Democratie originala, versiunea neosovietica

medvedev-putin.jpg

Corespondenţă din Sankt Petersburg

Tocmai am revenit la hotel, după o excelentă reprezentaţie a operei „Ţarul Sultan” de Rimsky-Korsakov (sper să vă povestesc despre asta altă dată). Ajuns în cameră, am deschis nerăbdător televizorul, pentru a vedea rezultatele preliminare ale alegerilor prezidenţiale care au avut loc astăzi aici, în Rusia. Desigur, nimeni nu se aştepta aici la surprize. După o campanie atât de echitabilă şi după alegeri atât de libere ca cele din acest an, cine altcineva putea câştiga decât candidatul desemnat de putere?

Rezultate preliminare şi reacţii

Canalul oficial de propagandă Russia Today, care emite în limba engleză, ne oferă în acest moment (este ora 11.30pm, aici în St Petersburg), următoarele rezultate:

Dmitri Medvedev, candidatul lui Putin – c. 67,5%
Gennadi Ziuganov, candidatul comunist – c. 18,8%
Vladimir Jirinivski, candidatul extremei drepte naţionaliste – c. 11,2%
Andrei Bogdanov, un candidat fantomă – c. 1,4%

Campania publicitară pentru invitarea cetăţenilor la vot a fost una fără precedent şi pare să fi fost foarte eficientă, căci în acest moment sondajele evaluează că circa 64% dintre votanţi s-au prezentat la urne. Poate vă întrebaţi de ce are nevoie Putin de o asemenea campanie. Răspunsul este simplu. Fără o prezenţă masivă la vot, circul „democratic” pus la cale de ţarul de la Kremlin, în care câştigătorul detaşat este cunoscut dinainte, rămâne un spectacol penibil fără spectatori. Se pare însă că lui Putin i-a ieşit pasienţa şi de data aceasta.

Declaraţiile televizate ale candidaţilor, după anunţarea rezultatelor preliminare, sunt de un ridicol desăvârşit. Medvedev a apărut nu demult în Piaţa Roşie de mânuţă cu tăicuţul Putin şi i-a adus acestuia osanale imperiale (absolut meritate de altfel). De asemenea, nici o surpriză în faptul că discursul lui Putin a durat cel puţin dublu faţă de cel al lui Medvedev. Deşi unii speculează că este posibil să avem surprize plăcute cu noul preşedinte, care, după obţinerea deplină a puterii, şi-ar putea impune propria linie politică, deocamdată nimeni n-a observat ca el să aibă vreuna, în afară de aceea dictata de fostul agent KGB ajuns şef suprem la Kremlin, pe care Medvedev l-a invitat deja să preia postul de prim-ministru. Curat murdar, coane Fănică.

Ziuganov a anunţat că va contesta în justiţie rezultatele alegerilor şi îl acuză pe Putin că, spre deosebire de Stalin, el n-a construit nici o întreprindere (socialistă) ca lumea. Slavă Domnului că n-a făcut-o. Oare nu ajunge Gazpromul (al cărei preşedinte, după câte se pare, va fi Putin, care va face şi în acest spaţiu rocada cu Medvedev, actualul preşedinte Gazprom)? Iar de restul, nici o problemă, se ocupă oligarhii şi Mafia rusă, cu voie de la Kremlin.

Jirinovski, care a anunţat că se va retrage din politică după aceste alegeri, plânge ca o babă, strigând hoţii. El, săracul, cel pe care toată lumea îl iubeşte (toţi paranoicii par să aibă păreri mult prea bune despre ei înşişi), ar fi trebuit să aibă, după estimările proprii, cel puţin 30-36% din voturi. Este clar că a fost furat, nu-i aşa?

Observatorii „neutri”

Prezenţa observatorilor la aceste alegeri a fost ocazia unei veritabile demonstraţii de putere din partea Moscovei. OSCE a solicitat prezenţa unui număr suficient de mare de observatori pentru a acoperi întreaga ţară şi suficient timp pentru a putea verifica corectitudinea alegerilor. Solicitarea a fost refuzată ferm de Kremlin, care a acuzat OSCE că îl dă ultimatumuri. Ca atare, OSCE nu a mai trimis observatori la alegeri. Este deja a treia oară când se întâmplă acest lucru în Rusia.

Sunt prezenţi, în schimb 235 observatori „neutri” din CSI, dar şi din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Bănuiesc că cei mai mulţi dintre ei sunt comunişti, căci altfel nu-mi explic declaraţiile absolut idioate de sus ţinere a „democraţiei” neosovietice a Moscovei, pe care le-au dat unii dintre ei canalului Russia Today.

Campania electorală

În condiţiile în care toate canalele de televiziune care acoperă întregul teritoriu al Rusiei sunt strict controlate de către Kremlin şi la fel se întâmplă cu cele mai importante publicaţii, numai un naiv ar putea crede că aceste alegeri au fost cu adevărat libere. Dar asta nu pare să-i impresioneze pe comentatorii ruşi. Ei perorează patetic, pe toate canalele şi publicaţiile despre democraţia originală rusă, care nu trebuie neapărat să imite democraţiile occidentale, căci Rusia este cu totul altfel. Nici o îndoială că este aşa, dar dacă e bine sau rău, asta este o altă poveste, pe care o las pentru un alt comentariu.

Vor aduce oare aceste alegeri lucruri mai bune pentru cetăţenii Rusiei şi pentru lumea în care trăim? Nu putem decât să sperăm. Deocamdată însă nimic nu pare să indice acest lucru.

Acum, când închei de scris, este 12.30am şi cifrele preliminare arată astfel: Medvedev – 68,9%; Ziuganov – 18,4%; Jirinovski – 10.2%; Bogdanov – 1,3% Noapte bună!

A propos, sper ca grănicerii democraţi de la aeroport să nu-mi facă greutăţi mâine la plecarea spre ţară, căci nu mi-e dor deloc de Siberia. Glumesc, desigur, deşi nu se ştie niciodată cu ruşii.

NOTA: Am incercat sa afisez acest text aseara, dar mi s-a terminat abonamentul de internet. Il public acum, din business lounge din aeroportul din St Petersburg. Intre timp s-au dat rezultatele aproape definitive. Candidatul puterii a obtinut peste 70% din voturi. Bravo lui Putin.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s