Joel Edwards numit în Comisia pentru Egalitate şi Drepturile Omului

joel_edwards.jpg

Joel Edwards, secretarul general al Alianţei Evanghelice din Marea Britanie a fost numit recent membru în Comisia britanică pentru Egalitate şi Drepturile Omului. Acesta este un organism public nondepartamental creat în baza Legii egalităţii promulgată în 2006, care răspunde pentru fondurile publice alocate, dar este independent de guvern. Comisia a fost formată pentru a garanta egalitatea din punctul de vedere al vârstei, etniei, genului şi al preferinţei sexuale.

Această numire a fost primită cu surprindere de media britanică, dominată de secularism dată fiind angajarea religioasă clară a acestui nou membru al Comisiei. Cea mai mare opoziţie faţă de numirea în comisie a unei personalităţi creştine conservatoare a venit însă din partea aşa-numitei Asociaţii Umaniste de Gay şi Lesbiene, care, prin vocea lui Jay Herrick afirmă că “Joel Edwards conduce una dintre cele mai homofobice organizaţii din Marea Britanie”.

Aşa cum se explică într-un articol recent din Christianity Today, putătorul de cuvânt al Comisiei a apărat numirea în Comisie a unui “lider religios şi a unei figuri proeminente a comunităţii de culoare”. În aceeaşi ordine de idei, Preşedintele acestei Comisii, Trevor Phillips, s-a pronunţat împotriva eliminării creştinismului din viaţa publică şi din şcolile britanice. “Negarea moştenirii religioase distinctive din Marea Britanie, cât şi a sărbătorilor din calendarul creştin, spune el, poate submina relaţiile în comunitate… Nici o persoană serioasă nu doreşte acest lucru.”

Joel Edwards este pastor ordinat al uneia dintre cele mai importante denominaţii caraibiene din Marea Britanie. El este, de asemenea, canonic onorific al Catedralei anglicane Sf Paul din Londra şi a primit un doctorat onorific din partea universităţii St. Andrews din Scoţia. A ajuns în Marea Britanie din Kingston, Jamaica, pe când avea vârsta de opt ani, şi a devenit în prezent unul dintre cei mai importanţi protagonişti de pe scena religioasă britanică. Joel a slujit într-un număr important de comisii religioase, guvernamentale şi publice, şi este prezent în mod regulat în media britanică şi internaţională. El crede cu tărie în importanţa promovării diversităţii. Este, de asemenea, un promotor al unităţii creştine, dar , aşa cum afirmă prezentarea lui de pe situl Alianţei Evanghelice britanice, “al unităţii cu un scop precis; acela de a vedea schimbare reală, în viaţa oamenilor şi a comunităţilor”. El a devenit secretar general al Alianţei în 1997.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Joel Edwards numit în Comisia pentru Egalitate şi Drepturile Omului”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: