Forumul Crestin Global, 2007

Intre 6 si 9 noiembrie 2007 a avut loc la Centrul de conferinte Jumuia din Limuru, Kenia, a treia intilnire a Forumului Crestin Global. Tema intilnirii din acest an a fost “Journey with Jesus Christ, the Reconciler”.

La conferinta au participat lideri a circa 250 de organizatii crestine din bisericile istorice, protestante, evanghelice si penticostal-carismatice din toata lumea, intre care si World Vision International.

Viziunea acestei conferinte este nu aceea de a crea o noua institutie, ci de a incuraja diversele biserici crestine in depasirea barierelor istorice care le separa, prin dezvoltarea de noi relatii, de incredere, cooperare si comuniune, pentru scopul comun al marturisirii lui Cristos.

Transcriu mai jos documentul final al acestei reuniuni. Multumim domnului John Tipei, Rectorul Institutului Teologic

Penticostal, pentru permisiunea de a folosi traducerea sa la acest text. Cei interesati pot accesa aici – mesaj-final-global-christian-forum-2007.pdf – textul cu diacritice in format PDF.

Va dorim lectura placuta.

Danut Manastireanu

________________________

Mesaj din partea Forumului Crestin Mondial catre fratii si surorile in Cristos din lumea intreaga

Global Christian Forum – Limuru, Nairobi, Kenya 2007
“Calatoria noastra cu Isus Cristos, autorul reconcilierii”

Salutari tuturor celor ce cheama Numele lui Isus Cristos ca Domn!

Noi, mai multi lideri crestini, barbati si femei care venim din 72 de natiuni de pe cinci continente si care reprezentam o gama larga de biserici, confesiuni si organizatii, ne bucuram de oportunitatea fara precedent pe care am avut-o in Limuru, din 6 pana in 9 noiembrie 2007. Noi, cei 245 de participanti am reflectat impreuna asupra calatoriei noastre cu Isus Cristos, autorul reconcilierii. Am fost provocati in timpul de studiu biblic sa reflectam asupra cuvintelor Apostolului Pavel care ne spune sa nu mai fim instrainati unii de altii, ci „impreuna cetateni cu sfintii, oameni din casa lui Dumnezeu .. Si prin El si voi sunteti ziditi impreuna, ca sa fiti un lacas al lui Dumnezeu, prin Duhul” (Efes 2:19-22).

Timp de aproape un deceniu, o viziune staruitoare a marcat activitatea Global Christian Forum ai carei participanti au dorit nespus sa aduca la aceeasi masa lideri de biserici si crestini din toate familiile si traditiile care marturisesc credinta in Cristos ca Mantuitor si Domn. Aceasta viziune reflecta de asemenea schimbarile dramatice care au loc in secolul al XXI-lea in sanul crestinatatii care creste atat de rapid in emisfera sudica. Reprezentanti ai bisericilor protestante istorice, ai Bisericii Catolice, ai bisericilor ortodoxe, ai bisericilor penticostale, ai miscarii evanghelice mai largi si ai altor biserici si comunitati crestine au simtit nevoia de a avea partasie impreuna, din pricina marturiei Evangheliei. In intalnirile regionale care au avut loc in America de Nord (2002), Asia (2004), Africa (2005), Europa (2006) si America Latina (2007), aceasta viziune s-a bucurat de o sustinere consistenta. Acum, aici in Limuru, am trait experienta unui eveniment istoric fara precedent, prin faptul ca pentru prima data s-au adunat participanti din intreaga lume.

Il slavim pe Tatal, Creatorul nostru, pe Cristos autorul impacarii noastre si pe Duhul Sfant, Mangaitorul nostru, pentru harul de a se fi format Global Christian Forum. Acest proces ne-a ajutat sa devenim mai constienti de existenta celorlalti crestini, sa ne intelegem mai bine unii pe altii si sa recunoastem ca Dumnezeu lucreaza in noi prin harul Sau.

Am fost invitati sa calatorim impreuna pe drumul credintei noastre, increzatori in calauzirea Duhului datator de viata a lui Cristos. Am fost incurajati sa pasim in afara perimentrului nostru familiar in care am fost obisnuiti sa stam si sa ne intalnim pe un teren comun unde sa lasam sa infloreasca increderea reciproca si unde sa putem celebra, intra in dialog si actiona impreuna spre slava Tatalui, a Fiului si a Duhului Sfant.

Dorinta noastra este aceea de a crea un spatiu deschis in care reprezentantii unei game largi de comunitati crestine si organizatii interconfesionale, care marturisim pe Dumnezeu in Trinitatea Sa si pe Isus ca fiind desavarsit in divinitatea si umanitatea Sa, sa se poata aduna pentru a promova respectul reciproc si pentru a discuta subiecte de interes comun.

