Liderii islamici îi felicită de Crăciun pe creştini

Un grup de lideri islamici a transmis felicitări de Crăciun creştinilor din lumea întreagă, felicitări ce urmează după chemarea din luna octombrie la un mai puternic dialog între cele două credinţe. Declaraţia islamică, semnată de 129 de importanţi exponenţi ai lumii musulmane, le mulţumeşte numeroşilor creştini care au răspuns la apelul din octombrie – intitulat “Un cuvânt comun între noi şi voi” – care a fost semnat în cea mai mare parte de aceeaşi musulmani.

Iniţiativa “Cuvântul comun” este sprijinită de Institutul Aal al-Bayt pentru Gândirea Islamică, condus de prinţul Ghazi bin Muhammad bin Talal al Iordaniei. Textul felicitării de Crăciun şi cel al apelului din luna octombrie pot fi citite pe situl proiectului, ACommonWord.com. În scrisoarea de Crăciun liderii islamici subliniază faptul că Crăciunul coincide cu încheierea pelerinajului anual al musulmanilor la Mecca. “Vă mulţumim şi vă dorim tuturor un Crăciun fericit şi paşnic, aniversând naşterea lui Isus Cristos”, citim în mesaj. “Noi musulmanii mărturisim că nu există altul decât Dumnezeu şi că Mohamed este Slujitorul şi Mesagerul Lui, şi că Isus este Slujitorul, Mesagerul şi Cuvântul Lui.”

În mesaj se mai exprimă speranţa că “Noul An va aduce vindecare şi pace lumii noastre suferinde. Refuzul lui Dumnezeu de a-l lăsa pe Avraam să îşi sacrifice fiul – dându-i în schimb un berbec – este o garanţie divină şi cea mai puternică lecţie socială pentru toţi urmaşii credinţelor avraamice, să facă tot ce le stă în putinţă pentru a salva, păstra şi preţui fiecare viaţă umană şi în special pe cele ale copiilor.” Se aminteşte că anul acesta liderii musulmani au dat o “istorică declaraţie ce afirmă sanctitatea vieţii umane – a oricărei vieţi umane – ca învăţătură esenţială şi fundamentală în islamism, asupra căreia sunt în acord toţi învăţaţii musulmani”.

În luna noiembrie, Papa Benedict al XVI-lea a răspuns scrisorii liderilor musulmani din octombrie printr-o scrisoare trimisă prinţului Ghazi, în care îl invită să îşi delege reprezentanţi pentru viitoarele reuniuni de dialog interreligios desfăşurate în Vatican.

(Ştire publicată pe situl Catholica la data de 27 decembrie 2007)

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

One thought on “Liderii islamici îi felicită de Crăciun pe creştini”

  1. Am afişat astazi pe blogul domnului Andrei Badin un raspuns legat de publicarea pe acest blog, în două posturi diferite, a acuzaţiilor aberante răspândite de domnul Pop în legatură cu semnarea de către mine şi Corneliu Constantineanu a mesajului creştin de răspuns la textul islamic “A Common Word”. Iată textul comentariului meu de pe acel blog:

    Stimate domnule Bădin,

    Am văzut numai acum postul dvs. pe această temă şi vă rog să-mi permiteţi câteva consideraţii pe această temă, dar fiind că sunt unul dintre cei doi teologi români care au semnat apelul respectiv.

    În ce priveşte argumentele împotriva acestei iniţiative, acestea se reduc de fapt la unul singur, reiterat aici şi de comentatorii dvs.: cum este posibil ca creştinii să-şi ceară iertare, câtă vreme musulmanii n-au făcut-o. Raspunsul este simplu. Mântuitorul ne învaţă că dacă ne ducem darul la altar (o metaforă pentru rugaciune) şi ne aducem aminte că cineva are ceva împotriva noastră, trebuie să mergem şi să ne cerem iertare, iar numai după aceea să revenim la datoriile noastre religioase. Cine nu pricipe asta, n-a înţeles nimic din spiritul creştinismului, care presupune închinarea la Domnul păcii, nu la Zeul războiului.

    În al doilea rând, îndrăznesc să vă sugerez să vă verificaţi sursele. Domnul Pop, sursa acestei ştiri, care semnează cu o mulţime infinită de pseudonime mesajele sale, este o persoană extrem de controversată şi puţin demnă de încredere în mediile evanghelice româneşti. Dacă doriţi să aflaţi cine este el cu adevărat, întrebaţi pe oricare dintre liderii evanghelici din Cluj si vă veţi lămuri.

    In al treilea rând, nu ştiu dacă aţi avut curiozitatea de a vă uita pe situl newswithviews.com, de pe care provine textul citat de dvs. Daca o veţi face, veţi realiza că cei care deţin situl sunt niste iluştri necunoscuţi, oameni animaţi de pasiuni fundamentaliste şi exclusiviste, în vreme ce marea majoritate a celor care semnează mesajul încriminat sunt teologi de primă mână din toata lumea.

    În ultimul rând, este absolut fals că noi “cerem iertare musulmanilor pentru crime pe care Biserica nu le-a săvârşit”. Textul semnat de noi spune în mod explicit: “Vrem dintru început să recunoaştem faptul că în trecut (de ex. în cruciade) şi în prezent (de ex. în excesele “războiului împotriva terorii”) mulţi creştini au fost vinovaţi, păcătuind împotriva aproapelui lor musulman” [We want to begin by acknowledging that in the past (e.g. in the Crusades) and in the present (e.g . in excesses of the “war on terror”) many Christians have been guilty of sinning against our Muslim neighbours.] Cred ca acest text este foarte clar si absolut decent pentru orice om normal.

    Pentru mai multe detalii asupra acestei probleme, puteţi explora două texte aflate pe blogul meu, la adresa: https://danutm.wordpress.com Un răspuns adresat domnului Pop şi un post mai recent, în care se menţionează salutul de Craciun şi recepţia favorabilă a mesajului nostru între liderii islamici.
    Vă doresc tuturor un an nou binecuvântat.
    Dănuţ Mănăstireanu, PhD

    Like

Leave a comment