Papa încurajează dialogul catolico-baptist

06.12.2007, Vatican (Catholica)

Pentru ca dialogul dintre baptişti şi catolici să avanseze, punctele de neînţelegere trebuie dezbătute cu un spirit deschis, cu respect şi fidelitate faţă de adevărul lui Cristos, a afirmat Papa Benedict al XVI-lea astăzi, primind în audienţă o delegaţie a comisiei mixte internaţionale la care participă Alianţa Mondială Baptistă (AMB) şi Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, comisie reunită în Roma în aceste zile. Discuţiile reprezintă runda a doua din cea de-a doua serie de conversaţii dintre AMB şi Vatican. Tema întâlnirii este “Cuvântul lui Dumnezeu în viaţa Bisericii: Scriptură, Tradiţie şi Koinonia”. Prima serie de discuţii a avut loc între 1994 şi 1988. A doua serie a început în decembrie 2006 în Birmingham, Alabama, şi va continua până în 2010.

Papa Benedict a spus: “Sper că discuţiile voastre vor fi rodnice pentru progresul dialogului şi pentru creşterea înţelegerii şi cooperării dintre catolici şi baptişti”. Conform Sfântului Părinte, acest moment “oferă un context promiţător de examinare a problemelor controversate precum relaţia dintre Scriptură şi Tradiţie, înţelegerea Botezului şi Sacramentelor, locul Mariei în comuniunea Bisericii şi natura primatului în structura de slujire a Bisericii.” Pentru ca reconcilierea şi fraternitatea dintre baptişti şi catolici să sporească, a spus Pontiful, “teme ca acestea trebuie să fie tratate împreună, cu deschidere, în respect şi fidelitate faţă de adevărul eliberator şi faţă de puterea mântuitoare a Evangheliei lui Isus Cristos”. Apoi a asigurat: “Astăzi, ca întotdeauna, lumea are nevoie de mărturia noastră comună despre Cristos şi despre speranţa pe care o dă Evanghelia”. Citând Conciliul Vatican II, Papa Benedict a spus că “lipsa de unitate dintre creştini contrazice făţiş voinţa lui Cristos, oferind o piatră de poticnire lumii şi dăunând sfintei cauze a proclamării veştii celei bune fiecărei fiinţe umane”. AMB cuprinde 214 de convenţii şi uniuni baptiste cu 36 de milioane de credincioşi botezaţi şi o comunitate de 105 milioane de membri. (SE07-14905)

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

One thought on “Papa încurajează dialogul catolico-baptist”

  1. ma bucur pentru pagina ecumenista- intradevar, nu mai avem timp si spatiu pentru conflicte laterale, cand ceea ce vine ne vizeaza in bloc pe toti.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s