Derutele deconspirarii – pamflet stresat de sezon

Am revenit astăzi în ţară după două săptămâni de călătorie în Asia (dacă voi avea vreme, sper să vă povestesc câte ceva despre Thailanda şi China). Dat fiind că în ultima săptămână n-am avut acces la bloguri (ce să-i faci? cenzura comunistă, bat-o vina!) n-am realizat revărsarea de „adrenalină” de pe boguri, cum eufemistic o numea cineva, din jurul articolului scris de Radu Gheorghiţă pe Agora Christi.

În lume s-au petrecut între timp lucruri dintre cele mai importante: au fost alegeri în Pakistan şi Armenia, provinciei Kosova şi-a declarat independenţa, iar Fidel Castro a renunţat la conducerea Cubei, ca să nu mai vorbim de fascinanta competiţie între Barak Obama şi Hillary Clinton pentru alegerile americane.

Pe evanghelicii români, sau cel puţin pe bloguitorii dintre ei, se pare însă că aceste evenimente îi lasă absolut rece. Deconspirarea pare să fie un subiect mult mai „sexy”. Este atât de „fierbinte”, încât îi face să uite nu numai de buna cuviinţă, ci şi de cele mai elementare principii ale Scripturii care ar trebui să inspire relaţiile dintre noi.

Nu intenţionez să analizez aici textul lui Radu, faţă de care am şi eu de formulat o serie de critici, alături de aprecierile mele. O voi face în curând, sper, într-un text separat pe Agora Christi. De asemenea, daca eu aş fi făcut moderarea, probabil că aş fi lăsat să treacă mai multe comentarii decât a făcut Adi. Acestea sunt însă regulile lucrului în echipă şi eu sunt gata să mă supun lor. În cele ce urmează voi încerca mai degrabă să va împărtăşesc ce am simţit navigând astăzi prin textele şi comentariile de pe câteva bloguri.

Observ mai întâi apariţia unei noi „secte” pe plaiurile mioritice. Este vorba de secta „pătrăţoşilor”, care este gata să-şi apere guru-ul cu orice preţ, inclusiv cel al mojiciilor, al calomniei şi al ridiculizării celor care îndrăznesc a nu fi de acord cu ei. L-am avertizat pe Marius de mai multă vreme cu privire la pericolul acestui fenomen, dar se pare că orgoliul lui este măgulit de grupul de adulatori care îl înconjoară, aşa încât nu numai că îi tolerează, dar îi şi aţâţă uneori, fie asupra unor subiecte, fie asupra unor oponenţi. Cu toată modestia trebuie să vă spun cp lucrul acesta nu l-a învăţat de la mine, ci, probabil, de la mentorul lui actual. De data aceasta gazda bătăilor a fost Alin Cristea. Este drept să şi el are un talent inimitabil de a intra in gura (pătrată) a lupului.

Mă bucur că Radu a răspuns, cu fermitate, dar şi cu eleganţa care îl caracterizează, enormităţii potrivit căreia alegorizarea ar fi o „plagă” şi o „ruşine” pentru Biserică. Fraţilor, oare numai Mangaloy mai citeşte teologie în ţara asta?

Şi, fiindcă veni vorba de domnul Sebastian Mihăilă, am rămas interzis când am citit îndemnul la linşaj mediatic lansat în mod repetat de Marius, şi de alţii, la adresa lui, ca si a blogului Agora Christi, pentru simplul motiv că a acceptat un ping back de la el (!!!), aşa cum a făcut-o şi cu cele de la Marius şi nu s-a conformat ultimatumului pătrăţos de a şterge acel text de pe blog. Motivul ar fi, zice-se, în primul rând limbajul „colorat” al celui dintâi (lasă, că nici Marius, sau eu, dacă veni vorba de asta, nu suntem uşă de biserică în acest sens, ca să nu mai vorbim de bălăcărelile de care sunt pline comentariile pătrăţoşilor, pe care Marius le găzduieşte cu părintească gingăşie pe blogul lui). Este blamată apoi în mod violent poziţia presupus „anticreştină” a lui Mangaloy. Ce ziceţi, fraţilor (şi surorilor, o, sancta simplicitas!), nu-l ardem pe rug în piaţa publică, ca pe Miguel Servet, că doar avem exemple celebre în acest sens? Despre iubirea vrăjmaşilor şi întoarcerea obrazului nu scrie oare în Biblia voastră pătrăţoasă?

Degeaba au fost lansate, în mai multe rânduri şi de către mai multe persoane, apeluri la moderaţie şi raţiune. Zelul justiţiar al pătrăţoşilor împotriva „duşmanului de clasă” n-a putut fi oprit cu nici un chip. Astfel, s-a ajuns până acolo încât Alin Cristea a fost acuzat că ar fi plătit de cineva (oare de cine?) pentru a-i face opoziţie lui El lider massimo. Nu ştii dacă să râzi sau să plângi când citeşti asemenea enormităţi. Ai impresia că te afli în plin Orwell.

Mărturisesc că nu sunt chiar atât de dus la biserică cum este gaşca „pătrăţoşilor”. De aceea am reuşit să trec cu uşurinţă peste „culoarea” limbajului domnului Mihăilă şi mi se pare că ceea ce spune el are mult mai mult sens decât are adeseori bâiguiala adulatorilor „şefului de trib” pătrăţos. În ce mă priveşte îmi produce greaţă mai degrabă făţărnicia religioasă a celor care se pretind ucenicii lui Cristos şi îţi spun „frate”, după care te lovesc cu pumnalul (cuvintelor) pe la spate. Dacă este să duc acest argument până la capăt, am să vă spun că decât tovărăşia fariseilor, prefer compania curvelor şi a vameşilor (cine citeşte Scriptura, înţelege ce vreau să spun – orice asemănare cu realitatea este pur întâmplătoare).

Observ cu uimire modul deşănţat în care este promovat antiintelectualismul pe unele dintre blogurile evanghelice. Cuvântul „intelectual”, aplicat cu dezgust celor de pe Agora, a devenit înjurătura preferată a pătrăţoşilor (inclusiv a celor cu doctorate!!!) faţă de toţi cei care se fac vinovaţi de păcatul capital de a avea câteva clase în plus faţă de ei. Cred că nu mai durează mult şi vom citi pe aceste bloguri, scris cu mânie proletară, „moarte intelectualilor” şi „noi muncim, nu gândim”. În aceeaşi arie ideatică se cuprinde şi acuzaţia de „mediocritate” (traducerea lui Marius pentru „decenţă”) la adresa autorilor care scriu pe Agora. Desigur, fiecare are dreptul la propria opinie, dar atunci când asemenea acuzaţii sunt lansate de alţi „catehonţi” la adresa unui Pleşu ori Patapievici, vă mărturisesc că ne simţim într-o companie absolut onorantă.

Procesele de intenţie abundă în aceste texte. Astfel, Marius afirmă fără să clipească (conştiinţa ăi era in pauză, probabil) că acest text poartă o „mască ştiinţifică”, cu alte cuvinte, Radu ar încerca să-şi ascundă intenţiile perverse sub o falsă acribie ştiinţifică. Acelaşi prolific autor de opinii gratuite afirmă că Radu ar fi publicat acest text nu din proprie iniţiativă, ci din pricina unor „sfătuitori neînţelepţi” sau a unor „împingători răutăcioşi”. Pentru liniştea lui sufletească îl informez că nu am citit acest text înainte de a fi fost publicat, iar Adi, care l-a citit înainte, a fost critic faţă de el. Noi însă credem cu adevărat în democraţie şi în libertatea academică, inclusiv în aceea de a face greşeli.

Într-un singur punct cred că Marius are dreptate şi anume când spune că avem de-a face aici cu un text eminamente personal şi subiectiv. Şi nici nu se putea altfel, dat fiind modul josnic şi incalificabil în care Nick a fost tratat de către „emanuelişti”. Era de datoria lui, ca fiu, să-şi apere tatăl. Vina lui, cred eu, este că a mers prea departe cu încercarea de disculpare. Este însă vorba de un delict din dragoste şi orice om care are inimă poate înţelege asta. Desigur, aceasta este o slăbiciune de care nu-i putem bănui pe pătrăţoşi. Vigilenţa lor revoluţionară trebuie să fie mereu la pândă, pentru a identifica duşmanul de clasă şi a-l lichida fără milă, în numele clasei muncitoare evanghelice atotbiruitoare. Ptiu drace!

Suprema enormitate a acestei campanii antiagoristice constă în acuzaţia că scopul „lunii deconspirării” ar fi, nici mai mult, nici mai puţin, decât „oprirea mărturisirilor (care mărturisiri?) şi a deconspirărilor (a propos, când au început, că n-am observat?)”. Marius, patetic, aşa cum este el uneori, secondează această idioţie, afirmând sentenţios că mesajul nostru (subliminar, cum altfel?) ar fi: „nu acum, nu voi, nici noi; nu vă luaţi de ei”. Mi se pare că aici antipatia subconştientă a lui Marius faţă de Radu îi joacă feste şi îl face să frizeze patologicul.

Din fericire, în compensaţie, găsim pe blogul lui Marius un admirabil „medalion Nick Gheorghiţă”, semnat Doru Radu. De ce nu mă mir oare că acest text de bun simţ a trecut neobservat pe sub ochii orbiţi de oră de clasă ai pătrăţoşilor? Doamne, ce bine ar fi ca eu să nu am dreptate!

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

20 thoughts on “Derutele deconspirarii – pamflet stresat de sezon”

 1. Asta vi se aplica si d-voastra domnule Manastireanu.

  __________________
  Si dvs aveti dreptul la propria opinie, ca noi toti. Iat-o, deci, afisata aici.
  Danut

  Like

 2. […]

  Danut cred ca demersul tau se potriveste de minune cu cel care in general trebuie sa faca mentiunea “fara periute”.

  Chestia aia superba, “sincer zic”, care denota de la o posta sinceritatea.

  Ai ceva mai bun, atunci lasa-ne sa vedem si noi, nu te putem lua pe cuvant. Sper ca nu te superi, dar pana acum nu ai dovedit-o.

  Sunt Vlad L, ca sa nu ai impresia ca ma ascund, odata “logged in” apare blogul.
  Poti cenzura comentariul, din fericire nu si parerea, aceasta poate fi cel mult cenzurata, asa cum spunea si Mia, de ceea ce oferi tu, deocamdata…
  ______________

  Dupa cum vezi, n-am cenzurat interventia ta. In afara de a ma acuza in mod implicit de minciuna. n-ai facut nimic grav. Si in definitiv este dreptul tau sa crezi ce vrei. Ca si al meu, de altfel. Iar pe linga modul ireverentios, licentios si complet fara perdea in care te exprimi pe alte bloguri, asta e nimica toata.
  Si, apropos de asta, mi se pare o suprema magarie a incerca sa-ti faci publicitate pe blogul meu pentru porcariile pe care le scrii despre mine pe blogul tau. Imi multumesc pentru ele, dar incearca in alta parte.
  Sa stii ca nu-ti doresc ca altii sa se poarte cu tine asa cum te porti tu cu ei, caci asta ar fi un adevarat blestem.
  Sanatate.
  Danut

  Like

 3. “…că trăim într-un domeniu al diferenţei reprimabile şi ignorabile, al simplei neasemănări.”
  …aista-i un citat de nu ştiu unde. Dar cred că e io bună descriere a modului în care îi tratăm pe cei pe care considerăm că nu merită să-i înţelegem: pe cei pe care îi privim ca fiind irecuperabil nebuni, proşti, meschini sau păcătoşi.
  Asemenea oameni nu sunt consideraţi posibili parteneri conversaţionali, ci , cel mult, mijloace în vederea atingerii unor scopuri.
  Noi credem că nu avem nimic de învăţat de la aceşti oameni, căci mai bine am muri decât să împărtăşim credinţele care presupunem că sunt centrale pentru identitîţile lor de sine.
  Unii oameni gândesc despre evrei şi atei în aceşti termeni. Alţii gândesc astfel despre nazişti şi fundamentaliştii religioşi.

  Atunci când ne trezim reacţionând cu indignare la nazism şi fundamentalism, ar trebui să ne gândim bine înainte de a acţiona. Căci ilustrăm tocmai atitudinea pe care pretindem că o dispreţuim. Această derută ne-ar putea face să ne întrebăm dacă ceea ce considerăm în românia la ora actuală ca fiind o cultură democratică nu este egală în premise cu cea a vandalilor sau a mentalităţii gulagului ilustrat de soljeniţân.
  Din păcate observ această atitudine la mine.
  Şi la alţii, dar mai important pentru mine este faptul că eu însumi am această atitudine.
  Mă întreb totuşi, în lumina unor comentarii referitoare la 2 texte pe care le-am scris acum o săptămână, dacă sunt singurul ce recunoaşte această aproape-inconştientă-atitudine la el însuşi.

  Cu respect,
  Sebastian Mihăilă

  _____________

  Dragul meu,
  Cred că ai mare dreptate. Văd şi eu în mine aceleaşi porniri.
  În acelaşi timp, nu cred că toate aceste ideologii sunt egale. Atunci când se ucide sau se distrug conţtiinţe în numele acestor idei, nu cred că mai putem să le tratăm cu detaşare intelectuală, căci este vorba de o chestiune de viaţă şi de moarte, care, pentru mine ca creştin are valoarea supremă.
  Sănătate.
  Dănuţ

  Like

 4. Danut M. am citit articolul si cele in context, cred ca ai vorbit c-am tare impotriva lui Marius C, el intreba pe Radu Ghe. la un moment dat: “care este alternativa la ceea ce a facut Danut Manastireanu si Daniel Mitrofan”?

  El a vorbit de bine de tine, (in contextul asta cel putin) tu ai vorbit tare impotriva lui. Am vazut ca aveti o relatie frumoasa si cuvinte cumpatate. Poate ai vrut sa vi in ajutorul lui Radu Ghe. si asta este bine, insa motivele nu prea erau.

  Nu vreau sa iau aparearea lui Marius C, desi il respect si apreciez mult, eu sunt de parere ca ce a scris Radu Ghe este plauzibil (daca a fost o aluzie la situatia lui Marius C, nu stiu, ar fi necinstit, situatia cu tatal), insa interpretarea data, nu mi se pare asa stufoasa, si de fapt are sens. Nu am vazut ca ar fi vrut sa astupe pacatele “inaintasilor”, ci cum sa le tratezi.

  Ideea rugaciunii lui Daniel in babilon, este relevanta.

  Am vazut parerile unor oameni de care am auzit multe lucruri bune: Daniel B, Cristi B, Marius C, Radu G. Au vorbit cumpatat, dar eu as zice sa nu ne calcam pe picioare, sa tragem toti in aceeasi directie.

  Sa nu creem impresia dezacordului, nu cred ca este grozav. Tu si Marius ati incheiat discutia fain. E bine ca si ceilalti sa puna cap la cap parerile, vorba lui Wurbrand atunci vedem si noi tot “elefantul”, ca unul vede urechea, altul coada, trompa, etc.

  Numai de bine!

  Like

 5. Danut,
  Sint olteanca si am facut facultatea la Bucuresti. Ai fost in casa la noi cu Mihaela, prietena ta atunci care te vizita in armata. Iar dupa aceea ne-am intilnit de mai multe ori in casa sorei mele la Bucuresti(ultima data ne-am intilnit acum 4 ani la nunta nepoatei mele tot la Bucuresti). Cred ca nu mai e un mister cine sint. Stiu ca numele de familie nu iti spune nimic, iar cu cel avut inainte de casatorie nu ma pot decit mindri, dar pentru ca prea multa lume intra pe aceste bloguri, de asta nu am vrut sa mi-l dau.
  ____________

  Draga Mioara,

  Inteleg acum cu cine vorbesc.

  __________
  Sa incep cu punctul in care sint de acord cu tine: nici eu nu suport nici laudele si nici prostia sau ignoranta, dar din nefericire le cam gasesti la rang de virtute peste tot.
  Cam de aici incepem sa avem pareri diferite, dar cred ca e normal sa fie asa.
  Convingerile politice mi le-am format in urma experientei mele in tara unde traiesc de 18 ani si nu are nimic de a face cu nici o dreapta religioasa crestina.
  Nu-ti fac proces de intentie, nu-ti stiu motivatiile si sincer nici nu ma intereseaza, dar ma gindesc de ce ma judeci tu pe mine ca iti fac proces, cind tu faci acelasi lucru cu altii. De unde stii tu care sint intentiile lui Daniel Mitrofan? Il cunosti? Ai stat de vorba eu el? Acum imi vei zice ca tin cu el. Nici pe departe, dar de cunoscut il cunosc foarte bine si stiu ce fel de crestin este si nu am decit admiratie pentru el si familia lui. Nu e nici perfect, nici sfint dar are mare frica de Dumnezeu. Eu cred ca in ziua judecatii si tu vei avea mari surprize cind vei vedea ca poate si tu i-ai acuzat pe altii fara sa cunosti intentiile lor, asa ca surpriza asta probabil o vom avea amindoi si multi altii.
  ___________

  Ai dreptate. Toti vom avea surprize in ziua aceea. Cred insa ca te inseli din nou. Stiu mult mai multe decit tine despre dedesubturile publicarii cartii lui Daniel Mitrofan. N-am pretins insa niciodata ca stiu care au fost adevaratele intentii ale autorului. Pe astea le stie doar Dumnezeu. Ce a scris insa poate fi analizat de oricine.
  In plus, in ce masura ar justifica procesele tale de intentie faptul ca eu i-as face acest lucru lui Daniel. Innegrindu-ma pe mine incerci sa te albesti pe tine? Aceasta stratagema este intotrdeauna perdanta. Ar fi fost mai cinstit sa spui, ‘Imi pare rau,. Am gresit aici’.

  ___________

  Sa stii ca pe Marius nu il cunosc, dar ma simt mai aproape de ideile si felul lui de a gindi si nu cred ca asta e un pacat. Nu ii iau apararea, iar tu nu imi esti deloc antipatic si daca asta crezi, imi pare rau pentru ca nu asta mi-a fost intentia. Deasemenea nu mi se pare ca e corect sa spui ca Marius isi iroseste darurile pe lucruri de nimic, pentru ca mie mi se pare ca acelasi lucru il faci si tu.
  __________

  Desigur, tu ai dreptul la parerea ta si eu la a mea. Suntem chit. In rest, cine are dreptate (daca unul dintre noi sau daca niciunul, ori amindoi intr-o anumita masura) vom vedea la judecata. Pina atunci nu putem decit sa ne lasam calauziti de constiinta, atit cit este ea luminata, sau nu, de Duhul Sfint.
  __________

  In rest,…. nu ma mai deranjeaza multe lucruri, pentru ca am incetat sa mai am pretentii chiar si de la cei care as astepta mai mult. Sa stii ca tot ce ti-am scris a fost fara rea intentie si mai ales fara rautate pentru ca nu am plecat urechea la tot ce am auzit in ultimii ani vorbindu-se. In general imi formez opiniile pe ce constat eu, nu pe povestirile altora, asta nu inseamna ca nu gresesc. Sa te ajute Domnul sa vezi unde gresesti si acelasi lucru mi-l doresc si mie. Sa auzim numai de bine. Mioara
  __________

  In final, iti multumesc pentru ca ti-ai luat oboseala de a-mi scrie. Nu te-am banuit nicidecum de rele intentii. Repet, asta nu e treaba mea. In general pacatyiesc mai degrana avind prea mare incredere in oameni. Dar daca m-am fript odata, incerc sa invat din asta. Nu-mi place sa fiu prost de doua ori, desi mi se mai intimpla.
  Sanatate.
  Danut

  Like

 6. Draga Mia,
  Nu-mi dau seama daca ne cunoastem sau nu. Daca esti fata blonda din Timisoara care a facut facultatea la Iasi, atunci te salut.
  Iti multumesc si tie pentru mustrarea prieteneasca si ma rog sincer ca, daca este de la Duhul, acesta sa creeze si in mine aceeasi convingere, pe care, iti marturisesc, deocamdata n-o am. Daca te vei ruga pentru mine, nu vei gresi cu nimic. Poate ca asa ‘te va minca mai putin la limba’.
  Daca m-ai cunoaste mai bine, ai sti ca nu fac deloc caz de diplomele mele, dar nu pot suporta laudele desantate la adresa prostiei si a ignorantei.
  Se poate sa avem convingeri politice diferite. Ale tale banuiesc ca sunt formate de asa-zisa dreapta religioasa americana, care pe mine ma lasa rece. Eu pot sa accept sa gindesti astfel si nu incerc sa te demoniez pentru asta. Tu poti?
  Observ ca incerci si tu sa-mi faci proces de intentie. Oare esti Dumnezeu, ca sa pretinzi a sti ce motivatie am eu cu publicarea propriului dosar. Te asigur ca in ziua judecatii, cind gindurile ascunse ale inimii vor fi date pe fata, cu siguranta ca te vei rusina de usuratatea cu care dai sentinte. Cred ca Dumnezeu este mai calificat sa faca asta.
  Eu n-am impiedicat pe nimeni sa-ti publice propriul dosar (dimpotriva, indemn, oricind pot, pe oricine s-o faca) si nici n-am afirmat ca as fi mare erou. Este suficient sa citesti documentele din dosar ca sa vezi ca nu e asa. Unul care ar vrea sa-si construiasca o aura de erou ar ascunde multe dintre lucrurile de acolo. Repet, intr-o zi te vei rusina de rautatea si nedreptatea din spatele acestor acuzatii gratuite.
  Inteleg ca-l simtatizezi pe Marius si ma antipatizezi pe mine. In definitiv este dreptul tau. Si eu il apreciez pe Marius si tocmai de aceea sunt aspru (poate prea asprun?) cu el. Este insa un delict din dragoste, caci il vad ca isi iroseste darurile nenumarate cu lucruri de nimic.
  Asta cred eu, si in virtutea acestei convingeri actionez.
  Se poate foarte bine sa ma insel, si daca voi ajunge vreodata la acea convingere, ma voi cai. Public. Pina atunci insa da-mi dreptul de a face asa cum imi disteaza constiinta.
  Iar daca acest lucru te deranjeaza, imi pare rau, dar poate este mai bine asa. Ranile facute de prieteni sunt de preferat sarutului iudelor.
  Danut

  Like

 7. Danut, ma pisca pe limba de mult sa fac citeva comentarii, dar m-am abtinut de fiecare data, mai mult din respect pentru acel Danut pe care l-am cunoscut prin 1977, mai smerit, mai controlat.
  Dar acum cind am citit comentariul tau cu “modestie” m-a cam apucat risul. Tu si modest nu se prea potriveste. Poate in vremuri de mult apuse sa mai fi fost si asa, dar nu in ultimii ani. Nu m-a surprins sa vad ca jignesti oameni care comenteaza prin alte parti, sa crezi ca cineva ar putea fi deranjat ca ai tu citeva clase in plus,… Sa stii ca nu educatia te face mai bun sau mai credincios,… ai mai multe informatii si pe acelea le poti interpreta cum iti vine tie, ca si cea cu “competitia fascinanta” dintre Obama si Clinton. Asta chiar m-a dat gata, nu stiu ce ai vazut asa de fascinant, in afara ca marea majoritate a “stricatilor” de la Hollywood sint de partea unuia sau altuia din ei. Dar aia macar au o scuza, in afara ca au bani multi, sint analfabeti, dar tu?
  Asta ma pune pe ginduri si sint tot mai convinsa ca ceva nu e in regula. Stiu ca in ultima vreme ai devenit un fel de “Ghita Contra”, ca ai Biblia ta, poate si biserica ta, ca la cea care mergeai pe vremuri stiu sigur ca nu mai mergi. Ai multa aroganta in tine si privitul de sus sa stii ca nu iti face decit rau. Spui sa ne rugam pentru Rasvan, de acord, rugaciunea e buna si folositoare si nu e nici o data prea multa, dar esti tu (un crestin cu state de plata vechi) un adevarat exemplu pentru el? Vede el un Hristos adevarat in tine si marturia ta? Pentru mine asta e ce conteaza, in rest,….. apa de ploaie, vorbe si hirtii fara valoare.
  Crezi ca esti singurul care ai dosar de urmarit, care ai “suferit” in vremea comunista? Nu crezi ca sint altii care au suferit mult mai mult si nu isi flutura suferintele pe la nasul altora,…. sau tu ai dreptul sa publici documente, dar altii nu. As vrea sa imi mentionezi si mie unde sint acele atacuri la adresa lui Radu Gheorghita, ca eu nu prea am vazut decit raspunsuri la comnetariile lui, unele ridicole pentru pretentia de mare om care o are.

  Domnul sa se indure de tine, ca potential ti-a dat si El sa se indure si de mine si de noi toti, ca fara El, nici o hirtie si diploma nu ne foloseste la nimic.

  Like

 8. eu astept sa ne povestesti despre calatorii…stii ca asta imi place.

  _________

  Din pacate trebuie iarasi sa plec din tara, de data asta la St Petersburg, pentru vreo saptamina. Sper sa am vreme acolo sa scriu si ca FSB-ul sa nu blocheze blogurile ca securitatea chineza.
  Danut

  Like

 9. Danut,

  De cand ai aparut in blogosfera am considerat prezenta ta aici ca un câstig imens si, fara periute – nu cred ca ai nevoie de ele – m-am bucurat de mai toate luarile tale de pozitie. Dar trebuie sa recunosc ca pe multe le-am anticipat oarecum, insa nu si acest post care m-a luat total prin surprindere. Crede-ma ca dincolo de aprecierea demersului am ras cu lacrimi la cele scrise de tine. Mai ales chestia cu noua “secta” cât si ideea ca Alin e platit sa-i faca opozitie lui “El lider massimo”… dom’le sunt de antologie! O fi asta un ‘tzunami’ cum zice Ionatan, dar macar tu pari sa-ti tii bine fracul pe tine, cu eleganta si umor englezesc. Felicitari!

  ________

  Dupa cum vezi, Mihai, nu toata lumea este de acord cu mine (sau cu tine). Si asta este bine, chiar foarte bine. ar fi teribil de plictisitor, ba chiar peroculos, sa fie altfel.
  Daca alaturi de pareri, pro sau contra, ar aparea si argumente, ar fi extraordinar. Dar ma tem ca astept cam mult de la unii dintre cei care au obiceiul comentariilor facile pe bloguri. Ma refer la cei “cu idei putine dar fixe’, vorba ‘poetului de cintare’ 🙂
  Danut

  Like

 10. Frate Danut,credeam ca fiind mai “in varsta’decat ALIn,puteti citi cu mai multa “maturitate”tot ce a picurat el din timp in timp,cu venin ,numai si numai pentru a provoca.
  Imi pare ..nu stiu cum sa spun ,,sa va aud cu “ptui drace”…nu va sade bine…deloc,daca pe Alin,l-am ami scuzat fiind mai tanala prestanta dv….
  Imi pare tot asa de rau,ca nu pot scrie aici,din rusine si oricum nu mai folosesc asemenea limbaj,ceea ce scrie […] pe blogul lui,unde am intrat ca sa vad ce om este,pt.ca Rasvan ne -a spus sa ne rugam pentru el,inca nu stiam ce cuvinte abjecte foloseste,si ma gandeam ca oricum saracul e un om pierdut…dar de aici si pana la cea mai de jos vulgaritate,,,atunci cum sa nu te superi,cand vezi ca fratii tai..se ascociaza nu disociaza de el..
  Oricum astept sa-mi spuneti ca nu v-ati alturat celor care sub diferite pretexte se iau mereu de fratele Mariu Cruceru…mereu,,
  ca si cel al comentariilor noastre,pentru care nu odat ne critica..
  Pot oare fratii sa se apropie de cei care au de la Dumnezeu o mai mare chemare?
  sau trebuie sa-i blameze,facand bucuria celui rau?
  Domnul sa va fie calauza si sa va insoteasca,sa va dea lumina si puterea de a vedea numai Adevarul.

  _________

  Stimata doamna,
  Va multumesc pentru mustrarea dvs., pe care o primesc bucuros, chiar daca nu sunt de acord cu ceea ce spuneti.
  Imi cer scuze, dar a trebuit sa cenzurez (cu […]) un apelativ jignitor, pe care l-ati preluat de la cei mai putin pudobonzi ca dvs. Nu cred ca se cade, mai ales cind ma obraziti pe mine pentru limbajul meu ‘colorat’.
  Cred ca faceti bine ca va rugati pentru Mangaloy. Va indemn insa sa va rugati si pentru Rasvan. Cred ca are nevoie chiar mai mare decit cel dintii, caci e ‘plin de fiere amara’, cum zice Scriptura.
  In ce-l priveste pe Marius, fiti linistita. Am toata simpatia pentru el si il pretuiesc mai mult decit dvs. Dar tocmai pentru ca stiu ce valori a pus Dumnezeu in el (cu siguranta, mult mai multe decit in mine) trebuie sa-l mustru cu cea mai mare asprime (in mod public, pentru ca asa este si greseala lui) pentru ca in loc sa faca lucrarea lui Dumnezeu, la care este chemat, a devenit un fel de arma a celui care dezbina.
  Si, a propos, vad ca nu sunteti la fel de grijulie sa-l aparati pe Radu Gheorghita, pe care prietenii dvs. l-au minjit cu atita zel. Nu vi se pare ca este nedreapta aceasta cumpana cu care lucreti.
  Speram ca la virsta dvs. sa fiti o pricina de echilibru pentru cei mai necopti, nu sa-i asmutiti la vorbe grele si goale.
  Si, in final, va rog mult, nu-l mai ridicati in slavi pe Marius. Acesta nu este semn de intelepciune. Este si el om si stiti bine ca min dria merge inaintea caderii. Sa ne fereasca Domnul de ea si pe el si p mine, ca si pe dvs.
  Danut
  PS Nu am intentia de a incepe un dialog in doi cu dvs. Dar daca aveti comentarii de substanta la cele scrise de mine, sunteti binevenita oricind. Imi rezerv insa dreptul de a cenzura orice mi se pare abuziv. E dreptul meu, pe blogul meu.

  Like

 11. Draga Danut, dincolo de atacul vitriolic impotriva mea personal (vad ca limbajul si tonul iti este contaminat de “alinismele” pe care le recunosc deja foarte uşor), atac pe care il inteleg in context.

  Poate că nu conţinutul m-a rănit cel mai tare, ci epitetele.

  Ai putea totusi sa rezumi (iti cer acelasi lucru ca si lui Radu) acuzele impotriva mea?

  La textul de mai sus nu se poate raspunde decit intr-un singur fel.

  Cu dragoste!

  Asta ti-ai asigurat-o oricum din partea mea pe vecie! 🙂

  Ai putea totusi, dupa ce trece furtuna rodita din vintul semanat zilele astea, sa imi spui unde vezi tu incurajarea celor care au sarit la Alin, spre exemplu.

  Dumnezeu să ne dea lumină!

  __________________________

  Draga Marius,
  Cred ca nu te indoiesti de dragostra si pretuirea mea pentru tine, in ciuda optiunilor noastre radical diferite in plan politic si de alt gen.
  Din pacate duminica plec din nou din tara, pina pe 4 martie, de data aceasta in Rusia si raspunsul meu va intirzia p[utin. Dar te asigur ca-l vei primi. Datorez cel putin atit prieteniei noastre contondente din ultima vreme.
  Visez la vremea cind aceste dihonii vor trece si vom putea fi din nou, cu totii, de aceeasi parte a barierei. ma tem insa ca mai este pina atunci.
  Sanatate.

  Danut

  Like

 12. Draga Danut,

  ca de obicei
  te grabesti, te pripesti si dai sentinte la adrenalina, asa cum critici pe altii.

  Eu zic sa mai citesti o data ce am scris eu si apoi felul in care am raspuns la comentarii…

  Una dintre urmarile răscumpărării cred că este şi restaurarea capacităţii de atenţie….

  Aşa să ne ajute Dumnezeu!

  _____________

  Draga Marius,
  ca de obicei, nu pretind, ca altii, ca am intotdeauna dreptate. Aceasta este opinia mea, poate gresita, dar deocamdata asta este, cu privire la izbucnirile regulate de intoleranta ale acolitilor tai, pe care nicicum nu te obosesti sa le domolesti, ci le intretii si chiar le incurajezi. Daca am vreme, dar nu garantez, voi incerca sa-ti transmit, pe privat, si argumentele mele, culese din propriile tale comentarii si posturi. Poate ca astfel vei reusi sa te vezi in oglinda.
  Danut

  Like

 13. Oare a incerca sa ma tin departe de tot tzunami-ul asta si a-mi si justifica pozitia incurajand pe cei care isi manifesta optinunea asta ca o potita catre iertare (nu ignorare), e gresit? Nici eu nu mai stiu ce sa spun. Iar daca e sa fie razboi, nu pot decat sa plang… Atunci muzele tac.

  __________

  Draga Ionatan,
  cred ca tu “ai ales partea cea buna, care nu ti se poate lua”. Eu si Marius am ales angajarea, cu toate capcanele si riscurile ei. In ce ne priveste, muzele noastre probabil vor tacea uneori, uimite de cele ce aud. La tine insa nu este cazul. Poetii, iar nu teologii sunt cei care vor salva lumea.
  Sanatate.
  Danut

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: