13 mai 1974 – Nota informativa. Sursa – Ionescu Nicolae

Primeste Lt.col.Toma Ghe.
13. 05. 1974
Sursa: Ionescu Nicolae
NOTA INFORMATIVA
In ziua de 12.05.74 sursa a avut o discutie cu tov. Manastireanu Danut, din care rezulta urmatoarele:
1. In urma unor discutii avute cu un tov. Lt. Colonel care se ocupa cu problemele politice, [1] tov.Manastireanu a fost foarte afectat de vorbele „nesincere si pacatoase“ ale acestui tovaras.
Deoarece trebuia sa participe la o intrunire religioasa si a fost impiedecat, tov. Manastireanu era f. nervos, aproape ca plingea, afirmind ca numai libertatea religiei nu mai este la noi si de ce se mai vorbeste de libertate, din moment ce este ingradita credinta oamenilor in „ceva sfint mai presus de noi“.
2. Vorbind despre religie, libertatea credintei tov. Manastireanu a afirmat ca:
– in Albania, tara in care religia este proscrisa, se afla multi credinciosi care lupta impotriva oprelistilor. [2]
– In URSS – regimul este neomenos cu credinciosii, pe cei ce nu se supun ordinelor date de partid, ii inchid in ospicii sau inchisori.
– In Romania este mai multa libertate, dar si aici credinciosii sint cite odata aspru pedepsiti. Dar afirma el, in curind lucrurile se vor inrautati si mai mult si atunci imi voi da si eu seama de neadevarul asa-zisei libertati.
– A dat ca exemplu, un preot care tinea slujbe frumoase si care a fost inchis, ca un nebun, intr-un ospiciu. Acest preot a fost vizitat la ospiciu de tov. Manastireanu. [3]
3. Seful sectei se afla la New-York si foarte multi baptisti adevarati sunt in America. [4]
In Anglia, se tiparesc carti religioase, care sunt aduse pe diferite cai in tara si apoi sint date credinciosilor. Acest lucru se face, deoarece la noi nu se tiparesc carti religioase suficiente si cele care se tiparesc oficial au fost cenzurate fara mila.
4. Deschizind subiectul propagandei religioase, tov. M.D. a afirmat:
– in Romania propaganda este interzisa, dar acest lucru ar duce ca dupa o anumita perioada, religia sa dispara. In concluzie, singura cale de supravietuire si inflorire a ei, este atragerea a cat mai multi adepti.
– Tov. Manastireanu a afirmat ca, decit sa renunte la credinta, mai bine renunta la facultate, pentru ca o bucata de piine se mai poate cistiga si in alt fel. [5]
– Tov. Manastireanu intretine legaturi cu o fata din strainatate, care trebuie sa vina in vara la el si caruia I-a scris prin intermediul altor persoane. [6]
Ionescu Nicolae 13 05 74

OBS. Serg .T.R. Manastireanu Danut este baptist. Pentru 12 05 74 am organizat sa nu poata merge la intrunirea sectei si in aceeasi zi a discutat cu el lt. col. Sgardea, loctiitor secretar com. (?) politice.

SARCINI: Sa-i stabileasca pozitia in legatura cu exercitiul de mobilizare – Sa stabileasca daca cauta sa propage ideile lui in rindul altor militari cautînd sa-i atraga la secta. [7]
MASURI: organizez cu S.C.P sa-l prelucreze. [8]
Lt.col. S.s. indescifrabil.

Comentarii
1. Nu-mi amintesc bine de aceasta discutie, dar stiu ca ea a avut loc. Ma indoiesc insa de faptul ca epitetul “pacatoase”
imi apartine. Dar mai stii, poate chiar mi-a iesit asa un porumbel din gura. Doar eram “nervos” foarte.

2. Tocmai aflasem de uciderea preotului catolic Stjefen Kurti, pentru “crima” de a fi botezat pe ascuns un prunc.

3. Este vorba de preotul Dumitru Zamisnicu, un om al lui Dumnezeu de o spiritualitate cum rar am cunoscut vreodata. El, ca si matusa mea, a facut puscarie intr-un azil psihiatric, unde a si murit. Iata ce scrie despre el Pr. Calciu-Dumitreasa in articolul sau “Situatia BOR sub regimul comunist”: “Preotul orthodox Dumitru Zamisnicu, eliberat din inchisoare prin decretul de amnistie generala din anul 1964 [fusese arestat in anul 1952 si xondamnat la 20 de ani inchisoare pentru activitate mistica]. Foarte angajat in predicarea cuvantului lui Dumnezeu, continua lupta impotriva ateismului, fapt care îi atrage repetate internari in clinici psihiatrice unde este supus unor tratamente medicale care i-au distrus sanatatea. Moare din aceasta cauza in anul 1974.” Ma intreb cind anume vom avea curajul sa vorbim despre aceasta teribila dimensiune a terorii comuniste din Romania? Deocamdata se pare ca vinovatii controleaza inca institutiile psihiatrice si reusesc sa ascunda adevarul.

4. Prostia asta n-am spus-o eu, ci este produsul excesului de zel al informatorului.

5. Una dintre amenintarile preferate ale CI-stului si a celorlalti politruci care ma anchetau era aceea ca imi vor anula examenul de admitere la facultate, caci, spuneau ei. “nu avem nevoie de savanti pocaiti”.

6. De cele mai multe ori ii trimiteam corespondentei mele din Germania scrisorile prin posta. Dar uneori, daca aveam prilejul, le trimiteam si prin vizitatori ocazionali, ca sa evitam cenzura, ceea ce, se vede, ii enerva cumplit pe securisti.

7. Saracul informator, daca a primit sarcina, trebuia s-o faca.

8. Acum realizez ca de fapt S.C.P. inseamna “secretarul comitetului de partid”.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “13 mai 1974 – Nota informativa. Sursa – Ionescu Nicolae”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s