Am inceput prin a depune marturii personale cu privire la intalnirea noastra cu Cristos si am fost imbogatiti in cadrul acestui forum in care fiecare din noi am putut sa ne exprimam credinta din contextul confesional in care ne aflam si sa reflectam asupra a ceea ce ar putea insemna umblarea noastra impreuna in ascultare de Cristos. Recunoastem ca avem puncte de vedere diferite cu privire la subiecte importante cum ar fi eclesiologia sau scopul evanghelizarii si al misiunii. Am pus bazele unui nou inceput in ce priveste cunoasterea celorlalti si dialogul dintre noi.

Bucurandu-ne de timpul de rugaciune impreuna, de partasie si de studiul biblic, noi participantii am discutat despre provocarile si oportunitatile pe care le avem de a predica Evanghelia, de a cauta dreptatea, de a iubi mila si de a umbla smeriti cu Dumnezeu (cf. Mica 6:8). Ne-am impartasit experiente cu privire la modul in care Dumnezeu lucreaza in

bisericile si organizatiile noastre, despre modul in care noi participam in misiunea incredintata noua de a duce Vestea Buna a lui Isus Cristos in lume, prin fapte si cuvinte. Noi cautam sa ne aratam dragostea fata de Dumnezeu atat prin iubirea semenilor nostri (cf. Mt 22:37-39) cat si prin activitatea pe care o depunem in vederea transformarii societatii in care traim in acord cu exemplul lui Isus si cu adevarul Scripturii. Ne alaturam tuturor celor care binevoiesc sa caute dreptatea si pacea si sa cultive grija fata de creatia lui Dumnezeu.

Ii multumim lui Dumnezeu pentru avergura acestei intruniri si pentru prilejul pe care ni l-a dat de a ne intalni intr-o atmosfera de incredere si deschidere, in care putem sa recunoastem si sa ne pocaim de faptul ca in trecut nu am reusit sa ne ingaduim unii pe altii in dragoste. Recunoastem ca am permis deseori ca atitudinea noastra fata de alte traditii crestine sa fie fasonata de prejudecati. Ca si copii infiati de Dumnezeu, salutam acum oportunitatea de a ne intalni unii pe altii si de a explora impreuna iertarea si rascumpararea pe care le-am gasit in Cristos (cf. Efes 1:5).

Ca si crestini care ne aflam in diverse traditii eclesiale, afirmam importanta faptului de a fi impreuna si de a reflecta asupra rugaciunii Domnului nostru ca toti cei care cred in El sa fie una, asa incat lumea sa cunoasca faptul ca Dumnezeu L-a trimis (cf. Ioan 17:21). Recunoscand faptul ca unitatea este in primul rand darul lui Dumnezeu prin lucrarea Duhului Sfant, hotararea noastra este aceea de a continua sa promovam o si mai profunda intelegere si cooperare intre crestini, respectand diversitatea identitatilor noastre, a traditiilor eclesiale si a darurilor pe care le avem (cf. 1 Cor 12). Facand aceasta, noi zidim pe temelia pusa de multe alte initiative ecumenice, interconfesionale care au cautat sa depaseasca diviziunile care exista in familia crestina. Nu intentionam sa inlocuim aceste eforturi.

Consideram ca lucrarea Forumului Crestin Mondial, confirmata in aceste zile in Limuru, trebuie sa continue. Ne vom ruga unii pentru ceilalti si vom cauta sa ne intalnim in cadrul unor evenimente locale si regionale, ca de altfel si in cadrul unor intruniri mondiale, pentru a adanci aceasta calatorie impreuna spre tinta reconcilierii.

De aceea, ii chemam pe toti cei care il marturisesc pe Dumnezeu ca Tata, Fiu si Duh Sfant, sa-si alature inimile de inimile noastre in nadejdea ca intreaga umanitate va ajunge sa cunoasca plinatatea vietii in Cristos (cf. Mt 28:19-20, Col 2:10). Invitam pe toti fratii si pe toate surorile in Domnul sa foloseasca fiecare in contextul in care se afla bogatele resurse furnizate de Global Christian Forum in vederea umblarii noastre impreuna cu Isus Cristos, Marele autor al reconcilierii si Speranta veacurilor.

„Iar a Celuia ce prin puterea care lucreaza in noi poate sa faca nespus mai mult decat cerem sau gandim noi, a Lui sa fie slava in Biserica si in Cristos Isus, din neam in neam, in vecii vecilor! Amin.” (Efes 3:20-21).

Limuru, 9 noiembrie 2007

(Traducerea, John Tipei – folosita cu permisiunea traducatorului)

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Forumul Crestin Global, 2007”

  1. No, we should not. Whatever happens, Christ is Lord of the universe and we are not expecting a catastrophy, but an eternity with him in the coming world.

    Like

  2. What do you guys think about the upcoming 2012?

    Planet X Nibiru, if really exists and approaching, can be a big threat to the earth and its people.
    Michel de Nostredame predicted some kind of huge space collision that will occur around year 2000.
    Will the comet or asteroid really fall in the aegean sea (Greece) and huge tsunami will hit the mount Olympus (2917 metres high).
    If he is right and mayans as well, it looks like the end of the world is really close.

    I think something is going on alrdy… so many earthquakes in the last year, h1n1,irak….

    What do you guys think? Should we worry?

    Like

Leave a comment