Intrebari si raspunsuri

yale_center.jpg

Iniţiatorii de la Universitatea Yale ai răspunsului creştin cel mai cunoscut la chemarea la dialog (A Common Word) semnată de un număr important de personalităţi islamice, au postat AICI o serie de răspunsuri la cele mai importante întrebări şi obiecţii formulate de diverse personalităţi din lumea creştină cu privire la această iniţiativă.

Pentru cei care preferă textul într-un fişier separat, iată-l mai jos în format PDF.

a-common-word-faqs.pdf

Desigur, acestea vor avea prea puţină importanţă pentru cei care au decis deja, înainte de a analiza faptele, că această iniţiativă este o enormă prostie. Pentru oamenii sinceri însă, care se frământă în modul cel mai serios cu chestiunea, absolut esenţială, trebuie să recunoaştem, a legitimităţii acestui efort, s-ar putea ca acest text să fie important.

Pentru ei, si pentru toţi căutătorii sinceri ai Adevărului, postez acum această adresă. Sper din toată inima că ceea ce veţi citi acolo (din păcate disponibil deocamdată doar în limba engleză) să vă fie de folos. Dacă însă aceste răspunsuri nu vă vor convinge să semnaţi acest document, cel puţin sper să înţelegeţi că semnarea lui de către noi n-a fost un act neserios şi superficial, ci unul făcut cu toată responsabilitatea, înaintea lui Dumnezeu.

Iar dacă în aceste lucruri gândim altfel, aşa cum spune Scriptura, “să ne lumineze Dumnezeu”.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

5 thoughts on “Intrebari si raspunsuri”

 1. Danut,

  Desi nu critic aceasta initiativa, dimpotiva cred ca este un pas foare curajos din partea ‘evanghelicilor’, m/as fi asteptat la un continut mai ‘fundamenta’.
  ___________________

  Draga Nelu,
  Mai intii, semnatarii sunt crestini din diverse traditii, nu doar evanghelici, chiar daca Volf, si altii dintre noi. se reclama de la aceasta comunitate.
  In ce priveste fundamentarea, asa cum spunea Volf, un document de asemenea (mici) dimensiuni, nu putea spune tot ce trebuia spus cu privire la acest subiect. Este insa un inceput, pe care vor fi construite alte initiative similare.

  ___________________

  Sunt totusi impresionat placut sa vad numele tau pe aceasta initiativa.
  _____________

  Unii dintre evanghelicii de aici nu sunt deloc impresionati de aceasta. Dimpotriva, am fost demonizat in toate felurile pentru acest act. Dupa cum se vede, prezumtia de nevinovatie nu (mai) functioneaza in acest spatiu confesional. Avem de-a face, cred eu, cu o alta fateta a patologiilor postcomuniste.
  ____________
  Apropo ai vazut raspunsul si comentariul lui Patrick Sookhdeo la scrisoarea clericilor muslulmani (http://www.barnabasfund.org/news/archives/article.php?ID_news_items=342) precum si raspunsul lui la inititiva Yale (http://www.barnabasfund.org/news/archives/article.php?ID_news_items=381)? Nelu
  ________________

  Da, am vazut acest raspuns, care insa nu aduce nimic nou. Abordarea este tipica celor de la Proclamation Trust (nu stiu daca Sookhdeo este sau nu asociat cu ei): pozitivista, agresiva, unilaterala si intoleranta. Dar, desigur, el are dreptul la propria opinie, asa cum si noi avem dreptul la a noastra.

