Din nou despre fundamentalism

Doua article publicate recent de Associated Baptist pres reiau discutia, foarte la zi in vremea aceasta, despre fundamentalism.

Primul articol (vezi AICI) discuta relatia dintre fundamentalism si violenta. Sounds familiar isn’t it? Parca am mai citit undeva despre asta 🙂

Al doilea articol, mult mai succint, care poate fi gasit AICI, incearca sa dea o definitie succinta fundamentalismului si mai ales sa traseze relatia intrinseca dintre acesta si militantism.

In ambele articole sunt prezentate opiniile cu privire la acest subiect ale lui Roger Olson, profesor la Seminarul Teologic George Truett de la Universitatea Baylor si Bill Leonard, decan al scolii de teologie de la Universitatea Wake Forest.

Recomand aceste articole celor care sunt deschisi sa ia in considerare si altceva decit linia politica a dreptei religioase americane. Nu este nevoie sa acceptati aceste opinii, dar nu strica nimenui sa inteleaga cum gindeste “dusmanul de clasa”.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Din nou despre fundamentalism”

 1. Nu sunt teolog dar cred ca asocieri de genul acesta:
  “Whether it’s Baptist preachers J. Frank Norris and Jerry Falwell calling America to return to pre-scientific Christianity or Ayatollah Khomeini and Muqtada al-Sadr calling Muslims to resist the intrusion of Western decadence, fundamentalism finds a home in most major faith groups.” -dovedesc ori mari probleme de logica, ori mari probleme de caracter la autori.
  Cred ca sunt si lucruri rezonabile in articol, insa refuzul de-a diferentia intre fundamentalismul lui Sadr si cel al lui J. Falwell speaks volumes despre autori…. Speram macar la bun simt de care vorbesc Proverbelele lui Solomon din partea autorilor pt ca nu, nu ma asteptam sa fie de-acord cu fundamentalismul crestin….Dumnezeu ne cunoaste inima-dragi prieteni ai “personei”- dar sunt convins ca ma voi intilni in Cer cu fratele Falwell si tare ma indoiesc ca ma voi intilni cu Sadr sau cu Khomeini! Pt mine asta conteaza! Nu l-am cunoscut pe tatal domnului Manastireanu dar sunt convins ca dinsul – la fel ca majoritatea Crestinilor dupa Evanghelie- n-ar fi fost de-acord cu o tinuta necuviincioasa a femeilor, asta nu-nseamna ca l-as fi pus in aceeasi categorie cu Sadr-Khomeini, etc.
  Cred ca de-atitea Universitati, ne-am pierdut simtul masurii! Doamne ai mila de noi de toti!
  ____________

  Asa cum spuneam, fiecare are dreptul la propria opinie. Si eu cred ca este posibil sa ma intilnesc cu Falwell in ceruri, desi tare ma tem ca va avea tot felul de surprize acolo. Aceasta nu inseamna insa ca opiniile lui sunt mai putin periculoase.

  Danut

  Like

 2. Sper ca in urma primului articol, domnul Dr. A. Vidu (Agora Christi) isi va sterge din CV experentsa ca profesor asociat al lui Liberty University (cine citeste sa-nteleaga). La fel vor face probabil multimea de romani absolventi si premiati cu medalii ai acestei universitati.
  ___________________

  Nu cred ca Adi Vidu are nevoie de aparatori, dar, asa cum il cunosc, sunt sigur ca nu este nu este interesat de ‘cosmetizarea” CV-ului. Nimeni nu este perfect. Eu i-am slujit pe comunisti, in cei zece ani cit am lucrat ca economist, dvs. ii slujiti pe capitalisti 🙂 iar Adi ii slujeste pe fundamentalisti. Cine stie, poate mai salveaza vreo citiva.
  ___________________

  Si pt ca sunt economist, ultima propozitie este intr-adevar teribil de corecta: “musulmanii n-au parte la prajitura economica mondiala” -iata cauza fndamentalismului. Intr-adevar, la 100 de dolar barilul, partea lor e neglijabila! Din fericire Dumenzeu ii binecuvinteaza pe urmasii lui Avraam/Ismael cu petrol din belsug si inca de calitate (am lucrat 10 ani in petrol- macar aici dati-mi credit).
  ___________________

  Iata ca si aici suntem de acord, chiar daca eu nu mai sunt economict de vreo douazeci de ani.

  Danut

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s