Jurnal de călătorie

lamunte.jpg

Cei care mă cunosc spun că m-am născut în tren, chiar dacă în ultimele două decenii am schimbat încet-încet trenul pe avion.

Călătoria este a doua mea natură. Înainte de 1989, pentru că regimul comunist a refuzat în repetate rânduri să-mi dea un paşaport (fusesem invitat de Francis Schaeffer ca să petrec un timp la L’Abri – am să public cândva scrisoarea primită de la el, si de Navigatori,  să particip la o conferinţă în India; dar n-a fost să fie), m-am “răzbunat” călătorind în România. În vremea tinereţii circuitul cu trenul (la clasa a doua, desigur; cine avea bani de clasa întâia?) era abordarea predilectă. Până şi în luna de miere am fost în circuit :-)) Ce să fac? Atâta minte aveam pe atunci. Am călătorit apoi într-o veselie, inclusiv cu pruncii. Nu de puţine ori călătoream sus, pe suportul de bagaje, cu haine sub mine şi copiii pe picioare. (Acum n-o mai fac, de teamă să nu se rupă – nu de greutatea teologiei mele, ci din pricina kilogramelor în plus acumulate prin stilul meu sedentar de viaţa, când sunt acasă.)

După 1989 am avut şansa de a vedea câte ceva din lumea asta, mai ales Europa şi America, dar după ce m-am alăturat World Vision, natura mea călătoreaţă a căpătat noi valenţe. Călătoresc acum în medie cel puţin 150 de zile pe an, nu numai în cele 14-15 ţări în care lucrez, ci şi în alte locuri, pentru obiective legate de misiunea World Vision, a mişcării Lausanne (în a cărei comisie teologică am fost cooptat) şi pentru multe altele.

Prin anul 2000, unul dintre prietenii mei m-a provocat să scriu câte ceva despre călătoriile mele. Aşa am început să scriu un mic jurnal cu note de călătorie. La început l-am scris direct în engleză, aceasta fiind limba oficială în World Vision, alături de spaniolă şi franceză. Am realizat apoi că probabil prea puţini din afara României vor fi interesaţi în textele mele şi am încercat să le traduc. Asta m-a demobilizat şi m-am oprit pentru câţiva ani buni. Am decis însă reluarea acestei iniţiative şi sper ca după publicarea pe blog a textelor mele mai vechi, să încep a publica descrieri ale călătoriilor mele curente.

Astfel, joi 17 ianuarie, voi începe publicarea unei serii de texte despre călătoria mea în India, din vara anului 2000.  Dacă aceste relatări vă vor interesa, sper să reveniţi din cînd în când şi, de ce nu, să lăsaţi câte un comentariu, dacă veţi socoti că merită.

Să fiţi iubiţi.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Jurnal de călătorie”

 1. Marius, într-adevăr, poza este făcută la una dintre taberele noastre de vara, din 1993 dacă nu mă înşel. Ne numeam atunci, la mişto “comitetul central”. Ce tineri eraţi pe atunci şi tu şi Liviu, ca să nu mai vorbim de mine 🙂 Pe atunci şi Vasile Ernu era gata să se “compromită” cu noi. Cine ştie, pricepe…

  În ce priveşte călătoriile, există o singură diferenţă între unchiul Florea şi mine. Când eu plec, nevasta se bucură “să mai scape de o belea”. Desigur, după două săptămâni începe sa-mi simtă lipsa, ceea ce, cum se zice în popor, ve oferă şansa de a ne “împrospăta dragostea”.

  Like

 2. Ha, ce poză dulce,,, o uitasem…. merită evocată perioada aceea… merită…

  Auzi, Dănuţ, spun şi eu o vorbă pe care i-a spus-o mătuşă-mea unchiului meu, pastor, 55 de ani de pastorat..

  La fiecare sfîrşit de săptămînă pleca cu bicicleta pentru cîte trei zile, 70 de km…

  Era frustrată săraca tanti Florica că rămînea singură cu toate treburile casei

  La un moment a explodat…

  “Auzi, Floro, mamă-ta cînd te-a legănat aşa îţi cînta… plimbă-te, Floro, mamă, plimbă-te, plimbă-te… ”

  Aşa ai fost şi tu legănat….

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: