WWJT – Who Would Jesus Torture?

wwjd.jpg

Aţi văzut probabil, nu odată, acele brăţări cam stupiduţe care conţin iniţialele WWJD – What Would Jesus Do? – Ce ar face Isus? – purtate de adolescenţii evanghelici americani. Dincolo de teologia îndoielnică din spatele acestei foarte eficiente strategii de marketing, aşa cum sugera nu demult şi Marius Cruceru pe blogul său, întrebarea pusă nu este chiar lipsită de sens, dacă răspunsul dat acesteia trece dincolo de literalism şi sugestia la imitaţie decerabrată.

O întrebare similară, însă cu implicaţii mult mai grave este discutată astăzi în cercurile creştine din America, în contextul în care o lege pentru aprobarea torturii aproape că a trecut prin Congres, la propunerea Administraţiâei americane (care este, zice-se, “creştină”, a unui Preşedinte despre care ni se spune că citeşte Biblia şi se roagă în fiecare zi, deci nu poate să greşească – celor care gândesc astfel vreau să le amintesc că iadul este plin de oameni care au citit zilnic Biblia şi s-au rugat, dar au avut o idee deformată despre Dumnezeu – gîndiţi-vă la iehovişti, de exemplu.

nine_eleven.jpg

Paranoia care a cuprins societatea americană dupa tragedia nine eleven,  a condus pe unii dintre liderii de opinie din această societate, şi, din păcate, inclusiv pe unii dintre liderii aşa-zisei Drepte Creştine, să considere că orice fel de măsuri, oricât de inumane ar fi acestea, sunt justificate pentru apărarea “modului de viaţă american” (ca şi când acesta ar fi devenit brusc măsura tuturor lucrurilor).

Pentru aceşti creştini, torturarea celor suspecţi de colaborare cu centralele teroriste, de exemplu prin privarea prelungită de somn, expunerea organelor genitale, ameninţarea cu cîini, supunerea la execuţii simulate sau “water boarding” – o metodă de interogare care îl duce pe cel torturat până în pragul morţii prin înec, şi multe altele asemenea, sunt metode absolut justificate, atâta vreme cât prin ele este posibilă salvarea prea-preţioaselor vieţi ale cetăţenilor americani.

abu_ghraib.jpg

Dacă însă este vorba de salvarea vieţilor cetăţenilor iraqieni, sau afghani, sau libanezi, sau, de ce nu, români (amintiţi-vă de cazul Teo Peter), atunci acestea nu contează. Sau, cel puţin nu în aceeaşi măsură. De aceea moartea lor poate fi eliminată uşor de pe radarul conştiinţei, ca fiind vorba de simple “victime colaterale” ale războiului contra terorii, menit, nu-i aşa., să ne aducă tuturor, dar mai ales drăguţilor de americani, pacea, democraţia şi prosperitatea. Căci, aşa cum ne învăţa aternul Lenin, “nu putem face omletă fără să spargem ouăle”. Dar poate că nouă nu ne place omleta, fraţilor. În orice caz, nu cu un asemenea preţ. Sau este musai să mâncăm ce ne pune pe masă Big Brother (Fratele mai mare)?

wwjt.jpg

Celor care gândesc astfel le adresez acum întrebarea din titlu:  WWJT- Pe cine oare ar tortura Isus? Poate mă ajutaţi să găsesc şi eu răspunsul la această întrebare.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

11 thoughts on “WWJT – Who Would Jesus Torture?”

 1. “Pentru aceşti creştini… sunt metode absolut justificate, atâta vreme cât prin ele este posibilă salvarea prea-preţioaselor vieţi ale cetăţenilor americani”

  Cred ca fac parte din aceeași categorie cu “drepții creștini” care scot dinții semenilor lor la Ruginoasa sau Niculițel, ca sa amintim doar câteva cazuri, sau care aruncă peste gard, cum citeam ieri pe un blog, tot felul de mizerii. Și metodele lor sunt justificabile tot prin prisma salvării prețioaselor doctrine de unei nepracticante majorități.
  ________________

  Desi nu este in legatura cu subiectul, ai in principiu dreptate. Este vorba de acelasi tipar de scuzare a nemerniciei cu presupuse “inalte comandamente” nationale. Acolo e vorba in esenta de protstanti, aici de ortodocsi, dar este vorba de fapt de acelasi drac: nationalismul.
  Danut

  Like

 2. Ideea e ca americanii au un anume mod de impartire a lumii, in NOI si EI. Aceasta distinctie ideologica duce la o viziune conflictuala – si este, oricum, specifica comunitatilor neasimilabile. Sa ne gindim la triburi, la religiile puternice si dure, in care excomunicarea seamana cu pedeapsa cu moartea. Sa ne gindim la comunitatile inchise care se intilneau, pina de curind, chiar si la noi (satele din Maramures, de exemplu). Peste tot opereaza aceasta distinctie si peste tot isi produce efectele. America functioneaza astfel si reuseste sa isi convinga supusii, mai mult sau mai putin fortat, ca mina forte este cea mai buna cale pentru binele colectivitatii.
  Oricum, sa nu ne amagim ca dreapta crestina americana ar fi alcatuita, la virf, din oameni piosi. Si la ei, ca peste tot, la virf sint cei care au de-a face cu politicile si interesele mai mult decit cu credinta dreapta.
  Dar mai am o ipoteza – nu stiu cit de corecta e. Daca cumva tipul de educatie american – avind in centru patriotismul – este intr-atit de puternic incit, mai presus de orice, americanul vede notiunea de America care trbuie sa prospere? Sau poate pune mai sus binele laic al comunitatii decit mintuirea sufletului propriu? Nu stiu.

  Like

 3. Cred ca titlul e provocator in mod gratuit. Nici macar nu trebuie sa raspunda cineva. Dvs creeati confuzii nejustificate. A pune poza aceea scirboasa din Abu Ghraib si a induce ca femeia aceea era crestina este exact ceea ce fac propagandistii musulmani care declara societatea vestica crestina (inclusiv Holywood-ul si canalele pronografice). Apoi, nejustificata este si aluzia articolului la Bush. Sunt multe lucruri de spus! Pe scurt.
  Cum poate fi Bush crestin si sa ordone razboiul din Iraq? –m-au intrebat prieteni romani.
  1-Personal NU cred ca un crestin ar putea ajunge presedinte (mai ales al unei tsari care risca sa intre in razboi). De-asemenea NU cred ca un crestin poate fi general, commandant, etc. ..foarte multi militari americani sunt crestini (bisericile au cultivat patriotismul)… Conflictele lor de constiinta sunt mari . Dai cu o bomba (pilot crestin) vor fi aproape sigur victime nevinovate! Ce te faci? Razboi curat nu exista!!!! Mintuitorul mergea pina acolo (inacceptabil pt sec XXI) incit spunea ca daca un imparat mai puternic e agresiv, sa inchei cu el pace. Absurd! Nu facem razboi de gherila, nu tu rezistenta, nimic, Doamne?… Razboiul nu poate fi cistigat dupa cum vrea liberalismul !!!! Recent Pentagonul/Dept de Stat au recunoscut ca AL-Queda cistiga razboiul mediatic. Incredibil: beneficiaza de acces gratuit, necontrolat, neverificat pe toate canalele. Ceilalti sunt verificati, purecati, publicul are drept sa stie totul-chiar daca citeste ziarul si dusmanul! (Care dusman? Ei ne sunt prieteni! Noi ne suntem dusmani!) Este o placere pt mass-media, pt stinga politica, pt mediile universitare sa vada crimele facute de miltiarii americani barbari…. Cind Pentagonal a sponsorizat un ziar care facea razboi psihologic in Iraq a fost obligat sa-l inchida dupa rapoarte detaliate in Congress… razboiul are reguli. El nu se poate purta anuntind ziua, ceasul si locul unde vine atacul, armele foslsite, tactica si data retragerii, aprobate initial de ONU dupa tratative-tragere de timp- Moscova-Pekin-UE!!! Stiu ca NU va intereseaza dar exista cercuri largi de politicieni, intelectuali (si prelati) AMericani care si-ar dori ca America sa iasa infrinta, cu coada intre picioare doar ca sa piarda “dreapta’… Patriotismul e o chestiune de cine vrei sa-ti conduca tsara si nu de ce se va alege de ea! .. Din Europa; O ancheta recenta la BBC a condus la concluzia ca celebrul BBC este subiectiv spre stinga..mai mult au recunoscut ca daca din greseala se filmeaza arderea Coranului si a Bibliei; arderea coranului e stearsa, dar NU a Bibliei!!!! Si e “rezonabil” din cauza respectului fata de sensibilitatea musulmanilor… Au protestat vre-odata bisericile din UK? Au protestat ele fata de Ceausescu cind facea hirtie igienica din Sfinta Scriptura? De ce sa o faca? Insultarea Coranului e tortura!!!!. O fi ,fratilor, dar ne vor bate (musulmanii) cu propriile noastre arme si cu ajutorul Arhiepiscopului de Canterburry (multumim Domnului pt reactia lui Gordon Brown –la incurajarea blindei si voluntarei Sharia)
  2- Cu toate acestea, Evr. 11- spune ca unii au fost viteji in razboaie (razboaiele Domnului) – prin credinta. Iar unele fapte din vechiul testament ar putea fi condamnate de Tribunalul de la Haga (ne-o spun ateii des). Da, era inainte de Predica de pe Munte. Si tot “inainte” David il iarta pe Simei (atitudine de boier) dar il sfatuieste pe Solomon sa-l extermine cu tot neamul lui!!!!! Predica de pe Munte nu e usor de aplicat. Dvs stiti mai bine ca mine ca au fost (parca) menonitii din Rusia cei care au asistat indurerati cind le erau omoriti copiii, violate fetele/nevestele. Credeau oamenii ca trebuiau sa intoarca obrazul. (Si NU scriu in bataie de joc)… Sunt impotriva torturii, sunt impotriva, raazboiului, invatatoarele mele apreciau pacifismul meu inca din scoala primara…dar cred ca Bisericile/teologii fac o mare prostie luindu-se dupa politica de domnisoare de salon a unor baronese, dupa stingismul unor politicieni care nu mai au prea multe criterii morale. Multi leader-i crestini mi se par “out of touch with reality” … (N-o sa ma credeti daca va spun ca am avut un membru din biserica ce a fost translator la Guantanamo Bay si relatarile lui, desi era arab, nu se potrivea cu ce se scrie in presa- n-o sa credeti nci faptul ca uni detinuti de la GB au cerut azil politic in America – de teama sa nu fie torurati in tsarile lor). Nu vreau sa abuzez de acest bolg scriind mai lung. Ma lasa insa perplex faptul ca in lumea aceasta in care atacurile la adresa crestinilor vin atit din societatile noastre democratice (neo-pagine) dar si din partea islamismului de stat, alimentat cu banii, petrodolarii si eurodolarii nostri, ei bine, in vremea asta biserica (tot mai multi crestini) considera pericolul numarull 1 pt crestinism pe (crestinul) Bush sustinindu-l pe Obama care e candidatul perfect (avea mama ateista si tata musulman) si este crestin intr-o biserica ce crede ca atasamentul fata de mama Africa trebuie sa primeze in fata atasamentului fata de Hristos!!!. Ce frumos!!!! Intr-adevar, ar fi o soultie preferabila pt Biserica si pt inaintarea Evangheliei in lume!!!!! Musulmanii ar renunta la dorinta de-a mai cistiga lumea cu sabia si ar da drepturi crestinilor din tarile lor!!! Cel mai mare pericol dupa mine este paginismul din interior + asocierea communism-islam! Iar crestinii se intreba inca o data “ce culoare de ochi are Fecioara Maria”!!! Ignorant fiind, nu stiu cine e seful propagandei din Al-Qaida. Merita felicitari!!!

  ____________

  Iata, am dat drumul acestui text, desi el nu face decit sa rapete propaganda dreptei “crestine” americane.

  A propos, am observat cu oroare ca faceti de apartenenta lui Obama la o anume familie un delict. Sper sa fie doar o scapare retorica. Va stiu om de bun simt. Nu pot crede ca ginditi cu adevarat in felul acesta. Ar fi foarte grav.
  Danut

  Like

 4. Nu pot sa spun ca mi-am format o parere cu privire la subiectul acesta (desi nu cred ca ma apropii de parerea dumneavoastra). De aceea vreau sa va intreb cum credeti ca se potriveste in cazul acesta Romani 13 (nu va intreb ca sa va contrazic ci ca sa va cer parerea). Oare are guvernul (instaurat de Dumnezeu) dreptul, ca parte din a purta sabia, si dreptul sa tortureze pentru a proteja (asta in afara cazului cind calaii o fac din pura placere)? Daca nu, cum este acest lucru diferit de pedeapsa cu moartea (oooops, nu-mi imaginez ca sunteti de acord cu pedeapsa cu moartea)?Dar daca ati fi, cum ati compara aceste doua situatii?

  As vrea totusi sa mentionez ca este corect ca ati lasat mesajul lui Doru Radu in ciuda propagandei dreptei “crestine” americane, datorita faptului ca mesajul dumneavoastra este clar propaganda stingii necrestine americane (excelente poze pentru a sublinia acest fapt pentru ca n-au nimic de-a face cu ce ati scris). Uite asa le auzim pe toate. 🙂

  ___________

  Cu asemenea lecturi ale textului din Romani 13 justificau si colaborationistii regimului comunist tradarea lor.
  Nu guvernul, ci Evanghelia este instanta suprema in aceste cazuri.
  Si, Intr-adevar, sunt impotriva pedepsei cu moartea. Iar daca acesta este stingism si pacat de moarte, atunci fie.
  Sper totusi ca in ciuda acestui lucru ne putem totusi socoti frati. Sau ma insel?
  Danut

  Like

 5. Nu ma intereseaza cum justificau colaborationalistii tradarea. Ma interesa parerea dumneavoastra pentru ca textul totusi exista si acceptind sa fiti guvernat probabil ca agreeati cu el in mare. Este OK ca guvernul sa puna un criminal in inchisoare pe viata dar acelasi guvern sa nu poata sa aplice altfel de metode de aparare a cetatenilor?

  ____________

  Da, accept ascultarea fata de guvern, atita vremea cit aceasta nu intra in contradictie cu legile Imparatiei. Daca se intimpla asta, intra in vigoare un alt principiu, formulat astfel de apostoli: ‘judecati voi daca se cuvine sa ascultam mai mult de oameni decit de Dumnezeu’.
  Da, sunt impotriva pedepsei cu moartea, care il priveaza pe condamnat de sansa caintei, pentru ca viata este o valuare suprema si numai Dumnezeu are dreptul sa dea si sa ia viata.
  Stiu ca alti crestini ginesc altfel si respect convingerilo lor, dar asta este ceea ce eu cred, pe baza felului, bun sau rau, in care inteleg acum Scriptura. Sper sa-mi acordati acest drept, ca frate in Cristos.
  DanutM

  Like

 6. D-le Manastireanu:
  Desi nu pe mine m-ati intrebat, cu mine puteti fi frate… Si pt ca suntem amindoi admiratori ai lui Wurmbarand (RW) si pt a face propaganda in “brand” propriu. Din milioanele care au demonstrat contra lui Bush (w) la vizita lui in Europa nu stiu citi au fost crestini. M-as fi asteptat sa demonstreze la vizita presedintelui Iranian(Khatami?) pt persecutarea Crestinilor, a celui Chinez, prim ministrului Indian-pt aceleasi motive. Adu-ti aminte de lantsurile mele – ii spune Sf. pavel lui tiomtei (?)… Mi-e rusine ca nu mai trimit card-urile de protest formulate de Vocea Martirilor la ambasadele tarilor persecutoare (la-nceput o faceam), etc… Ar fi trebuit sa boicotam produse chinezesiti, sa cerem reprezentantilor nostri sa nu accepte olimpiada acolo, sa nu investim in India (din cauza persecutarii fratilor)..etc… Indiferenta noastra fata de frati e condamnabila….”Shame on me, first’!!!! Trebuia sa iesim in strada pt martiri mutilati in Smirna anul trecut, pt asasinarea arhiepiscopului de la Bagdad de saptamina trecuta, contra celor din Sudan…. dar e mai simplu sa filozofam! Antiamericanismul e o chestiune de bon tone, tsine de finetsea intelectuala, nici macar nu ma mai deranjeaza… iar W si Irack-ul au exacerbat-o. Antiamericanismul nu e nici nou si nici pacat!!! La fel ca si stingismul. Problema e ca tot mai mult vedem lumea prin optica lumii!!!
  Si daca as continua intrebarea dvs. Oare Iisus ar curvi? (Doamne iarta-ma). Ar fura, minti, insela in afaceri, s-ar imbata? Si-ar turna ucenicii la Secu? Si cu toatea astea, fratii nostri o fac zilnic. Ii iubim, ii intelegem, ne rugam si ii consiliem…ba dupa unele biserici moderne pacatul ar fi chiar o “norma”…Sa raminem totusi la torutra. Va multumesc pt ingaduinta dvs. Sincer va multumesc.

  Like

 7. In primul rind as vrea sa subliniez ca intr-adevar aveti dreptul sa credeti ce vreti bazat pe felul in care intelegeti Scriptura. Mai ales pe blog-ul dumneavoastra.
  Intr-adevar e de notat argumentul dumneavoastra cu privire la legile statului fiind in contradictie cu legile Imparatiei.
  Sa subliniez doua lucruri. Pedeapsa cu moartea nu priveaza condamnatul de cainta. De obicei sunt ani de zile intre condamnare si executie (chiar si 20 de ani). Daca omul vrea sa se caiasca are timp.
  Apoi, la fel ca si Dumnezeu, guvernul nu poate sa arate mila nelimitata. La un moment dat dreptatea trebuie sa ia locul dragostei, a milei, a harului. “Cine ucide cu sabia de sabie va pieri.”
  Interesant ca Marius are un articol chiar acum despre iertare. Pina cind iertam? SI daca iertam, mai pedepsim?

  Like

 8. Danut – nu incetezi sa ma surprinzi 😦 Afirmatia de mai sus (si de mai jos) este eronata:

  Pentru aceşti creştini, torturarea celor suspecţi de colaborare cu centralele teroriste, de exemplu prin privarea prelungită de somn, expunerea organelor genitale, ameninţarea cu cîini, supunerea la execuţii simulate sau “water boarding” – o metodă de interogare care îl duce pe cel torturat până în pragul morţii prin înec, şi multe altele asemenea, sunt metode absolut justificate, atâta vreme cât prin ele este posibilă salvarea prea-preţioaselor vieţi ale cetăţenilor americani.

  Poti sa-mi dai si mie sursele unde ai gasit pe acesti crestini care sunt de acord cu toate aceste metode – esp. expunerea organelor genitale? Cred ca exagerezi si cred ca gresesti atunci cand pui purtarea urata a celor de la Abu Ghraib (daca nu – de ce ai pus poza aia?) in spatele crestinilor americani de dreapta.

  Raspunsul tau lui Radu e nesatisfacator (Iata, am dat drumul acestui text, desi el nu face decit sa rapete propaganda dreptei “crestine” americane.) Si noi am putea spune ca articolul asta nu face decat sa repete pozitia propagandei necrestine de stanga. Nu?

  Respect pacifismul tau si cred ca-l inteleg.

  As vrea totusi sa te intreb ceva concret. Presupune ca esti presedintele Angliei (vad ca urasti America) si prinzi un agent Al Qaeda despre care se stie cu un mare grad de certitudine ca are informatii despre un atac iminent asupra orasului Glasgow in care vor muri milioane de oameni (daca orasul are milioane?).

  Ce ai face in aceasta situatie, daca stii ca acest om are informatile necesare sa salveze de la moarte aceste milioane de oameni nevinovati?
  [Sa nu uitam ca Osama are aprobarea sa omoare vreo 25 de milioane de la un iman de-al lui].

  Vei folosi o metoda de interogatie mai dura ca sa afli aceste informatii, sau il vei trata cu manusi?
  As fi curios sa stiu cum ai aborda acest caz concret…

  P.S. Fara indoiala ca americanii pun mai mult pret pe viata proprilor cetateni (romanii si altii nu fac tot asa?), dar cred sincer ca ar interveni si pt alti oameni care sufera cum au facut-o si inca o mai fac de mult timp. Banuiesc ca daca interveneau in Ruwanda ai fi fost si atunci suparat pe ei, nu?

  Ah – dar nu trebuie sa te ingrijesti de asta pt ca nu au intervenit, Clinton a fost presedinte! 😦
  _________________

  Cristi,
  Plec peste putin timp la o conferinta teologica. Voi reveni in citeva zile.
  Pina atunci, doua precizari. Nu, nu urasc America. Am de fapt foarte multi prieteni acolo. NU suport insa superbia de sorginte imperialista a actualei administratii, mai ales atunci cind incearca sa-si acopere intentiile, mai mult decit lumesti, cu retorica crestina. Asta face mai mult rau credintei crestine decit orice secularism. Si, nu, nu l-am simpatizat niciodata pe Clinton, nici n-as vota pentru consoarta lui. As vota insa pentru Obama. Cu el am avea, cel putin, garantia incetarii razboiului absurd din Iraq. Spre binele Americii si al lumii. Mai vorbim.
  Danut

  Like

 9. D-le Manastireanu:
  Va astept sa va intoarecti si va admir din multe privinte, de exemplu cunostintele acumulate. Afirmatia de mai jos e o enormitate tot atit de mare cit promisiunea lui Hilary ca in 60 de zile armata va fi retrasa din Iraq (astfel de afirmatii pot fi puse alaturi de cele ale lui Vadim ca daca ajunge presedinte in 24 de ore transforma Romania).
  “Cu el [Obama] am avea, cel putin, garantia incetarii razboiului absurd din Iraq. Spre binele Americii si al lumii.!!!!”-ziceti dvs. Armata americana negociaza tratat cu Iraq-ul pe termen lung!!!!! Construieste baze. Ea NU va parasi Orientul Mijlociu decit daca Iran-ul (unul din motivele interventiei din Iraq) isi vor schimba politica!!! In conditiile ridicarii Hezbotlath-ului si a hamas-ului, dvs. credeti ca cineva va retrage vre-o data trupele de-acolo? Iertati-ma, dar ma dezamagiti crunt. Nu prin retorica anti-americana ci prin naivitate!!! Daca-i vor scoate Chinejii in aliantsa cu Rusii, poate c-or iesi Americanii din orientul Mjlociu. Indiferent daca e bine sau rau… astea sunt baloane de aer: ca Obama inceteaza razboiul…..La pretul actual al petrolului nici macar nu-i sigura ca UE si-ar mai dori sa iasa armata Americana din Orientul Mijlociu. Domnul sa va insoteasca in calatorie!

  _____________

  Evident, numai un idiot sau un ignorant ar putea crede ca retragerea din Iraq s-ar putea face instantaneu. Sper, totusi, ca nu ma incadrati in acele categorii, oricit v-ar displacea opiniile mele politice.
  Si, a propos, a cui credeti ca este strategia asta malefica cu cresterea pretului la petrol si scaderea valorii dolarului? Banuiesc ca n-o atribuiti tot celor din Orientul Apropiat. Cred ca ar trebui sa-i cautati pe ‘maestrii vrajitori’ undeva mai aproape de DC.
  Danut

  Like

 10. Nu, nu va incadrez in categoria acelora. Nu v-as scrie, daca asta ar fi cazul.
  In ce priveste pretul…s-a dus vremea cind pretul petrolului se stabilea la DC. Economia americana e in criza- in anumite aspecte la fel de mare ca in anii ’30; scaderea dolarului nu mai avantajeaza de mult America! Un dolar scazut reduce investitiile in America. Pretul petrolului are multi factori, intre care: refuzul OPEC de-a creste productia, conflictului Columbia Ecuador Venezuela (mare drac); instabilitatii din Nigeria (aAmerica a foslosit Nigeria ca substitut pt petrolul arab -25% din productia Nigeriana e “inchisa” de mai mult de-un an), lipsa de progres in petrolul Iraqian -pe care s-a mizat-, cresterea neasteptata a consumului Chinei si Indiei, accidentului de la rafinariile din Texas, speculatiilor bursiere, etc… Sunteti ocupat cu munca nobila de la World Vision si cu activitatea teologica, e normal deci sa nu aveti timp sa urmariti evolutiile economice atit de atent cum ati vrea. Atunci, nu ramineti fixat pe clisee vechi. Economia mondiala s-a schimbat mai repede decit o pot urmari si influenta politicienii… Va las cu un lucru cu care suntem de-acord amindoi: exista conditii naturale ca oricind sa izbucneasca un razboi intre Siria si Israel (sau invers) cu implicare Iran +Hamas&Hezbulath. Iar daca nu izbucneste ar putea fi usor provocat de oricine ar avea interes. In situatia asta, orice nou presedinte ar avea scuze sa nu-si tsina promisiunile elctorale. Daca Obama ajunge (Doamne fereste) presedinte va avea oare gut sa se opun cercurior militariste? Dumnezeu stie!.. In privintsa Israelului avem probabil teologii tare diferte… asa ca nu mai incep o noua discutie. Si vorba Scriputirii: “Incolo fiti sanatosi!”