  Danut

  Like

 2. Frate Manastireanu,
  Fara a mai face caz de subiectul in sine as vrea sa mentionez ca mi se pare ca dumneavoastra va place sa puneti multe idei cu care nu agreati pe seama mentalitatii post-comuniste (ca si cum dumneavoastra ati fi singurul care v-ati eliberat de jugul acesteia). Va asigur ca in privinta acestei scrisori ati intilni mult mai multa impotrivire in Statele Unite unde mentalitatea aceasta post comunista este inexistenta.
  Dumneavoastra nu-mi pareti de loc un centrist cu idei “mainstream” asa ca in general intimpinati multa impotrivire (care se pare ca va incinta :)). Probabil ca, mai mult ca orice, asta este cauza raspunsurilor negative din partea “mainstream-ului”.
  Repet, cred ca aveti dreptul la parerile dumneavoastra, dar sunteti nedrept cind ii acuzati pe cei in opozitie ca fiind afectati de acest virus la care dumneavoastra sunteti imun.

  Like

 3. Dragă Daniel,
  Ce să zic? M-ai prins 🙂
  Da, nu mă deranjează să exprim idei nepopulare. Să fie spirit profetic? Să fie bravadă adolescentină anacronică? Probabil câte puţin din fiecare.
  Dacă ai fi citit comentariul meu fără hermeneutica suspiciunii (sper că nu-ţi cer imposibilul 🙂 ) ai fi înţeles că atunci când vorbesc de mentalitatea postcomunistă, mă refer în mod explicit şi strict la absenţa prezumţiei de vinovăţie între evanghelicii români.

  Opreşte-te te rog aici şi citeste din nou ceea ce am scris eu mai sus. Sper că de data asta vei înţelege corect ce am vrut să spun. Dă-mi voie totuşi să te întreb. Ţi se pare corect, din perspectiva credinţei creştine pe care o profesezi, să mă acuzi de lucruri pe care nu le-am spus, pornind de la suspiciunile din mintea ta?

  Iată un alt exemplu în acest sens. Spune-mi, te rog, unde am afirmat eu ca aş fi imun faţă de mentalitatea postcomunistă?

  Daca ai fi asistat măcar la unul dintre zecile de seminarii despre comunism şi postcomunism pe care le-am susţinut într-o mulţime de ţări postcomuniste sau încă comuniste, ai realiza că primul lucru pe care îl afirm acolo este ca NIMENI, absolut nimeni nu este imun fata de acest virus, inclusiv, sau mai ales, eu, care am trait peste 35 de ani sub această ideologie criminală. Tocmai prezenţa acestui virus mă face nu numai predispus la patologiile lui, dar şi capabil să-l “miros” sub multiplele lui forme de disimulare.

  Dănuţ

  PS A propos, Daniel, crezi că mentalitatea capitalistă este mult mai bună decât cea postcomunistă? Eu unul mă îndoiesc şi cred că Evanghelia lui Cristos trebuie să le judece pe amândouă, în egală măsură.

  Like

 4. Danut,

  dind cind in cind (mai de rar in ultima vreme) ma mai ratacesc prin blogosfera ‘evanghelica romaneasca’ (?) si sunt tulburat si stupefiat de intoleranta agresiva a multura a tot ce nu se potriveste la sabloanele mostenite de la strabunici si mai nou imprumutate de la verisorii de peste ocean. Sunt dezamagit de asemenea de atatea atacuri la persoana, de multe ori bazate pe o interpretare truncheata a realitatii precum si de incapacitatea de a fi obiectiv.
  Sunt curios de faptul ca insinuezi cum ca ai fi vinovat pentru faptul ca ai semnat acest document. Cine, de fapt, le da dreptul celor care te ‘judeca’ sa te acuze?
  Persecutia si suferinta datorata abuzurilor pricinute de cei pe care ii consideram a fi de/ai nostri e de multe ori mult mai dureroasa decit atunci cind vin de la cei care sunt ‘dusmanii’ nostri. E adevarat ca ‘old habits (patologice) die hard’ dar intre timp ne alegem cu alte victime.
  Nelu

  _____________

  Dragă Nelu,

  Uneori mă gândesc că Domnul îi pune pe aceştia să blesteme, ca pe Şimei (fără nici un soi de prezumţiozitate).
  Asta mă face să mă liniştesc oarecum (nu-i comod pentru nimeni să fie înjurat cu regularitate, chiar şi când este vorba de aşa-zise “înjurături creştineşti”=, dar şi să mă întreb dacă nu cumva au dreptate în ceva, în ciuda formei care stă în calea mesajului (în definitiv, un păcat de care sufăr şi eu din plin).

