Exerciţii de înţelegere I – Despre World Vision

Dorin Popa: Avem un invitat special, un om deosebit in persoana domnului Danut Manastireanu, care este director pentru marturia crestina si formarea spirituala pentru regiunea Europei de Est si a Orientului Apropiat, in cadrul fundatiei World Vision. Bine ati venit, domnule Danut Manastireanu, si pentru inceput va voi ruga sa detaliati, pentru ascultatorii nostri, care este preocuparea principala a acestei fundatii care este prezenta si in Iasi.

Danut Manastireanu: World Vision (WV) este o organizatie care in anul urmator va implini 50 de ani de existenta si, de asemenea 10 ani de existenta in Romania. Organizatia crestin-umanitara WV a inceput in perioada razboiului din Koreea si obiectivul ei este acela de a imbunatati viata copiilor prin actiuni de asistenta sociala, de interventie in situatii de criza, dar si prin actiuni sistematice. Vreau sa va spun ca, in acest sens, WV este implicat ca organizatie, in transformarea sistemului de ingrijire a copiilor in Romania si dezinstitutionalizarii copiilor orfani. Si accentul pus pe revenirea copiilor din institutii in familiile lor naturale sau in familii adoptive, se datoreste, in mare masura, efortului depus de WV. De asemenea, in perioada recenta, o noua campanie de transformare a sistemului de ingrijire a copiilor cu probleme speciale, a handicapatilor, cum, in mod oribil, li se spune in Romania, este o noua initiativa care a fost pornita de WV si care speram ca in cativa ani de zile va transforma atat mentalitatea, modul de raportare al romanilor in general la persoanele cu handicap, cat si intregul sistem institutional care se ingrijeste de aceste persoane.

Dorin Popa: Unde este sediul central al acestei organizatii?

Danut Manastireanu: Sediul central al organizatiei este in Monrovia, California, insa organizatia a trecut in ultimii ani de zile printr-o serie de transformari majore. De la o organizatie centralizata, de tip piramidal, asa cum erau multe dintre organizatiile americane, ea s-a transformat, in ultimii ani, intr-un parteneriat. Exista, cu alte cuvinte, birouri nationale in diverse tari ale lumii – fie birouri-suport, concentrate pe obtinerea de donatii, in mod special prin folosirea unor sisteme de sponsorizare a copiilor, un sistem folosit cu foarte mult succes de WV, fie birouri de teren, in care fondurile adunate de WV sunt utilizate pentru rezolvarea problemelor de saracie cu care se confrunta tarile respective. In afara organizatiilor nationale care sunt membre ale parteneriatului, exista ceea ce se numeste WV International, care este impartita in patru regiuni ale lumii, una dintre ele fiind regiunea Europei de Est si a Orientului Apropiat, din care face parte si Romania. Sediul acestei subsectiuni regionale este la Viena, si ea cuprinde in prezent circa zece tari. In afara de Romania, este vorba de Albania, de Muntenegru, de regiunea Kosovo, de Bosnia, apoi sunt Georgia, Azerbaijan si Armenia, si, in sfarsit, doua zone din Orientul Apropiat si anume Libanul si zona palestiniana a Israelului.

Dorin Popa: Cum va ganditi sa va organizati activitatea de director pentru marturia crestina si formarea spirituala? Care vor fi mai exact responsabilitatile dumneavoastra si cum va veti organiza pentru aceasta activitate?

Danut Manastireanu: Aceasta slujba este o noua initiativa in cadrul World Vision. Interesant este ca atunci cand am avut interviul de angajare, in momentul cand l-am intrebat pe directorul regional in ce consta aceasta slujba, raspunsul lui a fost: “you tell me”, adica, sa-mi spui tu in ce consta aceasta slujba. Cu alte cuvinte, tu esti specialistul, te rog sa formulezi un proiect si sa-l pui inaintea mea ca sa-l discutam. In concluzie, este vorba de o slujba care va trebui inventata.

Dorin Popa: Cum stati cu inventia?

Danut Manastireanu: Incet. Ma gandesc. Prima perioada este una de cercetare, de meditatie daca vreti, de verificare a resurselor. Slujba are in definitiv trei obiective. Primul este acela de creare a unor programe pentru formarea spirituala a stafului WV, a personalului care lucreaza in diverse tari ale acestei regiuni. Al doilea obiectiv este intarirea marturiei crestine prin actiuni de caritate indreptate catre imbunatatirea vietii copiilor. Al treilea obiectiv este acela de a stabili relatii si de a lansa dialoguri cu bisericile din zona. Motivul pentru care am fost solicitat in aceasta slujba este, in esenta, preocuparea mea pentru studierea teologiei ortodoxe, pentru ca, in mare majoritate, aceste tari, in afara de doua sau trei, sunt tari crestine, in care Biserica Ortodoxa joaca un rol important. In principiu, slujba este una de consilier pe langa directorii nationali ai birourilor WV care lucreaza in aceste tari si obiectivul este de a crea, in parteneriat cu acesti directori, programe care sa raspunda la nevoile spirituale concrete din aceasta zona.

Dorin Popa: Deci veti calatori mult?

Danut Manastireanu: Intr-adevar, voi calatori destul de mult. Probabil totusi ca nu atat de mult in primul an. Obiectivul concret este ca in primul an de zile sa fac cate o calatorie de contact in fiecare dintre tarile din zona, pentru contacte directe cu directorii nationali, pentru cunoasterea personalului si pentru analizarea situatiei de pe teren. Vor fi de asemenea intalniri centralizate cu acesti directori, pe chestiuni specifice, urmand ca in al doilea an, dupa crearea unui program de lucru, sa trecem la actiune si, atunci, foarte probabil, activitatile si calatoriile se vor inmulti.

Dorin Popa: Si cat timp veti sta la Viena in general?

Danut Manastireanu: Timpul petrecut la Viena va fi foarte redus. Nu cred ca voi sta mai mult de doua-trei saptamani pe an, pentru ca desi sediul este acolo, activitatile principale sunt in birourile nationale.

Dorin Popa: Dar pe coordonatorii programelor W.V. din Romania ii cunoasteti?

Danut Manastireanu: Desigur. Eu sunt membru al bordului W.V. Romania, de aproape cinci ani de zile. In aceasta calitate am cunoscut aproape intreg personalul, cu care m-am intalnit in diverse ocazii, atat in Bucuresti, in biroul central, cat si in alte locuri.

Dorin Popa: Si cine conduce biroul national?

Danut Manastireanu: Directorul W.V. Romania este domnul Christopher Shore, cetatean canadian, care va fi, foarte probabil, ultimul director strain al acestei organizatii in Romania. Membrii bordului, cu exceptia domnului Philip Hunt, care este director regional, si a lui Chris Shore, sunt romani. Decizia bordului este ca intr-o perioada de trei la cinci ani W.V. Romania, care a devenit recent membru al parteneriatului international W.V., deci un birou independent, va avea un director roman care sa conduca destinele sale ca o organizatie pur romaneasca.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s