  Like

 11. Dragă Danuţ
  Am stat mult să cumpănesc dacă să pun un comentariu la postarea ta sau nu. După câteva zile de la apariţia pe blogul tău m-am hotărât să adaug şi eu comentariul la cele puţine pe acest subiect.
  Vreau să fac clară poziţia mea de la bun început cu privire la războaiele din Afganistan, Iraq dar şi alte “războaie sfinte”, jihaduri arăbeşti , din Orientul Mijlociu şi până aiurea, nu sunte de acord cu ele şi le condamn cu toată fiinţa mea, indiferent că sunt purtate de americani, de arabi sau de catolici şi protestanţii de la Belfast.Ai mai jos observaţiile mele la cele srise de tine.
  1.Titlul ales de tine este unul care vrea să şocheze prin asocierea numelui lui Isus cu fotografiile dezumanizante ale prizonierilor de la Abu Ghraib . De fapt titlul real al postării tale ar trebui să fie DEZECHILIBRAT INTENŢIONAT.
  De ce DEZECHILIBRAT INTENŢIONAT?
  -pentru că prezinţi intenţionat doar paharul cu otravă al americanilor , trecând cu bună ştiinţă şi nonşalantă uitare peste toate jihadurile istoriei arabe(episodul uciderii sportivilor israelieni de la Olimpiada de la Munchen, Hamasul care “plouă” cu rachete asupra Israelului, uciderea în Turcia a misionarilor evanghelici cu sadism şi sălbăticie , tăierea mâinilor celor care se convertesc la creştinism în Arabia Saudită, arderea de vii a unor creştini în Sudan în localurile bisericilor, până la “nevinovata” cerere a musulmanilor din Anglia ca în timpul Ramadanului colegii lor de muncă să nu mai mănânce în pauzele de lucru de faţă cu ei ca să nu-i “ispitească”; problema Kurdă, creştinii din Iraq care sunt ucişi acuma , cei din Afganistan, fereastra 10/40 , etc , etc, mă opresc aici că nu mi-ar ajunge timpul şi nici locul să înşir toate câte se fac în numele lui Alah şi a războiului sfânt) Din CAUZA ACEASTA şi din alte cauze pe care le cunoşti bine ,de aceea zic DEZECHILIBRAT INTENŢIONAT.
  2.Dreapta creştină americană.
  Iarăşi sună bine , dar asocierea dreapta-creştini , ca şi asocierea torturii cu numele lui Isus , este voit rău intenţionată.
  Ştii foarte bine ce a însemnat şi înseamnă dreapta în istoria trecută şi prezentă : naţionalism, extremism, radicalism, absurdul decisional cu privire la un grup etnic, religios, politic , social sau chiar cultural.
  Nu “dreapta creştină” americană face războiul ci politicienii, sunt unii care susţin războiul, e adevărat, dar mă întreb cât de creştini sunt ei. Iar creştini sunt de centru Dănuţ , nici de stânga nici de dreapta, adică Hristo-Centrici. Dar din păcate azi există mai multă “decentralizare” decât oricând. Pentru că dacă merg după silogismul tău, creştini de dreapta , creştini de stânga , atunci tu eşti de “stânga” clar!
  Nici o măsură nu justifică comportamentul animalic al unui grup sau altul, administraţie americană, puşcaşii marini , soldaţi, generali, dar nici nu poţi trece cu vederea “medievalismul hoardelor musulmane” care au făcut victime de la Gibraltar la NY, de la Ierusalim la Kabul, de la Gaza la Paris. Dacă tot vorbeşti de o dreaptă creştină(în cazul ăsta americană) fii te rog sincer şi vorbeşte şi despre o super-dreaptă, super-extremistă a islamului. Vorbeşte despre preşedintele Iranului care se consideră premergătorul lui Mahomed , care trebuie să vină şi să convertească la islam toate naţiunile pământului . Şi ca Mohamed să vină şi-a declarat ţelul, conform interpretării Coranului de către unii lideri spirituali musulmani, HAOS TOTAL, DISTRUGERE MONDIALĂ, ŞTERGEREA DE PE HARTĂ A ISRAELULUI, pentru asta folosind tot ce poate, copii, femei, fanatici musulmani care se aruncă în aer ca să meargă în cer fără judecata lui Alah şi să se bucure de cele 12 feciore pe vecie, puterea atomică! Echilibrează Dănuţ, fii imparţial ,nu parţial, fii pertinent prin listarea realităţii pe care o ştii mai bine decât mulţi alţii, pe care o trăim şi ca să folosec un termen a la Marius fii boier!
  Dacă vieţile musulmanilor sunt preţioase în ochii tăi(şi sunt), dacă vieţile americanilor sunt preţioase în ochii americanilor(şi sunt) , atunci şi vieţile celor de la Ierusalim, Tel Aviv, Londra , Madrid , Paris, smad sunt preţioase.
  3. Tu te legi de modul de viaţă american pe care ei vor să-l impună.
  O faci vorbind negativ ori de câte ori ai ocazia, despre emisiile de carbon, SUV-uri, Convenţia Baptistă de Sud,despre preţul petrolului dictat de Casa Albă (sic!) etc. Ai dreptate că americanii unde merg au tendinţa de a „americaniza”, unde pot o fac, în biserici, societate , cultură, mod de viaţă, etcetera, dar este doar tendinţă.
  Pentru că ai pus faţă în faţă pe americani şi pe arabi în poza ta, trebuie să-ţi amintesc că opozanţii americanilor „arabizează” Europa din plin şi alte zone . Am fost chiar la graniţa cu Cisordania pentru 2 luni, o lună la graniţa cu Gaza, am fost în cartierul arab din Ierusalim de două ori, am fost în Betleem, peninsula Sinai alte 2 luni ,am discutat cu arabi la mine în Slatina şi la Techirghiol, dar şi la Ierusalim sau Chicago şi am văzut „islamizarea” şi de aceea nu mă sperie americanizarea.Pentru că pot să mă opun, dar în ceea ce-i priveşte pe urmaşii lui Ismael, n-am nici un argument. În faţa armelor argumentele tac. De aceea închei spunându-ţi, fii echidistant Dănuţ, foloseşte balanţa cu greutăţi egale în ambele talere. Vorbeşti de Bush, echilibrează cu Mahmoud Ahmadinejad, spui de Afganistan, nu uita de Israel, arăţi atrocităţile de la Abu Ghraib, nu-l uita pe colonelul Gamal Abdel Nasser, care a spus în în 1948 că în 48 de ore va arunca Israelul în Marea Mediterană.
  Cu gânduri bune spre lămurire şi echilibru
  Viorel
  ____________

