24 noiembrie 1973 – Solicitare contrainformaţii

Republica Socialistă România
Ministerul De Interne.Securitate
Inspectoratul Judeţean Iaşi

Nr. 113/NI/0038309 din 24 XI 1973 [1]

Către,
Inspectoratul Judeţean Mehedinţi. Securitate. Contrainformaţii

Vă facem cunoscut că numitul Mănăstireanu Dănuţ născut la data de 30 noiembrie 1954 în Iaşi, fiul lui Ioan şi Mina, absolvent al liceului teoretic, promoţia 1973, cu domiciliul stabil în Iaşi, str. Moara de Foc nr. 23A, care în prezent satisface stagiul militar în U.M. – 01068 din localitatea Vînju Mare, jud. Mehedinţi [2], face parte din secta legală „baptişti”.

Pe linia acestei secte, sus-numitul, se dovedeşte a fi foarte fanatic, preocupat de a face prozelitism, iar împreună cu anturajul lui de aici, format tot din tineri sectanţi, se întâlneau în diferite case particulare unde desfăşurau activitate mistică.

De asemenea, întreţine relaţii prin corespondenţă cu sectanţi din alte localităti, îndoctrinîndu-se reciproc. [3]

Considerăm că este necesar ca pe timpul cît cel în cauză va sta acolo să se afle în atenţia dvs., rugîndu-vă să luaţi măsuri de supraveghere a lui, iar după lăsarea la vatră, materialele obţinute să ne fie trimise şi nouă.

Şeful Securităţii
Colonel Cleju Ioan

Şeful Serviciului
Lt. col. Popescu Corneliu


Comentarii 

1.  Acesta este primul document din dosarul meu de Securitate, în ordine cronologică (cel puţin dintre documentele pe care le am la dispoziţie pînă în acest moment).

2. Aşa cum se vede din acest text, “aventurile” mele cu Securitatea au început în timpul serviciului militar în termen redus, efectuat la sfârşitul liceului, înainte de începerea studiilor universitare.

3. În mod evident, atunci când acest document a fost conceput, mă aflam de o vreme în “atenţia organelor”, care făcusera deja, aşa cum va reieşi din alte documente, investigaţiile de rutină între vecini, şi probabil între colegi, în biserică şi chiar în familia lărgită.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

4 thoughts on “24 noiembrie 1973 – Solicitare contrainformaţii”

 1. Draga fr.Danut te felicit pentru Blog si asi vrea sami vad si eu dosarul am avut probleme cu securisti cand eram in Bucurest Biserica Mihai Bravu te felicit cu ocazia aniversari a 53 ani de viata Domnul sa-ti dea inca multi ani Pahomi Los Angeles

  __________

  Multumesc frumos pentru urari. Se merita sa incercati a va vedea dosarul. Gasiti foirmularele pe situl lor, Le puteti completa si trimite prin email. Dar va trebui sa veniti in tara ca sa le vedeti. Puteti delega pe cineva sa va ia copiile de dosar, daca doriti asta.
  Danut

  Like

 2. Din cite stiu, prezenta fizica este absolut necesara.
  Ceea ce ai gasit pe site este suficient, dar trebuie sa adaugi tot ceea ce scrie in cerere: copie buletin, etc.
  Danut

  Like

 3. Imi spuneti si mie va rog cum se obtin dosarele personale? Locuiesc in SUA si nu stiu daca trebuie sa fiu prezent sau le pot obtine prin posta. Am intrat la http://www.cnsas.com si am downlodat niste cereri printre care una care cere “accesul” la dosar. Este asta deajuns sau trebuie sa fac altceva?
  Ma astept ca prima fila din dosar sa fie cam tot ca a dumneavoastra. Asteptam sa mai vedem ce ne spuneti pe bolg. Domnul cu dumneavoastra!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: