Exerciţii de înţelegere IX – Despre toleranţă şi civilizaţie

Dorin Popa: Stiu ca ati intampinat mari piedici in a o infiinta.

Danut Manastireanu: Este adevarat. In definitiv orice lucru nou starneste reactii, si vreau sa va spun ca in acest caz au existat piedici care tin de o anumita mentalitate inca prevalenta in societatea romaneasca. Noi ne laudam ca romanul este o fiinta foarte toleranta. Eu vreau sa va spun, ca membru al unei minoritati, ca romanii sunt extrem de intoleranti mai ales in perspectiva religioasa.

Dorin Popa: Si eu, dupa ce am mers in strainatate, vad din perspectiva laica ca suntem intoleranti. Daca travesez pe culoarea rosie a semaforului in Canada sau in Statele Unite, si se apropie o masina, imi face semn sa continui. In plus, omul imi zambeste. Ori daca traversez aici, ma injura de nu ma vad. Si pot sa travesez si pe verde, ca tot ma injura. Cum sa fim noi toleranti? Asta e o minciuna.
Danut Manastireanu: Ne facem de fapt iluzii. Este suficient sa ne uitam la talk show-urile de la televiziune sau de la radio si vedem ca oamenii nu pot dialoga, nu se pot contrazice cu eleganta.

Dorin Popa: Sigur, Marius Tuca este un exemplu de intoleranta.

Danut Manastireanu: Daca e sa continuam lista, cred ca mai stam pana la sfarsitul emisiunii si nu o terminam. Este o tragedie.

Dorin Popa: Vad ca spuneti lucrurile pe fata, ma mir la cat sunteti de fin si de afabil in viata de zi cu zi. Ma mira ca spuneti lucrurile atat de dur. Dar probabil ca sunteti intr-adevar atat de contrariat de prea lunga vreme, si nu le mai tolerati la randul dumneavoastra.

Danut Manastireanu: Stiti ce se intampla? Eu cred ca avem o teribila capacitate de autoinselare, ca popor vorbesc. Pe de alta parte ne inselam in mod constient pe noi insine ca indivizi. Daca continuam in stilul acesta, nu avem pur si simplu nici un viitor. Romania se indreapta politic inspre Europa, dar ca mentalitate se afla inca in Asia. Vreau sa va dau un exemplu. Am predat un an…

Dorin Popa: In Asia, in Asia ar fi foarte bine.

Danut Manastireanu: Eu stiu, depinde, s-ar putea sa avem opinii diferite despre Asia. Nu ma refer la Asia economica, ma refer la Asia ca mentalitate religioasa de exemplu.

Dorin Popa: Dar ca civilizatie…

Danut Manastireanu: Antica…

Dorin Popa: … Asia nu cred ca este chiar de neglijat. Ei sunt foarte disciplinati, ceea ce noi nu suntem.

Danut Manastireanu: Sigur, cand va referiti la civilizatia japoneza, daca va referiti la cea indiana mai putem discuta.

Dorin Popa: Nu, la cea chineza ma gandesc in primul rand, la cea japoneza, la cea coreiana. Totusi, toti sunt disciplinati.

Danut Manastireanu: Sigur ca da, asta tine si de o anumita dimensiune religioasa.

Dorin Popa: Daca ma gandesc la japonezi, care au posibilitatea sa castige destul de bine fata de alte tari, sunt destul de modesti si accepta salarii chiar mai mici decat ar merita, pentru binele tarii foarte mult merge la buget si nu este nici o problema acolo.

Danut Manastireanu: Dar nu sunt ei individualisti asa cum este civilizatia occidentala, europeana in primul rand, dar si cea americana, mai ales cea americana.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s