l-au vizitat pe Feri bacsi. Desi neanuntati fura primiti bine. Tot neanuntsat a venit si un vechi prieten. “Stii ce zi-i astazi” il intreaba prinenul. “Nem” raspunde Feri bacsi. Azi se-mplinesc 22 de ani de la condamnareea ta; abia azi trebuia sa fii liber!”. Visky a amutsit o vreme apoi a pocvestit. In ziua condamnarii sale, sotia a primit de la Domnul versetul: “Judecata e-a Mea, zice Domnul”. Inseamna ca v-a fi eliberat- gindi sora. N-a fost. Durerea sorei Viski era dubla; sotul condamnat si Domnul a “pacalit-o”. “N-a pacalit-o” zice Feri bacsi. In ’64 Visky a fost eliberat prin decretele de gratiere… Drumul spre casa a fost lung. Asteptind trenul intr-un oras, Feri Bacsi apuca o Biblie. Prima data-n aproape sapte ani! Biblia se deschide la vesrsetul: “sase ani sa tii robi si in al saptelea an sa-i eliberezi”!. Am plins de bucurie -zice Visky; oamenii au dat 22 de ani, Dumnezeu a dat 6 ani si ceva. Judecata a fost a Domnului. Domana Visky a interpretat versetul cum si-ar fi dorit. Dumnezeu n-a pacalit-o si i-a ocrotit pe toti “Visky” in acesti aproape 7 ani.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s