  Dănuţ

  Like

 5. “Pentru ei, si pentru toţi căutătorii sinceri ai Adevărului, postez acum această adresă.”

  Imi pare rau dar istoria ma impiedica sa nu aplic hermeneutica suspiciunii cind cineva se situeaza la polul opus mie. Sunt prea slab sa fac altfel.

  Eu sunt din tabara care alege sa creada ca daca ceva “nu se potriveste la sabloanele mostenite de la strabunici” trebuie sa fiu atent caci bunicii si strabunicii mei au fost oameni tare tematori de Dumnezeu, iar a arunca la gunoi “prejudiciile” lor iar face sa se intoarca in mormint iar eu as vrea tare mult sa-i las sa se odihneasca in pace.

  Probabil ca m-ati inteles gresit cind ati afirmat ca eu va acuz de imunitate la virusul postcomunist din cauza unor suspiciuni create in mintea mea. Fiind un cititor loial al blogului dumneavoastra notez doua lucruri care le afirmati in mod repetat.

  1. Cei care nu sunt de acord cu atitudinea dumneavoastra rebelioasa cu privire la “baptist establishment” sunt etichetati drept post-comunisti (ati spus asta in nenumarate raspunsuri la comentarii divergente). Nu am de ce sa inventez. Si cred ca nu am nici capacitatea sa inventez niste termeni asa de complicati.
  ________________

  Dragă Daniel,
  Această caracterizare se referă la atitudinea intolerantă a acestor oameni, nu la ideile lor. Este o mare diferenţă între una şi alta

  __________________

  2. Desi aderati la multe idei care sunt departe de “mainstream” in majoritatea ocaziilor refuzati sa le dezbateti prea mult, preferind mai degraba sa apelati la vesnicul: “fiecare are dreptul la opinia lui.”
  __________________

  Ca să poţi purta o polemică sănătoasă cu cineva, trebuie să ai interlocutori cinstiţi în intenţii şi cât de cât competenţi în problemele discutate. Altfel discuţia devine pierdere de vreme. Cele mai multe discuţii de pe bloguri nu abundă nici în intenţii curate, nici în competenţă, ci se rezumă la un soi de căţeleală de doi bani. Pentru aşa ceva, îmi pare, dar nu am vreme.
  __________________

  PS. Poate va intrebati de ce am inceput cu citatul dumneavoastra despre Adevar. Mi s-a parut extrem de relevant discutiei pentru ca arata aceeasi atitudine de posesor de adevar, imun la ratacirea stramoseasca.
  _______________

  Vezi, din nou îmi pui în gură lucruri pe care nu le-am spus. Eu vorbesc de “căutători”, tu vorbeşti de “posesori”. Eu vorbesc de Adevăr (adică de Isus Christos), iar tu de “adevăr” în sens spistemologic. Chiar ţi se pare cinstit sa-ţi aperi poziţia cu asemenea metode îndoielnice? Cred că cauza ta este demnă e metode mai curate de argumentare.
  _____________

  PSS. Imi dau seama ca textul meu pare artagos. Nu e intentia mea sa sune asa din cauza respectului care-l am pentru dumneavoastra. Din pacate si eu crescut in comunism si nu sunt atit de diplomatic cum ar trebui sa fiu. Invat.

  Apropos. Eu nu aparam mentalitatea capitalista in niciun fel. Vroiam doar sa arat ca trebuie sa cautati in alta parte motiul pentru care intimpinati o anume rezistenta la ideile dumneavoastra.
  _________________

  Orice lucru poate avea o multitudine de explicaţii şi cauze. Eu am subliniat doar una dintre cele posibile. Aşa cum spui, se poate să mă înşel, dar deocamdată asta este ceea ce cred.

  Cu sinceră preţuire pentru efortul de clarificare,

  Dănuţ

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s