Cum poti recunoaste un om de încredere – Testul credinciosiei

golden-age.jpg 

…ceea ce ai auzit de la mine, în faţa multor martori,
încredinţează la oameni de încredere
 care să fie în stare să înveţe şi pe alţii
(2 Timotei 2:2)

1. Începe prin a încredinţa oamenilor sarcini de mică importanţă. Credincioşia este o trăsătură de caracter pe care dacă cineva n-o posedă, acest lucru se va vădi nu atât în lucrurile importante, ci mai ales în cele mărunte.

Cine este credincios în cele mai mici lucruri, este credincios şi în cele mari; şi cine este nedrept în cele mai mici lucruri, este nedrept şi în cele mari (Evanghelia după Luca 16:10)

2.     Observă credincioşia oamenilor în împlinirea responsabilităţilor lor seculare, cotidiene. Cine se vădeşte a nu fi demn de încredere în acestea, va fi la fel şi în lucrurile spirituale.

…întâi vine nu ce este duhovnicesc, ci ce este firesc; ce este duhovnicesc, vine pe urmă. (1 Corinteni 15:46)

3.     Urmăreşte cu atenţie felul în care se folosesc oamenii de bunurile altora, fie cele împrumutate, fie cele de folosinţă comună. Respectul proprietăţii altora este un semn al respectului faţă de persoane şi faţă de Dumnezeu.

Să nu furi [lucrurile, banii, timpul altora, sau cel comun, al tuturor]. (Exod 20:15)Să nu pofteşti casa aproapelui tău; să nu pofteşti nevasta aproapelui tău… nici vreun alt lucru care este al aproapelui tău. (Exod 20:17)4.   

  În concluzie, credincioşia faţă de Dumnezeu a unei persoane se vădeşte cel mai bine în credincioşia sa faţă de semeni. Un om de încredere în cele pământeşti, va fi de încredere şi în cele cereşti.

Dacă zice cineva: „Eu iubesc pe Dumnezeu” şi urăşte pe fratele său, este un mincinos; căci cine nu iubeşte pe fratele său, pe care-l vede, cum poate să iubească pe Dumnezeu pe care nu-L vede? (1 Ioan 4:20)

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Cum poti recunoaste un om de încredere – Testul credinciosiei”

 1. sper sa citeasca cat mai multi si sa-si faca testul! 😀 eu mi l-am facut! dar nu va spui punctajul 😉

  versetul de la punctul 2 e un piculet rupt din context, dar numai bun ca sa accentueze ceea ce vreti sa “accentuati”!

  testul trebuie facut de un credincios,nu? ca oameni de incredere, fideli, loiali, statornici, ba chiar si mai si, gasim si in alte locatii, nu?
  ___________

  Ai absoluta dreptate, Ciprian. Putintel rupt din context. In interesul cauzei 🙂 Sper sotusi ca nu un abuz hermeneutic (prea mare).
  Cred ca testul foloseste si unora si celorlalti. In ce ma priveste, decit un necredincios (sau chiar un credincios) neloial, prefer oricind un necredincion loial. Putina normalitate nu omoara pe nimeni. Mai ales ca este produs cu cerere mare si oferta redusa pe piata autohtona.
  Danut

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s