  Draga Viorel,

  Vreau mai intii sa-ti multumesc pentru faptul ca te-ai aplecat atit de serios asupra problemei ridicate de mine. Nu am vreme sa raspund acum punct cu punct si poate ca nici nu are sens, caci sint ca multe dintre intrebarile tale sunt mai degraba retorice.

  Oricum, te rog sa intelegi ca un articolas de blog nu poate fi exhaustiv. N-am scris un articol stiintific. Totusi, tocmai din pricini de echilibrare, a ceea ce au socotesc a fi proamericanismul lipsit de discernamint al evanghelicilor romani.

  O simpla precizare totusi. Expresia ‘dreapta crestina” nu este inventia mea, ci este titlul oficial pe care si l-a luat aceasta initiativa (perdanta).

  Orientul apropiat este una dintre zonele in care lucrez si dupa opinia mea situatia este mult mai complicata decit o prezinti tu. Poate ca tocmai faptul ca nu impartasesc ceea ce indeobste este numit “sionism cresti” este ceea ce ne desparte in analiza noastra.

  Islamizarea lumii, si mai ales a Europei, este o realitate de necontestat. Cum raspunde la aceasta este insa o intrebare la care multi dintre crestini, in loc sa raspunda cu etica predicii de pe munte, raspund cu versiunea lor a jihadului. Cred ca “Profetul” se intoarce de ris in mormint, caci, daca este asa, atunci a biruit chiar inainte de a incepe lupta.

  Dumnezeu cu mila.

  Danut

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s